icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

macamac
27. feb 2012

@anjelicek26 slovo "husi" som dnes už niekde čítala 😉
neviem,ako ty-ale ja sa tam osobne nezaraďujem 😉
a teda-poďme k tebe,keď si sa už ozvala
viaceré maminy,čo tu čítam,práve tebe všeličo vyčítajú
nesledujem tvoje staršie príspevky,ale fakt je,že ťa nájdem v skoro každej téme
netvrdím,že vždy píšeš od veci
ale občas to nevieš správne podať
ako píše
@stanusa999
je veľmi dôležité vedieť diskutovať na "úrovni", vedieť zvoliť slová,povedať svoj názor-ale tak,aby iného nezraňoval, nevysmieval sa mu
a na toto som ťa nedávno upozornila v téme o UM. výsmech,irónia. proste- heslo "ja a moje názory=dokonalosť sama" 😝
a asi o toto zakladateľke tu ide
porozprávať sa bez útokov na iných 😉

tunzal
27. feb 2012

@stanusa999 aj ja som už dostala svoje preto že syna som prikrmovala skôr ako ukončil 4. mesiac, a teraz aj dcérku už prikrmujem aj ovocim aj so zeleninkou - asi aj teraz dostanem svoje zato že aká som zlá matka, že chcem len to najhoršie pre svoje dieťa 😒 ....

anjelicek26
27. feb 2012

@macamac - ano v teme o UM som sa zapojila kvoli mamicke, ktora stale povazovala za spravne davat 2 mesacnemu dietatu kravske mlieko riedene s cajom a ze jej to lekarka svojim sposobom odobrila. A tam uz mi chyba akakolvek tolerancia.

Kto ma pozna osobne vie, ze som horuca hlava, poviem na rovinu co si myslim, ano je mozne, ze tym padom mozno nie vzdy volim ten "idealny" a "senzibilny" pristup ako to podat. To kludne beriem a posledne tyzdne sa fakt snazim to podavat lepsie 😅 Ale mozno sa musim snazit este chlp viac 😉

aliza
27. feb 2012

@anjelicek26 to je ine, ono je tazko prijimat radu, najma, ak poukazuje na nasu chybu, to si kazda z nas takzo prizna, ze chyba je v nej a preto obrazne 'kope'. Ale @stanusa999 mysli nieco ine a to, ked napriklad matka napise, ze sa jej maly syn nevie sam zahrat a druha jej odpise, ze naco mala dieta, ked ma problem sa mu nonstop venovat. To iste plati o nocnom kojeni, o zaspavani alebo niekto chce prestat s kojenim a odpovede su v style, ze nech nad tym ani neuvazuje, ved najlepsie je predsa kojenie co najdlhsie. Vies, ono treba niekedy precitat nazov temy poriadne a aj k teme odpovedat a nie pisat len preto, aby som poukazala, ze prave ja to robim spravne a preto to tak maju robit vsetky matky. To je proste tolerancia, ktora nam, zial, chyba. Sama zijes v zahranici, takze vies, ze inde sa toto neriesi, mna sa nikto nepytal, ci maleho kojim alebo nie a ja sa to tiez nikoho nepytam, je mi to jedno. A zije sa mi tu omnoho lepsie prave preto, ze sa do mna nik nestara.

rora
27. feb 2012

@tunzal ja som dcerke aj napriek plnemu kojeniu dala v den jej ukonceneho 4 mesiaca mrkvu a jasne ze keby to tu zverejnim tak hned vlna kritiky ze preco prikrm ked ju plne kojim a staci jej to a bla bla 😅 no ja nepotrebujem dohovaranie od super matiek ze preco som to spravila 🙄

macamac
27. feb 2012

@anjelicek26 😉 aj ja som horúca hlava-ale tu sme na fóre a treba premýšľať,prv než "našľahám slová" cez klávesnicu 😉 lebo tu to inak vyzneje
a ten,kto ťa pozná....nuž vedz, že tu ťa veľa mamičiek nepozná osobne-asi väčšina 😉 takže toto je teraz trochu mimo 😉 lebo väčšinou zrejme odpovedáš tým, čo ťa nepoznajú 😉

anjelicek26
27. feb 2012

@aliza - ano su temy a temy, mne vadia extremy, kedy to proste uskodi dietatu, to ma hneva a nepomozem si a napisem aj ostrejsi prispevok. Kojenie je kazdeho osobna vec, odkedy viem, ze napr. problem zo stitnou zlazou vela zenam znemozni dojcit uplne - teda sa im proste netvori mlieko a viem aj o inych problemoch - sama som mala xy problemov - tak sa do temy kojenie nemontujem. Aj nas maly je od roka uplne na UM a cuduj sa svete, zije 😀

digysa
27. feb 2012

@aliza Ja suhlasim s tvojim prispevkom..... celkovo mas pravdu...

ALE.......ak nechces pocuvat blbe nazory, tak nezakladaj temu..... Ako chcete dievcata odstranit nazory, ktore nie su diplomaticke?

Ja sa musim pridat k @anjelicek26 - (nie sme kamaratky, ani sa nepozname) niektore temy a hlavne otazky su take extremne, ze tazko sa odpoveda na ne inak ako "ostro".

Dalsia vec je- ak zena polozi otazku, tak je jasne, ze SI NIE JE ISTA, ci robi spravne....
-niektore mamy sa spytaju a naozaj chcu poradit
-niektore robia zle, ale snazia sa otazkou utvrdit, ze to az take zle nebude...

anjelicek26
27. feb 2012

@rora - hm podla vsetkych studii plnne kojenemu dietatu prikrm netreba - ale ani neskodi. Rovnako moze zacat v 4 mesiacoch s prikrmami, ako babatko na UM...dietatku na UM je ho treba, pretoze v tom mlieku nema pestrost stravy a "neochutnava" stravu, chute, ktore mu prinasa materske mlieko. My sme zacali oboch prikrmovat okolo 5 mesiacov a to boli kojeny. Mliecka bolo menej, alternativa flasa alebo prikrm a vyhral to prikrm, kedze im chutilo a bruska neboleli. Kojenie sme potom tahali dlho, ta alternativa bola pre nas idealna, vlk syty, ovca cela. Aj ked isteze velmi pomaly, len zeleninkovy/ovocny obed, do vyse 6 mesiacov...

Neviem teda, preco by ta za to mal niekto sprdnut 😀 Ja som tu citala aj 3 mesacnemu dietatu dat zut korku z chleba "lebo mu to chuti" - ako to, ze to uz pozna - a ine perly, ale uz som zas off topic. Idem kupat deti radsej 😅

lussy23
27. feb 2012

Ja sa pripájam k Anjelicek26 a Dygysa , tiež nemám rada extrémy. Do tiem tykajucih sa stravy sa nezapájam, keďže nemám vlastné deti. No dávať dvojmesačnemu kravske mlieko, alebo 5mesačnemu hranolky sa zdá prehnané aj mne. 😒
Ale mrzia ma niektoré tie reakcie na tie normálnejšie otázky, ako napríklad tá, že dvojročný sa nevie hrať sám... čo tu autorka témy spomenula. to je ostré podľa mňa ☹ A nemyslím si, že dieťaťu sa dá venovať nonstop. Treba predsa aj navariť, upratať... Rovnako,keď dieťa vyrastá so psom, nie je to nič zlé. To dieťa tým netrpí,a je šťastné, zdravé. A to je najpodstatnejšie.
A že nekojiť je pohdlné? nemyslím si. Umelé mlieko je drahé ako šľak, tiež príprava trvá dlhšie, tak čo je na tom pohodlné? Ja sa v tom nevyznám, ale nemyslím si, že nekojiť je pohodlné.
@stanusa999 to by nebolo na mieste. Spomenula som to len ako príklad🙂 Ja by čokoládu davať nebudem, sama ju nejem, tak načo ju budem kupovať, keď nemá nijakú hodnotu? Ale rozhodne nebudem odsudzovať tých, ktorí ju dávajú...Je to každého osobná vec. 😉
Prepáčte,že to tu píšem, ale mňa to proste trápi, bolia ma komentáre, že ,,chceš to dieťa zabiť" a podobne.

Taktiež ma trápi, keď sa niekto naváža do mamičiek, ktoré sa o svoje dieťaťko viacej boja a sú opatrnejšie. Nikto nevie, čo bolo predtým... koľko sa snažili o bábo a podobne... Je tu taká, trochu divná a zbytočná otázka a ostatné sa do dotyčnej navažajú, len preto, že má strach o svoje dieťa, hoci rieši banalitu.☹ TRápi ma, že sa tu navážajú do mamičky, ktorá pochádza z Maďarska a nepíše dobre po slovensky.... Je to veľmi smutné. ☹

argyro
27. feb 2012

@anjelicek26 hehe nie su to tak celkom perly, si predstav, že presne toto /dať žuť kôrku chleba dieťaťu medzi 4.-6. mes./ nám odporučila naša pediatrička, plus, v rovnakom období, dať ochutnať trošku bieleho jogurtu a trošku bielka 🙂 vraj, podľa najnovších štúdií je to veľmi dôležité pre to, aby dieťa neskôr nezískalo alergie na tieto potraviny 😉

anjelicek26
27. feb 2012

@argyro - ja skor, ze to 3 mesacne dieta ani nevie posuvat jazyckom stravu dozadu a prinajlepsom sa tym pridrhne... plus v chlebe je vela soli, co sa podcenuje... na kilo chleba 1,5 lyzicky soli... co sa tyka zavadzania prikrmov, tak mam toho plnu hlavu a stale sa drzim hesla - tym, ze to dam neskor, nic nepokazim, proste mam ten pocit "v bruchu" a zatial ma teda nesklamal.

Myslim, ze kojene dieta "ochutna" kazdu potravinu svojim sposobom uz pred zavazdanim prvych prikrmov. Ale to je na dlhu debatu.

estterka
27. feb 2012

ja pre vacsinu z vas divna,tym co robim,je mi to jasne-ale uplne viem,o com je tato tema 😅 ...ked idem na ihrisko s malou a su tam ine mamicky,tak sa len stazuju pravidelne na vsetko mozne-ja sa nemam naco,zatial je vsetko ok u nas..a ked nahodou sa ma spytaju a ja odpoviem ako co robim tak ma znosia pod ciernu zem,ze je to uplne zle..a pritom ony su tie,co sa stazuju,ze nieco neklape...neviem,ci som to napisala zrozumitelne..

aliza
27. feb 2012

no a tu, v UK, mi zase radili prikrmovat syna na UM az po 6.mesiaci. Zacala som niekde medzi 5. a 6. a nic sa nestalo, nic mu nechybalo, papa vsetko a rad. Ja som tiez parkrat vystupila mozno ostrejsie v temach o prikrmoch, ale nemohla som si pomoct, ked mamicka pytala radu pri zapche 4-mesacneho dietata a pritom ked popisala, co vsetko donho za den natlacila, tak sa niet cudovat, ze to dieta je zapchate.
Ked som prisla do UK, tak som sa nestacila cudovat, par mesacne deti na hranolkach v mekaci, novorodenec v golfkach v sede, bez fusaku, decky, len tak, este aj priputany 😲, o obliekani deti v UK nemusim ani hovorit, to, ze chodia chore do skoly, je tiez normalne, ze nenosia spevnenu obuv, postulky, ze sedia pasivne uz pomaly od narodenia....ze prve mesiace su cele dni v autosedackach, ci doma alebo vonku....proste takto ti ludia ziju a povazuju to za spravne a nikto na nikoho nezazera a neohovara. Mam kamaratku Indku, jej dcera ma 5 mesiacov a ta spava celu noc v takej 'etno' hojdacke, indickej, cize latke zavesenej na konstrukcii a cez den je v autosedacke, uz 5 mesiacov! lezanie na rovnom nepozna...a je zdrava a verte, ze aj chrbat bude mat v poriadku. Takisto malej dava ochuteny, sladky jogurt a cuduje sa, ze mala nechce jest zeleninove prikrmy. Povedala som jej nazor, ale aj tak pokracuje v tom dalej, dokonca namaca zeleninovy prikrm do jogurtu, aby tak malu oklamala. 😀 No budis, je to jej dieta a jej starost, mna v podstate do toho nic, co s nou robi. A toto je ten problem na SK, ze vzdy je to len o tom, co je spravne a co nespravne a pritom nic take neexistuje, ze spravne alebo nespravne. To, co plati u nas, vonku nepoznaju a naopak.

deniskateniska
27. feb 2012

@stanusa999 ja preistotu uz ani neprispievam, lebo odpovede "chces svoje dieta zabit?" "to ho rovno mozes zabit" len na temu o chodaku alebo podobne... ja sa riadim svojim srdcom a tym co mi radi materinsky instinkt a nie co mi niekto povie .. ano ked mam problem zdoverim sa ale s mierou alebo len osobam ktore ako tak poznam... viac menej taketo reakcie extremnych mamiciek ci uz s nazormi pre alebo proti odradili od navstevovania MK... takze jednym uchom dnu druhym von riadit sa srdieckom a je vsetko ok 😉

macamac
27. feb 2012

@deniskateniska presne si to "zabila" 😀 😉
mňa teda tiež ten extrém od @anjelicek26 /ktorá extrémy neznáša/ tiež dnes "trochu" dojal. bolo to adresované mne,ale radšej si to osobne neberiem. lebo to "že mám svoje dieťa aj zabiť, veď je to moje dieťa a je to jedno" ma totiž dojalo. a tiež o niečom vypovedá-o úrovni prispievateľky 😝

otrasné slovné spojenie na fóre pre mamičky....zabi svoje dieťa....pre mňa neakceptovateľné aj v rovine "akože" "obrazne povedané" 😝

aliza
27. feb 2012

@argyro ja uz som sa tu velakrat pytala otazku, ale odpoved som nedostala, ze ake su to tie studie? robene na slovensku? to silno pochybujem. Toto bola tiez jedna z tem, ktore ma dvihali zo stolicky lebo tuto vetu som citala takmer v kazdej teme: najnovsie studie a bla bla, ale ake su to studie, na akej vzorke sa robili a kde, to nikto nevie, proste pani doktorka povedala. Ale pani doktorka zabudla ucivo zo skoly, ze traviaci system a oblicky dietata nie su vyvinute na spracovanie inej potravy, ako mliecnej, minimalne tych 6 mesiacov. To, ze dieta hned nereaguje neznamena, ze mu prikrm neskodi. Proste toto je tiez velmi kontroverzna tema a nikto nevie, kde je pravda. Ja som sa pri detoch alergenom vyhybala a deti alergie nemaju, aj napriek tomu, ze mame tazky ekzem v rodine, cele generacie, vratane mna. A to syn nebol ani kojeny. Takze ja si to sledujem na svojich detoch a volbu zacat s prikrami az okolo 6.mesiaca vidim ako spravnu. Ale to som ja a moje deti, niekto iny ma urcite inu skusenost, ale tiez sa mi viac pozdava, ako pisala @anjelicek26, ze ak dam neskor, nic nepokazim.

zajaciq
27. feb 2012

a odkedy je modry konik synonymum psychologa, ze sa tu vsetci mame chovat rovnako milo, usluzne a tolerantne? na jednej strane tu apelujete na roznorodost nazorov a na druhej strane cakate totalitu v spravani sa ? to kde sme v sociku, opat ?

Ze mate vycitky svedomia, kvoli dokonalym matkam ? ony nie su dokonale, to len vo vasich ociach sa tak zdaju 🙂 ano dojcim 23 mesiacov, ano pouzivali sme latkovky od narodenia sme ekologicki, ano od 18tich mesiacov je bez plienky, ano posledne uz aj v noci sucha plienka, ano nejeme ziadne sladkosti, ano prave mi to odobrila aj pediatricka, ze v druhom roku zivota dieta okrem ovocia nema jest nic sladke, ano rozprava uz cele vety, ano prespi celu noc. Teraz co sa mam prepadnut od hanby, ze viem viac ako vacsina populacie a aplikujem to do svojej vychovy?

Teraz som akoze zla osoba, ze to robim inac a nie som 'mila taktna tolerantna empaticka' ? Ale jo som.. ale ludia za to platia . Konik nie je *** psychologicka poradna ***. mamicky, na to su tu sukromne temy.. toto je tema, ktora chce vyryvat, inac by nebola zalozena. Psychopatologicky povedane projekcia. Takze, polozim si recnicku otazku naposledy. O co tady ide? 😀

anjelicek26
27. feb 2012

@macamac - citala si temu o tom, mam chut ublizit svojmu dietatu? Tema zacina tym, ze triasla tusim 4 mesacnym dietatom a "ci je to v poriadku teraz, nic sa mu nestane"? Oprav ma ak si mylim, len som to vtedy preletela. Len mi nevrav, ze vtedy tomu dietatu, v tom momente, neslo o zivot.

A v mojom prispevku to bolo len ako metafora a dobre to vies, netreba to rozmazavat. Mne to niekedy skutocne prijde, ze su deti vydane napospas maminam, co slepo veria svojej "intuicii" bez akychkolvek logickych podlozeni a trpia v konecnom dosledku deti. Nie kazda z nas ma tak dokonale "vnutorne zmysly" ak nieco take vobec je. Ja sa na taketo zaludocne pocity nespolieham, u mna stale funguje aj rozum a hladam rovnovahu medzi jednym a druhym.

macamac
27. feb 2012

@anjelicek26 ale pre mňa,bohužiaľ,tvoje slová ani ako metafora neobstoja,ak napíšeš vetu-slovné spojenie-"zabi svoje dieťa". naozaj sa nauč,prv,ako niečo napíšeš,popremýšľať, čo vôbec píšeš. tu si na fóre pre maminy-čo myslím,že vieš.takže takéto nonsensy sa tu nehodia. to je tá horúca hlava. možno vekom vychladneš-ako ja 😉 chce to tréning 😀 😉

a znova nechápem "Nie kazda z nas ma tak dokonale "vnutorne zmysly ...tak dokonalé ako kto? ty? ja? lebo ja sa za dokonalú nepovažujem 😉
skrátka-čítaj po sebe, stále "ladíš" tvoje príspevky s dovetkami medzi riadkami,že proste si dokonalá 😉 ako-nič v zlom. len možno preto mnohé maminy tu irituješ 😉

argyro
27. feb 2012

@aliza samozrejme že zahraničné štúdie, nie slovenské.. a aby som veci uviedla na správnu mieru - napísala som to ako reakciu na anjelicka, nie preto, že by som to tu chcela propagovať a už vôbec netvrdím, že sa s názorom pediatričky stotžňujem 😉

fialkaa
27. feb 2012

@argyro
@anjelicek26
@aliza

my sa len mozeme snazit robit veci dobre, podla najnovsich studii a pod., ale nikde nemate zaruku, ze to bude pre deti prospesne. aj pri vychove a vyzive deti plati, ze vsetko je relativne.
tak napriklad, ja sama som bola na kravskom mlieku od svojich cca 3 mesiacov 😉 a som tu ziva a zdrava. pred tymi skoro 35 rokmi to nebolo nic vynimocne, byvali sme na dedine, moja mama nemala mlieko, tak mi davali, co bolo vtedy podla nich najlepsie.
co sa tyka prikrmov, kratko po tom ako som zacala maleho prikrmovat mi kamaratka povedala, ze jej pediatricka poradila davat prikrmy uz od ukonceneho 4. mesiaca. vraj sa prave vratila z nejakej velkej konferencie pediatrov, kde dospeli k zaveru, ze takto by sa deti mohli vyhnut alergiam a problemom s metabolizmom.
a dalsi priklad - moja kamoska dojcila svojho syna do 3 rokov a ked sa prestahovali n ainy kontinent, dieta ostalo chorlave, chyti kazdy virus, ktory sa on obtrie.
tym nehovorim, ze je spravne davat 2mesacnemu babatku kravske mlieko, nedojcit a zacat s prikrmovanim cim skor. hovorim len to, ze stale sa uprednostnuje nejaky iny pristup a ziadny nezaruci 100percentne zdravie. my si tu len mozeme vymienat rady, ako veci robit co najlepsie (??) ci skor co najefektivnejsie.
tiez ma mrzi, ze v mnohych temach sa dievcata hadaju ako baby na trhu a trochu sa aj hanbim, ze ked sem nazrie nejaky muz, budeme vyzerat ako slepice. casto citim z tych debat frustraciu zien, ktore su - ci chceme alebo nie - na materskej trochu izolovane od sveta, zavalene stereotypnou pracou v domacnosti, unavene a ohucane z deti. za inych okolnosti by sa (aspon dufam) do takychto zabomisich vojen nepustali

slniecko77
27. feb 2012

@aliza aliza ja som tu studiu citala, myslim, ze ju malo zverejnene NHS 😉
..a ta studia tvrdila, ze dieta sa moze zacat prikrmovat od 4 mesiacov, doporucuje sa to hlavne detom alergikov
..v studii vyslo, ze deti, ktore zacali s prikrmami od 4.mesiaca a mali rodicov alergikov tak sa u nich alergia neprejavila a u deti, ktore nemaju rodicov alergikov je to v zasade jedno 🙂
..samozrejme sa nesmu davat ziadne alergeny

..a este som sa o tom rozpravala s dvoma kamosmi (lekari, jeden pediater - alergolog, a druhy internista - alergolog)..tiez mi to potvrdili

..a este, aby som bola k teme..nechcem sa tu hadat..to bolo len na margo prikrmov
..kazdy si za svoje ciny nesieme zodpovednost 🙂

argyro
27. feb 2012

@fialkaa jeeej ta tvoja kamoška chodí asi k rovnakej pediatričke ako my, ta moja sa vtedy tiež vrátila z konferencie 😀

fialkaa
27. feb 2012

@argyro
mozebyt 😉

koniarova
27. feb 2012

@macamac Myslím, že trošku preháňaš. 😉
@anjelicek26 Na teba reaguje veľmi slušne a obhajuje len svoje presvedčenie, presne tak ako ty tvoje. 😉 A práve toto mám na diskusiách rada. Toto mi vždy dá najviac. Rozdielne názory, ale vyjadrené rozumne, doplnené faktami či vlastnými skúsenosťami. Možno niekto zase bude argumentovať, že sa zase niektoré tu hádajú. Podľa mňa to tak nie je. Práve takto vznikajú najplodnejšie diskusie. Pokiaľ si to nenadávame s prepáčením do "blbých kráv", myslím že je to OK. Kto chce len slepo pritakávať, nemá svoj názor a nemá čo robiť v diskusiách. 😉

aliza
27. feb 2012

@argyro ved ja som tiez nechcela reagovat priamo na teba, len na tu vetu a o tych alergiach 😉

zajaciq
27. feb 2012

@macamac zabi svoje dieta je nevydarena metafora zrejme @anjelicek26 pre alibizmus typu : je to moje dieta a ja chcem pre nho to najlepsie. A.L.I.B.I.Z.M.U.S. kazda mama by sa v jej vlastnom zaujme mala vzdelavat. Ale kdeeeeee vzdelavat to je jake trapne. Pome nosit deti v klokankach a davajme ich do chodakov, a oblepme si jednorazovkami hlavy, lebo su lacne a nemyslime na dalsie generacie, ze 500 rokov ta umelina sa potom nevie vstrebat do zeme.

Trosku to berte aj s humorom, a samozrejme, prosim, neidentifikujte sa hned na spomenute vyjavy z kazdodenneho zivota. 😀 Tolko roboty by som ja mala s kazdou druhou ze jaaaaaaj bola by som velmi bohata. Na MK je strasne vela patologie, myslim tej dusevnej..

aliza
27. feb 2012

@fialkaa to vedia tak dobre po anglicky? Alebo boli na konferencii v susednych Cechach? 😀 srandu si robim...

macamac
27. feb 2012

@koniarova ale ona tu nazvala prispievateľky-teda skoro-husami 😉 tak pozor-ona už niekoho pomenovala
a nepreháňam, tomu ver 😉 ale tvoj názor ti neberiem
len "zabi svoje dieťa" je tiež riadny metaforický extrém-a to ona neznáša,tak neviem,prečo sa k tomu uchyľuje 😉
a jednak-tvrdo presadzuje svoje. chýba mi tam aspoň štipka empatie a chápania druhých. stále mi to príde z jej strany nevyzreté...v štýle: len ja a ja a ja 😉