icon

Neviete plávať vy alebo vaše dieťa v dospelosti?

26. jún 2024

Ahojte, je tu niekto kto nevie v dospelosti plávať? Prípadne jeho dieťa? Vadí vám to v bežnom živote? Napr teraz sú aj tábory s kúpaním, zo školy sa ide na výlet s kúpaním apod. Moje dieťa nevie plávať, ma jemnú dyspraxiu - poruchu motoriky, čiže sa to asi ani nenaučí. Ma 14 rokov. Ja som sa ledva naučila pred 40tkou, aj to len kde dociahnem na zem nohami, nikdy na to nebavilo, čiže plávať nechodíme, iba raz ročne do aquaparku, ale tam je voda mala, čiže to sa dá aj bez plavania... Zaujíma ma, či má svtym niekto problém a či nie sme nedajbože len my takí,že nevieme plávať...

vroni
26. jún 2024

Exotické vtáctvo je vzácne 😇
Ale jasne, chápem, že nie každý mal a má možnosť. Ja len, že by som to určite s deťmi vyskúšala, pokiaľ nemajú vyslovene fóbiu z vody. Nie že by sa bez plávania nedalo žiť, to iste nie, ale je fajn to vedieť. Aspoň trochu.

ekira1
26. jún 2024

Moji rodičia plávať nevedeli, chodili sme na jazero, mama len sedela na brehu, otec sa odvážil s nafukovačkou ( dosť odvažne). Ja sa bojím hlbokej vody, zrejme som sa v minulom živote utopila 🙄 chodila som na plavecký v škole a sama sa naučila rôzne štýly okrem kraula čo nás učili. Nemám rada, keď sa niečoho bojím 🫢 dcéra sa naučila plávať na škole, syn ešte v škôlke. Bez vedenia plávať by som sa bála priblížiť k vode.

annm81
26. jún 2024

@vroni Tie povinné skúšky asi nemyslíš na Slovensku, nie? Ja som sa niekedy dávnejšie dostala k nejakým štatistikám a šokovala ma jedna vec - kým v západnej Európe drvivá väčšina ľudí vie plávať (80 - 90%) a týka sa to oboch pohlaví, tak vo východnej Európe je obrovský rozdiel medzi pohlaviami. Kým muži na tom boli ako tí zo západu, tak žien vedelo plávať len niečo vyše polovice. Inak som ale bola v tom, že plavecký výcvik na ZŠ je na SK povinný (ale bez nejakých formálnych skúšok) - ja som sa ho zúčastnila v 3. ročníku napriek tomu, že som plávať vedela a podľa mňa tam bol úplne celý ročník.

Autorka, dcéra najskôr prežije aj bez plávania, ale možno bude ukrátená o zábavu s kamarátmi, neskôr s vlastnými deťmi. Nezatracujte možnosť, že sa to naučí len preto, že je menej šikovná. Skúste kurz plávania so súkromým trénerom a máte šancu byť príjemne prekvapené, keď to zvládne.

lakebabe
26. jún 2024

My sme plavci všetci , muž ukážkový ,ja priemerný. Ale rozmýšľam my sme mali povinný plavecký tiež asi v 4 triede aj skúšky sme po ňom povinne robili. Ti ktorí tam išli a nevedeli plávať ich pekne naucili.
Inak plávať by som chcela vedieť už len kvôli možnému utopeniu.
Raz som sa topila v Bulharsku tak, že ma musel plavčík vytiahnuť a ďalších pár ľudí. Zo sekundy na sekundu prišli také obrovské vlny, že vo vode po prsia sa ľudia topili. Neviem si predstaviť, ze by som vtedy aspoň základy nevedela.
Celý rok sme pri vode a pri mori, tak by som bola v strese ci sa dieťa neutopi.

really8
26. jún 2024

Ono ta to samozrejme nema ako obmedzovat v zivote, stale zijeme na susi. Ale za mna je skoda sa to nenaucit. Nieco ako bicyklovanie. Ved ani to nepotrebujes ale je fajn deckami si sadnut na bajk a niekam sa odviest.

victoriab
26. jún 2024

Ja neviem plavat, syna som dala na plavecky asi v 9 rokoch, naucil sa a som rada, ze som ho dala. Ja som taky strachopud a mam paniku, als rada lechnim vo vode, aj sa kupem, ale plaavt nie

gemerka17
26. jún 2024

Vedieť plávať je úplne základ. Nikdy nevieš v akej situácii budeš a môže ti to zachrániť život.
V dnešnej dobe (aj v dobe pred 20 rokmi) sa deti učia plávať v skolkarskom veku. Mam minimum dospelých ľudí okolo seba, ktorí v dospelosti plávať nevedia. Spoločny znak sú vždy chýbajúce peniaze. Proste nechodili na kúpaliska, aquaparky neznámy pojem a dovolenka pri mori existovala na fotke. Keďže to nepoznajú, tak im to ani nechýba.

guudy
26. jún 2024

Pre nas bol fakt, ze deti vedia riadne a spravne plavat klucovy k tomu, aby sme o ne nemali strach pocas taborov/SvP a pod.
Starsie chodilo na kurz od 6 rokov, mladsie najprv to kojenecke a nasledne od 4 rokov riadne na kurz. Chodili kazdy tyzden cca 8 rokov, az do pandemie. Super bolo, ze mali vyhradene drahy v bazene aj pre rodicov, takze muz chodil s deckami. V case pred pandemiou boli vsetci pokrocili, pre predstavu, na rozcvicku mali 15-20 dlzok bazena zo vsetkych plaveckych stylov. 25 m bazen samozrejme, nie 50m 🙂
Plavanie dnes patri ku zakladnym zrucnostiam. Myslim tym mladu generaciu 🙂

nika23t
26. jún 2024

Môj manžel nevie plávať a absolútne to nerieši. Dcéry ako tak vedia, ale potrebujú sa ešte učiť. Ja som plavec a milujem plávanie. Ale ak Ti to nechýba, ani dcéra sa v tom nenájde, netlacila by som ju do toho.

gejb
26. jún 2024

Tiež som veľmi prekvapená z odpovedí koľko ľudí nevie plávať.
Ja to považujem za veľmi dôležité aj z bezpečnostného hľadiska. Sú situácie kedy mu to môže zachrániť život. Bude pri mori na nafukovacke a náhodou ho zmietne do vody, alebo sa bude santit pri brehu a pride vlna, nechtiac spadne do rieky, do jazera, alebo ho náhodou niekto nechtiac soti do bazéna na kúpalisku....vtedy je dobre vedieť sa aspoň udržať na hladine a nepanikarit. Baby co tu píšu ze majú traumu z topenia možno by k tomu nedošlo keby sa postupne naučili aspoň trochu plávať.. samozrejme niekedy sa aj plavec môže topiť ale dôležité je zachovať si duchapritomnost.
Moje dieťa to plánujem preto určite naučiť

dadka1997
26. jún 2024

Sice plávať viem, ale potrebujem mat istotu, ze keby cosi tak nohy viem dat na dno 🤣 čiže zaplavam si v bazéne, kde nie je hlboka voda

madeincssr
26. jún 2024

Podla mna vediet plavat je ak nie velmi dolezite (zivot/zdravie zachranujuce), tak aspon uzitocne (a prijemne!). Dobry, trpezlivy clovek vas to, ak budete naozaj chciet a snazit sa (nie bojovat s nim, ze to a to sa neda), ako-tak nauci na jednom dlhsom pobyte, kde je bazen/jazero. Nadnasanie vodou mnohi pochopia klasicky - splyvanim (zavriete oci, nos a pokojne si lahnete na vodu - ano, hlava/usi/vlasy sa vam namacaju/ponoria, ale zistite, ze ta voda vas naozaj "unesie").
A neskor sa naucite tzv. "slapat vodu" (plavat rukami aj nohami vo vertikalnej polohe), cize hlbka vody vam bude sumafuk.

kofa77
26. jún 2024

pre mna vediet plavat je jedna zo zakl sportovych . "dovednosti", neviem si rpedstavit, ze mladsia generacia, tym mylsim aj moju 40+ plavat nevie... a deti uz vobec, pri dnesnych prilezitostiach

rovnako ako bicyklovanie. uz lyzovane za take nepovazujme, ale voda je vsade okolo, doovlenky, mladi chodia na chaty k vode, na dovolenky..

ak uz rodicia nevedia, mali by sa postarat, aby sa tonaucili deti.
syn je tiez mierne dyspraktik a je excelentny plavec, praveze je len par veci a plavanie je medzi tym, ktore mu idu.

gejb
26. jún 2024

https://www.topky.sk/cl/11/2724915/Obrovska-rod...
Dieta spadlo do bazéna, matka ktorá nevedela plávať za ním skočila. Tiež sa začala topiť. Obe zachraňovali ich otec a dedko...muži sa pri tom utopili a matka s dcérou skončili v nemocnici.
V jednom hlupom bazéne zomrela polovica rodiny...otrasný prípad...

vroni
26. jún 2024

@annm81, nie, skúšky nie na Slovensku. Ale plavecký bol (na Sk) povinny a to som prastará korcula. Ale skúšky sme nerobili, len sme pol roka (alebo celý? To už si nepamätám) chodili plávať. Na gympli sme mali každý týždeň hodinu plávanie, ale to bola výnimka, že sme mali v škole bazén. A teda naši mali chalupu "na dedine" a tam všetky decká chodili (samé!!!) na jazero, síce plávali na štýl pes a ti lepší dedinský kraul (čím viac vody spliecha, tým lepšie viem plávať), ale fakt si nepamätám na nikoho, kto by plávať nevedel. Práve som si uvedomila, že keby mi moje dieťa dnes zahlasilo, že ide na celý deň s partiou kamošov na bagrovisko, ako som chodila ja, skosi ma infarkt už vopred, preventívne....

lakebabe
26. jún 2024

@vroni my sme po plaveckom v ZŠ robili normálne skúšky, kto koľko metrov preplaval a za kolko . Dostali sme aj vysvedčenia každý bol ine zviera podľa výsledkov od korytnačky po delfína😄
Ale vysvedčenie dali všetkým.

petulda333
26. jún 2024

@vroni my sme na skole plavecky nemali

kofa77
26. jún 2024

@lakebabe to sme mali aj my, tie zvierata, povinny plavecky, presne ako pise
@vroni
a to som ozaj stara teta

lakebabe
26. jún 2024

@kofa77 ja mam 37 ale mali to povinne aj sestry co sú o 9 - 10 rokov staršie
Par krát do týždňa po škole na plaváreň mestskú vždy sa rodicia striedali kto odvezie deti autami.
Vtedy sme ale vedeli plávať všetci myslím ze jedna spolužiacka nevedela od nás. Vtedy aj všetky deti sme chodili od malička same na potok a na jazero plávať bolo to normálne. Teraz si to neviem predstaviť

guudy
26. jún 2024

@petulda333 ani my, v nasom okresnom mieste nebola v tom case plavaren🤷🏼‍♀️. A tiez som korcula, o nieco menej prastara ako @vroni ;)

petulda333
26. jún 2024

@guudy my sme tu plavaren mali ale neboli sme zo skoly

tehulka2011
26. jún 2024

Je to tak, vacsina ludia nevie skutocne plavat, aj vela z tych, co ti napisu, ze vedia. Pod plavanim si predstavujem, ze clovek vie preplavat aspon 200 metrov bez toho, aby sa musel dotknut zeme.

vroni
26. jún 2024

@lakebabe, toto mala moja dcéra (robila plavecký na sk), boli zubrienky a rybičky a korytnačky (a neviem či ešte).... My sme mali len na tretiackom vysvedčení "absolvoval/a plavecký výcvik". V Bratislave malo (a možno aj má, netuším) veľa škôl bazén, vždy robili výcvik.aj pre okolité školy.

anjelikdianka
26. jún 2024

Ja,syn,dcéra plávať vieme ale moj muž nie.Ale nám to nevadí nechodíme nikam kde je hlboká voda.Deti od prvého ročníka chodili na plavecké kurzy.

kofa77
26. jún 2024

ja som z diery po granate a chodili sme do okresneho mesta na plavaren

lakebabe
26. jún 2024

@vroni je to super vec pre detí, tie vysvedčenia motivovali deti,
plávanie je taka dost zakladna činnosť, co môže zachrániť život
Ale my sme chodili s rodičmi od narodenia na kúpaliska učili nás plávať už v nejakých troch rokoch za to som veľmi rada dnes , dieťaťu je to také prirodzenejsie ucit sa

vroni
26. jún 2024

@tehulka2011, tak to si môžeš predstavovať. To nie je schopnosť plávať ale hodne pokročilý plavec. Základné plávanie je zvládnuť aspoň dva plavecke štýly a preplávať aspoň 25 m.

zuzanka.zuzu
26. jún 2024

podľa mňa to je jedna zo zručností ktorú by mal vedieť ovládať každý 🤷

annm81
26. jún 2024

@vroni Možno to bolo povinné len vtedy, ak škola takúto možnosť poskytla? Ak v menšom meste možnosť nie je, potom asi škola nič nemusí organizovať. Najhoršie by na tom potom boli deti z menších miest, kde plavárne nie sú. Lebo deti z vidieka sa to zas naučili na jazere - ja si tiež nedokážem predstaviť, že pošlem malé dieťa, neplavca, alebo slabého plavca, samého k vode. Ak autorka ráta s tým, že dieťa sa nenaučí plávať, k tomu podľa mňa nevyhnutne patrí vyhýbanie sa vode, čo pre teenagera je v lete obmedzujuce. Inak, s dostupnosťou plavárni je to na Slovensku úplná katastrofa. Hlavne, že máme ministerstvo športu, ktoré za naše peniaze organizuje výlety elitných povzbudzovačov futbalovej reprezentácie.

@lakebabe To sme mali aj my (90. roky), ale nebola to žiadna formálna skúška. Neviem, odkiaľ píše @vroni o tých skúškach, ale v Nemecku napr moje dieťa už takéto skúšky absolvovalo a sú tam na národnej úrovni jasne definované presné kritéria, čo musí spĺňať na ktorú úroveň- od morského koníka, kde stačí preplávať 25 m s výdychom do vody, vylovit niečo z dna, kde dosiahneš nohami na dno plus teória, až po zlatú úroveň, kde sa požaduje 30 min. plávania, rôzne štýly, plávanie pod vodou a ponory do hĺbky, skoky z niekoľkých metrov.

lakebabe
26. jún 2024

@tehulka2011 ja si pod vedenim plávat predstavujem, že sa daný človek neutopi , keď spadne do bazéna alebo jazera, nespanikari a vie sa udržať nad hladinou a doplavat na breh.