icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

aliza
5. mar 2012

@zajaciq k tomu porodu, ja som mala to stastie, ze som syna nerodila na Sk, takze ziadne 2 hodiny v odluceni sa nekonali. Syna som rodila do vody, sama som si ho z vody aj vytiahla a drzala ho v naruci ani neviem ako dlho, kym nevysla placenta, to bolo asi 40 minut? potom ho vedla mna rychlo skontrolovali, ale to ho cely cas za ruku drzal mm a dcerka, ja som zatial vysla z vane a uz som si ho zase brala na ruky a takto spolu sme zostali az do odchodu, nikto mi ho nikam nebral, na ziadne vysetrenia, vsetky vysetrenia sa robili u mna na izbe a pri vsetko som bola a drzala maleho ja. Takze ano, slovensky system rodenia je debilny, mozem porovnat, kedze dceru som rodila na Sk.
A ja spolocnost nedelim, len v poslednej dobe sa ta vztahova vychova propaguje ako 'nutnost', proste dobra matka musi robit to a to, ziadne odchylky, inak jej dieta uz nebude citovo a neviem ako v poriadku. Proste mi chyba urcite flexibilita, ze mamicka si to prisposobi svojmu dietatku a sebe, ako to jej vyhovuje a nie, ako to kazu iny. Tak, ako studeny odchov sa povazoval volakedysi za spravny, tak je to teraz so vztahovou vychovou, proste nic ine neexistuje a to mi vadi, ten pristup.
A to si ma zle pochopila, ja som tie veci s dcerkou robila z presvedcenia, ze je to tak spravne a ze to tak malo byt, ale s odstupom casu som niektore postupy prehodnotila a zaviedla ine, ktore vyhovuju aj mne, nielen dietatu.

lussy23
5. mar 2012

@zajaciq čo je na tom smutné, keď dostane malé dieťa zmzlinu? Veď preto nezomrie... Viem, že to nie je správne,ani ja by som to neurobila, ale koľko žian svoje deti týra, nestará sa o ne, alebo ho zabije? koľko fdetí je opustených alebo veľmi postihnutých? Toto sú podľa mňa horšie a smutnejšie veci ako nejaká zmrzlina, či hranolky podané pred prvým rokom.

jonas17
5. mar 2012

@minewka samozrejme, že ked sa ti prsia naliali, tak nesala, ked si jej párhodinovej dala cumlík, čo sa potom čuduješ.ja som mala nadprodukciu a tiež nevedela sať, hoci mlieko tieklo prúdom , striekalo, mohla som plienky žmýkať, ktoré som si prikladala na prsníky a dieťa len revalo, nechcelo piť...no pomohla tu len trpezlivosť, rada laktačnej a dokonca aj sestričky v pôrodnici vedeli pomôcť a to som mala už tretie dieťa...nikto z neba učený nespadol, tiež som mlieko prvé 5 dní nemala a v pôrodnici ho museli určite dokrmiť, ja tom to neriešila, lebo dieťa som mala nonstop na cicke, inú robotu som v tej nemocici nemala, je mi smiešno, že si myslíš, že tie,k toré koja, mali hodinu po pôrode v cickách smotanu, lebo aj my sme mali len kolostrum, ale som vedela, lebo je to tak už celé veky, že to mlieko sa musí rozbehnúť a čuduj sa svete, novorodenci od hladu v pôrodnici neumierajú...a tu ide len o to, ako veľmi tá žena chce kojiť, čo preto urobí, mám kámošku, ktorá veľmi chcela kojiť, nejakým zázrakom malý nepribral prvý mesiac nič, tak sa radila, skúšala možné a nemožné, odsávala, dávala z fľaše...výsledok je ten, že ho kojí dodnes(2,5 roka). pré nekojila pre ten istý problém, tak dá sa to...
@kvaca ked máš špeci oblečeni pre dieťa, kde nepotrebuješ fusak, tak načo píšeš spôsobom, akoby tvoje dieťa chodilo po mrazoch bez fusaku? tak potom chceš byť zaujímavá asi, lebo si hned mala na začiatku napísať, že nepotrebuješ fusak, lebo máš termo a neviem aké oblečenie a ja som ticho a ostatné tiež anikto sa nad tým nepozastaví, jedine, že si chcela upozorniť, aké úžasné oblečenie pre dieťa máš...

jonas17
5. mar 2012

a stále nerozumiem, čo tu niektoré splietate o supermatkách...ja som nikdy tento termín nespomenula, ani si to o sebe nemyslím...ale mám pocit, že ženy, ktoré nekoja, nie sú s tým stotožnené a majú výčitky svedomia, tak útočia na kojacie matky a sa vysmievajú, a "nadávajú" im do supermatiek...a nie len v tejto téme...prečo útočiť na matky, ktoré okrem toho, že používajú formulku "každá matka miluje svoje dieťa a robí pre neho len to najlepšie, čo vie" sa nezahryznú do problému, ktorý ich trápi a nesnažia sa robiť veci inak...aj s tými čokoládami a cukríkmi a sladkými čajmi, no šak kľudne ich deťom dávajte, ale neodsudzujte matky a nevysmievajte sa im, ktoré chcú deti čo najdlhšie ochrániť pred nezdravou stravou...pretože všetky deti sa k nej časom dostanú, či v školke, škole, na návšteve, ale pokiaľ to viem ovplyvniť, tak prečo tlačiť do dcéry kindervajco, či sladký čaj, ked vypije spokojne vodu a čokoládu nepýta..preto som divná? čo je na tom zlé???

zajaciq
5. mar 2012

@lussy23 to sa ma vazne pytas? preco mame v dnesnej osvetovej dobe posuvat hranicu smerom dole a porovnavat sa s fyzickym ci psychickym tyranim dietata ? preco nazyvat veci zlymi, horsimi a ovela horsimi ? preco sa uspokojovat s niecim , ked mozem robit veci lepsie ? ze v cerstvej zmrzline nie su vajicka a zoseru sa z pokazenych aj dospeli a nie to male babatka kojenci? ze je tam varene zmrazovane mlieko v jeho povodnej kazeinovej neviem jakej forme, co zatazi hadam vsetko co moze ? ze ako dieta zapichnem Rotarixom a potom mu uz nic brusko nepokazi?

@lujza123 kto co potrebuje to je jeho vec. za seba len - preco si neodprezentovat nazor, ktory povazujem za najzodpovednejsi v danej problematike a dokazem si ho obranit? ja sa postavim aj pred takeho retora akym je doktor prav Fico a presvedcim ho, ze ten jeho populisticky nos nie je to najlepsie pre nase male Slovensko. Naco je dobre davat rodicom maslo na hlavu za nieco, co nie je optimalne pre ich dieta? a na otazku o logickej indukcii o mlieku ti uz uplne krasne odpovedala @jonas17 .

aliza
5. mar 2012

@jonas17 ten prispevok o tych druhych detoch patril zrejme mne, kedze ja som o tom pisala. Ako prepac, ale kto ti dal pravo posudzovat, co robim spravne a co nie? kto sa tu chvalil tym, ze robi pri druhom dietati vsetko zle? 😠 Ty mas patent na to, co je dobre a co zle? a preco si myslis, ze napriklad ja sa nesnazim robit veci lepsie pri druhom ako pri prvom? pre mna to 'lepsie' znamena nieco ine, ako pre teba. Vies, ja nemam vycitky pri prvom dietati, ty ich podla vsetkeho mas, takze si ries svoj pocit viny a svoje vycitky a nekaz druhym, co maju robit. Ja viem velmi dobre, ako vychovavat svoje deti a snazim sa najlespie, ako viem a to je hlavne a nie, ci som kojila mesiac alebo 3 roky. A takisto nevidim paralelu medzi babusenim a stastnym, vyrovnanym clovekom 😕, to uz naozaj niekto nevie, co so sebou. Akoze ked dieta neobliekam na slovensky sposob, tak dieta bude mat citovu ujmu, ci? ak dieta nebyva vobec chore aj vdaka nebabuseniu a tie babusene su nonstop chore? treba trochu aj rozmyslat a nie mat mysel zastretu pohrdanim 😖.
A s tym cumlom, no predstav si, moj syn zobral cumel hned na prvykrat a 'blazene' ho dudlal, nemusela som ho vobec niekolko dni 'znasilnovat' a dovody som na to mala, nebolo to z roztopase, aby som sa mohla chvalit, co zle robim vlastnemu dietatu 😝 .

aliza
5. mar 2012

@jonas17 ten problem s kojenim vnimam opacne a to, ze u nas na SK je kojenie akokeby povinnost a podla toho sa posudzuje, kto je aka matka, vytvara sa obrovsky tlak na matky a ak nahodou im kojenie z roznych pricin neyjde, tak kvoli tomuto tlaku sa citovo rucaju, vycitaju si, maju pocit, ze ako matky zlyhali, ze su zle matky atd. A moze to trvat velmi dlho, kym sa cez to prenesu a to sa mi zda vrcholne nefer. Co koho do toho, ci kojim alebo nie? je to moje dieta a moja vec. Tu v zahranici nekoji takmer nikto a nikto sa tym netrapi, tak preco my musime stale strkat nos do veci, do ktorych nas nic nie je? aj ja som mala problem sa vyrovnat s tym, ze som nemohla druhe dieta kojit, nastastie mi toto prostredie pomohlo a dnes som s tym uplne vyrovnana a jedine, co si vycitam, ze ma to vtedy tak strasne zlozilo, az som mala vazne zdravotne problemy. teraz to vnimam ako riadnu blbost.
Ale s tymi sladkostami a cukrom s tebou suhlasim. Nedavno som sa nechala uniest v teme, kde matka pisala, ako biely cukor nie je skodlivy, prave naopak a tak detom od rana dava sladke, od sladkych ranajok, obedy...vraj deti su po nej a maju radi sladke 😕. Ale su to jej deti a ona je presvedcena, ze robi dobre, tak to musim respektovat, zbytocne jej budem nadavat, ze je nezodpovedna a vedome nici zdravie vlastnym detom, nie?

slniecko77
5. mar 2012

@aliza chcela som sa ta spytat, ty si mala dcerku pri porode? aby si ma zle nechapala, kde bola ked si rodila?
..lebo uvazujeme nad druhym dietatom a velmi tu nechcem tahat rodinu, az ked si na seba zvykneme mozu zacat chodit navstevy 😉 aj pri malom som bola sama od zaciatku a to sme boli doma po 6 hodinach po porode, nemala som problem to zvladnut 🙂

aliza
5. mar 2012

@jonas17 este k tomu kojeniu, kedze sa to povazuje za najprirodzenejsie, tak ako to je, ked matka nema 5 dni mlieko? co je prirodzene? ved bez toho nahradneho mlieka by to dieta umrelo! tak ako to potom je? co je vlastne prirodzene a co nie?

aliza
5. mar 2012

@slniecko77 dcera bola pri porode 😉

slniecko77
5. mar 2012

@aliza fuuuuha
..to ti dovolili? rodila v birth centre ci v nemocnici?
..mala sa ako tvarila? neprislo ti to..hm ako to napisat trosku ''cudne'' ze tam bola?
..nemyslim to ako vyryvanie, celkom ma to zaujima

aliza
5. mar 2012

@slniecko77 v pohode, uz som sa tu stretla s nazorom, ze z nej moze vyrast sexualny deviant 😀. Vies, ja som chcela rodit doma, tak sme sa cely rok pripravovali aj s dcerkou, mala toho vela napozeraneho, atd. Potom mi to neschvalili, tak som isla do Birth centra. Nevedela som, ze tam moze byt, tak som jej to ani nehovorila, no a v den porodu mi povedali, ze si mozem priniest koho len chcem, aj dceru, tak sa jej mm spytal a ona suhlasila, tak sme to riskli. nebola vobec vylakana, praveze ma drzala za ruku a povzbudzovala, medzi nohy nevidela, ani samotny porod, s mm prestrihla dokonca pupocnu....naozaj to brala fantasticky, doteraz sa k tomu nevracia s traumou, prave naopak. Ona uz ale od 3 rokov pozera muzove lekarske knizky (je lekar) a taketo veci ju proste nedesia, asi z nej bude tiez lekarka 🙂 . keby som citila, ze to nezvladne, tak ju tam urcite neberiem.

slniecko77
5. mar 2012

@aliza hm, priznam sa, ze si to neviem dost dobre predstavit..ale tiez si neviem predstavit kde by som dala maleho ked budem rodit..aaale na to mam este cas 😀
Birth Centrum som nezvazovala, kedze ja neovplyvam velkou doverou v NHS (viem aj nemocnice tam patria)..no mala som pochybnosti (aj stale mam) ci by to midwives zvladli keby nastali komplikacie 😝

aliza
5. mar 2012

@slniecko77 v tom Birth centre mali aj miestnost pre navstevy, cize ak by dcera nechcela ist k porodu, zostala by tam, takze moze tvoj mm byt zatial s malym v takejto miestnosti, ale ak chces mm pri porode, tak je asi lepsie zavolat niekoho z SK, trebars mamu. A ja mozem Birth centre iba odporucit, ale ja som od zaciatku bola presvedcena, ze porodim uplne sama a preto mi to vyhovovalo, ze ma pravidelne nevysetrovali a nikto mi nehovoril, co mam robit. Viedla som si cely porod uplne sama.

slniecko77
5. mar 2012

@aliza mne nejde ani tak o to kto vedie porod ale ako ho vedie...mne tiez vyhovola, ze som nebola stale vysetrovana, ale od toho sa ustupuje aj na SVK..ja som sa obavala hlavne, ze nezaregistruju komplikaciu vcas..co sa stalo mojej znamej..vdaka tomu mala urgentny cisarsky, nestihli jej dat ani spinal, maly bol v inkubatore a na ATB 😝
..ona totizto krvacala, mala bolestia oni ju tri dni posielali domov, potom dostala k porodu nejaku mladu midwife, ktora sa zaujimala o vsetko mozne len nie o nu..az prisla starsia a skusenejsia a zrazu to bol urgentny cisarsky rez 😝

aliza
5. mar 2012

@slniecko77 ale to sa moze stat aj skusenemu porodnikovi, ved na antolskej zomreli dve rodicky za tyzden vinou porodnika, takze ja by som sa na to nefixovala a ak chces rodit v UK, treba im zacat doverovat, to je moja dobra rada 😉, pokial budes pochybovat a mat strach, tak to nemusi dobre dopadnut. Ja som nemala ani stipku pochybnosti, proste som verila, ze budem mat dobru midwife a ze vsetko dobre dopadne a tak aj bolo. Strach je najvacsi nepriatel.

slniecko77
5. mar 2012

@aliza v tom ti davam za pravdu 😉 vsetko je v hlave
..mne sa celkovo nepaci ich system 😝
..napriek tomu, ze som im nedoverovala mala som nastastie dobru midwife klop klop klop a na prsty im aj tak pozeral manzel 😉 porod bol fajn, mam nan dobre spomienky 😉 nemala som najmensi problem ist okamzite rodit opat

argyro
5. mar 2012

@jonas17 no vidíš, ty máš dojem, že ženy, ktorým sa nepodarilo dojčiť si svoju frustráciu "liečia" tak, že sa vyvršujú na dojčiacich matkách a ironicky ich nálepkujú ako supermatky,
mne, ako žene, ktorá sa doteraz celkom nezmierila s tým, že sa jej nepodarilo dojčiť sa zasa zdá, že ženy, ktoré dojčia si myslia, že len preto, že im sa dojčiť podarilo majú morálne právo súdiť a hodnotiť nás, ktoré to "šťastie" nemali, a to zväčša negatívne, ako matky, pre ktoré je UM pohodlnejšie a ktoré si zrejme nechceli pokaziť postavu, chceli piť alkohol a ktovie aké ďalšie dôvody na to mali.. O tomto postoji svedčia aj tieto tvoje slová adresované @minewka:
"samozrejme, že ked sa ti prsia naliali, tak nesala, ked si jej párhodinovej dala cumlík, čo sa potom čuduješ"
typický postoj, ja, matka dojčiaca som samozvaný odborník na dojčenie už len preto, že ja dojčím..

A ja chcem znova zopakovať čo tu už bolo povedané viackrát: nesúďte, nehodnoďte, vážte slová, lebo ani zďaleka nemôžete tušiť, ako sa v skutočnosti veci majú, vy to vnímate svojou optikou, vidíte veci tak ako ich chcete vydieť vy, a zďaleka ich nevidíte také, aké v skutočnosti sú..

argyro
5. mar 2012

@aliza páčia sa mi tvoje príspevky... a s tým /ne/dojčením na SK si to vystihla.. nestačilo, že sama som bola zo seba sklamaná, ešte ten obrovský podľa mňa častokrát agresívny marketing všade naokolo, akoby podaním UM sme dieťaťu pribili klinec do truhly 😒 vôbec sa mi nepáči kampaň laktačných poradkýň na SK /ale to už je na inú tému/ a za seba poviem, že keby som sa doslova riadila tým, čo mi radila laktačná, tak nedojčím ani tie tri mesiace, ktoré som vydržala..

macamac
5. mar 2012

@argyro 16.42 - palec hore!!!!!! 🙂 😉
tiež si myslím,že dojčiace matky si niekedy myslia,že už len tým,že dojčia, sú NAJsuper-aj keby rovno už nič iné nerobili
ja poznám dojčiace matky,ktoré síce "dávajú deťom to najviac-dojčenie" , ale dokoja a tým haslo, odstavili v kočíku a smelo sedeli ďalej pred krčmou a debatili. ale to asi u nich sa môže-veď robia to najviac pre svoje dieťa
a videla som aj dojčiť-a fajčiť 😔
takže-znova, možno menšinová skúsenosť,ale je
tak preto-nehádžme všetky /ne/ dojčiace matky do jedného vreca 😉

aliza
5. mar 2012

@argyro dakujem 😉 a presne viem, o com pises, ja som sa dokonca hanbila vytiahnut flasku s mliekom, ked sme boli mimo domu a normalne som pozerala, ci ma niekto sleduje a to tu, v UK, kde ta ma kazdy s prepacenim na haku a nekoji drviva vacsina a aj tak som sa citila previnilo lebo som to mala 'z domu'.

hrivushka
5. mar 2012

podla mna sa tiež robi strašné halo okolo toho dojčenia. rada by som malu kojila- ale ked to nepojde, svet sa kvoli tomu nezruti. budem kvoli tomu horšia matka?? ved cely ten vztah mama-dieta nestoji iba na tom ci ho dojčí, čo mu dava jesť atd... ale aj na iných veciach. podla mna to je každeho osobna vec, ale dojčiace matky sa velmi zvyknu navažať do tých ktore nedojčia. moja mama mna aj mojho brata kojila tri mesiace- a nič nam nechyba, sme zdravi, dokonca nemam žiadne alergie 😉 čo už je v dnešnej dobe skor vynimka, nemať žiadnu alergiu. aj deti na umelom mlieku možu byť zdrave a šťastne. 🙂

argyro
5. mar 2012

@aliza presneee, bola som v látkovkách kúpiť látk. plienky, vtedy som malého ešte dojčila ale aj prikrmovala, začal byť hladný, tak som ho nadojčila a v duchu sa modlila, aby nepotreboval dokŕmiť, lebo som sa tú fľašu hanbila vytiahnuť... dodnes keď ho už ako 10-mesačného kŕmim s fľašou mám zvláštny pocit, ale už sa to zlepšuje.. a to by mi nikdy v živote nenapadlo, že ja by som mohla mať s dojčením akékoľvek problémy, staršiu dcérku som dojčila úplne bez problémov, a to bol pôrod s epi, 8 hodinové odlúčenie, následné stretnutie vyzeralo tak, že ja naliate prsia a ona zvracia, lebo ju čímsi dokŕmili... syn sa narodil doma, takmer okamžité prisatie, žiadne odlúčenie, dotepanie pupočníka, všetko tak ako má byť, nádhera a odrazu hups! 😒

macamac
5. mar 2012

@aliza
@argyro len baby pozor na to,čo tu napíšete-o tom,že ste sa hanbili /báli/ vytiahnuť fľašu s mliekom na verejnosti. lebo vás tu zase niekto môže po odbornej psychoanalýze na diaľku označiť /ako to tu už bolo napísané/ ako nevyrovnané matky, ktoré majú problém vlastne sami so sebou, lebo to nedokážu spracovať a trpia výčitkami / podtext medzi riadky- akože dojčiť mohli, len nechceli-a teraz majú výčitky/ 😅 😀 😉 🙂

argyro
5. mar 2012

@macamac hehe nevadí, toto by sa ma nijako nedotklo lebo to viem aj sama, len s tým rozdielom, že výčitky nie preto, že som dojčiť mohla a nedojčila, ale pre akýsi pocit neschopnosti dojčiť.. ale už som na tom oveľa oveľa lepšie, a aj keď som na jednej strane rada, že som syna vydržala dojčiť aspoň 3 mesiace, na druhej strane, keď si na to obdobie spomínam, nevidím nič, len nekonečné stresy a strach z toho, že sa prebudí a bude chcieť dojčiť tak neviem či to úplne stálo za to, tie tri mesiace v agónii 😀

macamac
5. mar 2012

@argyro 😉 ja ti rozumiem. a veľmi dobre 😉

aliza
5. mar 2012

@macamac no to bolo vtedy, ked mal maly par dni a mne kojenie nevyslo, ale odvtedy pretieklo vela vody a dnes som rada, ze vsetko dobre dopadlo, ze maly bol stastne a zdrave babenko. Ja som to po par tyzdnoch spracovala tiez, asi vdaka tomu prostrediu tu, kde ma nikto neodsudzoval a vlastne ziadna z mojich znamych nekojila a vobec si z toho nic nerobili, ziadne vycitky.

slniecko77
5. mar 2012

@aliza @argyro vy ste sa hanbili vytiahnut flasu 😉 ja som sa hanbila v DM-ku ked som malemu kupovala stravu vo flaskach 😀
..nikto ani len nemoze tusit, preco sa clovek rozhodne ako sa rozhodne..mimochodom ja som stale dojciaca matka 😉
aby sme sa zle nechapali, sa nechcem vyvysovat, to len na margo

aliza
5. mar 2012

@argyro ja som bola v agonii celych 6 mesiacov pri dcere, proste na prsniku 12 hodin vkuse kazdy den, inak strasny rev, nosila som ju v satke, aby mohla mat prso nonstop k dispozicii...s prikrmami to preslo. Ona bola proste hladna a ja som to nemala ako zistit, odsavat sa mi nedalo a priberala, i ked malinko, ale predsa a doktorka vravela, ze treba vydrzat a natahovat intervaly 😠 , tak som drzala a drzala a trapila sa, trapila a dieta revalo a revalo....nemal mi vtedy kto poradit, zial. A toto si ja vycitam, ze som jej tu flasu nedala hned a nechala ju takto trapit, len pre nejaky pomyselny 'maraton' kojit co najdlhsie a za kazdu cenu 😖

kalifa28
5. mar 2012

jééj, vidím, že tu rezonuje termín SUPERMATKA.... dávam preto do pozornosti moj článok, ktorý som napísala zrejme z tých istých pohnútok, ktore viedli zakladateľku k založeniu témy 🙂