Obhliadka bytu počas trvania nájmu
Ahojte, sme rodinka v podnajme. Zmluva nam zachvilku konci, ktoru predlzovat nebudeme. Najomnicka tu chce nosit zaujemcov, aby si mohli obhliadnut dom uz teraz, ked tu este byvame. Som doma s malym dvojrocnym dietatom, este aj situacia s koronou… je toto bezne, alebo len mne sa to zda divne? Ma niekto skusenosti s tymto?
Ano je to najbežnejšie, my keď sme bývali v nájmoch ozvali sa cca deň/dva vopred a potom sa dovalili....
Je to bežné, že počas výpovednej doby chodia noví záujemcovia, nájomníci zvyčajne už v nájomnej zmluve podpisujú, že s tým súhlasia.
Dohodnite sa na presný čas, a chod s dieťaťom mimo dom. Majiteľku popros, aby záujemcovia dodržiavali “vaše súkromie”. Len pozrieť, nikde sa nešpárat, nebrať do ruk…
@radhikaoswaldova úplne normálna vec, malo by to byť ukotvené v zmluve a máš vždy dopredu o tom vedieť. To ma čakať na to dokým z bytu odídete a až potom robiť obhliadky? Ak ti to prekáža, tak nebuď doma, vybavia to aj bez teba..
@radhikaoswaldova my sme boli pred mesiacom na obhliadke bytu, nájomcovia co teraz tam bývajú mali od nás jedinú požiadavku režim OTP a respirátory rešpektovali sme ich požiadavku. Zdržali sme sa v byte asi 10 min.
Tiez som si to zazila.... Ale nebolo to pocas korony a nemala som este deti... Ale otravne to bolo riadne... Cudzich ludi si pustat do sukromia, musiet mat furt vyluxovane, prisposobovat sa terminom obhliadok, odpovedat na otazky zaujemcov... No horor... Ale mala som dobry vztah s majitelkou, tak som to musela strpiet ...
@zuzanka.zuzu ja som očakávaná tak mi to bolo jedno, ale tiež sme sa doma na tom s partnerom smiali, inak som čakala ze budu chcieť aj covid pass 🤣.
Bohuzial pocas vypovednej doby najmu je to bezne a pochopitelne, ze ak nechce mat vypadok prijmu s najmu, musi ten byt prenajat nanovo. Dohodnite si casy, kedy to tebe vyhovuje - dva dni v tyzdni 3-4h kedy vypadnete s dietatkom na vylet alebo k rodicom a teda nech to absolvuju v tom case, kedy ti vyhovuje... dojdes, vyvetras, ziadna corona.
@raja95 no úplne bežne ako "v predošlej dobe" v čase chrípky 🙄 vtedy si kýchajúcej osobe zaželala "nazdravie" dnes by si ju najradšej zatvorila do väzenia 🙈 keď ti praskne voda aj inštalatérovi povieš aby mal OTP režim? budeš sa modliť aby si nejakého čo najskôr zohnala aj keby mal mor 😂😂😂
@raja95 čiže keď jej tam príde človek v režime OTP - dajme tomu očkovaný, ktorý je ale nakazený (pretože tým, že sa dáš očkovať, máš chrániť SEBA , aby si mala ľahší priebeh, ale nakaziť sa, aj roznášat virus môžeš ako ktokoľvek neočkovaný), je to v poriadku, len vírus od neočkovaného je smrteľný... Aký je v tom rozdiel, ak majú obaja respirátory?
@radhikaoswaldova a k téme, je to normálna prax, žiaľbohu, majitel nemôže čakať, kým sa odsťahujete, ak potrebuje nájsť nových nájomcov čo najskôr, aby mu pokryli náklady.. Zvyčajne tie prehliadky sú bleskové, komunikovať s nimi bude majiteľ, nie ty, to nejak vydržíš...
@radhikaoswaldova je to bezne, ja mam v zmluve priamo uvedene, ze posledny mesiac mozem vodit ludi na obhliadky - ale vzdy to ohlasim. Ved ak budu mat respiratory a potom poriadne vyvetras, malo by to aj v tejto blbej dobe byt ok.
@zuzanka.zuzu no k nám prišiel elektrikar aj odpoctar plynu s nasadeným respiratorom, nemusela som im nič povedať, sami si dali, a ja tiež, kým tu boli (áno, vo vlastnom byte) . Je to normálne v tejto dobe, chrániť sa a vážiť toho druhého natoľko, že si ten respirátor dám, práve preto, lebo aj keď som očkovaná, môžem byť infekcná.
Autorka, normálne sa tie prehliadky robia, ale určite popros majiteľa, nech majú všetci správne nasadený respirátor a nič nechytat, a nech ti vopred dá vedieť, kedy prídu, nemusíš byť pritom doma a osobne si myslím, že nemusíš mať ani dokonalú čistotu a poriadok. Po návšteve riadne vyvetraj. Majiteľ nemôže čakať, kým sa odsťahujete, pochopiteľne preňho by bolo ideálne, keby napr 30.1. Koncite a hneď 1.2. sa druhí nasťahujú, inak bude mesiac aj viac bez príjmu.
V tejto covidovej dobe je to také no, ale inak je to bežná prax, dávno dávno keď sme bývali v podnájme tiež prišiel pred skončením zmluvy majiteľ s novými záujemcami.
Aj ked to teda nie je bohvie co, je to bezne, ze to prenajimatelovia takto robia. Proste si chcu zabezpecit co najkratsie obdobie, aby im neostal prazdny
ano ,tiez sme zazili aj pocas korony, ked sa prenajimatelka/vlastnicka rozhodla by predat, je to normalne
@radhikaoswaldova och nam sa to stalo tiez..prvy syn vtedy mal nieco pred prvým rokom... najhorsie na tom bolo sklbit to s jeho rezimom.a na moje nervy tam realitacka rozprávala o tom ako tam ostava pracka (nasa), chladnicka (nasa) atd... strasne nervy som mala... drez tam bol este stary smaltovany, obity, co majitelka ani za svet nechcela vymenit, a realitacka ze no, to si nevsimajte tu spinu, to sa bude menit cela linka... skoro ma porazilo.
@fidka79 ty si teda veľmi vážiš svojich nájomníkov. Keďže dlhodobo v tvojom byte býva niekto iný, kto za to aj platí, tak áno, myslím si, že ma právo v tejto epudemiologickej situácii poprosiť a očakávať, že ten kto vstúpi do bytu, mal nasadený respirátor. Má sa od teba pripadne nakaziť, len za to, že je to byt v tvojom vlastníctve a kašleš na druhých ľudí?

@radhikaoswaldova je to bezne. Ma na to pravo a dava sa to aj do zmluvy