icon

Neznášam môjho psa

dkethe
4. apr 2020

Ahojte. Aj sa velmi hanbim, aj mam nervy tritisicmilion.
Mam 12 rocneho velkeho psa, kupovala som si ho na VS. Vzdy bol iny, nebol to laskavy pes, najlepsi priatel cloveka. Nebol zly, len ma mal v pečku. Neslo ho vycvicit. Ja som s nim trenovala polovnicky vycvik, chodili sme po sutaziach, nieco dokonca vyhral, ale vela nas aj vyhodili kvoli poslusnosti.
Od cca 8 rokov ma choru kozu, brutalne plzne a supinatie. Neda sa ho ani pohladkat lebo hned ma clovek sivomastnu ruku. Cize zije izolovany na chodbe, on nikdy o mojkanie nestal, a teraz uz nestojim ani ja.
Narodili sa mi dve deti. Ignoruje ich, ma ich v pecku tak ako mal vzdy mna. starsi ma uz 3, furt za nim pride s palickou - pes ho ignoruje, drgne donho. Akurat piskotu si od neho vezme.
A co ma najviac stve, tym ze ten pes nie je schopny posluchat, furt po nom treba kricat, cukat voditkom a deti mi to proste stale vidia :( co im to dava do zivota, co sa naucia vo vztahu ku zvieratam?

Dnes sme boli vonku vsetci (pes vzdy na voditku, nech sa nevrieska celu prechadzku) a pustili sme ho na chvilu. Preplo mu a poculo ma cele sidlisko zas, potom zas drgol do syna, a syn sa po nom nervne zahnal rukou.
Strasne ma to nastvalo.
Mozno je chyba aj vo mne, mna ten pes uz tak stve, ze k nemu nedokazem byt laskava. Na druhej strane, syn k nemu pristupuje milo ale ked ho ten cokel furt ignoruje a potom ho len drga...

Toto je asi vylozene vylev, neviem aku radu cakam. Citim sa prosto hrozne, lebo by som sa toho psiska fakt najradsej zbavila. Taky pes to je, ze vzivote uz nikdy psa nechcem, viac pozornosti a lasky mi dava moja masozrava rastlina. A pritom mat psa by malo byt fajn, lezat na gauci a skrabat ho za uchom... Cele detstvo som zobrala o psa, potom som si kupila a dopadlo to takto... :'(

Strana
z8
leeo
1. feb 2021

@zdrsjsjiwwi to, co si drisla o tych detoch, ta moze s polovice ospravedlnit len v pripade, ze nemas deti. A podla mna isto nemas.

zdrsjsjiwwi
1. feb 2021

@leeo majiteľky kabelkových mutantov? A to sú akí?🤣🤣

zdrsjsjiwwi
1. feb 2021

@leeo Nemám,a ani nechcem ;)

lucia147852
1. feb 2021

Ten pes očividne nie je u teba stastny a ty nevieš ako s tým psom jednať. Daruj ho do dobrých rúk. Vrieskat na psa má aký význam? Žiaden🤦🏽‍♀️ S každým, aj svojským psom sa dá ako tak narábať. Chyba bude v tebe. Máš predstavu o tom aký ma byt. Taký neni a je zle...

teleskop
1. feb 2021

velmi by ma zaujimalo ako dopadol tento pes, moja posledna fenka je stelesnenie zloby a gresivity (pre vonkajsieho pozorovatela) nedala by som ju za nic na svete, strasne sme sa pre nu nanervacili a naplakali ale zistila som ze ukazuje nieco co je v mojom vnutri. Ukazovala moju nevyrovnanost a uzkost. Teraz je to uz vsetko v poriadku. Myslim ze z tvojho prispevku ide vela zla a negativity, myslim, ze ten pes musi strasne trpiet, pomyslela som si na osamotenych chudkov ktorych som videla v utulkoch alebo osadach, myslim, ze tam by mu bolo lepsie. cely tvoj problem je ze ho poludstujes, nikdy si ho nepochopila ze je to pes, ktory ma potreby instinkty, a pudy, my sme sa prave vratili zo 40 km prebehnutia na bicykli s nasou fenou...Preco? lebo ked som si ju ku.va adoptovala tak sa budem o nu starat, ked je nevybehana je zla a nervozna. Ja budem teraz makat pri PC... TO sa vola starostlivost. Predtym si si so psa robila decko, prisli decka a seres na nho. Nedas ho prec lebo vies ze je chyba len v tebe. Zlyhala by si! To nemozes! Aky normalny clovek sa stazuje ze pes ma kozne problemy? Verr mi cely tvoj prispevok aj vsetko co si napisala doposial o tvojom psovi ti nastavuje zrkadlo, nastavuje zrkadlo toho co nikdy nepochopis. Prides mi tak sebastredne narcisisitcka osoba ze nie si schopna pochopit ze pes ma svoju personalitu, lebo je to ziva bytos a nie je povinny ta milovat a vsetko od teba strpiet, pes ma cistu boziu jemnu dusu, aku maju deti do 2-3 rokov ktora je neposkvrnena a preto vidis pravdu. Ano to ako sa pes chova je tvoja pravda, si to ty, tvoje chovanie, tvoja enrgia, energia v tvojej rodine..Na tento prispevok mi napises nieco nasrate je mi to jedno. Ked si predstavim tvojho psa, verim, ze ho coskoro caka koniec, myslim ze ti chuaci v osadach sa maju lepsie ako pes ktory je poludstovany a dezorientovany zo zivota. Vies ze je statny v lese alebo ked beha...co ty primadona pojdes? Niee... Najst mu ineho majitela????Ty??? To by si ukazala ako si zlyhala, radsej sa budes tvarit sama pred sebou ako to co citis je normalne a pes je na hovno, nie je. A vies co je najvacsia sranda ze touto tvojou enrgiou vychovas svoje deti a tie ti to potom odrazia naspat. Vedomost tohto mi vlastne dava prijemny pocit satisfakcie. what goes around comes around. Proste to tak je....Cukas, bliakas, sama si napisala, ani nevies kolko si toho o sebe napisala....To si proste ty, Osoba ktora zmordovala psa na nestastnu kopku ktora sa a s nikym nechce kontaktovat a neposlucha! Proste si toho psa uplne DODRBALA! Ak mi venujes odpoved vedz ze ju nebudem citat, po tvojich prispevkoch mi prisli fyzicky a zle a citila som obed v krku, z toho som pochopila, ze mas silne zlu energiu este aj v pismenkach, tolko na vysvetlenie.

leeo
1. feb 2021

@zdrsjsjiwwi este ze tak.
No a akí su to tí kabelkoví mutanti? Vsetko, co je vzdialene od psa, ale vola ss to pes. Civava, yorkshir a podobne experimenty

zdrsjsjiwwi
1. feb 2021

@leeo Vtipné :D Pes ako pes. Myslím, že mutant si tu tak ty. Mnoho týchto psov robiť dog frisbee, agility, dog dancing. Myslíš, že sa nosia len v kabelkách? Tak to teda vieš toho málo ;)

zdrsjsjiwwi
1. feb 2021

@zdrsjsjiwwi *robí

aceris
2. feb 2021

@teleskop vo vela mas pravdu..necitala som vsetky prispevky...ale treba tiez sa pozriet aj z inej strany..nie len chudak pes...ale ak mas rodinu, manzela, deti..a nikto ti nie je oporou, nikto ti nepomaha..je tazke dat narocnemu psovi to, co potrebuje...a to je holy fakt...bohuzial...

malia18
2. feb 2021

@aceris v tom prípade si nekupujem psa je to veľmi jednoduché.. viem že sa to ľahko hovorí ale pokiaľ mám psa musím počítať s tým že časom prídu deti časom príde viac povinností a starostí a netreba to brať len tak že no kúpim si psa zahrám sa s ním ale myslieť trochu aj na budúcnosť pes nie je hračka ani žiadne iné zviera ale očividne autorka príspevku absolútne nemá o psoch ani poňatia a je mi ľúto každého psa ktorý sa dostane do rúk podobným ľudom ktorí o psoch nič nevedia len si ich zadovážia ako chvíľkovú radosť pred deti a tak podobne a nevenujú tomu psovi čas nevedia o povahe psov nič čo je vhodné k deťom napr alebo na náročnejšie výlety alebo na leňošenie doma ako vychovávať psa a potom končia nechcení v útulkoch... Je to smutné

aceris
2. feb 2021

@malia18 ked si vezmes utulkaca nevies aky bude az vyrastie...je kopa psov vhodnych k detom...ale co ak prave mas stastie na energicku bombu? dufas, ze vekom a vycvikom sa upokoji a ten pes je aj v 8 rokoch ako neriadena strela? kto si uz adoptuje stareho psa? uz to musis doklepat....takze si odpisala trocha od veci k mojmu komentu

leeo
2. feb 2021

@zdrsjsjiwwi vidim, ze som precenila tvoje znalosti o psoch a aj ostatne veci, kolko mas rokov, moja 15? Mas uplne nevyvinuty zivotny kompas, ty chudatko stratene, az dorasties, potom sa zapajaj do diskusii medzi dospelymi, ok dievcatko? Maj sa

malia18
2. feb 2021

@aceris Nie nič nie je odveci... vieš aj keď si berieš útulkáča tak vieš čo je to za rasu...ak je to miešanec a pokiaľ je to v tvojom záujme vybrať si povahovo dobrého psa nenáročného tak sa treba poradiť s pracovníkmi útulku ktorí psov poznajú prípadne chodiť na skúšku týždeň podľa času alebo aj viac venčiť a vybrať si takého ktorý ti vyhovuje...nie len prísť ako na teplé rožky do obchodu a zobrať si takého ktorý dobre vyzerá alebo ktorý sa ti páči je mnoho spôsobov a ak prídeš s nejakými požiadavkami tak sa viete dohodnúť 🙂 úplne easy

zdrsjsjiwwi
2. feb 2021

@leeo že chúďatko stratené 😃😃 tak nazývaj svoje decká, tie majú nevyvinutý životný kompas. Ahoj

malia18
2. feb 2021

@aceris ďalšia vec dosť podstatná pokiaľ si berieš už staršieho psa (presne je aj také príslovie starého psa novým kúskom nenaučíš) tak treba brať do úvahy povahu... vždy je tu to riziko že sú psi ktorí proste nie sú zvládnuteľní len tak pre amatéra...videla som aj dokumenty v ktorých presne dávali do pucu neposlušných psov a čuduj sa svete dali sa prevychovať aj keď mali svoj vek... väčšinou pokiaľ pes je stavaný na stálu aktivitu a zrazu príde niekam kde sa mu nevenujú kde nedostáva čo potrebuje neposlúcha...aj u mňa v rodine majú psa a nadávajú naňho že je sprostý ale prečo? Lebo žiaden výcvik a výchova od mala žiadne učenie čo je dobré a čo zlé žiadne mantinely psy sú v tomto ako deti keď im necháte voľnosť keď sa potrebujú v tomto svete nájsť a naučiť čo je dobré a čo zlé a naučiť sa to rozoznávať navzájom a necháte ich nech si robia čo chcú a potom len bezhlavo zjapete či už po deťoch na ihrisku alebo po psoch na lúke tak sa nečudujem že to proste nefunguje a ak niečo nefunguje treba zmeniť prístup lebo nejako to vždy funguje len treba nájsť cestu... prípadne sa mohla autorka poradiť s niekým kto sa rozumie psom stavím sa že žiaden by jej nepovedal že váš pes je proste sprostý a nikdy sa to nezmení....treba začať len trocha premýšľať...;)

aceris
2. feb 2021

@malia18 zloz ruzove okuliare...osobne skusenosti....je to skvely pes, velmi kontaktny, zboznuje druhych psov, maznavy bla bla bla...medove fuzy...prisiel do noveho domova a cuduj sa svete terorista vsetkych psov...kazdemu sa len zakusnut do ucha a tahat atd atd...nakecaju vsetko len aby sa zbavili psa, lebo potrebuju miesto pre dalsich 😉

jaga18
2. feb 2021

Tiež mame staršieho, 11 ročného, psa väčšieho vzrastu. Má kopec zdravotných problémov, nonstop zápaly ucha, z čoho chytá hotspoty a ver, že to nie je nič príjemné. Smrdí nám z neho celý dom. Ale! Nikdy by sme na nášho parťáka nezanevreli, aj keď je starý, hluchý a smrdí. Robíme všetko pre jeho zdravie, sme vkuse na veterine, aby sme zmiernili tieto jeho problémy. Pocikava sa, pozvracia sa... A tiež máme deti... A ďalšie čakáme... Nikdy by sme sa ho nebavili, on je už deduško, celý život bol verný a prítulný, na starobu proste potrebuje svoj kľud a pokoj

viikkki
2. feb 2021

Podarujnhi niekomu kto ho bude mať aspoň trošku rad ❤️chudáčik 😔

malia18
2. feb 2021

@aceris a preto sa dá pes "odskúšať" presne si to povedala osobná skúsenosť ak si vyhliadneš psa v útulku môžeš ho chodiť navštevovať a zobrať na prechádzky aby si sa s ním zblížila a keď s ním budeš mať osobnú skúsenosť zistíš ako sa pes správa vonku atď potom vieš či si ho chceš vziať domov...a keď s ním sú problémy obráť sa na odborníka na psov a psie správanie myslím že za vyskúšanie nič nedáš ale ak budeš len nadávať psovi ktorý pravdepodobne ani nepoberie za čo mu nadávaš a budeš sa nervačiť ničomu tým nepomôžeš 🙂 nemusí to tak byť ak nechceš ide len o to sa tomu psovi začať venovať a do hĺbky nazrieť na dôvody a príčiny takého správania a keď si ani odborník nebude vedieť rady potom pochopím ale kým nič nevyskúšaš pre neho spraviť toto nadávanie je úplne zbytočné

aceris
3. feb 2021

@malia18 presne...v utulku si mozes...nie z popularnych OZ kde ti povedia, ze pes ma cas do konca tyzdna a ty za nim cestujes 30-50km 😝 ja uz po tejto skusenosti len do papieroveho by som isla a pekne od steniatka...nenadavam na psa ako pises...viem preco sa chova tak ako sa chova, viem toho o psoch fakt vela...mam skusenosti s x trenermi a kynologmi a kazdy v mojom pripade povedal jedno a to iste....tomu psovi nepomoze nic...len ho nonstop mat pod povelom co bohuzial nie je mozne...

aceris
3. feb 2021

@malia18 chcem tym len povedat, ze mozes robit maximum ako clovek ale su pripady, kedy proste si vyberies nie vhodny kus psa...hlavne ked ide o zmesku a nevies co vsetko ten pes prezil....potom vela ludi je v koncoch a zufalych a uchyluju sa aj k nadavkam na vlastneho psa....aj ked vsetci vieme, ze nervozny clovek = este nervoznejsi pes a tak su v zacarovanom kruhu

athenais24
3. feb 2021

@zdrsjsjiwwi tak potom každá 2.babka na dedine je mnozitel🤦‍♀️

zdrsjsjiwwi
3. feb 2021

@athenais24 Áno 🙂. Každý kto produkuje psov bez pp j množitel.

deusa
3. feb 2021

@dkethe ja by som sa chcela spytat, ked hovoris, ze si ho cvicila a ze ste povyhravali aj nejake sutaze.
Ako ta posluchal kedysi? Teda zvlada zakladne povely?
Ked hovoris, ze teda musis ho mat stale na voditku.
Viem, ze sa hovori: " stareho psa novym kuskom nenaucis"...ale zacala by som od zakladu...t.j. ked by som isla na prechadzku tak by som vodzku dala synovi a nech s nim ide on(tak sa buduje u psa dovera) ak sa bojis-teda ak nevie ist normalne ani na vodzke tak by som dala dve voditka, jedno synovi a jedno tebe s cim ho budes korigovat.
Dalsia vec, tak isto aj doma, naberes do misky potravu a das synovi nech mu tu misku da, ty psovi prikazes sadnut, syn polozi misku ale pes nemoze hned zrat, az pokial mu nepovies mozes-tak sa buduje respekt...tieto vsetky veci sa vedia naucit vsetky psy ...
Ak by si potrebovala pomoct kludne napis

malia18
3. feb 2021

@aceris nemyslela som to priamo na teba ale na každého človeka ktorý nevyskúša aj iné možnosti a nevyhľadá odbornú pomoc keď si nevie rady ale radšej na psa nadávajú a nemajú naňho pekného slova a nestarajú sa o neho pokiaľ človek má snahu ale nepomôžu mu ani odborníci na výchovu psov tak potom je jasné že ani človek si sám nevie rady A častokrát mu ujdú nervy ale tým som chcela iba povedať že pokiaľ človek chce spôsob si nájde akým by to šlo netreba za každú cenu hádzať flintu do žita ak si pre svojho psa urobila maximum tak je to obdivuhodné

dkethe
autor
3. feb 2021

@deusa sutaze (lovecke) daval tak, ze mnohe aj vyhral, ale z niektorych nas aj vylucili - za poslusnost a chodzu na voditku 🙄 ma vyborny nos, aj vlohy, aportovacie discipliny super.. vedel plno trikov. to co pises o voditku ci krmeni samozrejme robime. Problem je bezna prechadzka po sidlisku. Nemoze ist na volno. No a ta jeho ignoracia a nelaska.
Vpodstate ubehol takmer rok od zalozenia diskusie. Mnohe prispevky boli prinosne. Plati, ze jedine co mozme zmenit - sme my. Takze som prestala byt frustrovana z toho aky je, eliminovala som vsetky situacie ktore neboli komfortne, a kedze jedina interakcia ktora mu s detmi robi radost je zrat piskoty, nuz davaju mu piskoty.

aceris
3. feb 2021

@malia18 s tym suhalsim...vzdy treba hladat sposob ako si poradit...skoda ze nie vzdy to ide...ako u nas🙈 ten moj potrebuje 15km turu denne aby bol kludny...a ja nemam ani hodinu denne na neho kedze muz stale v praci...a ked vencim s dietatom a ide pri nohe a dieta ho vola a chce pohladkat, tak na neho rovno zautoci...lebo je to vyrusenie z povelu a tak reaguje od zaciatku....🤦

janulik2008
5. feb 2021

@zdrsjsjiwwi ty musiš mať cca 15 rokov kedze si ta pamatam z témy o The Sims 4 😀

tehotny69
5. máj 2021

@dkethe Daj ho do gulášu

Strana
z8