icon

Nie si zlá matka len preto, že to robíš ináč

stanusa999
25. feb 2012

Zakladám novú diskusiu, nakoľko som ešte nenašla takú, v ktorej by mi nebolo "vynadané" že to robím inak ako tá mamička...

minewka
28. feb 2012

@aliza nemôžem likeovať, tak aspoň takto 🙂

bzuzka
28. feb 2012

@stanusa999 krasne si to zhrnula, suhlasim 😉

bzuzka
28. feb 2012

@minewka veruuuuuuu a hlavne ked uz mas to dieta druhe alebo tretie,hovori sa,ze na tom prvom sa rodic uci,pri dalsom je pokojnejsi 🙂 a zakonite aj dieta,preto je vela "studii" a poste prvorodeneho..... 😀

bzuzka
28. feb 2012

este k tej kokakole- ked vam dieta vracia,je dobre dat lyzicku koly,upokoji sa zaludok,overene a vyskusane,zaberie aj dospelym a netreba komentovat,kto chce vyskusa,kto je proti, neda a hotovo 🙂

aliza
28. feb 2012

@minewka dik 😉

minewka
28. feb 2012

@bzuzka inak toto s colou som sa tiež dozvedela až ako dospelá koza - mala som desnú črevnú chrípku, po každom hlte vody hrozné kŕče a spala som pri wcku 😀

Dokyna mi poradila piť colu - a prisamvačku, že to pomohlo. Fakt to bola jediná tekutina, ktorá mi v bruchu ostala a nespôsobila kŕče. Už som to viac krát počula.

slniecko77
28. feb 2012

@bzuzka
@minewka s tou coca-colou pri zaludocnych problemoch je to pravda..ked som bola tehu tak v baliku pre tehotne bola coca-cola, ja ju vyslovene neznasam, aaaale jak mi pomohla pri celodennych nevolnostiach - pre tie co by chceli rypat 😀 bola to coca-cola bez kofeinu 😉 takze som neohrozovala svoje dieta

janica81
28. feb 2012

@minewka ano coca cola, ale prava je na zaludocne problemy idealne hlavne preto,ze neutralizuje prostredie v zaludku...my doma bezne nekupujeme ...ale ked nam je tazko, ako prve dam pohar coca coly, odgrgne sa mi a je mi o 200% lepsie

bzuzka
28. feb 2012

@minewka
@slniecko77
@janica81 ja mavam strasne migreny a toto zabera,ale kola alebo pepsi,kofola nefunguje,presne odgrgne sa a hned je lepsie a davam aj detom!!!!!!LEBO SA IM ULAVI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

stardust
28. feb 2012

ja si tiez lognem z koly, ked musim cestovat autom...

minewka
28. feb 2012

@bzuzka @slniecko77@janica81

no ja mám teraz colu ako takú záchranu..chudnem ,chudnem desnú nadváhu...som na bielk. diéte, už sa mi podarilo zhodiť 10kg (ešte 15kg treba)...len musím mať vždy doma colu light - a v prípade, že ma postihne akútna chuť na sladkosti - dám si deci coly a prejde to..nejak sa oklamem... 😝

janica81
28. feb 2012

@bzuzka
@stardust a pre niektoré maminy je to doslova jed.... este raz podotykam, nepijem ju bezne, ale naozaj pri zazivacich tazkostiach mi len a len pomohla.. 😀

janica81
28. feb 2012

@minewka ano...aj to som citala, napriek brutalnemu zdroju cukru sa prave pri dietach pouziva, ale naozaj len par glgov, ako rychly prisun cukru pri ,,abstakoch" ...vraj lepsie ako zjest 5 horaliek 😀

stardust
28. feb 2012

@janica81 stastne to maminy, ked jediny jed, s ktorym sa stretnu v zivote je len coca cola 😉

slniecko77
28. feb 2012

@stardust 😀 😀 😀

minewka
28. feb 2012

@janica81
hej hej, na absťáky je to super vec 🙂.

@stardust 🙂 😀

ursul
28. feb 2012

tu aj ked sa clovek nepyta tak dostane rady.... a hlavne pribinak v siedmom mesiaci či chodula... strasne... neviem čo viac uškodi ale to je moj nazor ..tak ked nejaka mama napiše ze dava dietatu čokoladu alebo ina mrkvu je mi to total jedno... ked sa opyta či može a mam pocit ze som v pozicii nejakej strasnej rady tak dam ... ale určite nie štylom vykladu len konštatovania... a len okrajovo poznam jednu ktora dodrzuje knižkove stravovanie a dieta je v skolke a je v prdeli... poznam taku čo dala zemiakovu placku v styroch mesiacoch 😝 a dieta je zdrave ako repa...ale nech si kazdy robi čo chce to je podstatne... a vyjadrenie k tomu alebo tomu ma byt na urovni ... ani jedna neni dokonala.. a podla seba viem , je to sice o inom ako o detoch ... som vedela velmi mudro radit kamaratkam ale akosi ked som bola v tej danej situacii som bola presne taka ista 😀

zajaciq
29. feb 2012

@aliza keby si si precitala vsetky moje prispevky, nasla by si v nich, ze sa netreba hned na to co sa napise identifikovat a zobrat si to za vlastne a utocit. moje slova o ekologii boli adresovani tym ludom, ktori zosmiesnuju latkovy. ja mozem len dufat, ze je nas viacej ako ty a ja, co nieco pre planetu robime. no nic, viacero sa ma tu snazilo agresivne napadnut, ja to ale radsej odsmecujem do outu 🙂

a zvysok? je fajn sa uspokojit ,ze to , co robite, je to najlepsie pre dieta ( placky v 4.mesiaci, kolakola malym detom, cokolada pred 2. rokom zivota, cajiky novorodencom, dieta v pokakanej plienke)... avsak pokial citate MK , musite sa zzit s faktom, ze niektore maminy to robia inac, prisnejsie , zodpovednejsie. 😅

ps. neviem ako vy, ale ja uz dlho dlho reklamne casopisy typu mama a ja zo zasady necitam. okrem reklamy tam ani nic ine nie je . bohuzial . 😖

martuska75
29. feb 2012

@zajaciq som rada že si so sebou spokojná 😉 a v tejto rovine sa mi to páči, len nemám rada ked niektoré mamičky automaticky odsudzujú iné len preto že na niektoré veci nemajú rovnaký názor. Z tohto dôvodu som aj prestala chodiť napr. na stránky o nosení detí, napriek tomu že sa nosíme a bolo tam kopec rád, lebo mamičky už boli tak eko-radikálne že ma to jednoducho odradilo. Napríklad nehrozilo aby niektorá neprala v orechoch (resp.sa k tomu priznala) to už nebola dosť ekologická. 😒 A teraz som čítala Dtest kde testovali pracie prostriedky (aj eko) a vyšlo že ak chce byť niekto eko tak lepšie vyperie len v teplej vode ako v orechoch. ... Takže si myslím že podľa toho aké použivaš plienky sa dobrá mama nepočíta, treba si robiť veci tak aby ste boli s dieťatkom spokojní a ostatných nechať bez odsudzovania nech si tiež robia ako im vyhovuje.

argyro
29. feb 2012

No, aká krásna diskusia tu vznikla, radosť sem chodiť 😉
Mne sa veľmi páči, čo napísala teraz @martuska75 - lebo mám rovnaký pocit z tzv. alternatívnych mamín, že keď už alternatíva tak do krvi, neexistuje v niečom poľaviť, automaticky sa predpokladá, že keď žena látkuje, mala prirodzený pôrod, kupuje bio výrobky, perie v eko práškoch, tak žije s rodinou na samotke v lese, na dvore zvieratá, doma s deťmi behá v handrách omotaných okolo tela, nevie, čo je to mobil či notebook, make up a skrášľovacie prostriedky sú tabu, proste také to zaškatuľkovanie - ty si prírodná tak si taká a taká a neodchýľ sa lebo už potom nie si dosť prírodná 😀 ..
Tiež používame látkovky, tiež roky periem v ecoveri, ale ako drobec rastie, ecover na látkovky zďaleka nestačil, po cca 10 rokoch som kúpila Tide a som celá happy, že plienky už konečne aj voňajú 😎
Správať sa ekologicky je fajn, ale podľa mňa všetko s mierou a hlavne tak, aby sme boli spokojní a šťastní, oveľa viac pomôže tejto planéte šťastný človek, ako zlostný, ale ekologicky zmýšľajúci..

zajaciq
29. feb 2012

@martuska75 @argyro ani ja som v slize a orechoch nikdy neprala 🙂 moze to byt fajn, o to viac, ked mam doma atopikov. a mozno to naozaj nefunguje. v kazdom pripade som tomuto svetu otvorena a idem podla svojho rytmu.neda sa zrazu vsetko zmenit naopak. ja doma napriklad uz nepouzivam avivaz, moja mama nou aj praskami hrozne plytva, mne sa to zda zbytocne. kupim to raz za rok a zmakcim uteraky, uplne staci. a jednorazovky sme pouzili na dovolenke (tie z DMka) 🙂 :D myslim, ze ale alternativne maminy ostatne neodsudzuju, skor naopak, snazia sa pomoct vysvetlit informovat, su rady, ak sa niekto o to zaujima. ja som ku koncu plienkovania (od min.septembra) pouzivala mio fresh co sa da kupit v tescu taky biely prasok a plienky aj prevonal aj vydezinfikoval. a ano dozvedela som sa to tu od eko-mamin alebo tych, co sa v tom ovela viac angazuju nez ja. ale vsade plati, kazdy clovek ma iny pristup k podaniu informacii a k bignotnosti. dakto je mily, dakto direktivnejsi, dakto sa naserie a mysli si aj tak svoje 😝

zajaciq
29. feb 2012

@argyro ale az si si vsimla, nie jedna vyryvacna poznamka tu padla, ze latkovky su blbost a "som proti nim". 😠

argyro
29. feb 2012

@zajaciq naozaj? kde?? ja som asi slepá.. alebo som si nevšimla, lebo mne je fakt jedno čo si kto o látkovkách myslí 🙂

zajaciq
29. feb 2012

@argyro tvoj postoj je fajn. ved ja som ich tiez nepouzivala len pre to, ze to zacalo byt "moderne". tak nech si mysli kto chce co chce.

boka79
29. feb 2012

ahojte, dobra tema, je to pravda, kedze mame kazda ine dieta, nevieme sa vcitit do situacie tej druhej...

Ja mam ten pocit niekedy tiez, ze to nerobim spravne, je to aj uplne normalne, keby sa clovek nad tym nezamyslal, nebolo by to normalne...

Ja si tiez myslim, ze urazky tu nepatria, ale aj ine nazory by mali byt akceptovane, lebo kazdy ma ine predstavy o vychove a kazdemu je dolezite nieco ine.. A pritom v podstate o nic nejde..

Ja som tiez neni zastanca nejakej super hygieny ako Sagrotan, alebo ziadne pieskovisko, ale ked si niektomysli,ze je to zle pre jeho dieta, nech robi ako chce. Ja mam svoje dovody , ina mamicka ine...

Dufam,ze tu taketo atmosfery nebudu casto 🙂

minewka
29. feb 2012

@zajaciq Nikto tu nikoho nenapáda a nikto nepíše agresívne - okrem teraz mňa 😀 😝 🙂

Píšeš štýlom, akoby si bola jediná s patentom na rozum a správnym ekobio správaním. S pateticky dvihnutým prstom štýlom "veď len počkajte, vy, neznalí!" (možno to tak nemyslíš, ale tak to znie - ako výkrik s prosbou o blaho úbohých detí v klokankách)

Ja tiež triedim odpad, snažím sa kupovať čistiace prostriedky, ktoré neškodia životnému prostrediu, na chalupe chováme včely, olivový olej máme domáci, od narodenia malú krémikujem domácou nechtíkovou mastičkou,preferujem naprv pri miernych ochoreniach prírodnú liečbu a až potom lieky, malej robím domácu stravu, zoženiem vždy nejaké sliepky, teľacinu, či hovädzinu z dediny. 🙂 😉 😉

ALE! 🙄

Nerobím to direktívne, nehrozím druhým štýlom, že sú alibistický či adolescentný len pre to, že miesto domácej bio kury dajú decku kuru z obchodu, že použijú niveu a nie niečo domáce či momentálne super trendy - ako mandľový extra neviem aký olej. Nebudem vypisovať patetické výkriky na nete len pre to, že všetky mamičky nemajú manducu za 100eur, či super štýlovú šatku za 70eur. Nekľaknem do kolien len pre to, že v obchode uvidím matku kupovať decku HIPP fľaštičku s jedlom, rovnako si nemyslím, že to na decku zanechá doživotnú traumu, poprípade že sa z toho vyvinie nejaká hrôzostrašná a smrteľná choroba.
Nepomyslím si o matke, ktorá dá decku pred druhým rokom života kúsok čokolády o veľkosti 0,5x0,5cm, že je hlúpa na ntu a že nečíta moderné stravovacie trendy napr. na Modrom koníku. 🙄 🙄 🙄

Nechápem, prečo je pre teba vyrývačné, ak niekto napíše, že podľa neho sú látkovky blbosť. No a čo?

Si fantastická , obetavá matka, robíš veci správne, uvedomelo, zodpovedne, tvoje informácie sú správne, múdre, si poctivo ekologická, klobúk dole, zaslúžiš si obdivný článok, ako od narodenia svojich detí a možno ešte predtým žiješ správnym ekologickým životom. Jednoznačne budú tvoje deti super zdravé, múdre, zodpovedné a snáď aj šťastné. 🙂

A pre všetky ostatné matky - ktoré sem tam dajú čokošku, kúpia aj príšernú niveu, bupi, aviril, spáchajú hrozný zločin a kúpia aj jednorázovú plienku, dopustili sa toho príšerného omylu a dali novorodencovi čaj, použijú klokanku, v prípade črevnej chrípky dajú lyžičku coly - ako terapiu, ktoré vychovávajú svoje deti s láskou, trpezlivosťou - aj bez toho, aby sme použili látkovky - vychováme milých, dobrých, ba dokonca aj ekologicky zmýšľajúcich jedincov 🙂 🙂 🙂 😵 😵 😵

bzuzka
29. feb 2012

este k tej ekologii: aj separujete odpad a ucite to okolie??????????aspon papier,plasty a sklo,lebo o tom rec nebola a to je podla mna dolezite asi viac ako latkovky,lebo to sa pouziva mozno 2r a separacia sa da cely zivot ( zamerne pisem v trpnom rode,aby nebol nik vztahovacny 🙂)

aliza
29. feb 2012

@zajaciq vies, ked som mala prvu dceru, bola som ako ty, vsetko robila inak, ako ostatne a tiez som si o sebe myslela, ze som nejaka 'extra' uvedomela, zodpovedna, lepsia matka, ktora sa neustale vzdelava, aby vsetko okolo dietata robila co najlepsie, najpokrokovejsie. Bola som velmi striktna, co sa stravy tyka, na sidlisku sa zo mna smiali, ze chuda dieta, takto ho tyram na 'pilinach'. Ony davali detom vsetkom, co prislo pod ruku a tiez som nad nimi kyvala hlavou, ze ake su nezodpovedne 😕. Ale medzitym som zmenila krajinu a prislo druhe dieta a neuveris, vsetko robim inak, ako pri prvom dietati. Maly bol aj v 'mekaci' a nie raz, aj jedol cokoladu (to dcera do 2 rokov ani neochutnala), nevenujem sa mu tolko, ako jej, nechodim s nim 2x za den von, naucila som ho zaspavat sameho, nebezim za nim za kazde mrncanie, nenosili sme sa, dcera bola vylucne nosena, kocik nepoznala, chodi dokonca aj jeden do skolky, aby som si ja, sebecka matka, mohla robit to, co ja chcem, aspon raz do tyzdna, od dcery som sa nepohla 4 roky.....atd., celkovo to beriem viac sportovo, ako den prinesie a viac si ten zivot a matersku uzivam, nerozmyslam nad tym, co by som mala a nemala a co hovoria studie a ake su nove postupy. Maly je spokojne, stastne, zdrave dieta a ja tiez. A rozhodne sa nepovazujem za nezodpovednu a neviemaku, myslim, ze nikto nema pravo to posudit 😉

alexis617
29. feb 2012

@martuska75 páči sa mi tvoj názor ja mám 10 ročný rozdiel medzi chlapcami čo vtedy bolo správne dnes nieje ja sa riadím rozumom 😉

olifcek
29. feb 2012

dalsia tema, kde vrana k vrane sada a navzajom sa osocuju, ach jooooo....