icon

Objavte najzábavnejšie pravopisné chyby a preklepy

19. nov 2024

Napadnú vás nejaké obľúbené pravopisné chyby, ktoré vás už naozaj dostali do kolien? Pokiaľ vás teda naopak nevytáčajú 😄 Nemyslím také tie klasické i/y, so/zo, niaký..

Moje sú napr.:
- ďakujem ťy🤘
- rôzdne týždne
- čo si o tom mislíš?
- vi ste tam boli?

aniele
19. nov 2024

@yvankamala Aj ostatné hlášky v diskusii boli naozaj perloidné 🙂.

bosorkabb
20. nov 2024

@majka2959 tuším áno. Ja z toho mám občas guláš 😂

barbie2023
20. nov 2024

Ťie. To je hnus a kotníkové čižmy a ešte kusať

laurika999
20. nov 2024

Mne zasa bijú do očí výrazy: "zimná" a "letná" voda. Akože studená a teplá.

petracandle
20. nov 2024

@aileen_mt to "pól" v zmysle polovice je teraz častý jav kvôli autokorektu, takže už ťa to nemusí fascinovať😃
Edit: už vidím, že ti to napísali 😃

bucecka
20. nov 2024

Mňa vytáča, keď niekto povie namiesto "chlieb" slovo "chleba" ! Idem kúpiť chleba
Alebo EURY . Nepovedia napr. 5 eur, ale 5 euro, 5 eury.

thirstymonk
20. nov 2024

@bucecka Lebo chlieb je nudne slovo. Ale chleba, to znie šťavnato... V našich končinach určite nepoviem "ujeb mi chllieb", ale "ujeb mi chleba". Akože odrež :D

aniele
20. nov 2024

@jakubrianka To "haluške na miski" je banskobystrická špecialitka, rovnako ako "krepý". Tá tu bola už za mojej nebohej starej mamy, spolu s firhaňkom, fruštikom a hokerlíkom, germanizmami z baníckej histórie mesta... 🙂

barbie2023
20. nov 2024

@bucecka a ja hovorím chľeba 😂

jakubrianka
20. nov 2024

@aniele asi 2 -3 krát sa mi niekto predstavil, že je z Banskej Bystrici, to je podľa mňa naozaj moc.

aniele
20. nov 2024

@jakubrianka To je dialekt 🙂.

jakubrianka
20. nov 2024

@aniele nemám žiaden problém s dialektom, dokonca ho kvitujem. Tu, už ale končia moje hranice 🙂.

danica2711
20. nov 2024

@mnamko no tak "rifle" je hrôza aj s mäkkým i. Blue jeans sa len v bývalom Československu nazývajú rifle, pretože kedysi bolo v ČSSR v Tuzexe dostať len džínsy značky Riffle. Keď predmetné nohavice označíte ako "rifle" kdekoľvek inde, nikto nevie, o čom hovoríte

kittykat22
20. nov 2024

Ked som sa ucila pisat vsetkymi desiatimi tak som casto plietla b a n. A tak vzniklo mesto Dolný Kubín - Dolný Kunín 😅

guiseppinka
20. nov 2024

Uplne mi tu pasuje toto:
Nachdem der Lehrer meine Rechtschreibung korrigiert hatte, war ich deprimiert. Dann ging ich ins Facebook und war wieder stolz.

Po tom, co mi ucitel stale opravoval chyby, som bol deprimovany. Potom som siel na FB a som opat pysny...

domak2
20. nov 2024

@danica2711 ja sa tu vždy toľko naučím 😅 o tých rifliach som netušila.
@barbie2023 a ako sa inak povedia kotnikove čižmy? 😁

floren
20. nov 2024

@domak2 členkové čižmy

barbie2023
20. nov 2024

@domak2 presne. Máme členok takže jedine členkové 🙂

lucianak
20. nov 2024

@h2 jooooj, tak toto je tiez extrem. Aj moj oco rozprava makko, ale nie az tak 😁

lucianak
20. nov 2024

@lenkanemcekova veru, to je mega toto 😂

lucianak
20. nov 2024

@laurika999 boli sme s muzom este davno davno v hornbachu a ja som dumala, preco je na kohutikoch napisane na jednom H a na druhom C... a pytam sa ho... to co je? Z jedneho ide Horuca voda a z druheho Cepla? 😂😂😂 mi nedoslo hned, ze Hot a Cold 🙈

lucianak
20. nov 2024

@danica2711 moja svokra nikdy nepovedala rifle. Ona vravi texasky 👖

pastinka
20. nov 2024

Moje dieťa má rôzne perly v zošite, keď sa učili vybrané slová tak napísala byč. Keď som sa jej opýtala, ako na to prišla, tak hovorí "býk - býčie - byč" 😂
Ja keď som bola dieťa, učili sme sa tvrdé a mäkké spoluhlásky a potom som si do slovníčka napísala, že pôjdeme do kyna, celá hrdá, ako si to dobre pamätám 🤭

domak2
20. nov 2024

@floren
@barbie2023 prisaham, že som to snáď ešte ani nepočula, nejak som si v hlave asi vymyslela, že kotnikove sú také tie trochu vyššie ako členkove 🤭 Nebite ma.🤣
https://www.shooos.sk/blog/kotnikove-alebo-clen...
Ale toto je zaujímavé, že sa aj predajcovia museli prispôsobiť kvôli popularite toho spojenia 😁

aniele
20. nov 2024

@domak2 No zbohom!!!

barbie2023
20. nov 2024

@domak2 áno. Islo má poraziť niekedy z toho,ale čo už.

aniele
20. nov 2024

@laurika999 No, výraz letný nájdeš aj v https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Letný&s=exact&...
Je označený ako hovorový, znamená vlažný. Letná voda nie je teplá, ale ani studená.

xsandrax
20. nov 2024

Kamoške raz prišla SMS ,,mylujem ťa" 😂😂😂

danica2711
20. nov 2024

@lucianak vždy lepšie ako rifle... predsa len je to všeobecnejšie označenie, nie len jeden typ

karolinakr
20. nov 2024

@katkaseiner toto si pozri, sa ušúľaš