Oblečenie 90. roky
Baby,čo ste tu staršie ročníky, je pravda,že v 90 tých rokoch a potom aj po roku 2000, nebolo oblečenia,že museli mamy šiť svojim deťom oblečenie ? Mne to príde ako somarina,veď to bolo už po totalite.
Moja mama totižto hovorí stále o Tom,ako sa ona musela obetovať kvôli nám,že nám musela po nociach šiť oblečenie,lebo nemala čo kúpiť. Ako to bolo vtedy ?
tak povedzme si pravdu, ze na orave to v tom case asi nebolo bohvieco. po roku 2000 ok, ale v devatdesiatych boli este aj v ba vrcholom modneho vyzitia burzy s polskym a cinskym obleckom (casto so styrmi pasikmi a podobne). nejake prave znackove veci si mohla dovolit len hrstka ludi, dnes uz na to vsetci zabudli. aj preto je dnesna kriza celkom smiesna, stale je omnoho lepsie ako pred vstupom do EU. sory za politizovanie, ale nedalo sa inak
@evica17 Niekedy okolo roku 1989-1990 som si vymodlilkala od mamy strečové rifle z tuzexu, boli super, takže určite sa dalo aj vtedy. A neskôr po roku 1990, či dokonca 2000 už úplne v pohode. To skôr koncom 70-tych a začiatkom 80-tych rokov nám mama veľa šila. Lebo v obchode bolo všetko rovnaké, nie zriedka mali viaceré decká v triede rovnaké oblečenie.
@matabb73 nie, mama nemala žiadnu známu v textile a naozaj nemala nedostatok oblečenia pre bratov a nie to už pre mňa v období, ktoré spomína autorka. Skôr sa ľudia obliekali skromnejšie a nemali toľko vecí ako máme my teraz. Na sezónu som mala jedny, max. dvoje nohavice, dva svetre a pár tričiek, jedny topánky a stačilo mi to.
Moja mama nam sila, ale nie preto, ze by nebolo dostat oblecko, ale ju to bavilo, niektore latky mam od nej este, nic im nie je, niektore su na dnesnu dobu uz nepouzitelne. Ja sijem tiez, nie ze by nebolo dostat, ale ma to bavi a zvacsa to vyjde v konecnom dosledku aj drahsie, minimalne uz na take vacsie deti, kde ide o spotrebu latky.
Som dieta z 80-tych rokov, ale site si pamatam este nohavice, co sme mali s maminou a sestrou rovnake, to bolo site na letnu dovolenku v 97, 98, sli sme prvykrat do HR. Potom mi sila este aj saty na stuzkovu. Nie ze by neboli v obchodoch, len mi nic nesadlo...😅.
Ale takuto biedu, ako spominas, ze "musela sit po nociach", tak to urcite uz v 90-tych rokoch nie. V roku 2001 som koncila strednu skolu a pocas celej skoly som nakupovala tricka v cinskych obchodoch, nohavice rozneho druhu. A boli to o dost kvalitnejsie veci, ako teraz. Maturovala som ale v sitom bledoruzovom kostymceku, co sila mama - tiez preto, ze mi nic na atypicku postavu nesadlo, vyzerala som vo vsetkej konfekcii ako strasiak do maku. Tiez som si sama cosi uhackovala, hlavne letne tielka, nie preto, ze by neboli dostat, ale ma to bavilo a bolo to originalne. Od 2003 sa poznam so svojim muzom, nepamatam si uz potom, ze by som nosila daco doma site, to uz nie.
@matabb73 už len dodám, že v Tuzexe si bola, lebo si chcela niečo zo západu, niečo výnimočné, čo v bežnom obchode nezoženieš. Ale nebolo to tak, že keby sa nešilo a nestálo sa hodinu pred Tuzexom, tak by ľudia chodili po uliciach holí, lebo ,,nebolo dostatok oblečenia". Keď to niekto takto formuluje, že bol nedostatok, tak si mladí myslia, že sme naozaj chodili v jednej veci celý týždeň a cez víkend holí sedeli doma kým to z práčky nevyschlo. 😄 A teraz je dostatok oblečenia? Keď vidím tie tony oblečenia v obchodoch, kopec handier, čo sa vyhodia, lebo to nikto nekupuje a treba uvoľniť miesto na novú sezónu, je to na zaplakanie. Keby to bolo v mojej moci, tak radšej nech je textilu o polovicu menej ako toto absurdné plytvanie.
@evica17 to sa mi nezda, do 89 roku veru mama sila a strikovala, oblecenia bolo malo, kvalita vselijaka, chodila kupovat do partioveho tovaru, ponozky sme stopkali....
po 89 sa postupne vyrojili sekace a cinaky, podla fotiek som teda chodila hrozne poobliekana....
rok 2000, to si uz pamatam, ze som robila v obchodnom dome tesco, pred tym to bol k-mart, bol prior, takze toho oblecenia bolo dost, boli tu aj obchodiky s detskym oblecenim, sekace, hasso moda... takze nemyslim ze by okolo roku 2000 bolo nutne sit, ze by nebolo tovaru.
@heln ak OD Tesco, predtým K-mart, Prior a Hasso, tak budeš z KE, nemusím ani klikať na profil ;) :D
@heln Šušťáky a ľadvinky... asi vplyvom traumy z módy svojho detstva kupujem deťom zásadne oblečenie bez potlače, obrázkov a krikľavých farieb
https://twitter.com/_the90skid/status/711159000... (obrázok je ilustračný 🙂 )
@annm81 Veru veru, aj toto boli 90. te roky :D
@evica17 coo? Ja som rocnik narodenia 87 a teda urcite bolo oblecenie 😂😂😂😂
Toto je aky blud
@lilope my sme do Tuzexu nechodili a preto som rifle nemala. V bežnom obchode ich nemávali. Ja som mala prvé rifle až na strednej a to bol už rok 1989. Prvé značkové mi mama kúpila keď som išla na VŠ v roku 1991. Skoro som odpadla keď som ich v obchode zbadala. Za socializmu nemysliteľné vec. Asi si vtedy bola príliš malá alebo si ešte nežila keď tvrdíš, že to tak nebolo. Ja som mala počas revolúcie 16 rokov, tak si to veľmi dobre pamätám. Na každé topánky som si vystála rad a to som bola ešte rada, že vôbec nejaké dostali. V bezny den tam mavali stare harabyrdy. Ani dnes nemusíš nosiť nekvalitné oblečenie. Je na každom či si kúpi 5 lacných tričiek alebo 1-2 kvalitnejšie. Ani za socíku nebolo všetko kvalitné. Raz mi mama kúpila v BA dosť drahý sveter a skoro hneď sa vyťahal.
@evica17 - VŠ som končila 2003, dovtedy som mala 70% vecí šitých. Starí rodičia boli krajčíri. Ešte aj na štátnice som mala ušitý kostým 🙂 Naši peniaze investovali do stavby domu, látka bola lacnejšia. Okrem toho, oblečenie v obchodoch nebolo dobrej kvality (90.roky boom čínskych obchodov)
@evica17 som 88 ročník. Už keď som mala 5 rokov boli v meste také vonkajšie stánky kde predavali "šikmooký" Teda basic veci ako tričká, rifle, elasťáky, mikiny bolo uz vtedy nad mraky veľa. Neskôr 1997-1998 mali už normálne obchody v interiéry, boli už aj sekace, po roku 2000 aj veľké obchodné domy ako poznáme dnes a aj Tesco prišlo okolo roku 2000.
@marsmykkok to ako si ich nazvala?
@evica17 a mama buď má demenciu ak je staršia alebo bola šetrná a nechcela kupovať a neprizná to. Peniaze ste mohli mať, ale koľko je takých čo prachy majú a nepustia groš. Prípadne možno otec bol šetrný a nedovolil kúpiť Veď ak ťa to štve vygoogli koľko je tu Tesco a tak a ukáž jej to. Pamätám si aj na značku Lifeline napríklad kde bolo cenovo dostupnejšie a kvalitné oblečenie. Rovnako v prvej polke 90 rokov prišli čínske obchody, outlety a aj podnikatelia slovenskí dovazali zo zahraničia. Problém bol iba tesne po revolúcii nejaké 4-5 rokov, naše značky nestačili vyrábať a boli to kvalitné veci, ale často stála sukňa alebo blúzka viac ako 1 mesačný plat. Teda kto vedel radšej kúpil látku a ušil.
@malacibulka tak ako sa im hovorí
@marsmykkok Nehovorí sa im tak - nerob z toho prosím štandard. A ak niekto takéto výrazy používa, hovorí to o ňom viac, ako by si želal.
@annm81 sa nepototo -;) a ako sa hovorí zlodej kričí chyťte zlodeja, možno to o tebe niečo vypovedá. Ja viem prečo som ich tak nazvala, skrz toho že sa vždy viedla diskusia či sú to Číňania alebo Vietnamci a popravde neviem 100 percent doteraz, netrápi ma to, len išlo o to že takýto predávali oblečenie veľmi dávno .najprv von v stánkoch, potom normálne v obchodoch.
@marsmykkok Zlodej kriči? Niekde som použila pojem šikmookí?
@evica17 ja som z východu- Presov a ako študentka som sa obliekala pekne, v tom čase sme chodili dosť po svadbách a na každej svadbe sme mali nové šaty a môžem povedať, že krásne. Vtedy letel muselin. A ja ako študentka som chcela mať iné veci ako boli v obchodoch. Preto som začala šiť. V obchodoch bolo dostatok peknych latok. Usila som si napr. taky namornicky komplet so širokými nohavicami. A chodili sme aj do Maďarska na nákupy.
@xckaretxxx a ešte som začala strikovat. Ustrikovala som si možno 20 pulovrov. A nie hociake. Boli rôzne vlny - uzlikove, chlpaté vlny, s trblietkami....

Ja som sa narodila "90"roku presne,čo si pamätám mala som kopu oblečenia po sestre a sesternicu ach,v živote moja mama nesila,ale určite čo viem na 100per tak po roku 2000 bolo obchodov s oblečením dosť,ešte sme teda nemali veľké obchodné centrá to nie,ale veľa súkromných obchodov s oblečením,veľa cinakov bolo,na trhovisku bolo vždy veľa stánkov.