Pomôžte predajcom Nota Bene potravinami, ak nemáte hotovosť
Dnes som bola na nákup a pred predajňou stal pán, od ktorého zvyknem kupovať tento časopis. Keď som vytiahla peňaženku, uvedomila som si, že nemám hotovosť na zakúpenie. Tak som sa mu ospravedlnila a pán mi povedal, že chápe, ak by nebol problém, môžem mu v tej hodnote (tuším 2,80) kúpiť potraviny a časopis mi dá. Tak som kúpila pár vecí (spýtala som sa ho predtým, čo má rád) a on bol taký vďačný, že ako veľmi mu to pomôže.. to len taký výlev, že ak by ste nemali hotovosť, prípadne nechceli takýmto ľuďom prispievať hotovosťou, skúste sa ich spýtať, či je možný aj nákup v tejto hodnote pre nich.
@kristiii skvele, tiez kupujem pravidelne niekedy podarujem k nakupu tiez nieco z potravin ( keksik, nejake ovocie…)
Cloveka to zahreje pri srdci, ked sa stretnu dve dobre duse 🙂
Mne je hrozne ľuto,že musia v zime tolko hodin mrznuť.
@trojnasobnamama nestoja az tak dlho, co som sa pytala tak postoja hodinku a idu sa zohriat ci niekam na malu kavu automatovu z nejakeho centra, zohreju sa a idu sa postavit von a tak dookola, ale teraz im idu tazke casy - zima
@kristiii samozrejme vacsinou davam aj viac € (4-5€)
@janai1 podla mna to co mu da niekto navyse tak tym to ako keby zaplati
@kristiii ja mám jednu veľmi zlú skúsenosť s jedným predajcom pred zdravotným strediskom v Petržalke pred poliklinikou -predával Nota bene tak som mu kúpila 4 čerstvé obložené chlebíčky v bufete a keď som mu ich podávala vyrazil mi ich z ruky, že berie len peniaze. Časopis som nechcela.
@candii nedoprosuju sa, niesu otravni, neprenasleduju cloveka, nevyhrazaju sa
Videla som ich vela, nestretla som sa s nikym neprijemnym, spinavym, ufulanym, kazdy slusne cisto obleceny, viditelne cislo a vizitka, pozdravili a popriali pekny den, to nevie kazdy clovek v dnesnej dobe
@taktotedanie tak to u nás v meste je trošku iné. Doslova naháňajú ľudí a obťažujú a o vizitke môžem len snívať
@candii tak to by to byt nemalo j som byvala v roznych mestach a nestretla som sa s nicim negativnym
@3009 takého by som aj ja poslala niekam.. tohto pána však "poznám", trávi tam celé dni, vždy je veľmi milý a slušný, a práve preto, že sám navrhol potraviny typu saláma a syr, som mu ich rada dopriala. Nikomu to samozrejme nevnucujem, ale ak by mal niekto pochybnosti, tak radšej navrhnúť takuto pomoc niekomu podobnému než nejakému alkáčovi, ktorému ide len o chlast.
@3009 takeho by som aj ja dokelu poslala
Dám sem nepopoulárny názor. Je to bohužiaľ tak, že človek bez domova má veľmi obmedzené možnosti, čo sa práce týka. My to berieme ako samozrejmosť, ale kam by Ti bez domova prišla vôbec odpoveď na pracovnú ponuku? Čo by si uviedla ako svoju adresu? Mestský úrad? Ako by si vysvetlila potencionálnemu zamestnávateľovi, že napr. nemáš každý večer možnosť sa osprchovať a niekde sa vyspať pred smenou? Keby si zamestnávateľ, prijala by si človeka bez domova?
My tu vôbec nemáme možnosti pre ľudí, ktorí by chceli z tejto situácie von a potrebujú ten "medzipriestor" medzi bezdomovectvom a nájmom bytu, kým nezarobia. Neobhajujem všetkých, ale mala som možnosť poznať aj ľudí, čo si to nezavinili sami, čo neboli klasickí alkoholici a neviem čo, len sa im nezadarilo. Jeden bol dokonca PhD. Z úplného spodku spoločnosti je veľmi náročné sa dostať.
@bloger vďaka, ale nešlo mi o to sa pochváliť. Skôr vo mne zarezonovala tá vďačnosť a skutočnosť, že nie všetci "bezdomovci" prahnú len po hotovosti (mám viacero skúseností, keď som napríklad ponúkla straváče a poslali ma do ..) a tento pán sám od seba navrhol nákup základných potravín a bol naozaj veľmi vďačný. Viem, že ľudia, aj ja, máme voči nim často predsudky, tak len, že je aj takáto možnosť ako im pomôcť (aj keď ju možno nie každý ocení, ale prečo neskúsiť)
Mna minule jeden dostal ked som nemala hotovost, ze mozem zaplatit aj kartou 😳
@kristiii To chápem ale pochvalu si jednoznačne zaslúžiš. Nájdu sa aj medzi bezdomovcami slušní ľudia. Niečo som sa dozvedel aj vdaka knihe Pouličný Diviak. Jeho autor bol bezdomovcom v Bratislave. Veľmi pútavo tam opisuje svoje zážitky. Tiež predával Notabene. Potom si začal písať a vydávať vlastný samizdatový časopis. Podporu našiel aj u Daniela Heviera ktorého náhodne stretol. To len tak na okraj. Tak vdaka za návod ako bezdomovcom spríjemniť život.
Ak by išlo v jadre o dobrého človeka, ktorého vie odporučiť aj koordinátor , prípadne ešte lepšie keby vládal pracovať ako robotník (údržba areálu -zametanie chodníkov, hrabanie travnikov, odhrnanie snehu, prevoz a prenos ťažších veci a pod.), tak viem o možnosti práce, stravovania a ubytovania. Nemocnica v Ba.
@candii len k tomuto "ja zdravým ľuďom nedávam nič. Tiež si musím zarobiť aby som mala. Keď je zdravý nech ide do práce."
V čom je jeho práca iná než napríklad tých, ktorí vnucujú paušály, prepoistenie a pod, niektorí z nich to robia dokonca z pohodlia kancelárie? Prečo máš pocit, že takýto človek nepracuje?

Nech ide do práce a nemusí čakať na milodary