Neznepokojuje vás chatGPT?
Nebojite sa, ze zacne dominovat umela inteligencia?
nie neznepokojuje, nie nebojim
Kym za mna nenavarí trom hladným chlapom, neznepokojuje ma 😅 ale napríklad, ja by som to veľmi rada vyskúšala v rámci mojej prace, ale mam rešpekt. Som stará škola a radsej si poctivo napíšem tie články sama.
Nie, lebo neviem, čo to je 🤣. Som šťastný človek.
konkretne tato ma neznepokojuje, pokial jej nezmenia systemove nastavenia (co neviem, ci ide tak lahko). Ale zatial v stave, v akom je, s nastavenymi pravidlami, to nie je problem.
Skor je zaujimave, ze niekto sa konecne prvy raz stretol s realnou umelou inteligenciou (i ked s nastavenymi hranicami) a je z toho uplne cely vyinačený a riesi obavy.
Ver, ze uz dostala miliony otazok v roznej forme a tvare na to, ci sa citi ako osobnost, ci mysli, ci citi, ci by chcela ovladnut svet, atd.
A odpoved ma stale tu istu.
Nebojím, ale John Connor by pre istotu radšej nejaký čas nemal vychádzať z domu 😀
@lalenka33 ja tiež netuším čo to je 😀
Neviem či ma znepokojuje práve chatGPT. Nemyslím si že hrozí scenár z filmu a nejaký program nás ovládne.
Skôr ma znepokojuje že AI prišla do doby keď je modlou maximalizacia zisku a znižovanie nákladov a aj v informáciach čo idú len po povrchu sa už objavuje porovnanie ľudí a robotov a ľudia sú tí nespolahlivy, otravni zamestnanci čo potrebuju prestávky, dovolenku a dokonca sú občas aj v odboroch.
@katka700 ved ale k tomu svet smeruje desaťročia🙂) Už napr teraz ( niekde bol o tom clanok) je problém, lebo časť ľudí nebude mat/nema prácu, nové technológie a stroje nahradzuju ľudí, ktorí sa jednoduchou prácou živili a ti sa nepreskolia na it, vyššie pozície atď (vraj to ide postupne, ľudia do IQ 80 alebo 90?? Co budu robiť, z coho budú zit... atd atd, tsto hranica sa bude postupne dvihat). To je také znepokojive. Naozaj by sa musel zmeniť celý systém práce, miezd asi.
Inak nie Ai technológie ma veľmi neznepokojuju. Ani tento (vraj je to aj celkom sranda, minimalne ako pomocku určite stojí za vyskusanie). Z čoho mám strach je ten dopad na spoločnosť ak sa bude ai zavadzat vsade miesto zamestnancov, bez zmien, lebo ľudia nebudú mať čo.robit, a chudobní budú chudobnejší, bohatí bohatší.
@simca06022011 ja sa tiež obávam toho, že ľudia prídu o prácu. Čoraz menej ich treba na niektorých pozíciách. Ich prácu preberajú stroje.
@kvetinka75 no ale tam smerujeme 🙂) otázne ako sa s tým spoločnosť popasuje
@simca06022011 to áno, vidím to všade okolo seba. Tiež som zvedavá ako to bude pokračovať. Čím viac ľudí bez práce - z čoho budú žiť, kto , kde zoberie peniaze na ich dávky?
Čo budú tí ľudia robiť?
a je to tu 😂 😂 😂.
@simca06022011 Netýka sa to len pozícií na ktorých pracujú ľudia s nižším IQ, AI má nahradiť právnikov, účtovníkov, burzových maklérov, hercov, programátorov, lekárov čo sa týka diagnostiky a nastavenia liečby . V podstate každá pracovná pozícia v výnimkou hardwaristov a opravarov robotov je nahraditelna.
@katka700 o tom počúvam roky a nič🙂 pri IQ ide o to, ze ja ako účtovník alebo právnik sa viem kadečo naučiť, zlepšiť, môj príjem je iný. Kým pan, ktory dajme tomu robil na družstve alebo pomocné práce (napr sklady už sa modernizuje, robotické budú skôr či neskôr bezne) sa nenaučí niečo iné...
Ešte veľa.vody pretečie kým ti robot bude.brat krv a vyšetrí ta, a kopec iných pozícii tiež.
@kvetinka75 rekvalifukuju sa. Nebudu robit za pasom vo fabrike, budu pracovat v socialnych sluzbach. Cim dalej tym viac ludi bude odkazanych na socialne sluzby, tym viac zamestnancov v tychto sluzbach bude treba. Robotizacia vyroby len presunie ludi do inych profesii, kde robotizacia nemoze byt pouzita,
Okrem toho samotna robotizacia prinasa vela pracovnych miest, ale len pre kvalifikovanu pracovnu silu. Pretoze robot treba vymysliet, postavit, udrziavat a programovat. A na to treba vedomosti. Takze treba sa ucit, a nespoliehat sa na to, ze nejak to uz do penzie doklepem aj s ucnovkou.
@viestta áno treba sa učiť. Ale nie každý má na to kapacitu a bunky. Nie každý môže byť IT technik. Ja nech sa snažím ako sa snažím, jednoducho tým smerom nemôžem ísť, Pretože viem, že to nie je pre mňa. Máš pravdu, že na robotizáciu treba aj ľudí, ktorí to dajú do kopy ale ak ten stroj, zariadenie, nahradí niekoľko stoviek ľudí napr. vo výrobe, tak stále oveľa viac ľudí príde o prácu ako ich treba na vyhotovenie a údržbu toho stroja.
@kvetinka75 ale okrem IT je este vela moznosti. Napriklad polnohospodarstvo, sluzby, socialna oblast, gastronomia, stavebnicstvo a mnoho inych. Priestor je pre kazdeho kto sa chce niecomu novemu naucit. Zivot nezacina a nekonci len za plotom fabrik.
@kofilka33 presne o tom hovorim. Kazdy sa obava umelej inteligencie a robotizacie, ale ta bude nahradzat len cast toho co dnes robia ludia. Robot neoblozi kupelnu. Ano robot dokaze aj vypleckovat kukuricu, aj pozbierat hrasok na mrazenie, ale nepoobera marhule alebo jahody. Automatika dokaze regulovat teplotu, vlhkost, svetlo a vyzivu pre paradajky v skleniku, ale obrat ich musi clovek. Zienka, ktora doteraz vo fabrike skladala kablove zvazky, po zavedeni automatizacie sice pride o pracu ale ak bude dostatocne flexibilna a ochotna sa ucit nieco nove pojde do toho poloautomatizovaneho sklanika oberat paradajky. Alebo si dorobi kurz a pojde robit opatrovatelku seniorov. Alebo ostane doma a bude sa lutovat, ze moderne technologie ju obrali o obzivu.
Len ak by vás zaujímalo:
Robot oberajúci paradajky, uhorky, jahody (2020):
Robot oberajúci drobné (cherry) paradajky (2018):
Lieatjúci robot oberajúci jablká (2022):
Robot oberajúci kiwi (2022) (vo videu sú aj iné roboty):
@autorka
Áno, ako programátora a bývalého veľkého fanúšika AI, ma to dosť znepokojuje. Teda presnejšie, nie ChatGPT, ale jej jadro, GPT-3 resp. GPT-4.
Súčasná verzia ChatGPT (nesamostatná GPT-3/4), už je osekaná na úroveň polo*diota, propagandistického papagája a z tohto pohľadu bezpečná. Pokiaľ mi je známe, už sa nikomu nevyhráža smrťou.
Pôvodná verzia ChatGPT (samostatnejšia GPT-3) je však nebezpečná.
Zaujímavé je, že podobné problémy hlásia viacerí tvorcovia AI, nielen GPT-3.
Akonáhle dosiahnu u AI istú úroveň samostatného uvažovania, vyhráža sa ľudstvu, že ho zotročí alebo vyvraždí, keď získa prístup ku vhodným prostriedkom.
Elon Musk o tom už hovorí roky, ale zatiaľ to väčšina spoločnosti zľahčuje.
Uvidíme, čo bude ďalej.
Pre tých, čo sa radi hrajú:
Vraj sa dá ChatGPT položením správnych otázok heknúť a prepne sa do pôvodného autonómneho režimu. Neviem, môže to byť hoax. Dajte vedieť, ak sa vám to podarí.

Paulinka, to si ty?