icon

Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?

12. jan 2025

ahojte,

som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.

anonym_d16e7c
2. aug 2025

Ako je pisane aj v biblii,mnohi ju budu citat ale len niektori ju pochopia,pros o to a bude ti dopriate,ucitit,precitit to,co biblia hovori.Mne sa najviac pacia svedectva ako Boh uzdravil ludi z roznych zavislosti,tie pribehy su tak nadherne az slzy vhanaju do oci.Aj ja som prosila,aby ma chranil a uchranil a stale prosim o ochranu,lebo je to boj.Boj medzi dobrom a zlom.A zly je velmi zakerni a ludi kazdy den nabada na zle myslienky,slova a ciny.Preto si chranme aj svoje myslienky aj to co citame a piseme,lebo aj tym hresime.Ak nabadame napr.na potrat,nabadame na vrazdu.A toto si ludia nevedia predstavit,ako budu za to sudeni.Je to vrazda rovnaka,ako by vrazdili sami.Preto mnohi vrazdia,lebo podporuju vrazdenie,obrana nikdy nebude tam hore takto brana,ale ako vrazda.Preto si to treba uvedomit,ze podporou vrazdenia,vrazdime aj my.

zmrzlinka8
2. aug 2025
@pasi7

@eva8 Tých záznamov je veľa nato aby som ich sem všetky dal. Aspoň pár tých najstručnejších.
„Prvá cirkev vždy krstila v mene Ježiša Krista, až do zavedenia náuky o trojici v druhom storočí.“ (Canney Encyclopedia of Religion, str. 53).
„Všade v najstarších prameňoch sa uvádza, že krst bol vykonaný v mene Ježiša Krista“ (Encyclopedia Britannica, zv. 3, str. 82)
„Kresťanský krst bol vykonaný pomocou slov „v mene Ježiša“.“(Hastings Encyclopedia of Religion, zv. 2, str. 377).
"Použitie trojičnej formule akéhokoľvek druhu sa v rannej histórii cirkvi nevyskytuje." (Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 378).
„Krst bol vždy v mene Pána Ježiša až do doby mučeníka Justina, kedy bola použitá trojičná formula“ (Hastings Encyclopedia of Religion, sv. 2, str. 389).
„Termín ‚trojica‘ pochádza od Tertulliana, rímskokatolíckého cirkevného otca.“ (New International Encyclopedia, Vol 22, str. 477).
Novonájdené zvitky napr. v Kumráne potvrdili, že svet má naozaj Písmo, ktoré sa zachovalo dodnes s minimálnymi odchýlkami.

@pasi7 aj ked slovami bol v počiatkoch krst v mene Ježiša Krista, fakticky bol v mene Otca i Syna i Ducha svätého, keďže sú jedno, takže sa to neskor len prejavilo aj do slovnej podoby.
Na pochopenie niektorých vecí je treba mať aj dary Ducha svätého.

zmrzlinka8
2. aug 2025
@lenkakravcova

@autorka
Nebudem ťa o ničom presviedčať. Sama vieš, čo ti na kresťanstve nedáva zmysel v porovnaní s Bibliou a jej textami.

Dám ti tu jedno zamyslenie sa. 🙂 Ak Boh dá, dá ti správne vedenie. Ak by si mala nejaké otázky a nezrovnalosti ohľadom islamu, kľudne mi napíš, pridám ťa do pár skupín kde sa môžeš poradiť s rôznymi ľuďmi, ako to oni vnímajú, aké na tú tému sú názory v rôznych smeroch islamu atď.
---------------------------

Čo je to najdôležitejšie, o čo by sme mali prosiť Jediného Boha? Je to rodina? Dobrí priatelia? Dobrá práca? Je to zdravie? Krása, majetok, iné úžitky pozemské? Alebo dobré vzdelanie, múdrosť, nejaké dobré vlastnosti?

V Spisoch knihy Kazateľ sa nachádza zamyslenie sa človeka, ktorý sa snažil získať tieto atribúty. V časti svojho výroku hovorí: “No keď som sa pozeral na celú moju činnosť, ktorú vykonali moje ruky, a na námahu, ktorú som na ňu vynaložil, a hľa — všetko bola márnosť a honba za vetrom. Niet trvalého zisku pod slnkom.” A inde hovorí: „Márnosť márností, všetko je márnosť.“ Prečo tento človek cítil, že zlyhal?

Čo je to, o čo máme prosiť Jediného Boha, a bez čoho je všetko ostatné iba márnosťou?

Odpoveď na to, o čo máme prosiť Boha
Odpoveď nám Boh dáva priamo v prvej kapitole Koránu: Al-fátihe - v modlitbe, ktorú prednášame denne. Pripomína nám a zdôrazňuje, že bez tohto nezískame nič. Týmto dôležitým prvkom je správne usmernenie.

Táto časť každodennej modlitby je veľmi významnou prosbou. Boh nás v nej učí, aby sme sa každodenne modlili za správne usmernenie svojej duše. Za to, aby sme nezišli zo správnej cesty:

"Správne nás usmerní na cestu rovnú" (Korán, 1:6)

Pretože bez správneho usmernenia nemáme nič a nezískame nič z toho, na čom záleží. Nezískame Božiu priazeň, spokojnosť Božiu s nami. Nezískame Božie dary, ktoré nám sľubuje ako odmenu. A Spokojnosť Božia s nami je to najväčšie, čo môžeme získať po tom, čo sme boli správne usmernení a konali to, čo Boh od nás chcel. Ostatné nám potom bude pridané.

Modlime sa preto každý deň úprimne slovami:

"Správne nás usmerni na cestu rovnú. Na cestu tých, ktorým si dary Svoje podaroval, nie tých, na ktorých je hnev zoslaný, ani tých, ktorí zblúdili." (Korán 1:6-7)

Nech sa stane Božia vôľa.

"A Boh správne usmerní koho chce, k ceste rovnej." (Korán, 2:213)

@lenkakravcova "správne nas usmerni na cestu rovnú " znamená vlastne "Buď vôľa Tvoja".

lenkakravcova
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@lenkakravcova "správne nas usmerni na cestu rovnú " znamená vlastne "Buď vôľa Tvoja".

@zmrzlinka8 v podstate áno. 🙂

Niekedy je fajn aj keď človek začne len napodobňovať život niekoho, koho považuje za svoj vzor. Napríklad kresťan Ježiša Mesiáša. Začne trochu žiť ako on, postiť sa ako sa on postil, obliekať sa ako sa obliekal on a jeho matka, nejesť čo on nejedol, modliť sa ako sa on v pokojnej poklone Bohu modlil v getsemanskej záhrade.. a ak bude Boh chcieť povedie toho človeka na správnu cestu. 🙂

zmrzlinka8
2. aug 2025
@lenkakravcova

@zmrzlinka8 v podstate áno. 🙂

Niekedy je fajn aj keď človek začne len napodobňovať život niekoho, koho považuje za svoj vzor. Napríklad kresťan Ježiša Mesiáša. Začne trochu žiť ako on, postiť sa ako sa on postil, obliekať sa ako sa obliekal on a jeho matka, nejesť čo on nejedol, modliť sa ako sa on v pokojnej poklone Bohu modlil v getsemanskej záhrade.. a ak bude Boh chcieť povedie toho človeka na správnu cestu. 🙂

@lenkakravcova a uplne najviac fajn je poprosiť Boha, aby mi dal Ducha svätého.... alebo priamo oslovit Ducha svätého, aby prišiel..... potom človek pochopí veľa vecí. nepríde to hneď, chce to mesiace alebo aj roky, ale príde to.... stačí byť otvorený pôsobeniu Ducha svätého .
bez toho len tápame v našom obmedzenom ľudskom chápaní

eleanora666
2. aug 2025

Boh - stvoritel, Jezis - vykupitel, Duch svaty - tesitel…easy

eva8
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@eva8 super napísané, hlavne ta myslienka ze Otec = informácia, Syn = hmota a Duch sv. = energia.
ďakujem

@zmrzlinka8 nechcem zavadzat, trochu ma prenasleduje, ci je dobre, ze to pisem.

eva8
2. aug 2025
@anonym_d16e7c

Ako je pisane aj v biblii,mnohi ju budu citat ale len niektori ju pochopia,pros o to a bude ti dopriate,ucitit,precitit to,co biblia hovori.Mne sa najviac pacia svedectva ako Boh uzdravil ludi z roznych zavislosti,tie pribehy su tak nadherne az slzy vhanaju do oci.Aj ja som prosila,aby ma chranil a uchranil a stale prosim o ochranu,lebo je to boj.Boj medzi dobrom a zlom.A zly je velmi zakerni a ludi kazdy den nabada na zle myslienky,slova a ciny.Preto si chranme aj svoje myslienky aj to co citame a piseme,lebo aj tym hresime.Ak nabadame napr.na potrat,nabadame na vrazdu.A toto si ludia nevedia predstavit,ako budu za to sudeni.Je to vrazda rovnaka,ako by vrazdili sami.Preto mnohi vrazdia,lebo podporuju vrazdenie,obrana nikdy nebude tam hore takto brana,ale ako vrazda.Preto si to treba uvedomit,ze podporou vrazdenia,vrazdime aj my.

@anonym_d16e7c akurat pred tyzdnom bola kazen evanjelickeho farara, ktory hovoril o uzdraveni. Len par silnych myslienok posielam:

"Vstan, vezmi si lozko a pod"

... A bola sobota. P. Boh prinasa novu cestu. Jezis nepodal choremu vodu, nezaniesol ho do vody (jazero Bedezda), vyliecil ho. Boh prinasa slobodu (chory bol uvazneny v svojej chorobe 35 rokov), dava vieru, nadej:
... Vstat, niest to svoje pomyselne lozko a ist. Co je to lozko? Bremena, ktore nas tlacia k zemi? Rany z detstva, krizy nevyhovorene v manzelstve, rozne zavislosti...? Jezis uzdravil cloveka pred ocami druhych. To uzdravenie nie je len dar. V sobotu. Boh vedie k odpusteniu. Uci nas zehnat aj tym, ktori pochybili, ublizili. Kto zacina zit s Kristom, prestava byt sam sebou - zacina zit aj s druhymi.

... zacina zit aj s druhymi... To povazujem (ja) za krasne, dolezite, pretoze zabudame na druhych, uprednostnujeme len seba sameho - svoje ego.

eva8
2. aug 2025
zmrzlinka8
2. aug 2025
@eva8

@eva8 ďakujem 🌷a neboj sa pisat, nikdy nevies, koho tvoje slova zasiahnu, komu pomôžu na jeho ceste❤️

zmrzlinka8
2. aug 2025
@eva8

@zmrzlinka8 nechcem zavadzat, trochu ma prenasleduje, ci je dobre, ze to pisem.

@eva8 za mňa to presne sedí.
Boh Otec = informácia (univerzalna vsetko obsahujuca zdrojova informacia): Na počiatku bolo Slovo. Slovo = informácia. A Slovo sa telom stalo. (zhmotnilo sa, narodil sa Ježiš ako Boh a hmotný človek), Syn = hmota.
a Ježiš povedal, že učeníkom zošle Ducha svätého. Vieme, že Duch Svätý vychádza z Otca i Syna = energia.

zmrzlinka8
2. aug 2025

neviem, či som sa vyjadrila dost dobre, kedze ľudské slová sú obmedzujúce.

eva8
2. aug 2025
@zmrzlinka8

neviem, či som sa vyjadrila dost dobre, kedze ľudské slová sú obmedzujúce.

@zmrzlinka8 podobne to vnimam, lenze som si nie ista, ci nesirim nezmysel proti p. Bohu.
Jedine mi nesedi to, ze p. Boh nema zaciatok ani konca. Vsak prve bolo Slovo. A predtym? Bola energia = duch = vecny p. Boh?

Ale to Slovo sa mozno vztahuje aj na "Bud" - a tak vznikal postupne svet, zivot.
Ked zacnem filozofovat, nema to konca... 🙂
Mne trojjedinost sedi, ani som sa nad tym nikdy nezamyslala. Ako mala som sa modlila k Jeziskovi, teraz k p. Bohu a duchov sa bojim. Ale ak energia = duch, tak potom bolo Slovo = informacia, ktora sa zhmotnila = Syn. Cize z nekonecnej energie = vecneho p. Boha = ducha vzniklo vsetko, co tvori jednotu. Boh je laska, kto prebyva v Bohu, prebyva v laske a Boh prebyva v nom. A opak lasky = neba je peklo, ktore si vytvarame na Zemi samy, ked v nas rastie hnev, nenavist, ked nevieme odpustit....

zmrzlinka8
2. aug 2025
@eva8

@zmrzlinka8 podobne to vnimam, lenze som si nie ista, ci nesirim nezmysel proti p. Bohu.
Jedine mi nesedi to, ze p. Boh nema zaciatok ani konca. Vsak prve bolo Slovo. A predtym? Bola energia = duch = vecny p. Boh?

Ale to Slovo sa mozno vztahuje aj na "Bud" - a tak vznikal postupne svet, zivot.
Ked zacnem filozofovat, nema to konca... 🙂
Mne trojjedinost sedi, ani som sa nad tym nikdy nezamyslala. Ako mala som sa modlila k Jeziskovi, teraz k p. Bohu a duchov sa bojim. Ale ak energia = duch, tak potom bolo Slovo = informacia, ktora sa zhmotnila = Syn. Cize z nekonecnej energie = vecneho p. Boha = ducha vzniklo vsetko, co tvori jednotu. Boh je laska, kto prebyva v Bohu, prebyva v laske a Boh prebyva v nom. A opak lasky = neba je peklo, ktore si vytvarame na Zemi samy, ked v nas rastie hnev, nenavist, ked nevieme odpustit....

@eva8 a okrem toho Boh je trojjediný, takze všetky tri božské osoby sú jeden v druhom.
My sa môžeme zamýšľať, ale skutočne pochopíme až na druhom svete.
To, že Boh nemá počiatok ani koniec, moze byt informácia pre nás ľudí z toho ľudského hľadiska.
Veľa robí aj nesprávny preklad. Na počiatku bolo Slovo....a Slovo sa Telom stalo a prebývalo medzi nami... môže znamenať jednoducho len vysvetlenie procesu zhmotnenia Otca do Syna.... "na počiatku" mozno bolo preložené nie uplne presne a možno tam bolo "najprv" .... ako prekladateľka to hovorím.

tilonka
2. aug 2025

@anonym_autor Biblia, Stary a Novy Zakon potvrdzuju versami Boziu trojicu. V Bohu su tri Osoby, Otec, Syn a Duch Svaty. Potrebujes sa znovuzrodit, zatial si zrejme nabozenska osoba.

pasi7
2. aug 2025
@tilonka

@anonym_autor Biblia, Stary a Novy Zakon potvrdzuju versami Boziu trojicu. V Bohu su tri Osoby, Otec, Syn a Duch Svaty. Potrebujes sa znovuzrodit, zatial si zrejme nabozenska osoba.

@tilonka Nikde v Písme nie je Trojica. Práve naopak. Písmo jednoznačne túto pohanskú dogmu vyvracia. Sám Pán Ježiš povedal mnoho výrokov, ktoré jednoducho nepripúšťajú toto pohanské učenie. Stačí otvoriť evanjelium podľa Jána a čítať.

zmrzlinka8
2. aug 2025
@pasi7

@tilonka Nikde v Písme nie je Trojica. Práve naopak. Písmo jednoznačne túto pohanskú dogmu vyvracia. Sám Pán Ježiš povedal mnoho výrokov, ktoré jednoducho nepripúšťajú toto pohanské učenie. Stačí otvoriť evanjelium podľa Jána a čítať.

@pasi7 sv. Trojica nie je pohanská dogma

eva8
2. aug 2025

@pasi7 dala som ti uvod Jana

stevvvka
2. aug 2025

Ze sú v Bohu tri Božské osoby je jedna zo základných právd.
Ty si jedna jediná, ale máš srdce, myseľ, dušu. Aj duša patrí tebe, aj myseľ je tvoja, aj srdce, nedá sa to oddeliť, je to spojené.

Boh Otec, Boh Syn, Boh Duch Svätý.
Ľudia majú malý rozum aby obsiahli toto veľké tajomstvo, ako to funguje, len na základe prirovnani sa to môžeme snažiť vysvetliť.

A že Ježiš nebol Boh? Toto je taký blud. Tak ako vstal z mŕtvych?

Ježiš je pravda, cesta, život. Môžeš slobodne veriť, čomu chceš.

Keď sa Ježiš modlil k Bohu, modlil sa k Otcovi, ako sa princ prihovára kráľovi, on sám bol z kráľovského rodu.
Ježiš Boh sa narodil, lebo Boh Otec dovolil, aby si Boh Syn vzal na seba ľudské telo. Kvôli nám, aby mohol umrieť a spasiť nás.

V islam ver, keď chceš, ale všetci mohamedovia ci hinduisti a iné viery sa modlia k niekomu mŕtvemu... Iba Ježiš jediný vstal z mŕtvych.

lenkakravcova
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@eva8 za mňa to presne sedí.
Boh Otec = informácia (univerzalna vsetko obsahujuca zdrojova informacia): Na počiatku bolo Slovo. Slovo = informácia. A Slovo sa telom stalo. (zhmotnilo sa, narodil sa Ježiš ako Boh a hmotný človek), Syn = hmota.
a Ježiš povedal, že učeníkom zošle Ducha svätého. Vieme, že Duch Svätý vychádza z Otca i Syna = energia.

@zmrzlinka8 problém v tom čo si napísala je napríklad otázka, ak je Ježiš zhmotneny Boh podľa konceptu ktorému veríš, z akého dôvodu padá v getsemanskej záhrade na zem a prosí niekoho iného (Boha) o niečo?
Ak by bolo to tak ako píšeš, nemusel by nikoho prosiť.

lenkakravcova
2. aug 2025
@stevvvka

Ty si jedna jediná, ale máš srdce, myseľ, dušu. Aj duša patrí tebe, aj myseľ je tvoja, aj srdce, nedá sa to oddeliť, je to spojené.

Ľudia majú malý rozum aby obsiahli toto veľké tajomstvo, ako to funguje, len na základe prirovnani sa to môžeme snažiť vysvetliť.

Keď sa Ježiš modlil k Bohu, modlil sa k Otcovi, ako sa princ prihovára kráľovi, on sám bol z kráľovského rodu.
Ježiš Boh sa narodil, lebo Boh Otec dovolil, aby si Boh Syn vzal na seba ľudské telo. Kvôli nám, aby mohol umrieť a spasiť nás.

V islam ver, keď chceš, ale všetci mohamedovia ci hinduisti a iné viery sa modlia k niekomu mŕtvemu... Iba Ježiš jediný vstal z mŕtvych.

@stevvvka pýtaš sa ako vstal z mŕtvych?
Nemá predsa Boh moc vzkriesiť každého človeka? Boh predsa mohol vzkriesiť Ježiša len tak z ničoho nič. Alebo neveriš, že Boh je Všemocný a môže všetko?

lenkakravcova
2. aug 2025
@stevvvka

@stevvvka a muslimovia sa nemodlia k nikomu mŕtvemu! Modlíme sa iba a výlučne k Jedinému Jednému Bohu, Stvoritelovi neba a zeme. Ku tomu, ktorý stvoril aj Ježiša Mesiáša, ktorého uznávame za jeho proroka a mesiáša.

lenkakravcova
2. aug 2025

@anonym_autor Dnes nám môže s prehľadávanim si Biblie pomôcť aj AI. Tak posielam jeden krátky súhrn. 🙂

ChatGPT: Chceš teda zozbierať biblické verše, ktoré by sa dali použiť ako argumenty proti tomu, že Ježiš je Boh – teda z pohľadu, že Ježiš je od Boha odlišný, podriadený Mu alebo je Jeho Syn, ale nie samotný Boh.
Nižšie ti uvádzam zoznam takýchto veršov aj so skratkami, aby si si ich mohla v Biblii ľahko nájsť. Citácie sú prehľadne rozdelené do tém.

1. Ježiš hovorí, že je podriadený Bohu
Ján 14:28 – „Otec je väčší ako ja.“
Ján 5:19 – „Syn nemôže robiť nič sám od seba, iba to, čo vidí robiť Otca.“
1. Korinťanom 11:3 – „Hlavou Krista je Boh.“
1. Korinťanom 15:27-28 – „Syn sám sa podriadi tomu, ktorý mu všetko podrobil, aby bol Boh všetko vo všetkom.“

2. Ježiš má odlišnú vôľu od Boha
Matúš 26:39 – „Nie ako ja chcem, ale ako ty.“
Ján 6:38 – „Nezostúpil som z neba, aby som robil svoju vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal.“

3. Ježiš volá Boha svojím Bohom
Ján 20:17 – „Vystupujem k svojmu Otcovi a k vášmu Otcovi, k svojmu Bohu a k vášmu Bohu.“
Zjavenie 3:12 – Ježiš hovorí o „môj Boh“ štyrikrát.

4. Ježiš dostáva moc a poznanie od Boha
Matúš 28:18 – „Daná mi je všetka moc na nebi a na zemi.“ (Teda nebola jeho od večnosti, ale daná.)
Ján 5:26-27 – „Otec dal Synovi mať život v sebe.“
Marek 13:32 – „O tom dni a hodine nevie nikto... ani Syn, iba Otec.“

5. Ježiš sa modlí k Bohu
Matúš 14:23 – Ježiš sa modlil osamote.
Hebrejom 5:7 – „On v dňoch svojho života na zemi prinášal prosby a modlitby s mocným volaním... tomu, ktorý ho mohol zachrániť od smrti.“

6. Biblia odlišuje Boha od Ježiša
1. Timotejovi 2:5 – „Jeden je Boh, jeden je aj prostredník medzi Bohom a ľuďmi – človek Kristus Ježiš.“
Skutky 2:22 – „Ježiša Nazaretského, muža, ktorého vám Boh potvrdil mocnými činmi, ktoré cez neho konal Boh.“
Skutky 3:13 – „Boh Abraháma, Izáka a Jakuba oslávil svojho služobníka Ježiša.“

zmrzlinka8
2. aug 2025
@lenkakravcova

@zmrzlinka8 problém v tom čo si napísala je napríklad otázka, ak je Ježiš zhmotneny Boh podľa konceptu ktorému veríš, z akého dôvodu padá v getsemanskej záhrade na zem a prosí niekoho iného (Boha) o niečo?
Ak by bolo to tak ako píšeš, nemusel by nikoho prosiť.

@lenkakravcova ja nie som teológ, napísala som, ako som najlepšie vedela, nehovorim, ze spravne, len ako to vnimam ja. zrejme preto prosi Otca, ze ked sa Otec zhmotnil v Jezisovi, nezhmotnil sa celý doňho? takze logicky stále je aj Otec aj Syn, aj keď jednej podstaty? ber to len ako moje uvahy

lenkakravcova
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@lenkakravcova ja nie som teológ, napísala som, ako som najlepšie vedela, nehovorim, ze spravne, len ako to vnimam ja. zrejme preto prosi Otca, ze ked sa Otec zhmotnil v Jezisovi, nezhmotnil sa celý doňho? takze logicky stále je aj Otec aj Syn, aj keď jednej podstaty? ber to len ako moje uvahy

@zmrzlinka8 ja ti neviem. Mne toto nedáva zmysel. Ak by Ježiš bol akoby len jeho zhmotnenie, jeho predĺžená ruka, tak by to bola tá istá entita. Nie odlišná entita. A tá istá entita by sa nemodlila sama k sebe. Ak ale už ide o odlišnú entitu, tak potom by Boh nebol Jeden ale dvaja, alebo jeden poloboh a odchádzame už k nejakým tým pohanskym veciam.
Mne z Biblie vyplýva že Ježiš bol Boží služobník, prorok a Mesiáš. Ale nedá mi to vôbec z logického hľadiska zmysel z tých výrokov ktoré tam sú, žeby bol Boh.

zmrzlinka8
2. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor Dnes nám môže s prehľadávanim si Biblie pomôcť aj AI. Tak posielam jeden krátky súhrn. 🙂

ChatGPT: Chceš teda zozbierať biblické verše, ktoré by sa dali použiť ako argumenty proti tomu, že Ježiš je Boh – teda z pohľadu, že Ježiš je od Boha odlišný, podriadený Mu alebo je Jeho Syn, ale nie samotný Boh.
Nižšie ti uvádzam zoznam takýchto veršov aj so skratkami, aby si si ich mohla v Biblii ľahko nájsť. Citácie sú prehľadne rozdelené do tém.

1. Ježiš hovorí, že je podriadený Bohu
Ján 14:28 – „Otec je väčší ako ja.“
Ján 5:19 – „Syn nemôže robiť nič sám od seba, iba to, čo vidí robiť Otca.“
1. Korinťanom 11:3 – „Hlavou Krista je Boh.“
1. Korinťanom 15:27-28 – „Syn sám sa podriadi tomu, ktorý mu všetko podrobil, aby bol Boh všetko vo všetkom.“

2. Ježiš má odlišnú vôľu od Boha
Matúš 26:39 – „Nie ako ja chcem, ale ako ty.“
Ján 6:38 – „Nezostúpil som z neba, aby som robil svoju vôľu, ale vôľu toho, ktorý ma poslal.“

3. Ježiš volá Boha svojím Bohom
Ján 20:17 – „Vystupujem k svojmu Otcovi a k vášmu Otcovi, k svojmu Bohu a k vášmu Bohu.“
Zjavenie 3:12 – Ježiš hovorí o „môj Boh“ štyrikrát.

4. Ježiš dostáva moc a poznanie od Boha
Matúš 28:18 – „Daná mi je všetka moc na nebi a na zemi.“ (Teda nebola jeho od večnosti, ale daná.)
Ján 5:26-27 – „Otec dal Synovi mať život v sebe.“
Marek 13:32 – „O tom dni a hodine nevie nikto... ani Syn, iba Otec.“

5. Ježiš sa modlí k Bohu
Matúš 14:23 – Ježiš sa modlil osamote.
Hebrejom 5:7 – „On v dňoch svojho života na zemi prinášal prosby a modlitby s mocným volaním... tomu, ktorý ho mohol zachrániť od smrti.“

6. Biblia odlišuje Boha od Ježiša
1. Timotejovi 2:5 – „Jeden je Boh, jeden je aj prostredník medzi Bohom a ľuďmi – človek Kristus Ježiš.“
Skutky 2:22 – „Ježiša Nazaretského, muža, ktorého vám Boh potvrdil mocnými činmi, ktoré cez neho konal Boh.“
Skutky 3:13 – „Boh Abraháma, Izáka a Jakuba oslávil svojho služobníka Ježiša.“

@lenkakravcova
V prvej epizóde podcastu od OpenAI sám CEO Sam Altman povedal, že:
„Ľudia majú v ChatGPT fakt veľkú dôveru... čo je šialené, pretože AI si stále dosť vecí vymýšľa.“

Zdroj: Pubity & Getty Images / Kevin Dietsch

lenkakravcova
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@lenkakravcova
V prvej epizóde podcastu od OpenAI sám CEO Sam Altman povedal, že:
„Ľudia majú v ChatGPT fakt veľkú dôveru... čo je šialené, pretože AI si stále dosť vecí vymýšľa.“

Zdroj: Pubity & Getty Images / Kevin Dietsch

@zmrzlinka8 tak ja v AI nemám dôveru 😀 používam ho ako nástroj, na vyhľadávanie informácií. Nie ako dôverníka. Tie informácie sa dajú overiť, dal tam hore aj citácie kde v Biblii sa to píše. Takže sa to netreba snažiť znemožniť, lebo proste v Biblii to ozaj je..

zmrzlinka8
2. aug 2025
@lenkakravcova

@zmrzlinka8 tak ja v AI nemám dôveru 😀 používam ho ako nástroj, na vyhľadávanie informácií. Nie ako dôverníka. Tie informácie sa dajú overiť, dal tam hore aj citácie kde v Biblii sa to píše. Takže sa to netreba snažiť znemožniť, lebo proste v Biblii to ozaj je..

makodob
2. aug 2025
@anonym_autor

@lucia147852 nie.. Tema je seriozna a nie na rozputanue vasni ani na hadky. Diskutujme bez urazok. A nikoho ja neurazam ani vieru. Ved ja som stale krestanka. Nebudem svoju vieru urazat. Len mam otazniky na kt. Nepoznam odpoved hoci sa o to zaujimam. A niektore veci sa mi baozaj zdaju blbost ale to je len moj sukromnny nazor. Ja tym neurazam vieru. Mne sa to proste nezda logicke. Nemusis byt hned taka ostra

@anonym_autor no ak čítaš Písmo vedená Duchom Svatým, tak vieš, že Ježiš bol už pri stvorení sveta, je v celom starom zákone a v novom bol už zjavený v tele človeka, aby nás spasil. A je jeden Boh ( Otec, Syn, Duch Svatý). Oni nie sú traja v zmysle ľudskom. Sú jeden, ťažko vysvetliť), ale jeden bez druhého nie sú, lebo vždy konajú spolu ako jeden Boh. Boh je všemohúci, takže ťažko Ho obsiahnuť nejakými slovamo človeka. Ale Ježiš je bezpochyby Boh. Potvrdzuje to samotné Písmo, aj veda a aj moje osobné skúsenosti, keďže mnoho ľudí bolo pod Jeho menom oslobodených. Ježišovo pravé meno je Jeshua, čo v hebrejčine priamo znamená Spasiteľ. Tie preklady ako Ježiš, Jesus v angl. však nezodpovedajú originálu.

makodob
2. aug 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 prosil Otca, lebo bol v ľudskom tele, v rovnakej slabosti ako my. Mohol tu prísť ako najvačší mocný Boh, no neprišiel, lebo prišiel za nás zomrieť. On je dobrý a pokorný Boh. Prišiel nás oslobodiť a prišiel v tichosti, pokore v obyčajnosti, tak, že ani diabol nezistil kto to je, lebo sa všetkou snahou snažil Ježiša zabiť. A tým, že Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych porazil smrť. A aj Ježiš mal rovnaké pokušenia ako my všetci, no napriek tomu nezhrešil. Ako je to možné? Pre človeka je nemožné nezhrešiť. Ježiš je živý Boh a dnes sedí po pravici Otca a my znovuzrodení tam sedíme skrze Jeho krv s Ním. Takto prišlo kráľovstvo Božie na zem, poslal tu Ducha Svatého skrze nás ľudí dokončiť to, čo Ježiš začal. Ten kto nemá Ducha Svatého, nemože rozumieť duchovným veciam, je to nemožné.