Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
@jonas17 veľmi som vďačná za tvoj príspevok, lebo si v celej kráse ukázala svoje zaujaté zmýšľanie typu tá, ktorá nekojí buď nechce, alebo nevie, nenaučí sa, nenaštuduje, nevie, že existuje laktačná, netrápila sa dostatočne, nesnažila sa a podobne. 🙄
Prečítaj si to, čo píšem, bez odsudzujúcich klapiek na očiach, prečítaj si to PORIADNE a napíš mi ešte raz.
Nesplietaj mi tu o prebytku mlieka - to je sakramentsky odlišná situácia, keĎ niekto nemá mlieko a laktácia sa nespustila alebo sa spúšťa oneskorene.Rovnako je sakra odlišná situácia, keď dieťa nepriberá ale ani nechudne, ako keĎ nielen že nepriberá, ale deň za dňom chudne. Rovnako je sakra odlišná situácia, keď dieťa nemočí, chudne, ako keď dieťa normálne močí, nepriberá ale nechudne.
čomu konkrétne v slovnom spojení "nemám mlieko" nerozumieš? Myslíš si, že je v poriadku a správne, ak dieťa za celý deň neomočí ani jednu plienku a každá plienka je TOTÁLNE suchá?
Predstav si, že som aj kontaktovala laktačné - dokonca dve - odmietli (!!!!) do pôrodnice prísť - lebo že ich tam neradi vidia - smiešny argument, mala som nadštandard a mohol ku mne chodiť kto chcel, počas celého dňa, podotýkam, že som riadne oboznámila obe, že nečakám, že to urobia zdarma a že som ochotná im za poradenstvo zaplatiť), to, že neexistuje, že nemám mlieko - som počúvala od laktačných 5 dní v pôrodnici. (to by ma zaujímalo, prečo dieťa nemočilo)
Predstav si, že poznám presne všetky postupy, čo robiť, keĎ je mlieka nadbytok, keď mlieko VOBEC nie je - to som nevedela, viem to až teraz, že pomôže práve umelé mlieko - a to vravia aj laktačné - pekne podávané cez cievku, aby sa stimuloval prsník, tvorba mlieka a aby dieťa sa zasýtilo a nebolo hladné. A toto mali vedieť premúdre laktačné v pôrodnici a neísť extrémnym štýlom nedať 5 dní nič.
Vieš čo - spravme pokus - nechaj svoje deti 5 dní hladovať a príď sa podeliť so svojim úžasným názorom, že za 5 dní nikto od hladu neumrel. Rovnako sa teším, ako nebudeš robiť paniku, keď tvoje decko, novorodenec, alebo aj staršie, za 24 hodín neomočí ani jednu plienku. Veľmi by som bola zvedavá na tvoje názory a na ďalšie argumenty po tomto pokuse. 😉 😉 😉
@zajaciq dovolím si trochu namietať "mam velmi pahltne dieta, keby som mu raz ponukla sladky cukrik bonbon cokoladu, tak uz to odo mna dranka stale, nehovor, ze tvoje nie. s tym, ze dieta dostane sladke len prilezitostne, na mna nechod" - mám tiež doma malú pahltnicu, a jasné, že keď dostala prvýkrát kúsok horkej čoko tak ju začala drankať stále, ale od toho som tu, aby som jej neustále a dokolečka dokola vysvetľovala, že sladkosti sa nepapajú každý deň ale výnimočne a nie naraz, ale si treba vždy trošku odložiť a pod. a čuduj sa svete, že pomaly to zaberá... a to začala chodiť do škôlky a tam sa naozaj drobným sladkostiam nevyhne (sviatky detí a pod. a to chodí do škôlky, ktorá nie veľkým priateľom sladkostí)
@zajaciq ja som aspoň nejaký čas kojila - ty si nikdy umelé mlieko nedávala - takže neviem, asi ťažko môžeš vedieť o rôznych problémoch pri umelom mlieku.
Moje dieťa nič nedranká, má jasne stanovené pravidlá a režim. (a je ešte príliš malá na drankanie) ak bude staršia a bude drankať - má smolu. Tak, ako vie matka byť dostatočne prísna na to, že decku nedá vôbec čoko, hoci decko neviem ako chce, tak sa dá bez problémov dodržať - že sa čoko dáva len v určitých výnimočných situáciách. Ty teda nedávaš svoju dieťaťu sladkosti, lebo sa podvedome, alebo aj vedome obávaš svojho zlyhania, že mu ju potom nebudeš vedieť odmietnuť?
U nás doma sme mohli mať od určitého veku do cca 12 rokov Coca Colu len na Vianoce - naši kúpili 2 litrovú fľašu pre 4 deti a predstav si, že to dodržali a my sme to rešpektovali.
A stále som nejak nepochopila, prečo sa dokonalá matka nikdy nestane ženou. ??? Už to, že je matka, znamená, že je žena...či aj otec môže byť matka? 😅
životné si situácie si často vytvárame sami - ale určite to neplatí paušálne a vždy...sú určité situácie, životné, kedy sa môžeš snažiť ako len chceš, a vytvárať si čo len chceš - ale príroda je aj tak silnejšia. Ale snáĎ sa nikdy s nimi nestretneš 😉
@minewka ja som mala so synom presne to iste, tahal a tahal a zrejme nic neslo a ked uz za den nemal ani jednu pocikanu plienku, doslovne boli suche, bez jedineho cvrku, tak dostal UM. Ja by som dalej aj pokracovala v kojeni, ale zial, tak mi donicil bradavky, ze pri odsavani isla len krv a neskor hnis a to som ich pravidelne natierala, aj MM som si na ne davala, ved som nekojila prvykrat 😖, ale dceru mi v porodnici dokrmovali, kym mi nenabehlo mlieko, to prislo az na 4.den, pri synovi som to mlieko tiez prve dni nemala a kedze mi bolo povedane, ze kolostrum mu musi stacit, len mam dalej prikladat a mlieko sa rozbehne, ziadna mliecna banka po ruke, akurat UM a to som odmietala a tak to dopadlo. Kym som dala bradavky do poriadku, presiel tyzden, samozrejme, ze som nemohla odsavat lebo stav bradaviek to este viac zhorsovalo a aj tak mlieko ziadne....., no a po tyzdni mlieko uz nebolo ☹ .
@aliza hmm..presne to isté - malá sala a sala, nič nešlo...ja som bola fakt prekvapená, že v porôdke vôbec nedokrmovali celých 5 dní, až po tom, keď som povedala, že malá vôbec nečurá, že plienky sú suché a keĎže schudla 500g , tak to močenie kontrolovala sestra, kontrolovali aj priloženie, sanie, vážili - po celý deň, zistili, že je to tak, ako som vravela- tak dali UM. Ja som problém s bradavkami našťastie nemala, trošku samozrejme bolelo, kým si privykli, ale nič hrozné, vyhla som sa aj ragádam, malá sa správne prisala. U nás to bol taký zakliaty kruh, mlieko nenabehlo, malá sala 5 minút, potom začala ryčať ako pavián a nechcela sa ani za svet prisať, musela som ju trošku ukľudniť (väčšinou malíčkom v puse) - potom som ju zase rýchlo priložila, potiahla 3-4x, pustila sa, zase rev ako pavián a tak dookola...keďže mlieko nebolo, sať nechcela, keďže nesala, stimulácia žiadna, žiadna stimulácia, žiadne mlieko a tak dookola..na 7 deň, keď som koooonečne troška pocítila, že sa prsníky plnia, aj vytlačila pár kvapiek, vtedy už malá mala úplne iné nároky, ako 20ml - z jedného, potom som priložila na druhé, nestačilo, mlieko nebolo, sať na prázdno nechcela...keďže to celé od začiatku bolo naprd, už sa to potom nerozbehlo.. 🙂 som zvedavá, ako to dopadne pri druhom..
podla mna je to teraz uz uplne zbytocne riesit,kto preco nedojcil. ale tiez sa mi zda,ze skor dlhodobo dojciace matky su tu viac a viac zosmiesnovane a odsudzovane..a ja som stale presvedcena,ze nedojcenie nie je problemom zeny-teda si nezasluzi vobec byt napadana ale je to problem spolocnosti,kedze v tej pravej chvily nie je nikoho kto by dal radu,co neuskodi este viac ale pomoze. mne povedali,ze dojcit nikdy nebudem druhy den po porode 😅 😝 to je ale pristup...
@estterka vidíš, aké je to zvláštne..🙂..ja mám skôr opačný pocit - a to, že nekojace matky (a myslím si, že príčina nikoho nezaujíma), sú v dnešnej dobe spoločnosťou, lekármi, okolím mohutne odsudzované, hnusne diskriminované tým, že na počiatočne 1tkové UM nie sú akcie (a pálky sú to teda riadne), nedostávaš za ich nákup body,je to nechutné... a ironických a uštipačných poznámok typu tej od @jonas17 si užije nespočetne veľa krát...
Preto sa úprimne čudujem, že máš také pocity..všade, kam sa otočím, vyskočí na mňa letáčik, článok, diskusia v tv o prospešnosti dojčenia, o nevýhodách UM, rôzne laktačné poradne...ale poradňu ohľadom UM som ešte nevidela ..chichi..
PS: .ono je to možno pre to - ale to píšem len čisto môj subjektívny názor a moje skúsenosti - že kojace mamičky, často síce asi v tej najlepšej viere, nie práve najvhodnejšou formou sa snažia "radiť" mamičkám, čo nekoja, alebo s tým majú problémy...Ja napríklad - ak stretnem ženu, čo kojí - nezahrniem ju otázkami prečo kojíš a pod...ale scenár u mňa - otázka kojíš? odpoveĎ nie...a nasledovalo prečo, ja som toto ja som hento, aj ja som mala problém, to nevieš, aké je to dôležité, často prikladaj a pod..tie isté formulky som si vypočula nespočetne veľa krát.. 😀 prvých 100x to berieš ako snahu pomôcť, potom ťa to neskutočne nasiera a potom rezignuješ, mlčky si vypočuješ a ani sa nesnažíš niečo nedajbože vysvetlovať.. 🙂...možno do roka týmito otázkami terorizujú nekojace, po roku sa zase začne teror pre kojace...kde začne každý rýpať prečo ešte kojíš..
@jonas17 - ja len chcem povedat, ze moje dieta dostalo naozaj v porodnici cumel a chytilo sa na prvykrat . A chcem este dodat, ze ma pozajtra 21 mesiacov a je stale kojene - ono nejake vynimky existuju vzdy. Na vysvetlenie cumla - prve dieta, neznala matka. Ale hlavu si o zem nebucham, este sme kvoli cumlu problem nemali, naopak, velakrat nam velmi pomohol. Intenzita pouzivania je mala, vlastne uz skoro vobec 😉
@minewka ono tie pociatocne mlieka to je trosku hbsi vyznam jedneho kodexu a tak.ktory sa samozrejme veselo porusuje. ono tie firmy co vyrabaju UM su tiez obcas dost nehumanne a sposobuju aj vela zla-ktore mi v nasich koncinach nevnimame,ale tiez to ma svoje dovody,preco sa davaju matkam vzorky mlieka a tak. bohuzial,aj ked je to blbe si priznat,je to biznis,rovnako ako lieky a vsetko ostatne.
mne sa zda zvlastne,u nas v nemocnici mam info od PA,ze si zeny este pocas porodu pytaju,aby hned po dostali lieky na zastavenie laktacie-bezna prax a zaujimave,ze som nestretla jedinu,co by si to potom priznala pred ludmi. a to ja sa nepytam ani,skor sa pytaju mna a ked poviem,ze dojcim zacnu s tym,ze nemali mlieko-hoc ja viem,ze je pravdepodobne,ze to bolo uplne inak. to mi pride zvlastne
vravim o dlhodobo dojciach zenach-dva roky,tri roky a viac-ved to je tragedia nieco take priznat,hlavne tu na MK,ze ano..
@kvaca ja ťa neriešim, ty sa riešiš sama, len som sa úprimne začudovala nad matkou,ktorá nedá v mrazoch fusák dieťaťu, pretože si to sama napísala...a transparent do kočíka? ja do kočíkov cudzích ľudí nepozerám, fakt neviem, ako niekto vidí, v čom máš dieťa v kočíku oblečené...
@minewka ja mám uštipačné poznámky? ja o prebytku mlieka nesplietam, ty si posplietala, že sa ti naliali prsníky, v dalšom príspevku píšeš , že sa trošku naliali, a v celom tvojom utrpení s kojením vidím milion iných matiek, ktoré porodili. si myslíš, že iné matky nemali problém? ja som 5 týždňov kojila so zaťatými zubami, nepomohli maste, nič, bradavky som mala popraskané, pretože moje dieťa ťahalo tiež naprázdno v pôrodnici a nikto mi nepovedal, že nemá ťahať dve hodiny vkuse...
už neviem kto písal , že sa v našom štáte robí z kojenia povinnosť, no myslím,že to nemá byť povinnosť, ale prirodzená vec...ale nech sa každý rozhodne ako chce...
@katrinka8 moji starší synovia tiež mali cumle, nedostali ich v pôrodnici, ale musela som ich na nich naučiť...dcére som tiež dala cumel, ale potom nevedela správne uchopiť bradavku, tým bradavky zle cumlala a preto som ich mala krvavé...a začala predlžovať čas medzi kojením, tým menej jedla, mlieko sa menej tvorilo...tak sme cumel vyhodili a problémy sa stratili..
a nechápem, prečo sa niekto hanbí za kupovanie príkrmov vo fľaší...ved ked som o niečom presvedčená, že je to dobre, tak sa za to predsa nebudem hanbiť...
No dojcenie je veru tema sama osebe 😀 Baby, nic v zlom, ja sa uz niekoho aj bojim opytat, ci dojci, lebo sa obavam, ze sa na mna osopi. Vsimli ste si, ze takmer kazda baba, ktorej sa opytate, ci dojci, zacne akoby automaticky vysvetlovat, preco (este) dojci, preco nedojci? Je to take zvlastne, akoby citila potrebu obhajovat svoje konanie. Vsimla som si, ze aj ja to robim, ked sa ma opyta nejaka kamoska, ci este dojcim. Tiez nepoviem len ano - vzdy este vysvetljem. Asi je to ten taky zvlastny natlak...
Ale na druhej strane si myslim, ze stale existuje kopec mamiciek, ktore by mozno naozaj chceli dojcit, ale kvoli nedostatku informovanosti to proste nejde. Tie informacie sa k nim proste dostanu, ked uz je neskoro. Mozno preto je ta "osveta" taka masivna, hoci mne sa to take ani nezda - ta naozajstna osveta je podla mna zla. Tu masivnu si robime medzi sebou, a asi aj dost negativnym smerom...
Ja si tiez myslim, ze kazda matka chce pre svoje dieta dobre, a podla toho kona. Ale na druhej strane je podla mna dolezite si uvedomit, ze nemusime mat vzdy tie spravne informacie a hlavne dostatok informacii. Ze jednoducho existuju fakty, o ktorych nevieme, ale vediet mozme.
U mna je napr. argumet, ze takto sa to robilo aj za nasho detstva a nic nam nie je - chaby argument. Pretoze velmi vela veci sa na nas moze prejavit prave v nasledujucich rokoch. Doba sa zmenila, veda napreduje, to, co bolo OK pred 30 rokmi, dnes uz je nespravne (jasne, ze nie vsetko). A bolo by nezodpovedne pchat hlavu do piesku pred tym a tvarit sa, ze netreba veci menit. Skuste si len precitat knizku Nase dieta, ja som teda pekne otvarala oci nad tym, co sa tam pisalo.
Ktosi tu spominal, ze bol odpliekovane dieta vari v roku- ja som to pochopila, ze to malo byt na tu dobu nezvycajne, lebo mamicka sa riadila najma vlastnym rozumom. Ale to na dobu spred 30 rokov bolo bezne - vela rodicov sa riadilo danou knihou, ktora priam prikazovala, aby deti v roku uz plienku nemali 😉 A tiez nie je pravda, ze dojcenie sa vtedy nepodporovalo. Podporovalo sa oficialne - uz aka bola prax v jednotlivych nemocniciach je druha vec (a to je take iste aj teraz), ale oficialne sa hovorilo, ze je to spravne - vid dana kniha. Akurat sa to nebralo vari do 6. mesiaca a nebolo to take rozsiahle ako teraz. Ale bolo. "Vyrastli sme na sunare" - ja mam intoleranciu laktozy, bola som kojena "dlhe" 2 tyzdne, pretoze mojej mamine nikto nevedel povedat, ze so zapalom prsnika sa da bojovat. Moj brat ma 30 rokov a ma zaludocne problemy. Pretoze mal 1/2 roka (takmer od narodenia) krv v stolici a lekari najprv naordinovali mrkvovy odvar, ked nezabral, ryzovy. 2-tyzdnovemu dietatu. Takto ho liecili niekolko mesiacov. Tiez vyrastal na sunare...A aby som nezabudla, mal pol roka a odvtedy ma silnu pelovu alergiu, skoro sa zadusil v kociku. Takze nie vsetko, co sa robilo kedysi, nam zabezpecilo zdravy zivot 😉
@estterka
- nikdy mi nikto ziadnu vzorku UM neponúkol, nebola ani v balíkoch, ktoré som dostala počas tehu, ani žiadnej mojej kamoške a ani som nepočula, že by sa na SR rozdávali nejaké vzorky UM
- ja viem, že je to nejaký kódex, nič to však nemení na fakt, že porušuje niektoré moje základné práva a považujem to stále za diskriminičané, že míňam 150eur mesačne len za UM.A ak už na to nie je akcia - ktorá občas uľahčí nášmu rodinnému rozpočtu, za vrchol považujem, že nedostanem napr, za to body - za alkohol, cigy, primáky, riedidlá, za všetko a body kľudne pridelia, ale na UM nie?
- je pekné, že ti PA povie, že si ženy počas pôrodu pýtajú lieky na zastavenie laktácie - to ti aj priamo menovala jednotlivé ženy, že si čakala, že sa priznajú?Všetky z jej praxe chceli zastavenie laktácie bezdôvodne? Alebo len PA "neuznala" tieto dôvody? A ak o zastavenie laktácia žiada napr matka s maniodepresívnou psychózou, alebo ľahkou formou schizofrénie - a lieky potrebuje - aj vtedy si o tom niečo pomyslíš? AJ tá sa má na ulici priznať - prepáčte, ja nekojím, požiadala som o zastavenie laktácie, lebo som psychicky chorá?? A ani sa nečudujem, že to pred ľuďmi nechce priznať, po skúsenostiach, ktoré mám.
- "ked poviem,ze dojcim zacnu s tym,ze nemali mlieko-hoc ja viem,ze je pravdepodobne,ze to bolo uplne inak" - prepáč, ale je mi nanič z tejto tvojej vety..ty si nejaká vedma, že vieš, že to bolo inak? Čo také podľa teba bolo inak? Rozdiel medzi mnou a tebou je - že ja sa pri pohľade na kojacu, či pri rozhovore s ňou nepomyslím nič,nečakám žiadne vysvetlenia, prečo kojí, pomyslím si iba to, že je to pekné. Vidieť kojiť vonku dieťa staršie ako 2 roky a viac som nevidela, a či ho koja doma, je mi to jedno a ak to aj niekto povie, tiež mi je to jedno, možno sa zo zvedavosti opýtam pár slušných, skôr praktických otázok.
@jonas17 - no my sme nastastie problemy s dojcenim spojenym s cumlom nemali 😉 Moja mala sa v porodnici prisala a bola nacucnuta vkuse. Tak nam jedna mila sestricka poradila, ze jej mam dat cumel, aby mi neznicila bradavky. No ja neznala som ani cumel nemala, tak mi ho pozicala. A ta moja mala opica sa prisala na cumel a bolo... A ked bola hladna, zamrncala a najedla sa a bola kludna. Ale ona aj v porodnici zase pri mne spavala v posteli, ja som ju nedokazala dat do tej postielky, co sme mali v izbe pri posteliach. Zdalo sa mi, ze je to strasne daleko odo mna 🙂 U nas to tak fungovalo, ze po narodeni ju len utreli (neumyvaju), dali do zavinovacky a doniesli naspat na salu - bola mimo nas asi 5 minut. A aj to len preto, ze som mala uz zelenu vodu a ju museli odsat, lebo sa jej vela nahltala. Inak by to trvalo kratsie. Ale mm siel s nou, takze vlastne sama nebola vobec 😉
@katrinka8 v zásade súhlasím. Každopádne, ja som asi špeci prípad - lebo do pôrodnice som išla vyzbrojená telefónom na laktačnú, vytlačila som si obrázky s popisom správneho priloženia, do mobilu som si nahrala videjká, mala som uložené linky ako masírovať príliš naliate prsníky, mala som link, ako si "upraviť" ploché bradavky - veľmi jednoduchý, nebolestivý a účinný spôsob, vedela som , ako asi vyzerá mykóza, upchatý mliekovod, že pomáhajú kapustné listy napr..nemala som kúpené fľašky, prišla som do nemocky vyzbrojená vankúšikmy do podprsky, kojeneckou podprskou, ktorú som si kúpila troška väčšiu, veĎ sa prsia nalejú..vedela som teoretické postupy ako zvýšiť produkciu mlieka, keď je ho málo...proste fakt som sa o to zaujímala.
O to väčší šok pre mňa bol, že sa žiadne mlieko nekonalo..s touto jedinou alternatívou som nerátala 😉 ako zväčšiť produkciu mlieka, keď žiadne nie je - to som teda nevedela. A ako prinútiť dostatočne dlho sať dieťa prázdny prsník, to som tiež nevedela..A nejak mi ani nikto neveril, ze to mlieko nie je 🙂 (možno že som jedna z tisíc, ktorá to mala naštudované 😀 .. )..nejak ani neviem, prečo vlastne sa to rozbehlo tak neskoro, ale pripisujem to ťažkému pôrodu a masívnej strate krvi. Telo potrebovalo asi riešiť iné veci, ako mlieko..A na tú stratu krvi prišli dosť neskoro, možno keby mi hneď dali transfúzku, dopadlo by to inak - ale to sú len moje dohady.🙂
@minewka - ja som dostala niekolkokrat vzoru UM ... Jedno bola cela krabica (!) Hami (neviem ale, ci to bola 1 alebo 2-ka, mala som ju odlozenu "keby cosi", ale uz som ju vyhodila, lebo bola po zaruke) a druhe bol len taky maly sacok ako byva napr. ta kava 3v1 - myslim, ze to bol Sunar, ale ista som si nie. Aj to som vyhodila, lebo bolo uz po zaruke - v zmysle, ze som ich vyhodila, ked vyprsala zarucna doba, nie ze mi poslali mlieko po zaruke 😀 Potom som dostala este 1, ale to si uz vobec nepamatam, aka to bola znacka.
@minewka - no, ja som si akurat asi mesiac pred porodom nastudovala polohy pri kojeni a zobrala zoznam laktacnych. Ale cumel ma riesit nenapadlo, ani to, ze by mohli byt nejake problemy. Ja som si myslela, ze jediny problem moze byt, ze si nebudem vediet prilozit spravne dieta. Inak mi ine problemy pripadali, ze nebudu, ci co.. ja ani neviem, co som si myslela... Ale nastastie sa nic vazne neprihodilo, hoci vtedy som si vobec neuvedomila, ake stastie mam. Ale flasky som nemala ani ja kupene, teda len 1 - ze keby cosi... Teraz ju pouziva nasa dcera pre babiku a vcera ju akurat kdesi stratila 😀
@minewka nepochopila sa mi,mrzi ma to. pisala som,ze u nas si zeny bezne dvaju lieky na zastavenie laktacie-teda uz pocas porodu si ich vypytaju a po porode uziju a oni nechcu dojcit,oni to neskusaju a preto ked mi povedia,ze nemali mlieko,viem ako to asi bolo-zijem v spanielsku. takze ma neprekrucaj prosim ta.pisem o tom,ako to chodi u nas. a zeny si tu bezdovodne pytaju tie lieky bezne,lebo proste dojcit nechcu. poznam sa s viacerymi PA od nas z nemocnice a dost dobre. a toto je u nas znamy fakt.
velmi lutujem,ze som sa ozvala,koncim debatu.
@katrinka8 krásne si to napísala...s tým cumlom som len chcela povedať, že každé dieťa je iné, niektoré sa kojí aj s ním, niektorým ten cumel nepomôže a možno, ked ho vynechá, tak sa problém stratí...stále si myslím, že kto chce , hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody...naše babky všetky kojili, ked porodili doma, či na poli, určite nemali sunar, kojili jedno dieťa za druhým, nebrali to ako povinnosť, ale ako samozrejmosť, nezamýšľali sa nad tým...ale moji babky žili veľmi dávno....a ja si myslím, že sa stále bavíme o zdravých matkách, nie o tých,ktoré majú nejaký zdravotný problém, samozrejme, že v takom prípade je kojenie na zváženie...
@jonas17
Môj prvý príspevok, reakcia na tvoj :
"A ak mi napíšeš, že som mala dať prsník - dávala som, ale keďže nič netieklo (prsia sa mi naliali na 7 deň po pôrode), ani malá nesala. Resp. 2-3min sala a keď zistila, že nič nejde, začala revať ako pavián a bolo po kojení.(možno keby jej miesto blbých zásad, ktoré sú momentálne hrozne in, dali príkrm, skutočne by ten cumel asi nevzala)"
Píšem, že sa mi prsia naliali až 7 dní po pôrode a pod pojmom naliali - som myslela "naplnili" mliekom - že som cítila, že niečo sa deje - nie že boli naliate tak, že malá nevedela sať. Dovtedy žiadne mlieko nebolo.Nič,ani kvapka.Po 5 dňoch dali malej prvý krát UM. Myslím, že píšem zrozumiteľne, ale ty čítaš so zjavným negatívnym zaujatím.
Keď vydržíš 5 dní nechať dieťa hladovať a s kľudným svedomím a pokojom sa budeš prizerať,ako celý deň nemočí - potom ok, klobúk dole nad tvojimi nervami.
PS: Jedna moja babka kojila, druhá mala rovnaký problém ako ja - mlieko sa vôbec netvorilo,možno genetika? Nejaká porucha? Si šťastný človek, že okrem boľavých bradaviek, ktoré má každá - niektorá dlhšie, niektorá kratšie, si vždy naplnila potrebu svojho dieťaťa - potrebu najesť sa. A hoci v bolestiach - ale aspoň tvoje dieťa nebolo hladné.
@estterka prepáč, nepostrehla som, že nežiješ na SR. Každopádne ok - matky, čo nekoja, nepochopíš.Moja snaha bola uviesť príklad, že sú aj také, ktoré sa naozaj snažili. Ok, nijako ťa nepresvedčím, že sa snažili dosť - pre teba to bude vždy len o tom, že málo chceli a keby chceli viac, podarí sa to. Nepochopila som ja teba, ani ty mňa.
@katrinka8 fakt si dostala vzorku? Tuto na SR? 😀 Vzorku UM? 😀
Tak neviem - v moje "várke" vzorky neboli, resp. v tých boxoch, čo sme dostali - bola tam vzorka pracieho prášku, kopec brožúrok o tehu, jedna fľaša Lucky, 1 krabička Cara, 1 cumlík a myslím že 1 jednorázová plienka (asi pamperska) 🙂 rozmýšľam, či tam bol aspoň leták o UM -ale to neviem, si nejak nepamätám, tak nechcem kecnúť..
@minewka coze? ja to praveze velmi dobre chapem a mam aj blizke kamaratky co sa strasne snazili a nic z toho. nepochopim to z hladiska,ze som to nezazila,ale ved som aj ja clovek a mam city voci inym. ja som si nikdy nedovolila odsudzovat zenu za to,ze nedojci. praveze ja viem,ako sa niektore vytrapili,snazili a neslo to a potom z toho boli utrapene a este ja im mam nieco vycitat? preco by som to mala robit? alebo si o nich nieco zle mysliet? ja som sa tiez nadrela za dojcenim,15 dni mi nedovolili dojcit,ked sa mala narodila-nic moc situacia tiez..ale to je jedno,proste mas o mne nespravnu mienku. som zastanca dojcenia a podpory dojcenia-ale nie som urcite zastanca odsudzovania matiek,co nedojcia. opakujem,pisala som len o prikladoch,ked zena sama bez snahy hned zastavi liekmi laktaciu a potom tvrdi,ze sa snazila a nemala mlieko-co sa u nas deje bezne. ja viem,ze vela zien,nech uz su dovody akekolvek,to mlieko nemalo a nedalo sa a trapili sa.
@minewka hlavne bude fajn, ked konecne spadnes z jedle a prestanes si o nas s @jonas17 mysliet, ze sme turbozle osoby, ktore neznasaju matky, ktore nekoja. sme milujuce matky svojich deti 🙂 ja neznasam UM a farmaceuticky priemysel a ohradila som sa v mojom zivote voci ich produktom a myslim,ze aj @jonas17 . tolko k veci. to patrilo aj zvysku nickov, ktore maju tendenciu ma poucovat. a propo realita mimo slovenska co sa kojenia tyka je preto taka zla, ze materska konci 2. alebo 3. mesiacom po porode. ale to iste neviete, ze francuzska leche ligue - dojciaca liga - sa snazi dvihnut celonarodne cisla, aspon realne posunut o par tyzdnov to 4 tyzdnove kojenie, ktore je trendom, kedze lekari samozrejme odporucaju UM. kto sa zastituje tym, ako to funguje vonku, mal by este vediet, ze UK , Francuzi a zopar inych zapadnych krajin ako tiez HOlandsko su najvacsi pozieraci antidepresiv v dospelom veku. Ale, sme Slovenky a tradicia dojcenia sa k nam opat vratila, mali by sme sa z toho tesit. U nas je prognoza predlzenia materskej dovolenky na 52.tt cize na rok a mal by sa progresivne dvihat aj vymeriavaci zaklad na 70 % z hrubej mzdy. Niezeby sme sa tesili z toho nasho maleho socializmu v srdci Europy, kde inde vas neuprosne poslu do prace... Zavidite zenam zo zapadnej europy, ze sa do nich nikto nestara? No ale ony chodia stokrat viac po psychologov nez vy, tam je to moderne a prirodzene. Riesite iny system? Tak sa treba na to pozriet z globalneho hladiska..tam ide dieta po 2.-3. mesiacoch k opatrovatelke, k cudzej osobe, matka pracuje a dieta vidi vecer a cez vikend a dieta migruje od opatrovatelky do jasli cez skolku a nema ho kto ani po 3 rokoch oducit z plienok.Ano toto je vacsinova realita zapadneho systemu. Ja uz dalej nebudem prispievat, debata stagnuje a opakuje sa. Moje posolstvo je verim vsetkym jasne 😉
@kvaca Dobrý príspevok kvaca, kamarátka žije v US a je to presme ako hovoríš - ešte pridám pár pikošiek, malého dáva do jasličiek, kde strava pre 2,5 ročné deti je v stredu hot-dog a v piatok pizza 😖 - čo nehovorím, že je správne, ale v každom štáte je to inak. Som rada za túto tému, lebo mi tá hystéria okolo kojenia už dlhšiu dobu liezla na nervy. Niesom proti, tiež zastávam názor, že je to najprirodzenejšia forma, ale keď to z nejakých dôvodov nejde, alebo sa rozhodne mamička nekojiť, je to jej vec a nieje preto zlá matka. Moja dcéra bola kojená len 4 mesiace, teraz má 10 rokov a nemá žiadnu alergiu a ATB užívala možno 2x za život. Syn bol kojený vyše roka a je alergický na kiwi. Tiež nieje extrémne chorľavý, ale ľahšie sa nakazí ako dcéra. Takže nič nieje absolútne.
Kamarátka mala problémy s kojením, ale odmietala dať umelé mlieko, riešio sa v rodine len to, nakoniec z toho boli všetci vystresovaní a povadili sa. Ako to už dopadlo potom neviem, ale myslím si, že radšej UM ako takéto nervy, mimochodom ani tie (vystresovaná mamička a hladné bruško) niesú najlepšie pre dieťa.
A ako píšeš s tými knihami -presne za pár rokov bude súčasná literatúra braná tak ako my berieme tie knižky našich mamín.
dojčili, nedojčili, chceli dojčit, nemohli, mohli, nechceli... A ČO????? V škôlke (možno na pár divožienok) táto téma pre VŠETKY zapadne prachom, prídu naozajstné problémy a tieto žabomyšie vojny budú už len na pobavenie.. aj ked... ja sa bavím už teraz skvele... ste takým dobrým štartom dňa 🙂 dobieha vas už len Slota s predvolebnou kampanou 😝 😝 😝
juj a berte to prosím s nadhľadom 🙂
ahojte, tiež už nekojím a úprimne pripadám si ako zlá mama.. len preto, že som nechcela nechať drobca hladného.. Prešla som si za tých 5 mesiacov riadnymi problémami s kojením, ale snažila som sa, prežila som aj strašné ragády na prsiach a kojenie cca každé 2 hodiny 45 minút, všetko, ale bohužiaľ mliečko odišlo pred pár týždňami, malý nerozťahal, keďže nič nešlo, tak sa len jedoval a kričal, tak som mu dala UM... mám ho nechať hladného? To určite nie.. A teraz, boli sme na ORL vyšetrení... doktor sa ma pýta, či kojím.. Povedala som, že už nie a tak strašne pohŕdavo na mňa pozrel... akoby som prestala kojiť kvôli figúre, alebo čo... No hrôza.. Ako @minewka píše, nekojace maminky mi prídu diskriminované... A nie je to o tom, že by som nechcela, bohužiaľ nejde to už..
@katrinka8 bojíš sa niekoho spýtať,či dojčí,že sa na teba osopí? a prečo máš potrebu sa toto niekoho pýtať? napýtaj sa-a nebudeš sa báť reakcie 😉
lebo ja si myslím,že dojčenie je intímna vec matky a dieťaťa a nechápem,prečo by o tom malo byť informované aj cudzie okolie. ale to je len môj názor a pocit.
mne vadilo, keď som kočíkovala, že každá okolo idúca alebo okolo vezúca sa tetka na bicykli prvé čo vykrikovala-ani neodzdravila-bolo: a kojíš??? na to som nikdy neodpovedala. nie preto, že som ešte vtedy kojila,ale preto,lebo absolútne nechápem, čo koho do toho.
a nemohli by sa všetci zvedavci rovno pýtať,pri akej polohe s partnerom sme zrejme splodili dieťa? 😅
lebo fakt niektoré otázky ma "dojímajú" 😝
@zajaciq vytiahla som si na "jedľu" noťas a píšem z nej..mám celkom pekný rozhľad z tej jedle 😉 😉
Kľudne šír "posolstvá" - aj keď už len toto slovné spojenie je smiešne (a nechápem, ako ho zrelý a inteligetný človek vôbec môže napísať, resp si myslieť, že šíri nejaké "posolstvá")
Každému je jasné, že ste nepísali tak celkom v tom duchu (že chápete pocity nekojacich matiek a samozrejmeeeeeeeeeeeee, že každý váš príspevok bol určený tým, ktoré si laktáciu dali zastaviť na požiadanie 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ), ako tvrdíte - stačí si prečítať vaše príspevky. Je to až vtipné, ako sa to akože zrazu otočilo a akože aj dokonca niečo chápete...ale nech, niekto má aj pocit zadosťučinenia, že sa ospravedlním. 🙂
..ale čo už s nami turboblbými, na jedliach sediacimi neuvedomelými mamičkami, ktorých tvrdenie, že svoje deti milujú, je len prázdny alibizmus.
A že svoje decko miluješ? Vážne? No kto by to povedal. 🙄
Idem ja ďalej svoje decko vedome otravovať hnusným to produktom - umelým mliekom...fuj fuj fuj...čo za strašná hrôza ho kôli tomu v živote čaká.. 😀
@wera.g neospravedlňuj sa, nevysvetľuj...ja ťa chápem a chápe každá , ktorá kojila krátko, alebo nekojila. S tým čo píšeš - čo sa lekárov týka, som sa stretla aj ja. A nie raz.A kto nechce, aj tak nepochopí v zmysle svojho osobného malomeštiactva a predstave vlastnej dokonalosti. 🙂 😉
5 mesiacov kojo je super. Vykašli sa na tento teror, čo tu teraz vládne - je to typické Slovensko a slovenská mentalita - z extrému do extrému. Netráp sa...a už vôbec sa nedaj zdeptať ani okolím, ani čítaním príspevkov na nete. 🙂
Oveľa, oveľa, oveľa podstatnejšie, ako dogamtické sledovanie stravy svojho decka - je to, ako rozvíjaš jeho psychické zručnosti, ako sa mu venuješ, do 5 rokov dieťa všetko nasáva, učí sa, je to základ pre všetky jeho vedomosti. Spievajte si , hrajte sa, spoznávajte svet a všetko okolo a vyser sa na drísty okolo kojenia.
Aj tak ťa v živote kojaca matka nepochopí, hoc ako sa budeš snažiť vysvetliť - pochopí len, ak to zažije sama na vlastnej koži (napr. jedno decko na UM, druhé odkojí)

@jonas17 Takže ešte raz: písala som to preto, že je mi fuk kto ma rieši, či už iná matka roka, alebo @jonas17. Robím to inak a mám na to dôvody a som aj napriek názoru @jonas17 dobrá matka. Nie nechcem sa robiť zaujímavá. Nie som totiž ani trochu zaujímavá. Som úplne normálna, obyčajná, ale dobrá matka. Prečo som dôvody nespomínala v prvom príspevku? Pretože toto je taká téma. Robím to inak. V reálnom živote tiež nestretneš matku s dieťaťom v kočíku s transparentom "máme termoobleček". Nie, v reálnom živote vidíš matku s dieťaťom bez fusaku a už bežia reči. (Vo virtuálnom svete komenty) Chudera je odsúdená, ako nemožná matka. Každý kto nerobí veci podľa šablóny, ktorá je považovaná za ideál, má na to svoj dôvod. Myslíš, že niekto, ktokoľvek tu, má dôvod robiť veci inak preto, aby ublížil svojmu dieťaťu? Pri takto malých deti treba zvážiť pre aj proti a ja som zvážila a toto mi vyšlo. @zajaciq Mrzí ma ak si moju odpoveď pochopila ako navážanie sa, to nebolo cieľom. Nemám to prečo robiť, slušne si položila otázku a ja som sa snažila slušne odpovedať. Áno, to je to úskalie písaného slova. Tebe patrila iba tá časť s čajom. Prevažná časť príspevku patrila @jonas17. Keďže ona sa nesnažila byť slušná ani trochu, povolila som trochu aj ja. Skutočne ma vážne zaujíma, čo motivuje ľudí reagovať takýmto spôsobom.
Ja by som iba na margo tejto debaty možno pridala pár poznatkov spoza mora, neviem či je tu niekto z USA a pracuje v odbore pôrodníctva. Ak hej tak prosím okomentujte, lebo mne sa to nejako nezdá. Moja teta pracuje v Kalifornii ako laktačná poradkyňa (a snaží sa mi radiť cez net) a pracuje teda s naozaj maličkými deťmi. Pravidelne sa konajú rôzne semináre k najnovším poznatkom a z niektorých vecí aj mne ostával rozum stáť ale takto to naozaj je. Pýtala sa ma ako malý reaguje na krabicové mlieko. Myslela som že hovorí o tom mlieku k okamžitému použitiu v jednorazovom balení. Ale nie hovorila o normálnom mlieku z tertapaku, čisté kravské pasterizované. Či mu dávam mrkvovú šťavu (mal týždeň). Keď mal prvé zácpy z umelého mlieka, tak som mu mala dať ovocnú šťavu. Keď sa dvíhal a jedoval že nevidí, mi poradila, že ho mám kľudne posadiť do rohu gauča. Ak má nedostatok C - kvapka citrónu. Rovný kočík? Načo však ani v bruchu nebolo vystreté. Prečo by sa zo dňa na deň malo vystrieť. Však nikde v prírode nie je dokonale rovná plocha. A v takej Namíbii kočíky veľmi nevidno a ako pekne vystretí chodia tí ľudia. Problémy s jedlom? Daj mu B6. To je Pyridoxín. Prečítajte si na príbalovom letáku odkoľko sa to môže užívať. Chicco nosič? Daj ho tam, kľudne. Kým nie je vytočený do boku, ale iba stočený do klbka je to OK. Čo na tom, že ešte nedrží hlavu.
A naše matky a babky? Konkrétne moje? Med na dudlík, citrón na dudlík, osolené zemiaky - tie isté, čo jedia dospelí. Načo strerilizovať, stačí umyť fľašu (mal mesiac a pol), kúpila som mu nové mlieko - a nové a nové a nové však to je jedno aká značka, stačí že mlieko (mama) Však ho nechaj plakať, mne to nevadí, tu ho daj na gauč nech sa vyplače, aspon bude lepšie spať, ja som dcéru vyniesla do záhrady a tam som ju nechala plakať. Aj susedia sa chodili sťažovať. A pekne si si rozmaznal dieťa, stále bude na tebe načapené, kedy pracuješ? (babka) Od svorky som dostala Alpu, že keby sa nevedel vykakať. Moja myseľ vytesnila, čo som s ňou vlastne mala robiť a teraz si s ňou natieram boľavú ruku od nosičkovania.
Literatúra je ďalšia kapitola. Doporučujem občas nazrieť do nejakej starej knihy a prečítať si rady. Dozviete sa napríklad, že ak matka nemôže alebo nechce kojiť, má dve možnosti: sušené kravské mlieko v prevarenej vode alebo úplnú novinku na trhu a to adaptované mlieko, ktoré je o trošku lepšie stráviteľné. Toto pomáha si uvedomiť, že aj kniha vydaná v roku 2012 bude raz vyzerať absurdne. Dnešné nové úžasné poznatky budú prehodnotené, preto to netreba brať ako písmo sväté.
Okoliu neulahodíme, ale to ani nie je našim cieľom, však?