Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?
ahojte,
som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.
@pasi7 a kde sa Písmo presne vyjadruje, že to nie je tretia samostatná osoba? Daj mi prosím verš, rada si ho pozriem.
@makodob Keď Pán Ježiš sľuboval učeníkom že pošle Utešiteľa, povedal im prídem k Vám. Povedal (ja) prídem k Vám.
AK by Utešiteľ bol iná osoba nepovedal by nenechám Vás samotných, ale PRÍDEM k vám.
Nejdem sem dávať celý text. Okrem toho z gréčtiny je zrejmé, že sa jedná o tú istú osobu len iného druhu. Pretože kým bol Ježiš človek, nemohol prísť ako Duch Boží, ktorého má On i Jeho Otec.
On je tým Duchom Svätým. On je tým Utešiteľom.
A že je to tak potvrdzuje verš:
Galatským 4:6 A že ste synovia, poslal Boh Ducha svojho Syna do našich sŕdc, ktorý volá: Abba Otče!
To je Duch Svätý, to je Utešiteľ.
Takže buď platí to, čo je v Písme alebo platí učenie o Trojici.
a to je len jeden verš, je ich hodne, ktoré položia celú Trojicu.
@makodob Na človeka, ktorý vraj má Ducha sv. sa vyjadruješ divne dievča
" takúto sprostosť počujem od náboženského človeka, ktorý je duchovne od Boha vzdialený, lebo zjavne Ducha Svatého nemože mať, ak popiera Jeho existenciu. "
1. Nepopieram existenciu Ducha Svatého
2. Nepoznáš Písmo, ale súdiš výrokom, že je to sprostosť? K tomu ťa vedie ten Duch, ktorého máš v sebe?
Nevieš akého Ducha máš....
@pasi7 Ducha Svatého nemáš, lebo Ho nepoznáš a to viem, pretože mám duchovné rozlišovanie. To nie je urážka ale fakt. Možeš Ho mať, tak ako každý jeden človek, ktorý chce nasledovať Boha celým srdcom. Aj Ježiša označovali za posadnutého démonmi, ak si dovolil farizejom protirečiť. Presne toho istého Ducha Svatého ako Ježiš možu mať ľudia od Letníc už cca 2000 rokov.
@pasi7 Ducha Svatého nemáš, lebo Ho nepoznáš a to viem, pretože mám duchovné rozlišovanie. To nie je urážka ale fakt. Možeš Ho mať, tak ako každý jeden človek, ktorý chce nasledovať Boha celým srdcom. Aj Ježiša označovali za posadnutého démonmi, ak si dovolil farizejom protirečiť. Presne toho istého Ducha Svatého ako Ježiš možu mať ľudia od Letníc už cca 2000 rokov.
@makodob Ako si trúfaš povedať, či mám alebo nemá DS? Ako vieš, že Ho nepoznám? Poznáš ma, vieš s kým si píšeš? Si rýchla vo vynášaní súdov. Ukazuješ tým, akého máš Ducha.
@makodob Keď Pán Ježiš sľuboval učeníkom že pošle Utešiteľa, povedal im prídem k Vám. Povedal (ja) prídem k Vám.
AK by Utešiteľ bol iná osoba nepovedal by nenechám Vás samotných, ale PRÍDEM k vám.
Nejdem sem dávať celý text. Okrem toho z gréčtiny je zrejmé, že sa jedná o tú istú osobu len iného druhu. Pretože kým bol Ježiš človek, nemohol prísť ako Duch Boží, ktorého má On i Jeho Otec.
On je tým Duchom Svätým. On je tým Utešiteľom.
A že je to tak potvrdzuje verš:
Galatským 4:6 A že ste synovia, poslal Boh Ducha svojho Syna do našich sŕdc, ktorý volá: Abba Otče!
To je Duch Svätý, to je Utešiteľ.
Takže buď platí to, čo je v Písme alebo platí učenie o Trojici.
a to je len jeden verš, je ich hodne, ktoré položia celú Trojicu.
@pasi7 nevieš o čom hovoríš, lebo Ježiš ešte neprišiel druhý krát, ale príde alo zlodej v noci a vezme si svoju pripravenú nevestu k sebe. Tam je skrytých mnoho pravd, o ktorých nemáš poznanie. Mimochodom Ježiš sedí teraz po pravici Otca a my znovuzrodení kresťania sme s Ním posadení v ponebeských oblastiach. To znamená, že máme Kristovi autoritu konať to, ba i viac ako konal On.
A prosím nevykladaj Písmo, nevieš čo hovoríš, si v blude!
Kol 3,1:
,,A tak jestli ste vstali z mŕtvych s Kristom, hľadajte veci, ktoré sú hore, kde sedí Kristus po pravici Boha;”
Ef 2,5:
,,aj keď sme boli mŕtvi v previneniach, spolu nás oživil s Kristom - milosťou ste spasení - 6 a spolu vzkriesil a spolu posadil v ponebeských oblastiach v Kristu Ježišovi, 7 aby v nasledujúcich vekoch ukázal nesmierne bohatstvo svojej milosti dobrotou na nás v Kristu Ježišovi.”
@pasi7 nevieš o čom hovoríš, lebo Ježiš ešte neprišiel druhý krát, ale príde alo zlodej v noci a vezme si svoju pripravenú nevestu k sebe. Tam je skrytých mnoho pravd, o ktorých nemáš poznanie. Mimochodom Ježiš sedí teraz po pravici Otca a my znovuzrodení kresťania sme s Ním posadení v ponebeských oblastiach. To znamená, že máme Kristovi autoritu konať to, ba i viac ako konal On.
Kol 3,1:
,,A tak jestli ste vstali z mŕtvych s Kristom, hľadajte veci, ktoré sú hore, kde sedí Kristus po pravici Boha;”
Ef 2,5:
,,aj keď sme boli mŕtvi v previneniach, spolu nás oživil s Kristom - milosťou ste spasení - 6 a spolu vzkriesil a spolu posadil v ponebeských oblastiach v Kristu Ježišovi, 7 aby v nasledujúcich vekoch ukázal nesmierne bohatstvo svojej milosti dobrotou na nás v Kristu Ježišovi.”
@makodob na to mi prídeš moc pyšná, ak niečo také tvrdíš v tom prvom odseku.
@tilonka Je len jeden Boh a jeden Jeho Syn. Žiadna iná tretia osoba (božská). Písmo jasne píše, že je len jeden Boh.
@pasi7 samozrejme , ze je iba jeden Boh. Ale trojjediny, zložený z troch akoby častí. Tazko ti to pochopiť. Pros Ducha Svätého a dá ti to pochopiť časom. Nechci vsetko chápať hneď. Chce to aj pokoru.
Kol 3,1:
Ef 2,5:
@makodob niečo tu z toho textu smrdí až sem....
@pasi7 samozrejme , ze je iba jeden Boh. Ale trojjediny, zložený z troch akoby častí. Tazko ti to pochopiť. Pros Ducha Svätého a dá ti to pochopiť časom. Nechci vsetko chápať hneď. Chce to aj pokoru.
@zmrzlinka8 Viac ako 25 rokov som Písmo vyučoval 🙂 ale ďakujem za radu...
Kol 3,1:
Ef 2,5:
@makodob neviem , ale to hlasenie sa nadradene k akymsi "znovuzrodenym" krestanom mi zial nepríde ako plne pokory. každý ma svoju cestu a jedine Boh je nad kazdym z nas, najvyssi. Prepac, ale nikde podla mna nesedis v ponebeskych oblastiach, ani nie si vyvolená, citim za tym nejaky pocit nadradenosti.... a ani svati nemali pocit, ze su lepsi, naopak, mali velku pokoru v sebe a nikoho nesudili... sudit nas bude Boh, teba tak isto ako nas vsetkych.... a Duch Svätý vanie ako sam uzna za vhodné. Ducha Svätého prijali vsetci pobirmovani. Ak som sa ta dotkla, prepáč.
@pasi7 to este nic neznamená. koho, kde si vyucoval? ako si sa k tomu dostal? studoval si teologiu? a nepochopil princip sv. Trojice?
@pasi7 A tu vidíš že litera zabíja Ducha Svatého! Ak ťa 25r utvrdzuje o tvojej vlastnej múdrosti, to je veľmi zlá mierka. Vieš veci Svatého Ducha sa nedajú naučiť nikde na škole. To iba On sám može vyučiť človeka.
. A Ježiš nepriešiel, lebo 1. by to tu vyzeralo inak a bolo by súženie a diabol s peklom na zemi 2.nestali sa proroctvá na Izraelskom národe, ktoré sa majú naplniť, no už sa napĺňajú 3. Cirkev je stále tu.
2Kor 3,6-8
,,ktorý nás aj učinil dostatočných za služobníkov novej smluvy, nie litery, ale Ducha, lebo litera zabíja, ale Duch oživuje.
7 A jestli služba smrti, v literách, vyrytá na kameňoch, bola slávna, takže nemohli synovia Izraelovi hľadieť do tvári Mojžišovej pre slávu jeho tvári, pominuteľnú, 8 jako by potom nemala byť služba Ducha slávna!
@pasi7 A tu vidíš že litera zabíja Ducha Svatého! Ak ťa 25r utvrdzuje o tvojej vlastnej múdrosti, to je veľmi zlá mierka. Vieš veci Svatého Ducha sa nedajú naučiť nikde na škole. To iba On sám može vyučiť človeka.
. A Ježiš nepriešiel, lebo 1. by to tu vyzeralo inak a bolo by súženie a diabol s peklom na zemi 2.nestali sa proroctvá na Izraelskom národe, ktoré sa majú naplniť, no už sa napĺňajú 3. Cirkev je stále tu.
2Kor 3,6-8
,,ktorý nás aj učinil dostatočných za služobníkov novej smluvy, nie litery, ale Ducha, lebo litera zabíja, ale Duch oživuje.
7 A jestli služba smrti, v literách, vyrytá na kameňoch, bola slávna, takže nemohli synovia Izraelovi hľadieť do tvári Mojžišovej pre slávu jeho tvári, pominuteľnú, 8 jako by potom nemala byť služba Ducha slávna!
@makodob Tu nevidím..., vidím v tom, čo píšeš, len to ako si zase domýšľaš, a na základe toho obviňuješ a povyšuješ sa. Nenapísal som nič z toho, čo si z toho urobila.. smutné, ak sú všetci Tvoji spoluveriaci takí ... Aj tí sedia v ponebeských oblastiach? Aj tí tak rozumejú všetkému a súdia?
@makodob Tu nevidím..., vidím v tom, čo píšeš, len to ako si zase domýšľaš, a na základe toho obviňuješ a povyšuješ sa. Nenapísal som nič z toho, čo si z toho urobila.. smutné, ak sú všetci Tvoji spoluveriaci takí ... Aj tí sedia v ponebeských oblastiach? Aj tí tak rozumejú všetkému a súdia?
@pasi7 ešte je tam kdesi písané o falošných prorokov, v posledných časoch. 🙂
@makodob neviem , ale to hlasenie sa nadradene k akymsi "znovuzrodenym" krestanom mi zial nepríde ako plne pokory. každý ma svoju cestu a jedine Boh je nad kazdym z nas, najvyssi. Prepac, ale nikde podla mna nesedis v ponebeskych oblastiach, ani nie si vyvolená, citim za tym nejaky pocit nadradenosti.... a ani svati nemali pocit, ze su lepsi, naopak, mali velku pokoru v sebe a nikoho nesudili... sudit nas bude Boh, teba tak isto ako nas vsetkych.... a Duch Svätý vanie ako sam uzna za vhodné. Ducha Svätého prijali vsetci pobirmovani. Ak som sa ta dotkla, prepáč.
@zmrzlinka8 je to v Písme, to nie je výmysel. Takto to Ježiš dal a Sám prijal Ducha Svatého a dal sa pokrstiť. Ja som znovuzrodenie zažila. Nie je to nadradenie ako si to ty nesprávne vysvetľuješ. Je to pre všetkých, každého jedného človeka, ktorý chce nasledovať Krista! Každý kto klope, otvorí sa mu! Je to o úprimnej túžbe a láske k Bohu. No nie každý je ochotný zanechať všetko a žiť v Božej voli.
@pasi7 to este nic neznamená. koho, kde si vyucoval? ako si sa k tomu dostal? studoval si teologiu? a nepochopil princip sv. Trojice?
@zmrzlinka8 A ty si študovala teológiu. Koľko máš rokov, koľko detí, koľkokrát si prečítala Písmo a naučila koľko detí, ak dávaš takéto otázky? Čitala si, v Písme, že žena sa má pýtať svojho muža ? Alebo si emancipovaná?
@zmrzlinka8 je to v Písme, to nie je výmysel. Takto to Ježiš dal a Sám prijal Ducha Svatého a dal sa pokrstiť. Ja som znovuzrodenie zažila. Nie je to nadradenie ako si to ty nesprávne vysvetľuješ. Je to pre všetkých, každého jedného človeka, ktorý chce nasledovať Krista! Každý kto klope, otvorí sa mu! Je to o úprimnej túžbe a láske k Bohu. No nie každý je ochotný zanechať všetko a žiť v Božej voli.
@makodob dobre a ako mi vysvetlíš, ze Jezis ustanovil eucharistiu a ty ju neprijimas? lebo nechodis do ziadneho spolocenstva, ani do kat. cirkvi, nástupkyni po sv. Petrovi
@zmrzlinka8 A ty si študovala teológiu. Koľko máš rokov, koľko detí, koľkokrát si prečítala Písmo a naučila koľko detí, ak dávaš takéto otázky? Čitala si, v Písme, že žena sa má pýtať svojho muža ? Alebo si emancipovaná?
@pasi7 ty nie si môj muž 🙂 a na nic si neodpovedal. kto ti dal pravo ucit deti, ked si neskoncil teologiu?
ale vies co? odpoviem ti aspon na jednu otazku. mam absolvovanu teologiu ako univerzitu tretieho veku aspon, lebo ma to zaujima.
@pasi7 a mozes citat sv. Pismo aj 3x za den, ak si to vykladas, ako sam chces... iba s Duchom Svätým pochopíš správne, to je dar, o ktorý treba prosiť.
@makodob dobre a ako mi vysvetlíš, ze Jezis ustanovil eucharistiu a ty ju neprijimas? lebo nechodis do ziadneho spolocenstva, ani do kat. cirkvi, nástupkyni po sv. Petrovi
@zmrzlinka8 Ježiš neustanovil eucharistiu, toto slovo v Písme nenájdeš, lebo si to vymyslela katolícka cirkev, ktorá žiaľ ľudské ustanovenia povýšila nad Božie a tým je vo vzbure pred Bohom. Ježiš mal s apoštolmi večeru Pánovu a k tomu vyzýval, aby tak činili, ak On odíde. Takže mávame pravidelne večeru Pánovu, ako nás vedie Duch Svatý.
Peter nebol prvý pápež, Ježiš ho nikdy nemenoval za pápeža ani nevykonával tento post. To Katolícka cirkev mu pridala tento titul a doplnila si za 1. pápeža. Apoštoli, proroci a pod. sú aj dnes, z povolania Božieho. Cirkev Kristova je Jeho ľud, každý kto Ho nasleduje, nie je to ľuďmi ustanovená inštitúcia. Ježiš vie, ktorí sú Jeho, príde si po svoju cirkev, žiaľ podľa Písma polovica bude zanechaná, lebo nebudú naplneni Duchom Svatým a nežijú vierou. Budú v súžení, ale zachránia sa. Boh je milostivý. Toto všetko je v Písme, mala by si ho začať čítať. Budeš viac rozumieť.
@zmrzlinka8 Ježiš neustanovil eucharistiu, toto slovo v Písme nenájdeš, lebo si to vymyslela katolícka cirkev, ktorá žiaľ ľudské ustanovenia povýšila nad Božie a tým je vo vzbure pred Bohom. Ježiš mal s apoštolmi večeru Pánovu a k tomu vyzýval, aby tak činili, ak On odíde. Takže mávame pravidelne večeru Pánovu, ako nás vedie Duch Svatý.
Peter nebol prvý pápež, Ježiš ho nikdy nemenoval za pápeža ani nevykonával tento post. To Katolícka cirkev mu pridala tento titul a doplnila si za 1. pápeža. Apoštoli, proroci a pod. sú aj dnes, z povolania Božieho. Cirkev Kristova je Jeho ľud, každý kto Ho nasleduje, nie je to ľuďmi ustanovená inštitúcia. Ježiš vie, ktorí sú Jeho, príde si po svoju cirkev, žiaľ podľa Písma polovica bude zanechaná, lebo nebudú naplneni Duchom Svatým a nežijú vierou. Budú v súžení, ale zachránia sa. Boh je milostivý. Toto všetko je v Písme, mala by si ho začať čítať. Budeš viac rozumieť.
@makodob dakujem za odporúčanie. Ja ti odporúčam zase prijimat eucharistiu, Telo a Krv Kristovu.
@eva8 čistá špekulácia. V rozpore s tým čo je napísané.
@pasi7 vsak napisane je:
"Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh."
Vo mne to vyvolalo nezrovnalost (kvazirozpor), preto som sa opytala.
A ty si tu otazku ponal ako dokaz, ze trojjedinost neexistuje:
'Jeho Syn bol na počiatku počatý Otcom....Počiatok nebol počiatok našej zeme pretože Boží SYn sa narodil dávno pred stvorením človeka. ' Pricom si ten "dokaz" priamo poprel.
Cize, ak si nepredstavujes pod "na pociatku bolo Slovo" Jezisa, preco si o nom pisal?
Vo mne to evokovalo vznik Zeme,
A ano, to Slovo moze byt aj Syn:
"Ono bolo na počiatku u Boha. 3 Všetko povstalo skrze to Slovo. A bez toho Slova nepovstalo nič z toho, čo povstalo. 4 V ňom bol život a život bol svetlom ľudí."
A ked sa vratime k prvemu versu:
"Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh."
Cize Slovo = Syn = Boh
@makodob dakujem za odporúčanie. Ja ti odporúčam zase prijimat eucharistiu, Telo a Krv Kristovu.
@zmrzlinka8 je to nebiblické, ja som sa rozhodla počúvať Ježiša, nie ľudské pravidlá. Maj pokojný zvyšok dňa.
1Kor 11, 23-26:
,,Lebo ja som prijal od Pána, čo som vám aj vydal, že Pán Ježiš v noci, v ktorej bol zradený, vzal chlieb 24 a poďakujúc lámal a povedal: Vezmite, jedzte, toto je moje telo, ktoré sa za vás láme. To čiňte na moju pamiatku. 25 Tak tiež i kalich, keď bolo po večeri, hovoriac: Tento kalich je tá nová smluva v mojej krvi; to čiňte, koľkokoľvek ráz by ste pili, na moju pamiatku. 26 Lebo koľkokoľvek ráz by ste jedli tento chlieb a pili tento kalich, zvestujete smrť Pánovu, až dokiaľ neprijde. ”

@lion777 Blbosť. Božieho Syna zrodil Otec.
@pasi7 akéhokoľvek proroka/cloveka, vzdy zrodila pozemska matka a otec.