Nevľudné zaobchádzanie s klientom v domove dôchodcov

11. máj 2021

Mam babku v domove dochodcov už 6 rokov.Poslednu dobu je to tam strašne. Opatrovateľky neprijemne, kričia po klientov.Vyhadzuju im osobne veci, ktoré potrebuju k životu. O tyždeň kažu zakupiť tie iste veci, ktore predtym povyhadzovali ako nepotrebne, ide o toaletny papier, hygienucke veci, knihy na čitanie, veci na oblečenie. Vedeniu sa sťažovať to nema vyznam, skušali sme to niekoĺko krat, no nepochodili sme.Pritom pani riaditeľka apelovala, že jej zaleži na tom, aby sa tam starki mali , ako doma, vyžaduje aby sa tak opatrovateľky k nim aj spravali. No opak je pravdou.Babka je nechodiaca, ale nie je dementna, veľa veci si okolo seba porobi sama bez pomoci.Doma byť nechce , ma rada spoločnosť ľudi a doma to po dedkovej smrti veĽmi zle znašala, uzatvorila sa do seba. Tam ma priateľov, kamaratov , čo sa tyka tejto stranky je tam spokojna, len aby bol trocha iny pristup zo strany opatrovateliek a vedenia.Kde by som sa mohla sťažovať, ak by to už nebolo unosne?

ckocka
11. máj 2021

Ak to bude neúnosné? Tak ako to popisuješ je to únosné?
Sťažovať sa zriaďovateľovi.

amelie2017
11. máj 2021

Je to sukromny domov, alebo je zriadovatel mesto, kraj, stat? Stazovat sa vyssie.

liliana363
11. máj 2021

Nájsť jej iný domov dôchodcov? Ja by som to asi takto riešila keď sa nedá inak.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
11. máj 2021

V našom meste mame dve domovy dochodcov. Smola je v tom, že je tam ta ista riaditeľka a ta je znama primatora mesta, tak tam veľmi nepochodime. Už na ňu boli poslane sťažnosti a nič sa neporiešilo.Myslela som sťažnosť mimo mesta, niekde vyššie, kto ma na starosti domovy dochodcov.Babka je v zariadeni spokojna, ako som pisala ma veľa priateĺov, len aby tie opatrovateľky boli k tym klientom milšie. Su tam asi 3 take, ktoré im robia peklo zo života, ostane mile, priateľske.Prečo kvoli tym bezcitnym ľudom musi platiť bezbranny človek?

ckocka
11. máj 2021

Pretože svet nie je ideálny. Ak chcete zmenu, musíte sa angažovať. Napr. k sťažnosti pozbierať viac podpisov klientov DD, sťažovať sa opakovane.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sslobodnamama777
11. máj 2021

daj tam tajnú kameru a zverejni tie osoby..opatrovatelky. Medzi zdravotnikmi je vela psychopatickych osobnosti, citia sa mocní nad bezvládnymi ludmi a tiez ini su tak prepracovani a nespokojni, ze si zlost a unavu a svoje problemy vybijaju nad tymi, co sa nevedia branit. Normalne je, ze davaju problemovym....teda tym co by chceli ist na vozikoch von na prechadzku, alebo sa citia sami, kricia o spolocnost, ci potrebuju nejaku pomoc, alebo ich musia prebalovat a krmit, daju im tabletky na spanie nech maju pokoj, utlmia ich. Taky s demenciou ani nevie, ze na neho niekto krical ci ho zbil ci zneuzil inak na druhy den. Je to aj vina systemu, ze maju vela prace a nizke platy, ale aj, tam beru kazdeho na tie miesta a naozaj sa tam deju hrozne veci, nimto to neriesi, ani nebude. Teraz bolo v hronovciach jedna co mala taky dom, ako ich nechavala v zime a hladnych a to je len jeden pripad, co sa odhalil.

zuzka38
11. máj 2021

tak medializovat, ak nevidis inu cestu
nenechala by som si babku tyrat

ckocka
11. máj 2021

@viktorka48 Dobre, takže čo?
Ak by som tam teoreticky mala niekoho ja, čo možem urobiť?
Sťažovať sa a snažiť sa o nápravu, akýmkolvek sposobom a opakovane.
Zobrať starkú domov alebo zariadiť pobyt inde.
Nechať to tak a nariekať že svet je zlý.
Ani jeden prístup nie je bez následkov, bez problémov, nie je zaručené že dobre dopadne.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ckocka
11. máj 2021

@viktorka48 Čo z toho na teba posobí útočne? Snažila som sa napísať to čo najviac neutrálne.
Jednoducho som chcela vyjadriť že zázračné riešenie neexistuje, niekedy je potrebné vyberať najmenšie zlo. Ktoré to bude pre zakladatelku musí uvážiť sama.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
11. máj 2021

Dajte babku do sukromneho zariadenia, jedno poznam velmi doverne, teda zopar ich klientov, je to nieco uplne ine. Ale ak by som mala dokazy o hnusnom zaobchadzani, kludne by som to aj v mediach zverejnila. Len tie dokazy tazko zohnat, ak tam nepracujes. Neznasam, ak sa ublizuje malym detom, starym ludom a zvietatam

ckocka
11. máj 2021

@viktorka48 Tiež sa ospravedlňujem, naozaj som nechcela vyvolávať hádku.

viktorka48
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fiafia
11. máj 2021

Neviem si predstaviť čo za ľudí dokáže toto spraviť. Robila som v nemocnici personál bol hocijaký, však ľudia niesu nikde rovnaký ale nestretla som sa s takouto neuctou či zasahovaním do súkromných veci klientov. Neviem kto by si toto reálne dovolil. Ak sú dôkazy tak konfrontovaný s riaditeľkou, mestom, televíziou kdekolvek

tarra6
11. máj 2021

Neviem, či to pomôže, ale skús sa nakontaktovať na Annu Ghanamovú - je predsedníčkou Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. Je aj na FB. Možno bude vedieť poradiť.

ukulela
11. máj 2021

Ghanamova neviem, ci nezastupuje sukromne zariadenia .... stazovat sa mozes u riaditelky - normalne pisomne - uved mena pracovnicok, popis situacie a ziadaj napravu a odpoved. ak nebude reagovat, tak zriadovatelovi. neviem, ci je to vo vasom pripade mesto alebo VUC. rovnako pisomne - s kopiou prvej staznosti. ak je to mesto, v pohode chod na zastupitelstvo, resp ziadaj poslancov, aby ten bod otvorili ... zaangazuj dalsich ludi, ak je vas viac, ktori vnimaju takyto problem.
Zariadenia sociálnych služieb, ktorých je na Slovensku takmer 1400, kontroluje zo strany ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) len osem pracovníkov. Od začiatku roka sa im zatiaľ podarilo spraviť osem kontrol.
Nedostatočná kontrola je pritom jedným z faktorov neutešenej situácie v mnohých zariadeniach. Ministerskí kontrolóri naposledy potvrdili množstvo pochybení v zariadení pre seniorov v Prievidzi.
Na zariadenia, kde žijú seniori či hendikepovaní, si môžu posvietiť aj príslušné mestá a obce, župy či úrady verejného zdravotníctva. Kontroly sú však nedostatočné, na čo upozornila aj verejná ochrankyňa práv. V minuloročnej správe konštatovala, že ak by MPSVR chcelo pri daných možnostiach a kapacitách skontrolovať všetky zariadenia zamerané na seniorov, trvalo by mu to desiatky rokov.

mogaa
11. máj 2021

No ak je babka ležiaca, tak spoločnosť ľudí tam nemá tak či tak, lebo je na izbe ako ležiaca, prípadne má spolubývajúcu.....Ja nechcem byť zlá, ale ak je babke v DSS tak zle, prečo si ju nevezmete domov? Lebo na jednej strane ste hodili starostlivosť na niekoho iného a teraz sa sťažujete že pracovníčky nie sú milé.....DSS nie je nemocnica, kde človek musí byť, ak nie ste spokojní so starostlivosťou, zoberte si babku domov a zožeňte jej opatrovateľku domov alebo vymeňte zariadenie.....Opatrovateliek v DSS je málo a nikto sa netrhá robiť tú prácu, takže pochybujem že riaditeľka prepustí opatrovateľky, ktoré možno sú nepríjemné ale robia svoju robotu dobre.....predpokladám že riaditeľka je rada, že má kto zabezpečovať starostlivosť ak má opatrovateliek málo....