Neznášam môjho psa
Ahojte. Aj sa velmi hanbim, aj mam nervy tritisicmilion.
Mam 12 rocneho velkeho psa, kupovala som si ho na VS. Vzdy bol iny, nebol to laskavy pes, najlepsi priatel cloveka. Nebol zly, len ma mal v pečku. Neslo ho vycvicit. Ja som s nim trenovala polovnicky vycvik, chodili sme po sutaziach, nieco dokonca vyhral, ale vela nas aj vyhodili kvoli poslusnosti.
Od cca 8 rokov ma choru kozu, brutalne plzne a supinatie. Neda sa ho ani pohladkat lebo hned ma clovek sivomastnu ruku. Cize zije izolovany na chodbe, on nikdy o mojkanie nestal, a teraz uz nestojim ani ja.
Narodili sa mi dve deti. Ignoruje ich, ma ich v pecku tak ako mal vzdy mna. starsi ma uz 3, furt za nim pride s palickou - pes ho ignoruje, drgne donho. Akurat piskotu si od neho vezme.
A co ma najviac stve, tym ze ten pes nie je schopny posluchat, furt po nom treba kricat, cukat voditkom a deti mi to proste stale vidia :( co im to dava do zivota, co sa naucia vo vztahu ku zvieratam?
Dnes sme boli vonku vsetci (pes vzdy na voditku, nech sa nevrieska celu prechadzku) a pustili sme ho na chvilu. Preplo mu a poculo ma cele sidlisko zas, potom zas drgol do syna, a syn sa po nom nervne zahnal rukou.
Strasne ma to nastvalo.
Mozno je chyba aj vo mne, mna ten pes uz tak stve, ze k nemu nedokazem byt laskava. Na druhej strane, syn k nemu pristupuje milo ale ked ho ten cokel furt ignoruje a potom ho len drga...
Toto je asi vylozene vylev, neviem aku radu cakam. Citim sa prosto hrozne, lebo by som sa toho psiska fakt najradsej zbavila. Taky pes to je, ze vzivote uz nikdy psa nechcem, viac pozornosti a lasky mi dava moja masozrava rastlina. A pritom mat psa by malo byt fajn, lezat na gauci a skrabat ho za uchom... Cele detstvo som zobrala o psa, potom som si kupila a dopadlo to takto... :'(
@janulik2008 ako ja si na psoch zakladam pretože su strašne veľke a ťažke a nedaj bože sa mi daktori nazuri a zvali na dieťa alebo dačo, oheň ma streche bude. Jednoducho ja mam velke psy a aj ja sa nimi šalim, zurim ale ked sa rozuteka 50 kg a zo zadu sa zvali na mna, spadnem aj s nim. Ta jak by dopadol moj 16 kilovy syn, sak by bola z neho placka 😄. Tak som syna naucila ze psom robit zlost nemoze. Moze ich hladkat, pusinkovat, valat sa po nich ale nic viac. Nastiastie psy mi na nho nevrcia ani nic, len musim ho strazit ako oko v hlave. A to vyzadujem od kazdeho, kto do nas pride. Moje 4 rocne krstna sa s nimi hrá ako nic, lebo je naučena. 7 mesačne krstňa sa doplazi k nim a zacne sa "mojkat" alebo ako to nazvat a pes sa ani nepohne, ledva dycha .. Od mala ich ucim ze ku psom treba ist opatrne a nerobit zlost a tie deti sa to naucili. A vyhovorky tak male dieta to nenaucis, ja neakceptujem, pretoze naucis, len aj to dieta musi mat hranice.
@aceris take fanty mal aj moj syn, som ho zobrala, postavila do kuta a tam plakal, kvičal, hodil sa o zem ale bohužial, neprešiel cezo mna. Ja mam zlate nervy na neho a ked sa o zem hodi, ta sa hodi. Nevsimam si ho. Lebo sa naucil u babky a deda si všetko vydobiť plačom a so mnou ani nepohne. A napr. Ja po nom nekričim ale ked začnem, ta aj psy su v pozore ne len on.
@dkethe ty ho proste už neznášaš máš voči vlastnému psovi averziu. Mohol by byť môj pes hoc aký, písala by som o ňom jeho menom a nie nazývala "coklom" a úplne si zaklincovala poslednou vetou. Je mu ľúto psa, nesmierne. Od svojích 13 som malá psa nonstop a to mám 37, za sebou aj plemeno ktoré nám zdevastovalo pol bytu, ale nikdy nikdy som ho inak ako Argo nenazvala. Dokonca mám 2 deti a nikdy nebol pes utláčany bokom a to som si pri poslednom toho "užila" tiež dosť. Deti od malička vedeli, že pes nie je hračka a ak sa nechce hrať tak ho majú nechať tak. Ako my ľudia aj pes má svoju povahu, ako píšeš už pri kúpe si videla, že je "iný", za tie roky si zistila, že je "iný" tak prečo sa nad tým pozastavuješ teraz keď ma 12 rokov? 😔 Nechaj ho v kľude dožiť.
@cacianka Súhlasím. Tuším im všetkým šibe. A nechápem ľudí ktorí psov pustia do postele, nechajú sa oblizovat na tvári. No fuj, cisty humus
@dkethe ahoj, vidim, ze tu mas nejake odsudzujuce komentare, ja ti chcem len povedat, ze viem, ako sa citis. Tiez sme si s manzelom zobrali psika z utulku este ked sme boli sami. Bolo to steniatko, krizenec jazvecika. On zaciatku bola narocna, urcite si nieco prezila este kym sa dostala do utulku co ju poznacilo. Cvicili sme s nou nenormalne vela, absolvovali kurzy, vela sa jej venovali. Nepomohlo nic, stale je a bola strasne, ale ze extremne neuroticka. Utoci pomaly na vsetko co sa vonku pohne. Narodilo sa nam babo, strasne nanho ziarli. Maly ju miluje, ale ona ho vyslovene trpi a vrci po nom. Raz sa stalo,ze sa po nom zahnala a nie ze by ho pokusala, ale skrabla ho. Proste som sa tak isto dostala do stavu, ze mi zacala hrozne vadit. Nemozem ju vyvencit s malym v kociku, lebo taha a utoci na vsetko. To iste v nosici, ked s nou idem von, mam pocit, ze nas zhodi. Doma sa nemozem pohnut, lebo som v strese, ked chvilu nedavam pozor, aby sa nahodou nieco nestalo. Takisto minule leto mala zdravotny problem. Ochrnula na zadne nohy, operacia nas stala 2,5 tisic eur, ktore sme mali nasetrene na prvu spolocnu dovolenku. Po operaci nevedela chodit a vyzeralo ze ani nikdy nebude. Museli sme ju vlacit na rukach z cinziaku von, necitila si zvierace takze cikala a kakala nevedomky kade tade po byte a ja doma male babo, co sa akurat plazilo. Potom s nou bolo treba chodit na rehabilitacie po pracovnej dobe, takze manzelo chodil domov neskoro vecer dlhe mesiace. Kazdopadne lubim ju, chcela som ju, som za nu zodpovedna a budem sa o nu starat dokedy bude potrebne najlepsie ako viem, zaroven vsak som uz sto krat olutovala, ze ju mame a mam pocit, ze si kvoli nej nemozeme uzivat nas zivot s babatkom, vkuse riesime nejaky problem. Jasne tu nie je rada, ani ty nepotrebujes poradit. Ja viem, ze svojim sposobom toho psa mas rada a keby si naozaj ho mala dat prec, tak ho nedas. Viem, ze sa onho postaras a proste si sa sem len potrebovala vyliat. Nie si v tom sama. Pes je velky zavazok na vela rokov, zivot a okolnosti sa menia a zvlast ked je to narocna povaha tak proste tie chvile, ked si nadavas, na co toho psa mam a jak by mi bolo bez neho dobre, pridu. Je to ok, pomysli si to v hlave, postazuj sa manzelovi a psa dochovaj najlepsie jak vies. Uz je stary, uvidis, ze za nim budes este plakat 🙂
@dkethe ja nehovorím, že to robí tvoj syn, alebo že by si ho nabádala. Božechráň. Iba, že mi tvoj postoj v niečom pripomenul tento príbeh. 😒
Ja to možno beriem inak ako niektorí. Pre mňa je môj pes nedotknuteľný, aj keď nie je dokonalý. Tiež je do veľkej miery ignorant a introvert. Nikdy nebol tulkáčik. Keď aj prídem k nemu, že ho pohľadkám, ide si ľahnúť inde, aby mal pokoj. Iba keď on chce a on dovolí, potom ho ja musím škrabkať. Smejeme sa, že v minulom živote bol asi mačka, tak má maniere 😀.
Tiež je fajnový, nezje hocičo, má svoje rituály, ktoré sa musia dodržiavať, niekedy sa zobudí v strede noci a chce ísť von, inokedy má potrebu vyštekúvať bezdôvodne, či pozerať do blba a vrčať na prázdnu stenu (a tým nás strašiť.) Ani nehovorím o tom, že posledných 8 rokov trávime každého silvestra doma s vypeckovaným televízorom a zavretými oknami, aby nepočul ohňostroj.
Teraz bude mať 9 rokov, pomaly začina horšie vidieť, aj počuť. Minule sa chudáčik na smrť vystrašil, lebo na večernej prechádzke slabo videl a z poletujúcej igelitky skoro chytil zrádnika. Napriek tomu, neviem si predstaviť, že by mi bol na príťaž, alebo by som ho nazvala čoklom.
Je mi luto, že tvoj pes nesplňa tvoje predstavy a že si z neho sklamaná. Ale keď máš raz psa, je tvoja povinnosť venovať mu lásku a čas. Ak sa k tomu nevieš donútiť, možno by si ho mala niekomu dať. Ale ako píšu ženy, kto si už len vezme starého psa s kožnou chorobou?
@bobricek1979 A tuším tebe poriadne šibe. Napísať niekomu že by nemala mať deti, lebo nezvláda psa, to je už iná choroba
Ako fakt sa divim tymto komentom, keby som napisala ze uz ma nebavi mat psa a chcem ho dat prec, boli by tu same komenty ako je pes zodpovednost na 15 rokov a som svina. Takto pocuvam ze ho mam dat prec a dokonca par zien napisalo ze nech ho radsej utratim nez ma chudak u mna trpiet. Kokos, to je proste MK - dodzubat autora temy, a je jedno co z ust vypustim. Zo mna urobili hrozneho cloveka, zo syna tyrana psov... No mimo proste.
Ale pomedzi tie hluposti sa dali najst aj dobre veci. Napr ze po tom vsetkom naozaj na psovi vidim len to zle, a ze mozem syna vdaka nemu naucit, ze holt ani v skolke sa s nim mozno nebude chciet kamaratit kazdy, nebudeme preto smutni.
@saskia_98 neboj, kludne vydrzi aj hodinu revat a ja ho nelutujem...proste spravil zle psovi, tak smola...lenze tu je zakladny bod...vela zalezi aj od psa...moj pes nie je rodinny tip...on je pes co potrebuje jedneho pana a len pre seba...lahne si do pelechu az po 15km ture, skor nie...nestaci mu hodinova prechadzka a ja ani na tu hodinovu priestor nemam, kedze som sama aj na dieta aj na psa...dieta odmieta kocik, co je prirodzene od isteho veku, ale zaroven mi ani daleko nezajde lebo zaujimavejsie je hrabkat sa v zemi a vsetko co najde strcit do ust🤦 pes ma tym padom naakumulovanu energiu, co znamena, ze si nelahne dobrovolne pocas celeho dna, ale kam sa pohne dieta, tam ide...chvilu sa nahanaju a je sranda pre oboch, ale pes ma velmi tenku hranicu kedy vybuchne...napriklad on sa aj hra s inym psom, jasia sa, nahanaju, vyvadzaju..ale ak si 2x po sebe lahne a chce si moj pes vydychnut, no ten druhy si neda odchod a ide za nim...v tom je bitka jak vysita na zivot a na smrt a uz sa viac s tym psom nepohra...len ho vonku zbada a uz po nom vystekava a vrci...takze hned ako sa dohra, lahne, ja sa lucim s majitelom a odchadzam prec...ovsemze ak zrovna nemam problem odtiahnut zaujate dieta od niecoho....a rovnako to mam aj doma🤦
"Ale to potom po mne ten cokel nemoze chciet ze mu budem denne venovat hodiny svojho casu a lasku!!"
Ty si myslíš, že aj on to tak vníma? Že áno, dnes som s nimi na prechádzke neaportoval, takže je fér, že ma ignorujú a nestarajú sa o mňa..
Nie, pes nevie, prečo ho trestas tým, že ho nemáš rada.. Len to cíti.. Je mi ho ľúto.
@aceris no moje psy su leňochody. Predsa len maju svoju vahu a teda málo kedy su pojašene. Ked nahodou že maju chvilku na behanie a šantenie, to sa s nimi vyšalim ja, inač aj psy vedia že nemôžu sa hrať so synom kedy tedy. Jeden pes mi chodi so synom spať. Ma otvorene dvere na izbe a spi pri posteli na zemi. A čuši tam až kym maly nevstane. Ale ako vravim velmi vela zaleži od psa. Ja sama mam 3och a len s jednym si drobec fakt že rozumie tak ako s nikým.
@lucilaines no, urcite je chyba aj v mojom pristupe, pretoze byt na tvojom mieste, no asi by ma porazilo. Ked som mala 24 a bola som single, tiez si predstav ochrnul, plno penazi z brigad co som mala odlozene na posledne letne prazdniny, 3 tisicky, som donho dala. Na infuzkach mi lezal v obyvacke 3 tyzdne, krmila som ho lyzickou. Vtedy som to vsetko robila s placom, laskou a dúfa la ze sa z toho dostane. Keby mam do toho deti ako dnes... Neviem. Starat sa o leziaceho psa a nemoct si poriadne vychutnat vonave babatko...odkedy mam deti nemam psa na piedestale, to je jasne. A ani to nehodlam menit...
@tomiholjubavi
Jedine co ho bavi je, aby sam behal po lese. Dobre, nebudem ho nutit do nejakych rodinnych prechadzok na sidlisku, ked na to nema povahu. Ale denne s nim do lesov autom za mesto chodit tiez nebudem.
Každého koho pustíš do svojho života je to občas náročne a má človek stokrát zdupkat,či je to zviera alebo človek..Máme už 7rokov zajaca,všetko možné nám už vyviedol,stokrát som mala chut zneho uvarit polievku ale nedá mi to,na večer ho hladám vonku nech sa mu nič nestane,a čo ytým ukážem svojmu dietatu? Ze ak je s niekym tažko tak sa ho zbavím? Ved empatia a súcit z nás robia človeka nie diplomy a majetky.
Fuj ako takuto diskusiu dokaze dakto zalozit....nenavidim ludi ktory nemaju cit k zvieratam
@katkabg zas sa ozval ktosi, co si precital uvod a citil sa vyvoleny komentovat 🤣
@dkethe inak, ja som nenazvala tvojho syna tyranom, ak to bolo myslené na mňa. Písala som o konkrétnom chlapcovi, ktorého som osobne zažila. A ani toho som nenazvala tyran. Skôr by som Bornu opísala ako rozmaznané decko, ktorému mama všetko dovolí.
Nedovolila by som si označiť takým slovom teba, ani tvojho syna. Neber to ako osobný útok. Je to moja spomienka na ľudí, ktorých nepoznáš, sú z inej krajiny a nemajú s tebou nič spoločné. Tvoj príspevok mi to pripomenul preto, lebo som si všimla, že aj ty sa hneváš na psa, kvôli tomu, že sa nespráva podľa synovych prianí a nevieš mu vysvetliť, že prečo. Myslím, že tu je tá chyba. Inak si neviem predstaviť, ako sa mohlo stať, že si ho zbožňovala, bol centrom tvojho sveta a zrazu ho nevieš zniesť ani vyvretého v chodbe.
Verím, že ak vysvetlíš synovi, že havo je nespoločenský a treba mu dať pokoj, situácia sa zlepší.
Možno by ste mohli pre deti vyskúšať škrečka, alebo morské prasiatko na rozvoj lásky k zvieratám. Sú to tulkáčikovia, sú spratní a žijú pomerne krátko.
*Ešte dodám, že moja mama nemala rada psov, tak sme si vyrevali andulky. Na nich sme sa učili zodpovednosti a láske k živým tvorom. Bolo to super 🙂 Splnili naše očakávania a všetci boli nadšení.
@dkethe toto čo opisuješ my zažívame denne , plus sa hádame kvôli tomu , na blbostiach . Kťmenie , lieky , boj denno denný . Ak by som mala rozhodovať podľa toho ako sa k nám správa tak ho nemáme už. Ale o tom to je , že sa o to zvieratko postaráš a ono , ani slnko nesvieti každý deň.
Prvoradé sú pre teba deti . Chudáčik synček , no trojročný má rozumu už dosť , teda pochopí to iba vtedy ak si ho k niečomu viedla , ak nie , tak od toho dieťaťa očakávaš čo ? Veď ono len vidí ako sa správaš ty ....
spokojný je keď je bez vás v lese . No z toho mi vychádza len jedno , že chyba je vo vás a nie v tom psovi , veď keď je sám je spokojný .
@tomiholjubavi prepac nepochopila si.ten jej pes beha vonku ako šarkan, ale doma a jej syna ignore, absolutne ziadna komunikacia, napriek 10rocnej starostlivosti a laske, venovanie naplno
Ten pes ma svoj vnutorny problem a ona je frustrovana
Je to smutne ked ženy dávajú psov na piedestál zarovno deťom alebo aj vyššie....
@lenocka12345 je to poľovnícky pes, tam prevládajú iné pudy ako nekonečná láska k majiteľovi.
@dkethe ja mám rada psov , mala som ich za svoj živote niekoľko a mala som aj takých čo by mi aj do zadku vliezli keby mohli ale aj takých že keď som prišla ma očuchali , zavrteli krátkym chvostom a išli si po svojom . Jedna AB ( anglický buldog ) bola skôr mačka ako pes , tá prišla možno tak dvakrát za celý svoj život ku mne. K mojim deťom bola max. trpezlivá , no veľmi málo kontaktná , jednoducho sú aj také psy. Keď mi odišla na druhú stranu , ako smutná som bola , ale neprežívala som to nejak dramaticky.
Táto fenka čo je momentálne na odchode za dúhový most , tak to bol veľmi kontaktný pes , tá sa dokázala tak tešiť keď ma videla že som myslela že sa pomaly zauzlí , tak sa vrtela. K deťom absolútne špičková , za každú srandu , je to francúzky buldoček . Ale posledný rok je to s ňou už fakt katastrofa , a je to veľmi veľmi náročné . Je ako človek s alzhajmrom . Napije sa a zabudne na to a zas sa napije , brucho má ako balón , povracia sa a počúra a začne od znova. Prídem domov a ona po mne štekne , nepozná ma . Deti ju nechávajú teraz na pokoji , aj tak zväčša už len chodí po dome ,alebo je na terase , spí , žerie . veterinár mi povedal že ešte tak pol roka, utratiť ju nechcem , lebo nemá bolesti a myslím že ona je v tom svojom svete teraz aj šťastná a spokojná .
@dkethe ja ta chapem. Evidentne si sa snazila. Ak to ma byt na ukor deti a pohody, daj ho utratit. Teraz ma tu za to asi ukrkaju, ale je to moj nazor. Zvierata mam rada a mam k nim uplne zdravy vztah. Ak je ale pes chory, stary, ma problemy so socializaciou...nieco je zle. Nedovolim si hodnotit a analyzovat co je dovodom. Iba ponukam jednu z moznosti. a kozna choroba by sa hnusila aj mne. Brrr. Deti su dolezitejsie. Inak je toto zvlastna doba. Pomimo. Bude zrejme karantena cez Velku noc. Ak to bude tak ako vo Francuzku, Spanielsku...psa ist vyvencit mozes, dieta nie. Drz sa a chran svoje deti. 🙂
@cacianka asi som to zle pochopila.
ja som to čítala svojimi očami - čiže možno neobjektívne. Mám doma introvertného psieho seniora a viem, aký vie byť "bez záujmu" o okolie. A aké z toho vedia byť problémy. 😒
Niekedy sa stane, že sa stretnem s nepochopením zo strany rodičov s maličkými deťmi, ktorí sú iritovaní z toho, že môj pes im nie je k dispozícií. Inak on vôbec nie je agresívny a väčšie deti má rád, aj pohladkať sa nechá. Len spoločnosť akčných batoliat nevyhľadáva. Sú naňho príliš hlučné a robia prudké pohyby. Bojí sa ich a uteká pred nimi. A deti niekedy za ním. Už mi neraz náhodná mama vynadala, akého to mám "nevycvičeného" psa, lebo ignoruje jej dieťa. (V Záhrebe sú ľudia dosť akční a pustia sa do teba, ani okom nemihneš.) Tak nejako som za tie roky začala byť precitlivelá na podobnú tematiku. A keď počujem vetu, že dieťaťu nevysvetlíš, to pes mu má byť po vôli, dvíha sa mi tlak. Inak, nikdy som svojho psa nevnucovala na pohladkanie žiadnemu náhodnému okoloidúcemu dieťaťu. Vždy je to naopak.
Samozrejme, nedávam psov na piedestál. Existujú aj zlé psy a ešte horší majitelia. A jasné, že každý má radšej svoje dieťa, ako psa. Ale pes nie je hračka, aby bol odhodený a odnechcený, keď nepasuje potrebám dieťaťa. Ak to tak nebolo myslené, hlboko sa ospravedlňujem.
*potrebám v zmysle predstavám.
nie potrebám v zmysle, že pes dieťa ohrozuje. (Aby to nikto nezobral z tejto strany).
@katka0123 Dovolené venčenia nie sú žiadne bláznivé privilégium psíčkarov nad mamičkami. Pes sa chodí von vyprázdniť. Dieťa sa vyciká aj doma. My sme kvôli venčeniu odišli z mesta na chalupu. Tu máme záhradu a nemusíme sa 3x denne vystavovať riziku, že sa niekde nakazíme.
@katka0123 nenazvala by som to ako zdravy vztah, ked hned utratit relativne zdraveho psa alebo aspon bez zavaznych komplikacii ....a co narazas na tu karantenu tak to je fakt hlupe....nemozes porovnavat dieta a psa... akoze skus decku zakazat chodit na zachod a nech si serie na dlazku alebo postielky...jasne ze pes to musi robit vonku a ako inak ak by von nesmel???ci si ho naucit srat doma a po karantene utratit ze serie doma a nejde to odnaucit🤔
@dkethe ja ta chapem, presne to sa mi stalo pri prvom synovi, akonahle sa narodil zacala som odmietat nasho psa, vsetko mi liezlo na nom na nervy a to som s nim pred synom v pohode spala v posteli, tiez bol narocna povaha .Chlpy, smrad, jeho zaujem o syna ( v dobrom ochranoval ho ) jednoducho som kupila budu a dala ho na dvor, a pes co bol 4 roky vo vnutri sa ocitol vonku...trvalo to cca rok a on nam zomrel 😪je mi to teraz tak luto, asi som mala nejaku poporodnu averziu voci psovi, do toho urevany syn ja nevyspata ......a co dnes? Kupili sme si s detmi stena a venujeme sa mu v tejto karantenej dobe😀😂samozrejme ja najviac a je vnutri a bude a padaju mu chlpy 😂🤣ale uz mi to absolutne nevadi...dopraj mu spokojne dozitie...a snad si raz zaobstaras psika ktory bude tvoj kamos..mimochodom mam v rodine dve vyzly v bytoch a naozaj sa cudujem ludom🙄 brutalne behaju ako na drogach 😂ale su krasni, len jednoducho potrebuju byt vonku a vybehat sa.
@cichlida tak , nie som nejaký extra ochranár zvierat , nebudem nikdy vykrikovať a biť sa do pŕs , ale prepáč , ty si fakt zlý človek . Jedného psa si vlastne zabila tým , čo si urobila a teraz si užívaš druhé šteniatko ?
A tu radíš , že ho má nechať spokojne dožiť ? Tak ako doslova dožil tvoj pes v búdi ?

@tomiholjubavi milujem tvoj dar reci, ale teraz pises uplne zcesty! Vzivote syn psa nepotahal za fuz, ucho, nebere mu hracky, ja som ho velmi dobre naucila ako sa chova ku psom!! Dofrasa skadial tu mate pocit ze syn si zo psa robi trampolinu abo co!
Nevysvetlim mu ze pes ma bolesti a je bez energie, ked sa chova a beha ako besne stena a jedina pravda je ze je to protivny pes ktory serie na nas vsetkych! Ano, mozem synovi vysvetlit toto - Ze je to zly havo, bohuzial, musime to akceptovat, ani ludia ktorych stretneme nebudu vzdy uzasni, tak sa naucime to akceptovat. Ale to potom po mne ten cokel nemoze chciet ze mu budem denne venovat hodiny svojho casu a lasku!!