Objavte najzábavnejšie pravopisné chyby a preklepy
Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..
Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?
@aileen_mt Keď napíšeš "pol", tak autocorrect ti, ako prvú voľbu, dá "pól". Netuším, prečo. Pól nie je ani zďaleka také frekventované slovo, ako pol.
Tak isto, ako už spomínané "ôk". Kto už len toto slovo používa v jeho pravom význame??? Akože, chápem, že OK by malo byť veľkými písmenami, ale aj tak by to mohli zohľadniť a nepodsúvať tam stále to ôk.
Ficka- to keď vidím, tak sa mi chlpy ježia 🤣 alebo také "opčas" "dobrí deň" "napadlo ma"- myšlienka nejaká , nie zviera 😁 "nije" "botka" alebo keď mi niekto napíše že "Ahoj, Dotka" 🤣 a určite oveľa viac, len mi teraz všetko nenapadne
Okrem už spomenutého napr. štandart
najnovšie,čo som videla,bolo svädomie 😨 Opýtala som sa,že čo to je.Nedošlo jej to....
Potom milujem slovo meso
@aniele z kategorie prepasovane z anglictiny milujem “na konci dna” , to znie strasne a coraz viac sa to pouziva 🤦♀️
ja ešte strašne neznášam "5 rokov dozadu" čo? prečoo? Snáď pred 5 rokmi🙄
@h2 My máme v skutočnosti trojakú výslovnosť. L, ľ a niečo medzi tým. To je práve v slovách lipa, ale... Nie tvrdé l, ani mäkké ľ.
A i/y má u nás dištinktívnu (rozlišovaciu) funkciu. Je predsa rozdiel, či Romeo dobyl/dobil Júliu, nie? Pôvodne sa to líšilo aj výslovnosťou, čo ostalo v niektorých iných slovanských jazykoch. Samozrejme, pravopis sa mení. Mala som knihu zo začiatku 20. st., v ktorej mal orol krýdla! A môj otec (r. 1933) spomínal, že s genitívom sa nespájala len predložka z. Bol rozdiel, či pes zoskočil z búdy, ale vyliezol z nej. Bohužiaľ, už si nepamätám, kedy bolo s a kedy z.
Len nechcime meniť gramatiku slovanského jazyka podľa germánskeho (angličtina). To by bol riadny paškvil!
Pribudli by druhé. Automaticky by to znamenalo, že by sa zrušila mäkká výslovnosť de, te, ne, le, di, ti, ni, li... Všade by sa musel písať mäkčeň. Fonetický pravopis tiež nie je najjednoduchší. V konečnom dôsledku má slovenčina oveľa fonetickejšie, jednoduchšie písanie, ako taká angličtina. O francúzštine ani nehovorím.
@h2
Ja tu veľmi často vidím slovo zožlknuté,zožlkne🙈menžester som tu už videla tiež,idem doktorovi - to už denne
A nesmiem zabudnúť na neovládanie kondicionálu. Keby chcem!!! Opäť prepašované z angličtiny! Keby som chcela, keby som bola chcela, keby som bola bývala chcela...
@jablkovastrudla... keby to videla, nie keby to vidí.
Brat v škole zyma a chychoce 😆😆
Trvalo mi dlhšie, kým som pochopila, že keď niektoré pisateľky na MK napíšu 1x, myslia tým prvý raz alebo prvýkrát.
Nenávidím keď niekto napíše slovo vysačka 🤦
Som z Banskej Bystrici
Pri radiatori
Mám doktorád (…a moje dieťa nie je tak inteligentné ako ja, čo mám robiť?)
Nosím hodinku (hodinky)
V polievke plávajú žmolky (hrudky zo zápražky)
Anielik môj
Vizka...ja som potom zistila, že dotyčný myslí výšku😃
@majka2959 No, len to musí byť niečím podložené. Preto neuspel napr. Bajza so svojím spisovným jazykom. Bol strašne urazený, že uznávali Bernoláka a jeho nie (zo závisti potom udal Fándlyho, ktorý používal bernolákovčinu, cirkevnej vrchnosti; jasné, oficiálne nie kvôli jazyku). Lenže on napísal v tom jazyku akurát román (René mláďenca...) a pár drobností. Zato Bernolák 6 zväzkový 5 jazyčný slovník a gramatiku, Štúr gramatiku a zdôvodnenie, Hattala gramatiku (naschvál nepíšem názvy, všetci sme sa to učili v škole). Takže to nejde "enem tak", že sa mi niečo nezdá. Jazyk je systém, všetko so všetkým súvisí. Ako to zrušenie y a následné mäkčene na de-te-ne-le...
A čisto fonetický pravopis je naozaj sranda. Viete, koľkými spôsobmi vyslovujeme napr. m, n, v? O písaní podľa spodobovania ani nehovorím.
Za mňa je doteraz neprekonateľný výkon urobiť 3 chyby v slove Váh. Spolužiak v diktáte napísal "vach".
A ešte neznášam slovo "celkom" hlavne na účtenkách a faktúrach. Pravdepodobne to preložili automaticky Česi, ale ich "celkem" znamená po slovensky spolu, dohromady, celkovo. Najlepšie či najsmutnejšie je to, že už to používajú aj moderátori v médiách.

@personality napísal to dobre, s malým a mäkkým to nejde 😅