Neveríte v Trojicu, ale veríte v Boha?
ahojte,
som katolícka, presla som si roznymi vecami v zivote, mam vsetky sviatosti, rodina veriaca konzervativna. z vychodu sr dedina.
citala som rozne diskusie, studovala zdroje, bibliu,
biblia samotna je proti trojici.:(
trojica je podla mna vyymysel len rimskej cirkvi,ale je to podla mna obrovsky hriech,
jezis sa modlil k Bohu, jezis nebol bohom. je to mytus.
jezis, nie je stvoritel sveta, ja som nikdy nechapala tomu tej trojici, ze co to je vlastne?
to je nejaky blud. verim v Boha, aj ked hladam prave intenzivnejsie spojenie.
sympaticky mi je v tomto islam ,lebo tam je jediny boh a je to najnovsie nabozenstvo,ale tam zas nesuhlasim s viacerymi vecami ako je napr. zeny, postavenie zien, vybojna politika islamu, mnohozenstvo a pod. takjze to nie, ale je to nabozenstvo s vierou v jedneho boha, v krestanstve akoby to bol blud mi pride a podvrch, hoci milujem jezisa, a boha tiez, ale toto mi pride nelogicke, co nas uci cirkev a pod. nechodim preto ani do kostola. preco by mal byt farar muz z masa a kosti prostrednik medzi mnou a bohom?
chcem byt poslusne veriaca, zachovavam prikazania snazim sa, ale neviem, mozno budem zatratena, ale ja vazne neverim v trojicu,
jezis bol posol Boha, prorok a najvacsi z prorokov, ucenec, a tiez mal ducha bozieho v sebe, on poznal realne boha, a siril o nom zvest, ale naozaj nebol stvoritel, ved to je napisane aj v biblii predsa...
modlil sa k bohu, cize nemohol byt bohom,
a tu je kamen urazu, co v krestanstve teda nemam rada.
nechapem to
a som teda na vazkach, som taka, ze chcem v neico verit,ale v co. Obdivujem jezisa nasho mesiasa, ale tiez mi nejde do hlavy, preco akoze spasil nas na krizi a za nase hriechy zomrel, to co je za blbost, ved predsa bol ukrizovany zidmi a cisartom lebo hlasal novy smer - krestanstvo, ale nie za nase hriechy, nechapem to, neviem ako sa mam modlit, strasne ma to znervoznuje, co bude po smrti potom, ze nie som jedina prosim povedzte mi.
@eva8 Ján 1,1-5
,,Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Bôh. 2 Ten, to Slovo bolo na počiatku u Boha. 3 Všetko povstalo skrze neho, a bez neho nepovstalo ani jedno z toho, čo povstalo. 4 V ňom bol život, a ten život bol svetlom ľudí, 5 a to svetlo svieti vo tme, a tma ho nezadržala.”
Je to písané k počiatku vzniku zeme, ako vznikala zem. Na počiatku jej vzniku bol Boh a On všemohúci Boh povedal a stalo sa. Preto sa nazýva Boh aj Slovom, lebo čo povie, tak sa začne diať. Prečítaj si genesis 1 kap. To znamená, že Boh ma tvorivú moc. On a skrze Neho bolo všetko stvorené a aj skrze Neho na konci všetko zanikne. Bude nová zem, kde už diabol nebude, lebo bude odsúdený do ohnivého jazera. Celá Biblia je písaná k vzniku a zániku zeme. A len niečo málo odkrýva Boh skrze Písmo o novej zemi a živote s Ním napr. v zjavení Jána 21-22 kap a potom, ale aj inde. Aj v evanjeliách je jasné, že Ježiš mal túto moc, lebo ho počúvalo more, rozkázal mu a utíšilo sa. Tak isto vzkriesil Lazara, ktorý bol mŕtvy a Jeho tvorivou mocou ho oživil. To nám tiež svedčí o Jeho všemohúcnosti, lebo nikto nemá moc človeka oživiť len Boh.
Diabol ma devastačnú moc, všetko ničí a je presným opakom Boha.
A Boh je večný, lebo existoval vždy, aj predtým ako sa rozhodol vytvoriť zem a ľudí. A ak by sme aj my ako ľudia neboli existovali, Boh existuje. My sme závislí od Jeho existencie, lebo cez Neho prúdi život. No On nie je závislý od ničoho. On Je. Mojžišovi sa predstavil: Ja Som. Rovnako pod týmto menom Ježiš povedal v záhrade Ja som a oni boli pod váhou moci Jeho Mena odsotení :
Ján 18:4:
,,A oni mu odpovedali: Ježiša Nazarejského. Na to im povedal Ježiš: Ja som. A stál s nimi aj Judáš, jeho zradca. 6 A jako im povedal: Ja som, postúpili nazpät a padli na zem.”
2Mojžišova (exodus) 3,14:
,,Boh povedal Mojžišovi: „Ja som, ktorý som;“ a dodal: „Izraelitom povieš: ‚Ja som‘ ma poslal k vám.“
@pasi7 tu máš ďalší dokaz o tom, že Ježiš a Otec sú jedno, rovnako s Duchom Svatým.
@makodob Nie nie to písané o počiatku našej zeme. Ak na počiatku bolo Slovo - čo z textu jasne vyplýva, že je Syn Boží - Ježiš Kristus. Syn Boží sa narodil dávno pred stvorením našej zeme. O tom podávajú svedectvo starozákonné texty.
@pasi7
Zjavenia Jána 21,1-6
,,videl som nové nebo a novú zem, lebo prvé nebo a prvá zem boly pominuly, a mora už nebolo. 2 A ja Ján som videl to sväté mesto, nový Jeruzalem, sostupujúce od Boha z neba, prihotovené jako nevestu, ozdobenú jej mužovi. 3 A počul som veľký hlas od trónu z neba, ktorý hovoril: Hľa, stán Boží s ľuďmi, a bude bývať s nimi, a oni budú jeho ľudom, a on, Bôh, bude s nimi a bude ich Bohom. 4 A Bôh sotrie každú slzu s ich očí, a smrti už viacej nebude ani žalosti ani kriku, ani bolesti viacej nebude, lebo prvé veci pominuly. 5 A ten ktorý sedel na tróne, povedal: Hľa, činím všetko nové. A riekol mi: Píš, pretože tieto slová sú verné a pravdivé. 6 A riekol mi: Stalo sa. Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec. Ja dám tomu, kto žízni, z prameňa vody života zadarmo. ”
Tu máš v týchto veršoch veľa odpovedí, lebo Ježiš je ženích a nevesta Cirkev Kristova:
Ef 5,23-27)
,,lebo muž je hlavou ženy, jako aj Kristus je hlavou cirkvi, a on je Spasiteľom tela. 24 Ale jako sa cirkev podriaďuje Kristovi, tak aj ženy vlastným mužom vo všetkom. 25 Vy, mužovia, milujte svoje ženy, jako aj Kristus miloval cirkev a vydal sám seba za ňu, 26 aby ju posvätil očistiac ju kúpeľom vody, slovom, 27 aby si ju postavil pred seba slávnu, cirkev, nemajúcu škvrny alebo vrásky alebo niečoho takého, ale aby bola svätá a bezvadná”
Ďalej Ježiš a samaritánka, Ježiš jej hovoril o živej vode, o tej istej, ktorá sa spomína v Zjavení 21:
Ján 4,10:
,,Ježiš odpovedal a riekol jej: Keby si znala dar Boží a vedela, kto je ten, ktorý ti hovorí: Daj sa mi napiť! ty by si bola jeho prosila, a bol by ti dal živej vody.”
Ján 14,11:
,,Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec vo mne. A jestli nie, pre samy tie skutky mi verte.”
Ján 14,13:
,,A čokoľvek budete prosiť v mojom mene, učiním to, aby bol Otec oslávený v Synovi. 14 Keď budete niečo prosiť v mojom mene, ja učiním.”
Ján 14,15-17:
,,Ak ma milujete, ostríhajte moje prikázania, 16 a ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami na veky, 17 toho Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí ani ho nezná. Ale vy ho znáte, pretože prebýva u vás a bude vo vás. ”
Ján 14,24-26:
,,A slovo ktoré čujete, nie je moje slovo, ale toho, ktorý ma poslal, Otcovo. 25 Toto som vám hovoril, kým som ešte bol u vás. 26 Ale Tešiteľ, Svätý Duch, ktorého pošle Otec v mojom mene, ten vás naučí všetkému a pripomenie vám všetko, čo som vám povedal.
Ján 14,8-10:
,,Na to mu povedal Filip: Pane, ukáž nám Otca, a bude nám dosť. 9 Ježiš mu povedal: Taký dlhý čas som s vami, a nepoznal si ma Filipe? Kto mňa videl, videl Otca, a jako ty hovoríš: Ukáž nám Otca? 10 Či neveríš, že ja som v Otcovi a Otec vo mne? Slová, ktoré vám ja hovorím, nehovorím sám od seba, ale Otec, ktorý prebýva vo mne, on činí tie skutky.”
Tu máš priamu interakciu trojjediného Boha. A jeden bez druhého nekoná, lebo sú jeden. To len ľudia to oddeľujú, ale oni sú jeden. A takto to máš skryté napriek celému Písmu v starom zákone. Len je potrebné vedenie Duchom Svatým.
Ešte na záver posledný verš z Genesis 1,26:
,,A BOH riekol: UČIŇME človeka na svoj obraz a podľa svojej podoby, a nech vládnu nad morskými rybami a nad nebeským vtáctvom a nad hovädami a nad celou zemou a nad každým plazom, ktorý sa plazí na zemi. ”
Boh, Sám o Sebe hovorí v množnom čísle! A je tu schovaný rovnako Otec, Ježiš a Duch Svatý( Duch Boží).
@makodob Ani jeden z tých textov nehovorí o Trojici. Je to len ľudský konštrukt, ktorý majú ľudia v hlavách. Pri stvorení bol Otec a Syn. Stvorili človeka na Boží obraz. Tak ako Otec dal život Synovi. Syn vyšiel z lona svojho Otca. Tak ako vyšla Eva z tela Adama. To je presne obraz, o ktorom sa tu píše.
Ak nie si katolíčka, prečo obhajuješ katolícku dogmu o Trojici proti Písmu?
@makodob Ani jeden z tých textov nehovorí o Trojici. Je to len ľudský konštrukt, ktorý majú ľudia v hlavách. Pri stvorení bol Otec a Syn. Stvorili človeka na Boží obraz. Tak ako Otec dal život Synovi. Syn vyšiel z lona svojho Otca. Tak ako vyšla Eva z tela Adama. To je presne obraz, o ktorom sa tu píše.
@pasi7 máš pravdu je to konstrukt. Akýkoľvek syn alebo dcéra vyšiel vždy len z lona matky. Preto je trojica otec , matka a syn/dcera. 🙂
@eva8 Ak, tak Pán Ježiš povedal Ja a Otec sme jedno. On nepovedal, že je Otec aj Syn zároveň, že je Boh, ani to že je jeden z Trojice alebo že vôbec nejaká Trojica existuje. Povedal tam (v ev. Jána) niekoľkokrát, že je Syn Boží. že Jeho Otec je väčší, že život dostal od Otca, že Otec bol pre Ním, že nič nerobí sám od seba, že má moc život dať aj si ho zase od Otca vziať, atď. Všetky tie verše a mnohé ďalšie rozporujú učenie o Trojici. Pretože z toho ( a iných textov NZ) vyplýva, že
je sám sebe Synom, je sám sebe Otcom
je sám Najvyšší Boh, a je zároveň synom seba, Najvyššieho
sám seba splodil
sám sebe je počiatkom stvorenia
sám seba pomazal Duchom Svätým
je večný, nesmrteľný, ale pritom zomrel
sám seba poslal, sám seba povýšil, sám seba zdrvil
sám ku sebe volal, prosil sám seba, modlil sa sám k sebe,
sám seba vzkriesil, keď bol mŕtvy
sám seba opustil v deň svojej smrti
sebe samému zveroval svojho ducha
sám sebe odovzdal všetok súd
sám o sebe svedčí, sám sebe sa podriadi, sám seba poslúcha
sám od seba nemôže nič robiť, ale zároveň môže
sám je pokúšaný, ale nemôže byť pokúšaný
koná vôľu seba samého, sám sebe ďakuje, sám v seba veril,
sám sebe je rovný, sám seba zastupuje
sám sa učí od seba samého, sám seba posilňuje
hovoril to, čo počul od seba samého
sám bol v lone seba samého
sám nie je väčší (od toho, kto ho poslal) čiže od samého seba
sám sebe je prostredníkom, je aj cestou a aj cieľom
sám sebe dal slávu, sám seba oslávil
sám seba poslúchal až na smrť
sám pred sebou sa zjavil v nebi,
sám sa posadí po svojej pravici
sám sebe odovzdá kráľovstvo
@pasi7 s týmto súhlasím, ale ja vlastne úplne nerozumiem, kde to vyvracia trojicu? Pretože Duch Svatý je na zemi v znovuzrodených ľuďoch a Ježiš, Syn sedí po pravici Otca. Ak by bolo úplne jedno sedí Syn v Otcovi. Teda sú jedno, ale zaroveň sú viacerí a potvrdzuje to verš v Genesis 1kap, 26v (A Bôh riekol: Učiňme človeka na svoj obraz a podľa svojej podoby).
kde sa Sám Boh oslovil v množnom čísle. Prečo máš potrebu zaškatuľkovať Boha na jedno jedno? Veď si Ho nevidel a držíš sa pár veršov, lebo my Ho poznávame zčasti. Nemožeš tvrdiť že Boh nekoná v 3 osobách/ formách, nazvať to možes hocijak, no je to v Písme zjavné, že nie je len 1, hoci tí ďalší mohli vzísť z jedného. Touto debatou tu vieš domotať tých, ktorý nemajú jasno v základných otázkach.
@pasi7 s týmto súhlasím, ale ja vlastne úplne nerozumiem, kde to vyvracia trojicu? Pretože Duch Svatý je na zemi v znovuzrodených ľuďoch a Ježiš, Syn sedí po pravici Otca. Ak by bolo úplne jedno sedí Syn v Otcovi. Teda sú jedno, ale zaroveň sú viacerí a potvrdzuje to verš v Genesis 1kap, 26v (A Bôh riekol: Učiňme človeka na svoj obraz a podľa svojej podoby).
kde sa Sám Boh oslovil v množnom čísle. Prečo máš potrebu zaškatuľkovať Boha na jedno jedno? Veď si Ho nevidel a držíš sa pár veršov, lebo my Ho poznávame zčasti. Nemožeš tvrdiť že Boh nekoná v 3 osobách/ formách, nazvať to možes hocijak, no je to v Písme zjavné, že nie je len 1, hoci tí ďalší mohli vzísť z jedného. Touto debatou tu vieš domotať tých, ktorý nemajú jasno v základných otázkach.
@makodob
Tych versov je naozaj vela, ktore potvrdzuju Boziu trojicu a potvrdzuju ze Ježiš je Bohom. Napriklad tieto, hoci, ako som spominala, je vela dalsich uzasnych versov:
Tit 2, 13
„Očakávajúc blahoslavenú nádej a zjavenie slávy nášho veľkého Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.“
Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Boh. Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Ježiš Kristus.
Iz 43, 11
„Ja ja som Hospodin a niet Spasiteľa krome mňa!“
Iz 45, 21
„Lebo niet viacej nijakého Boha krome mňa, niet silného Boha spravedlivého a spasiteľa krome mňa!“
@eva8 toto všetko sú Božie princípy, sme stvorený na obraz Boží a aj naše slová majú moc. Slovom možme žehnať druhým a slovom aj prekliať. Napríklad povedať niekomu, že je hlupák je kliatba. To v duchovnej rovine robí svoju pracu. Lebo v duchovnom svete sú slová hmotné a aj myšlienky.
Žalm 18,21:
,,Smrť i život je v ruke jazyka, a ten, kto ho miluje, bude jesť jeho ovocie.”
Rovnako na to upozornil aj Ježiš (samozrejme prvotne poukazoval na hriech), keď povedal, že stačí sa žiadostivo pozrieť na ženu a už s ňou scudzoloží vo svojom srdci. To je presne tento duchovný princíp, že myšlienky majú moc a aj dosledok, ktorý sa často pre nás viditeľne zhmotní do skutkov, skor či neskor. Ale to sú už náročné debaty, nie pre oči a uši každého.
Mat 5,27:
,,Ja vám však hovorím: Každý, kto sa žiadostivo pozerá na ženu, už s ňou v srdci scudzoložil. ”
@makodob kedy nastalo u teba presvedcenie, ze nasledujes spravnu cestu a nepotrebujes "ucenikov", aby si sa v tej individualite neodklonila?
Ja sa spolieham na svoj rozum, ale p. Boh mi vzdy niekoho posle do cesty, aby som sa vratila, nevybocila. A je trpezlivy v mojich modlitbach, aj ked mnohokrat, aj zamerne, idem proti p. Bohu
@makodob aj tebe, hlavne veľa pokory, ľudskosti, láskavosti a srdecnosti, ak ti niekto prejaví lásku, tak sa neboj. Krásnu slnečnú nedeľu
@lion777 ďakujem všetko z toho žijem, ale nikdy toho nie je dosť, ďakujem. Rovnako to, želám aj tebe a prv, aby tvoja láska bola postavená na Božej láske, to ti prajem úprimne. Je to úplne iný rozmer a sloboda, ako keď ideme z vlastnej snahy.
@makodob Duch Svätý je na zemi v novuzrodených ludoch? Kto sú novuzrodení ludia podľa teba? a ako k tomu prišli? Ďakujem.
Tu mate Ducha Svateho spomenuteho v Biblii
Keď prišiel deň Turíc, boli všetci vedno na tom istom mieste. Tu sa náhle strhol hukot z neba, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom boli. I zjavili sa im akoby ohnivé jazyky, ktoré sa rozdelili, a na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť. V Jeruzaleme boli Židia, nábožní ľudia zo všetkých národov, čo sú pod nebom. Keď sa teda strhol tento hukot, mnoho sa ich zbehlo a boli zmätení, lebo každý ich počul hovoriť svojím jazykom. I stŕpli a udivení vraveli: „Nie sú títo všetci, čo tu hovoria, Galilejčania? A ako to, že ich každý z nás počuje vo svojom vlastnom jazyku, v ktorom sme sa narodili? My, Parti, Médi, Elamčania, obyvatelia Mezopotámie, Judey a Kapadócie, Pontu a Ázie, Frýgie a Pamfýlie, Egypta a líbyjských krajov okolo Cyrény, prisťahovaní Rimania, Židia aj prozelyti, Kréťania i Arabi: počujeme ich vo svojich jazykoch hovoriť o veľkých Božích skutkoch.“
Sk 2, 1- 11
Aj tu máte Ducha Svateho
Evanjelium podľa Lukáša 3
21 Keď sa všetok ľud dával krstiť a keď už bol pokrstený aj Ježiš, ktorý sa modlil, otvorilo sa nebo 22 a Duch Svätý zostúpil na neho v podobe holubice. Z neba zaznel hlas: Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie.
Takze tvrdit ze nikde v Biblii sa nespomina ze Boh je Boh Otec, Boh Syn a Duch Svaty je vymysel
@makodob kedy nastalo u teba presvedcenie, ze nasledujes spravnu cestu a nepotrebujes "ucenikov", aby si sa v tej individualite neodklonila?
Ja sa spolieham na svoj rozum, ale p. Boh mi vzdy niekoho posle do cesty, aby som sa vratila, nevybocila. A je trpezlivy v mojich modlitbach, aj ked mnohokrat, aj zamerne, idem proti p. Bohu
@eva8 no to ani nebolo moje presvedčenie sko skor skúsenosť. Dnes nie sú zbory plné Ducha Svatého ale náboženského učenia. Od takých ľudí sa nie je čo učit, lebo ak túžiš po Bohu, tak ti to nestačí. Zbory sú pre mňa kresťanské kluby, kde sa združujú kresťania, ale nie s cieľom slúžiť Bohu, ale skor sa baviť. Mne to nestačilo. A inak stačí vedenie Duchom Svatým, pretože na to, aby sme sa neodklonili od Pravdy dozerá Sám Boh skrze Ducha, On sa o nás stará a vyučuje. To neznamená, že neurobíme chybu, ale že nás vždy vráti spať na Jeho úzku cestu. Aj keď to do istej miery záleží aj od nás, ako Ho chceme počúvať. Samozrejme može si na to použiť aj ľudí a aj si používa, aj u mňa. Ja nie som izolovaná, stretávam iných kresťanov a všade sa nájdu ľudia zapálení pre Boha. Apoštolov však tiež viedol len Duch Svatý, nemali napísaný Nový zákon ani budovy, tak ako si na tom dnes zakladajú kresťanské spoločenstvá. Išli ako ich viedol Duch Svatý. V Písme sa píše, že sme učení od Boha.
,,A všetci tvoji synovia budú učení od Hospodina a hojnosť pokoja budú mať tvoji synovia.”
Iz 54,13
,,Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa, ide ku mne.”
Ján 6,45
@makodob Duch Svätý je na zemi v novuzrodených ludoch? Kto sú novuzrodení ludia podľa teba? a ako k tomu prišli? Ďakujem.
@zmrzlinka8 no áno, znovuzrodení ľudia sú ľudia naplnení Duchom Svatým. Túto debatu mal Ježiš s farizejom Nikodémom, ktorý tomu nerozumel.
Ján 3, 3-7:
,,A Ježiš odpovedal a riekol mu: Ameň, ameň ti hovorím. Ak sa niekto nenarodí znova, nemôže vidieť kráľovstvo Božie. 4 A Nikodém mu povedal: Ako sa môže narodiť človek, keď je starý? Či azda môže po druhé vojsť do života svojej matky a narodiť sa? 5 Ježiš mu odpovedal: Ameň, ameň ti hovorím, že ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do kráľovstva Božieho. 6 Čo sa narodilo z tela, je telo, a čo sa narodilo z Ducha, je Duch. 7 Nediv sa, že som ti povedal: Musíte sa narodiť znova.”
Teda ak vyznáš ústami Ježiša za svojho Pána a Spasiteľa a pozveš Ho ozaj úprimne celým svojím srdcom, aby viditeľne vstúpil do tvojho života, aby sa konal v tvojom živote, tak v tomto okamihu vstúpi do tvojho tela Duch Svatý a obnovi tvojho ducha. A na živote človeka sa to začne prejavovať, lebo ten človek zrazu uvidí pravdu a hriech, jeho hriešna podstata zmizne, lebo je obnovená Duchom Svatým a prikrytá Ježišom. Takýto človek postupne zanecháca hriešne veci, skutky a žije s Bohom. Boh doslova premení život toho človeka a je z neho nový človek. Pripájam modlitbu aj evanjelium. Všetko je to Boží dar, aby sme Ho mohli zažívať v plnosti aj tu na zemi.
@anonym_autor mozno by ti vyhovovala viera svedkov Jehovovych, oni to tak majú, nemajú farára a neveria, ze bol jezis Boh
@eva8 Boh je večný. Otec Syn Ježiša Krista je večný. On je jediný Boh. Jeho Syn bol na počiatku počatý Otcom. To je napísané v Písme. Sám Pán Ježiš povedal, že dostal život od Otca. Ak ho dostal, musel byť niekedy čas, kedy ho nemal !
Počiatok nebol počiatok našej zeme, pretože Boží SYn sa narodil dávno pred stvorením človeka. Jánovo evanjeliu nás informuje o tom, že cez Syna Otec tvoril. Syn bol tým, ktorý spolu s Otcom stvorili človeka. Stačí tak?
1 Ján 5:1 Každý, kto verí, že Ježiš je Kristus, narodil sa z Boha. A každý, kto miluje toho, kto zrodil, miluje aj toho, ktorý sa z neho narodil
Z tohoto verša je zrejmé, že Syn sa rodil z Otca . Okrem toho sú dalšie verše, ktoré nás o tom nenechajú na pochybách, že Syn vyšiel z lona svojho Otca, dávno pred tým než existoval náš svet.
@pasi7
Pises:
"Jeho Syn bol na počiatku počatý Otcom. To je napísané v Písme. Sám Pán Ježiš povedal, že dostal život od Otca. Ak ho dostal, musel byť niekedy čas, kedy ho nemal !
Počiatok nebol počiatok našej zeme, pretože Boží SYn sa narodil dávno pred stvorením človeka."
Cize vravis, ze ten pociatok bol syn bozi. A hned prva veta z Jana je:
Na pociatku bolo slovo..... a to slovo bolo Boh.
Cize pociatok = syn = slovo = Boh
@zmrzlinka8 no áno, znovuzrodení ľudia sú ľudia naplnení Duchom Svatým. Túto debatu mal Ježiš s farizejom Nikodémom, ktorý tomu nerozumel.
Ján 3, 3-7:
,,A Ježiš odpovedal a riekol mu: Ameň, ameň ti hovorím. Ak sa niekto nenarodí znova, nemôže vidieť kráľovstvo Božie. 4 A Nikodém mu povedal: Ako sa môže narodiť človek, keď je starý? Či azda môže po druhé vojsť do života svojej matky a narodiť sa? 5 Ježiš mu odpovedal: Ameň, ameň ti hovorím, že ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do kráľovstva Božieho. 6 Čo sa narodilo z tela, je telo, a čo sa narodilo z Ducha, je Duch. 7 Nediv sa, že som ti povedal: Musíte sa narodiť znova.”
Teda ak vyznáš ústami Ježiša za svojho Pána a Spasiteľa a pozveš Ho ozaj úprimne celým svojím srdcom, aby viditeľne vstúpil do tvojho života, aby sa konal v tvojom živote, tak v tomto okamihu vstúpi do tvojho tela Duch Svatý a obnovi tvojho ducha. A na živote človeka sa to začne prejavovať, lebo ten človek zrazu uvidí pravdu a hriech, jeho hriešna podstata zmizne, lebo je obnovená Duchom Svatým a prikrytá Ježišom. Takýto človek postupne zanecháca hriešne veci, skutky a žije s Bohom. Boh doslova premení život toho človeka a je z neho nový človek. Pripájam modlitbu aj evanjelium. Všetko je to Boží dar, aby sme Ho mohli zažívať v plnosti aj tu na zemi.
@makodob nie som si ista, ci tym zmizne hriesna podstata cloveka, hriesni su aj knazi aj najvyssi kňaz aj Bohu zasvatene osoby, cely zivot clovek bojuje s hriechom. len aby nedoslo k nejakemu falosnemu pocitu nadradenosti nad inymi (este nie znovuzrodenymi) lebo aj to je hriech.
k akej cirkvi patris?
@makodob nie som si ista, ci tym zmizne hriesna podstata cloveka, hriesni su aj knazi aj najvyssi kňaz aj Bohu zasvatene osoby, cely zivot clovek bojuje s hriechom. len aby nedoslo k nejakemu falosnemu pocitu nadradenosti nad inymi (este nie znovuzrodenymi) lebo aj to je hriech.
k akej cirkvi patris?
@zmrzlinka8 no duch človeka je obnovený, teda nemá tendenciu hrešiť, telo je stále hriešne. Dovtedy je duch človeka zatratený, ale ak vstúpi do tela človeka Duch Svatý, človek prejde zo smrti do života. Vieme, že následkom hriechu je smrť. Teda obnovený duch už neinklinuje k hriechu ( Ježiš zaplatil cenu za hriech na kríži). Nie je to teda ľahké vysvetliť. Tento proces je u každého rozny, lebo nie každý chce svoje hriechy zanechať, ale už ho Duch Svaty uvádza do pravdy a ten hriech by mal byť pre človeka jasne rozpoznateľný.
Ale je tam boj telo proti duchu a duch proti telu. Záleží ako sme oddaní Kristovi, tým menej človek hreší a opačne, ak je zameraný na svet a svetské veci, sťahuje to človeka do hriechu. Správne by sme mali ísť cestou očisťovania a posvacovania a teda duchovne rásť a napredovať aj v daroch Svatého Ducha. Nenavštevujem žiadnu cirkev, mám spoločenstvo s kresťanmi, ale nevedie ma momentálne Duch Svatý nikam, aj keď chodím na chvály do spoločenstiev.
Gal 5,16-17
,,Ale hovorím: Choďte Duchom a nevykonáte žiadosti tela. 17 Lebo telo žiada proti Duchu a Duch proti telu, lebo to sa jedno druhému protiví; aby ste nerobili toho, čo by ste chceli. 18 Ale ak ste vedení Duchom, nie ste pod zákonom. ”
Rim 6,23:
,,23 Lebo odplatou za hriech je smrť, ale darom Božím z milosti je večný život v Kristu Ježišovi, v našom Pánovi.”
Ján 5,24:
,,Ameň, ameň vám hovorím, že ten, kto čuje moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a neprijde na súd, ale prešiel zo smrti do života.”
k akej cirkvi patris?
@zmrzlinka8 ešte k tomu posvacovaniu verš:
židom 12,14:
,,Stíhajte pokoj so všetkými a posvätenie, bez ktorého nikto neuvidí Pána,”
@makodob
Tych versov je naozaj vela, ktore potvrdzuju Boziu trojicu a potvrdzuju ze Ježiš je Bohom. Napriklad tieto, hoci, ako som spominala, je vela dalsich uzasnych versov:
Tit 2, 13
„Očakávajúc blahoslavenú nádej a zjavenie slávy nášho veľkého Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.“
Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Boh. Písmo neochvejne svedčí, že Spasiteľom je Ježiš Kristus.
Iz 43, 11
„Ja ja som Hospodin a niet Spasiteľa krome mňa!“
Iz 45, 21
„Lebo niet viacej nijakého Boha krome mňa, niet silného Boha spravedlivého a spasiteľa krome mňa!“
@tilonka Je len jeden Boh a jeden Jeho Syn. Žiadna iná tretia osoba (božská). Písmo jasne píše, že je len jeden Boh.
@pasi7 a tento verš nehovorí o Duchu Božom/ Svatom pri stvorení sveta? Duch Svatý je či v starom, či novom zákone a dnes skrze Neho sú ľudia znovuzrodení. Duch Svatý je ten Tešiteľ, Duch Pravdy o ktorom hovoril Ježiš, že príde k nám, keď On odíde k Otcovi. Či akú Bibliu čítaš, že to tak nevidíš? Ako počítam, tak počítam a vidím tak tri Božské osoby/ posobenia, ktoré majú zdanlivo rozdielnu úlohu a podobu ale konajú spolu ako jeden.
Gen 1,1-2
,,Na počiatku stvoril Bôh nebesia a zem. 2 A zem bola neladná a pustá, a tma bola nad priepasťou, a Duch Boží sa oživujúci vznášal nad vodami. ”
@makodob Práve naopak. Ak čítame Písmo je to jasné. Domotáva ľuďom hlavu Trojica, ktorá je nelogická aj nebiblická. A "múdri" teológovia tvrdia, že to nie je možné pochopiť, lebo .. je to tajomstvo a pod.
Písmo nám jasne píše že je len jeden Boh, ktorý poslal svojho Syna na svet. A Duch Svätý nikdy nebol ani nebude tretia božská samostatná bytosť. To dokazujú texty Písma. Len keby ich ľudia čítali...
@pasi7
Pises:
"Jeho Syn bol na počiatku počatý Otcom. To je napísané v Písme. Sám Pán Ježiš povedal, že dostal život od Otca. Ak ho dostal, musel byť niekedy čas, kedy ho nemal !
Počiatok nebol počiatok našej zeme, pretože Boží SYn sa narodil dávno pred stvorením človeka."
Cize vravis, ze ten pociatok bol syn bozi. A hned prva veta z Jana je:
Na pociatku bolo slovo..... a to slovo bolo Boh.
Cize pociatok = syn = slovo = Boh
@eva8 čistá špekulácia. V rozpore s tým čo je napísané.
@pasi7 a tento verš nehovorí o Duchu Božom/ Svatom pri stvorení sveta? Duch Svatý je či v starom, či novom zákone a dnes skrze Neho sú ľudia znovuzrodení. Duch Svatý je ten Tešiteľ, Duch Pravdy o ktorom hovoril Ježiš, že príde k nám, keď On odíde k Otcovi. Či akú Bibliu čítaš, že to tak nevidíš? Ako počítam, tak počítam a vidím tak tri Božské osoby/ posobenia, ktoré majú zdanlivo rozdielnu úlohu a podobu ale konajú spolu ako jeden.
Gen 1,1-2
,,Na počiatku stvoril Bôh nebesia a zem. 2 A zem bola neladná a pustá, a tma bola nad priepasťou, a Duch Boží sa oživujúci vznášal nad vodami. ”
@makodob Nie. Nikde v Písme nie sú tri Božské osoby. Pán Ježiš nič také neučil. On jasne učil len dve. Otec a Syn. Pri stvorení bol Duch Boží. Duch Boží nie je samostatná božská osoba. To netvrdím ja ale Písmo. Písmo jasne píše, kto je Duch Svätý. A NIE je to samostatná osoba z TROJICE.
@makodob Práve naopak. Ak čítame Písmo je to jasné. Domotáva ľuďom hlavu Trojica, ktorá je nelogická aj nebiblická. A "múdri" teológovia tvrdia, že to nie je možné pochopiť, lebo .. je to tajomstvo a pod.
Písmo nám jasne píše že je len jeden Boh, ktorý poslal svojho Syna na svet. A Duch Svätý nikdy nebol ani nebude tretia božská samostatná bytosť. To dokazujú texty Písma. Len keby ich ľudia čítali...
@pasi7 pozri ako ktorý z nich presne vyzerá, či to je osoba alebo nie a pod nikto nemože povedať s istotou, ani ty! Ja viem, že je časť Boha vo mne, ktorý zjavne koná a podľa Písma to je Duch Svatý. Takže ja sa o tomto nebudem bavit, x kresťanov je znovuzrodených a takúto sprostosť počujem od náboženského človeka, ktorý je duchovne od Boha vzdialený, lebo zjavne Ducha Svatého nemože mať, ak popiera Jeho existenciu. Duch Svatý je od Boha a úprimne mi je jedno, či je to samostatná osoba alebo nie, doležité je že je od Boha a skrze Neho zažívame Božiu lásku a milosť a toto tvoje tvrdenie nikto nemože dokázať ani vyvrátiť, pochopíme to keď v plnej sláve uvidíme všemohúceho Boha.
Ján 14,15-16:
,,Ak ma milujete, ostríhajte moje prikázania, 16 a ja požiadam Otca, a dá vám iného Tešiteľa, aby bol s vami na veky, 17 toho Ducha pravdy, ktorého svet nemôže prijať, pretože ho nevidí ani ho nezná. Ale vy ho znáte, pretože prebýva u vás a bude vo vás. ”
@makodob Nie. Nikde v Písme nie sú tri Božské osoby. Pán Ježiš nič také neučil. On jasne učil len dve. Otec a Syn. Pri stvorení bol Duch Boží. Duch Boží nie je samostatná božská osoba. To netvrdím ja ale Písmo. Písmo jasne píše, kto je Duch Svätý. A NIE je to samostatná osoba z TROJICE.
@pasi7 a kde sa Písmo presne vyjadruje, že to nie je tretia samostatná osoba? Daj mi prosím verš, rada si ho pozriem.
@pasi7 pozri ako ktorý z nich presne vyzerá, či to je osoba alebo nie a pod nikto nemože povedať s istotou, ani ty! Ja viem, že je časť Boha vo mne, ktorý zjavne koná a podľa Písma to je Duch Svatý. Takže ja sa o tomto nebudem bavit, x kresťanov je znovuzrodených a takúto sprostosť počujem od náboženského človeka, ktorý je duchovne od Boha vzdialený, lebo zjavne Ducha Svatého nemože mať, ak popiera Jeho existenciu. Duch Svatý je od Boha a úprimne mi je jedno, či je to samostatná osoba alebo nie, doležité je že je od Boha a skrze Neho zažívame Božiu lásku a milosť a toto tvoje tvrdenie nikto nemože dokázať ani vyvrátiť, pochopíme to keď v plnej sláve uvidíme všemohúceho Boha.
Ján 14,15-16:
@makodob Na človeka, ktorý vraj má Ducha sv. sa vyjadruješ divne dievča
" takúto sprostosť počujem od náboženského človeka, ktorý je duchovne od Boha vzdialený, lebo zjavne Ducha Svatého nemože mať, ak popiera Jeho existenciu. "
1. Nepopieram existenciu Ducha Svatého
2. Nepoznáš Písmo, ale súdiš výrokom, že je to sprostosť? K tomu ťa vedie ten Duch, ktorého máš v sebe?
Nevieš akého Ducha máš....
@makodob Na človeka, ktorý vraj má Ducha sv. sa vyjadruješ divne dievča
" takúto sprostosť počujem od náboženského človeka, ktorý je duchovne od Boha vzdialený, lebo zjavne Ducha Svatého nemože mať, ak popiera Jeho existenciu. "
1. Nepopieram existenciu Ducha Svatého
2. Nepoznáš Písmo, ale súdiš výrokom, že je to sprostosť? K tomu ťa vedie ten Duch, ktorého máš v sebe?
Nevieš akého Ducha máš....
@pasi7 neodpovedal si

@makodob Rozmýšľam ako muž, ktorý má šediny. Navzdory Tvojim pocitom, ktoré asi dosť lietajú nato, že sú pod vedením Ducha, alebo ducha. V texte je napísané, že Pána ježiš povedal, že prv ako bol Abrahám ja som. Ten text hovorí len to, že Pán Ježiš bol skôr ako Abrahám, čo Písmo aj dokladá textami, ktoré hovoria, že sa narodil z lona svojho Otca dávno pred Stvorením našej zeme. Nie je tam ani zmienky o Trojici. Ani o tom, že On Ježiš Kristus je Večný Boh. Desiatky textov v Písme vyvracajú Trojičné učenie. Je mi jedno koľko Duchovných darov máte trebárs aj spolu s manželom, Písmo je väčšia autorita (pre mňa) ako akékoľvek falošné zázraky. Ja som bol v mladosti satanovým novicom a nebol som oklamaný raz. Pozri sa do Písma, a porovnaj to čo povedal Ježiš s tým čo učí Troičná dogma. Je to v rozpore ! Takže buď hovoril pravdu Ježiš, alebo je klamár a pravda je Trojičná dogma.
@pasi7 Ospravedlňujem sa za preklep v texte je napísané, že Pán Ježiš povedal...