Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč
Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...
@minewka este si zabudla nenavist k zahranicnym menam! to ma tiez unasalo, ked nejaka mamicka ziadala o typ na nejake zahranicne meno pre svoje dieta a polovica jej napisala, ze sa im zahranicne mena k slovenskym nepacia ze nechapu, preco to mamicky robia, ved na slovensku iba slovenske mena 😕 a ze chudata deti, ze v dospelosti budu trpiet. No co na to povedat?
@zajaciq argument v tom je, len sa stačí zamyslieť 😀 ale ok, mám adolescentné a nedospelé správanie 😀
A múdre a vyspelé je správanie typu robím to pre to, lebo je to moderné, ekologické, lebo je to iné?
Alebo ti treba nejak špeciálne vysvetliť, že ak človek robí niečo pre to, že sa mu to páči, sa s niečím aj stotožňuje bez toho, aby mal potrebu sa k niekomu alebo niečomu radiť a dávať to patrične najavo?
A ty prečo používaš látkovky? Aby bolo tvoje dieťa nešťastné a nezdravé? Prečo ty chceš niečo robiť? Lebo sa ti to páči a stotožňuješ sa s tým, alebo ti niekto povie, že je to správne?
@minewka Ja som presne zažila večne uplakané bábo a totálnu vyčerpanosť, aj takú strašnú úmavu z nevyspatia, ako ešte nikdy, ale nechať spať bábo pokakané- to veru nie. Jednak neverím, že ti bude pokakané pokojne spať 5 hodín a hups na druhý deň má o dôvod naviac ( zaparený zadok) , prečo bude plakať.
@argyro hej, to je pravda, že aj mlčanie je forma názoru, akurát si myslím, resp. sa radím k ľuďom, ktorí si myslia, že občas mlčať je pohodlnejšie a bezpečnejšie...a menej masochistické 😀 a niekedy mlčať treba. Záleží od situácie.
A k tým menám - často nad tým rozmýšľam. Asi zase napíšem, že záleží od situácie a typu mena. Ale je to čisto môj subjektívny názor. Páčia sa mi zaujímavé , netradičné mená, ktoré pekne znejú s priezviskom, sú zvučné a melodické...že s priezviskom vytvárajú harmonický celok. Nepáčia sa mi totálne netradičné mená s totálne slovenským priezviskom - ale to si skôr myslím, že je nedostatok vkusu rodičov, lebo aj medzi cudzokrajinnými menami sa nájdu také, ktoré budú ladiť aj s rýdzo slovenským priezviskom.
Inak - do takej diskusie by som asi neprispela 😀 a bola by som ticho.
Pravda však je, že slováci sú v tomto veľmi konzervatívny...asi to je rokmi sociku, uniformity, nie sme multikultúrna krajina... nielen v tom.
Jeden môj kamoš to celkom zaujímavo opísal - že ľudia sa napríklad stále obzrú za černochom kráčajúcim po ulici - ale nie pre to, že by ho nevedeli prijať, ale skôr pre to, že je to pre nich stále čosi netradičné, zaujímavé.
@vanessm teraz neviem, či som ťa dobre pochopila - ale ja by som nenechala spať pokakané pre vlastné vyčerpanie, ale pre vyčerpanie dieťaťa.
Ja fakt niekedy neviem, kedy sa dieťa pokadí, v ktorej sekunde, počas spánku ho nekontrolujem, stolica nie vždy smrdí.
No a aj napriek tomu, že používam jednorázové plienky, že som si niekedy nevšimla, že malá je pokadená, za celý rok jej života nemala ani raz ani len začervenanú riťku.
@vanessm možno by si sa čudovala,ale vieš ako spokojne vie také pokakané dieťa potiahnuť aj 3 hodiny popoludňajšieho spánku ....zistila som to vždy až po vstupe do izby,keď ma ovanul smrad a malý na mňa s úsmevom vykrikoval - a nestalo sa to raz 😉 ....nezabúdajme,že každé dieťa je iné 😉
@minewka s tým mlčaním som ostala trošku nepochopená - adresovala som to vtedy zajaciq.. mala som na mysli skôr nekritizovanie druhých, nevnucovanie svojho názoru za každú cenu, neodsudzovanie druhého názoru len preto, že je diametrálne odlišný od môjho - mlčanie v týchto situáciách.
Ja rozhodne nie som mlčiaca osoba a som skôr z tých, ktorí sa vonku do cudzích ozvú aj keď môžu dostať na hubu 😀 ale len vtedy ak vidím, že sa očividne deje krivda na slabšom, a zvlášť na dieťati - napr. nahnevaná matka odmieta dať ruku svojej plačúcej 2-ročnej dcére donekonečna jej opakujúc, že ju nemá rada, lebo je zlá - tak vtedy niet tej sily, ktorá by ma zastavila, aby som nezasiahla.. alebo keď babka svojho už dosť vystrašeného vnuka straší, že ak nepôjde s ňou, tak príde pán policajt a zoberie ho od nich preč, tak pristúpim k chlapcovi a poviem mu, že sa nemusí báť, lebo babka si tak trochu vymýšľa.. ale na druhej strane nemám jediný dôvod presviedčať druhú dospelú osobu napr. o tom, že látkové plienky sú lepšie ako papierové, že kojenie je zdravšie, atď.
@aliza urcite si to nemyslim, seba som uviedla na priklad a cakala, ze sa niekto prida.. myslim, ze @argyro zareagovala na moj podnet ohladom toho, ze pri dalsom dietati uz chceme niektore veci robit inak. 🙂 ale samozrejme da sa aj zit v style, ze doteraz bolo vsetko v poriadku (napr ziadne problemy so zaparenou ritkou) a nic na svojom konani menit nechcem. kazdy si moze vybrat do akej miery sa chce pricinit o blaho aj tych ostatnych, nielen o to svoje male.
@argyro bolo to frustrujuce pre obe strany. pocas scenok aj diskusie v kruhu som napr. ja bola dost aktivna a tie dve vo mne vyvolavali velky hnev, ambivalentne pocity aj vinu aj nenavist, utocili sme na nich verbalne,ze preco su ticho, ze o tom predsa nie je skupina (ale je :D). psychodrama je silny zazitok. tak trosku sa to tu podoba, tato virtualna podoba, kedze ani tam sme sa navzajom velmi nepoznali. ked animator ukoncil "hru" , tak sme sa o svojich prezivaniach porozpravali, o tom, ake to bolo tazke prezit ticho tamtych dvoch, ze je to zvlastne fungovat v takej skupine. a tie dve tiez vyjadrili frustraciu, ze v istom momente uz aj chceli zareagovat, ale napokon zostali ticho, citili sa pod tlakom. atd. neskor sme si to na jednej party s jednou z tych kociek vydebatovali, povedala mi, ze to bolo pre nu tazke, ze mi nevycitala moje spravanie,ze sme sa vela naucili.. no rada na to spominm 😀
@minewka podla mojho nazoru bol ten tvoj grahamovy prispevok anarchistickym prejavom "nebudem nikoho pocuvat, od nikoho si nedam radit, svoj nazor si postavim len na tom, ze sa vzpriecim ostatnym". ano takto konaju pubertiaci voci autoritam.
ja mám rada hádky v jednotlivych temach, zboznujem ked sa prestava mazat med okolo ust...... a zacina sa verejne prepierat domace spipnave prádlo..... rada pozorujem intelekt, vyjadrovanie, argumenty ostatných k jednotlivym problemom..niekedy je to komedia, inokedy tragedia, ci drama, aby obvykle je to vždy zaujimave.....
....rada by som vedela a videla ako sa napriklad, a toto je uz trochu "odveci", ako sa o deticky starali v rannom stredoveku.......my sa strachujeme ak je bábo o hodinu dlhsie hladne, aby ho neofuklo, do krvi sa hádame o látkovkách či jednorazovkách (som jednoznacne za jednorazovky),,,čo vtedy robili? nemali co jest, vsade spina, choroby, v jednej koseli boli cele mesiace den co den, noc co noc, do coho zavinovali dieta? ako a kde prepierali "plienky", ake prikrmy davali, ked sami nemali na chleba..... isteže, isteže.. úhyn detičiek musel byt enormny, zilo sa taktikou "nakopiť množstvo detí, dnád niektoré prežije", ale predsa, neviem si to predstaviť, že vobec nejake deti prežili....
@awalancha3 v casoch hladomoru zvykli ludia zbastit vsetko jedle i menej jedle, resp. aj jedovate, co ponukla priroda...bezne v takych casoch zbierali rozne bobule, ktore mleli a pridavali do muky..kedze mnohe z nich chutia horko, ani sa necudujem, ze dnes bojujeme s nasimi detmi, ked nechcu jest horkejsiu zeleninu..pud sebazachovy.
@zajaciq 😀
Vidíš, ako inak ľudia zmýšľajú?
Pre mňa je to, že sa rozhodnem sama, podľa toho, čo uznám za vhodné a podľa toho, čo sa páči mne - a nie podľa práve moderných a letiacich trendov, bez pocitu, že by som sa mala radiť niekam, či hlásiť k niečomu - je prejav dospelosti a vyspelého správania 🙂
Rovnako, ako brať slovíčko "ekobiograhamový" s nadhľadom a humorom 😉
ahojte myslím si že každá sme iná preto robíme veci rôzne a neopičíme sa ...na druhej strane dobrá rada je nad zlato osobne neodsudzujem nikoho kto robí veci inak ako ja 😉
@zajaciq ten zážitok zo seminára z VŠ čo opisuješ mi pripomína aj diskusie tu. Ty si bola veľmi aktívna, tie dve boli naopak úplne ticho. Teba to strašne vytáčalo /pritom nijako ti predsa tým tichom neubližovali/. Je to to isté, ako keď tu má niekto vyhranený názor A a niekto iný vyhranený názor B. Toho prvého človeka strašne vytáča názor B a vice versa. No ale prečo? Myslím, že toto by sme sa mali naučiť, že názor druhého človeka nám v skutočnosti nijako neubližuje a ani nás neohrozuje. Jasné, môžeme reagovať a napísať, nesúhlasím lebo a) b) c). To je potom plodná diskusia.
A myslím, že @minewka to myslela inak - ja som z jej príspevkov pochopila, že sa snaží riadiť sebou a nie aktuálnymi trendami. Sebou a svojimi pocitmi. A to neznamená, že svoj názor stavia na vzpriečení sa ostatným, stavia ho na sebe, svojom rozume, svojom pocite, na tom, čo chce ona. Ale možno sa mýlim.
Ahojte, moja dcera ma 2,5mesiaca, je plne kojena, zacali sme ficat na latkovkach ale teraz uz tak na 80% fungujeme "bezplienkovo". Fuha, asi to zacina dost jednostranne tento moj prispevok. Nie, nerozhodla som sa pre kojenie a latkovky pretoze je to strasne zdrave. Pocas tehotenstva mi bola strasne neprijemna predstava, ze budem musiet kojit. Ale ide to a som stastna ako blcha, ze v noci len strcim dcere prso do ust a obe spime dalej. Aha, mimochodom, mala spi s nami v posteli - uz pocujem tie mudre reci, ze robim chybu....Latkovky? Zdedila som po sestrinych detoch kopu latkovych plienok a setrim tym svoju penazenku. Nerobim to kvoli ekologii. BKM? Zaujalo ma to, vyskusala som a krasne to funguje. Dcera mi spadla, ked mala 6 dni a ja som ju dala na vahu. Dala som jej cumlik. No hrozne. A dokonca nebol vysterilizovany! Ano, zahranicne mena sa mi az tak nepacia, ale je to kazdeho sukromna vec. Zijem v zahranici a vyberali sme s manzelom take meno, aby bolo v 3 jazykoch zname a znelo podobne. Lebo sa nam to tak paci. Bodka. Vlastnu svadbu som pripravovala 3 tyzdne, lebo som vzdy mala des z tych predsvadobnych priprav. Saty som si kupila na eba-y, bez skusania a topanky za 2 EURa na mojasvadba.sk. A na svadbu mam nadherne spomienky.
Takze u mna sa tak mixuju "trendove" veci a klasicke zmyslanie, ale hlavne - opytam sa, rada sa poradim, ale nakoniec sa sama rozhodnem a nesiem si za to zodpovednost.
Isty cas som sa zapajala do diskusii na MK, ale teraz radsej napocitam do desat, sice niekedy prispevok napisem, ale vacsinou ho zmazem....
@stanusa999 v ktorej téme padali take perly , ,,že preboha chceš to dieťa zabiť", ,,načo si si robila dieťa, keď s amu nevenuješ nonstop" a podobne?
@zajaciq zdravý životný štyl je určite dobrá vec, ake jednoducho si to nemôže každý dovoliť. Bio potraviny sú neslkutočne drahé a nie všetci ľudia majú toľko peňazí.
Ja budem používať asi latkovky. Vraj sa to dá aj vyrobiť, niekto to tu vyrába, tak skúsim aj ja. Rozhodne sú latkovky lepšie ako jednorazovky, aj je to lacnejšie, aj to chráni prírodu.
A čo je zlé na tom, keď dieťa spí s rodičmi v posteli? nepochopila som.
Baby čo je to OVF? a aký máte názo na to, keď dieťa vyrastá so psíkom?
@argyro rozdiely su dva: psychodrama je moderovana a regulovana (psychoanalytikmi) , tu nie je regulovane absolutne nic akurat sa mozu vymazat niektore prispevky adminami, ale co je raz napisane, povedane, to zostane vryte v pamati. ad 2 moje pocity tu su neutralne , pocity ostatnych.. to sa uz musis spytat ich, resp. si urobit nazor sama ( moj usudok je taky, ze si tu niektore zeny chodia projektovat vlastne psychicke problemy a problemy v rodine, s deckom, atd... zadrhel sa rychlo najde - vid niekto, kto ma iny nazor) .
je skoda, dnes ludia tak malo myslia na ekologiu a povazuju to len za aktualny trend. tu predsa nejde len o nejake latkovky, tu ide o aktivne triedenie odpadu, dojcenie kedze tym setrite plast, vodu, papier, plno veci, darovanie oblecenia, vsetkeho co este dalej moze inym ludom posluzit (technika, knihy, casopisy, hracky) recyklacia, MHD, ... 😔 a takto by sa hadam malo pristupovat aj vo vychove.
Dobrá téma. Ja som veľakrát chcela prispieť do nejakej chúlostivej témy, ale radšej som si ten svoj príspevok vymazala. Skutočne nemám záujem a ani čas, počúvať názory niektorých supermatiek, ktoré za každú cenu chcú druhému vnútiť svoj názor. Každá matka robí alebo chce robiť pre svoje dieťa len to najlepšie. Niekedy mám pocit, že niektoré sem chodia len na to, aby vyvolávali svojimi príspevkami hádky.
Neznášam odsudzovanie kvôli očkovaniu, od kedy dávať deťom kravské mlieko, či ich dávať do chodítok, či im dávať čaj počas dojčenia, či dám dieťaťu cumlík....
Ja si tiež rada vypočujem názor iného, ale nemám rada, aby ma niekto poúčal. A hlavne nie v takých veciach ako je výchova môjho vlastného dieťaťa.
Videli ste už matku ako svojme 2 ročné dieťaťa nalieva coca-colou? No ja som to videla toľkokrát že sa mi z toho točí hlava, ale nepovedala som tej matke ani slovo. Svojmu dieťaťu tu ale v žiadnom prípade nenalejem, lebo s tým nesúhlasím. Ale nemám potrebu prevychovávať matky vo svojom okolí.
@zajaciq ja odpad triedim, takisto pouzivam eko cistiace prostriedky v domacnosti, tiez veci davam dalej...ale na latkovky sa proste necitim. Takze si myslim, ze robim pre prostredie dost. A vobec, nevidim dovod tu o tom pisat a robit zo seba nieco extra a prehovarat druhym do duse, aby sa tiez starali o prostedie stylom, ako to robis ty.
Každá normálna mamina svoje dieťa ľúbi a robí preň maximum podľa najlepšieho vedomia a svedomia a to je podľa mňa hlavne. A také tie veci po rôznych časopisoch čo sa teraz musí a čo nesmie , čo je akorát teraz to jediné správne, sa mení každých pár rokov. Moje baby majú vekový rozdiel 7 rokov presne rovnaké časopisy píšu úúúplne opačné veci. Takže ja sa riadim heslom všetko s mierou. 😉 A hlavne maminy by aj pri tých búrlivých diskusiách nemali zabúdať že každé dieťa je úúúplne iné.

@zajaciq pre koho to bolo frustrujúce? pre teba či pre tie mlčiace? 😉