icon

Odchod zo Slovenska

27. mar 2023

Ahojte. S manželom zvažujeme, že odídeme zo Slovenska. Ja mám 36 rokov, manžel 34r, deti 4r a 1r. Muž dostal ponuku v Strasburgu a premýšľame, či do toho ísť, alebo nie.
Dôvod je v prvom rade to, že chceme dať deťom lepší štart do života, v druhom rade peniaze. Všeobecne sa nám nepáči, akým smerom sa to na Slovensku uberá, či už ide o politiku, zdravotnú starostlivosť, školstvo, zlých ľudí všade naokolo, blbú náladu v celej spoločnosti a vojnu za hranicami.
Drží nás tu hlavne naša rodina, sú naviazaní na vnúčatá. Máme tu postavený dom, dali sme do toho kopec peňazí, námahy. Nechce sa nám začínať odznova na cudzom mieste.
Prišla som sa teda poradiť, ak je tu niekto, kto bol v podobnej situácii a odišiel, neľutovali ste to?

Strana
z3
tenerifka
27. mar 2023

Deti su este male a je to najlepsi vek, kedy nasaju vsetko, co je okolo nich, naucia sa jazyk. Ja uz by som bola zbalena. O dom nepridete, vzdy sa budete moct vratit, rodina takisto moze prist za vami alebo vy za rodinou, v 21.storoci a vo svete lacnych leteniek je to to najmenej.
Odvaznym stastie praje, ver mi, viem, o com pisem

kiki68
27. mar 2023

Ja by som isla, dom dajte do prenajmu zatial a ked tak sa vratite po nejakom roku.

annm81
27. mar 2023

Nemáte ešte školákov, takže stále to môžte skúsiť a ak nebudete spokojní, po roku-dvoch sa máte kam vrátiť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
aylinn
27. mar 2023

Už včera bolo neskoro 😁 určite choďte..

beata_k
27. mar 2023

Len jedna poznamka. Na vsetko budet sami. Ak vam nevadi, tak kludne chodte. Ty vies jazyk? Zamestnas sa? Ak sa aj zamestnas, budes robit kvalifikovanu pracu, ci len muz? Mate kde byvat?

anonym42
27. mar 2023

Určite chodte, lebo neskôr môžete ľutovat,dom môžete zatial dat do prenájmu

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
27. mar 2023

dom by som dala do podnájmu a skúsila by som. V najhoršom prípade sa môžete vrátiť. Jazyk sa naučíte a prácu si nájdeš aj ty.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
anita6666
27. mar 2023

Áno,určite treba ísť! Slovensko je v riadnom péčku a bude horšie.

kvetinka75
27. mar 2023

@anita6666 ale už ani v niektorých krajinách to nie je ako bývali. Zosúva sa to vo viacerých. Ale pri troche šťastia sa môžu mať lepšie ako tu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
annm81
27. mar 2023

@kittykat22 A prečo hneď tak negatívne? Vo FR žijú tisíce Slovákov a poznám aj takých, čo tam odišli v rovnakej situácii (v trocha vyššom veku, bez znalosti jazyka, lebo partner dostal pracovnú ponuku). Nájsť si blízkych kamarátov bude ťažké, ale to bude aj vtedy, keď sa odsťahuje v rámci SK - jednoducho blízkych priateľov si ľudia získavajú poväčšine v detstve. Nájsť tam kamarátov a známych s ktorými si bude rozumieť, nebude mať problém. Deti má trocha väčšie, takže ten najkomplikovanejší vek 1-1,5 roka po pôrode, kedy sa ozaj zíde pomoc rodiny má už za sebou.

veroniq85
27. mar 2023

Ja poznam rodinu ktora sa vracia z Luxemburgu (muz IT pomaly nezaplatitelny v strednej EU), maju tam velky dom, peniaze, deti lepsie skolske zariadenia ale..... aj tak stale cakaju kedy sa budu moct vratit domov. Ako niektore pisu vyssie. Ziadne extra priatelstva, zena sa nenaucila poriadne jazyk, nema pracu resp. len malo odbornu (a to ma VS), muz stale v robote, zena sama doma, chyba rodina, pocit domova. Ono su veci ktore si za peniaze nikdy nekupis. A polit. situacia a zhorsujuca zdravotna starostlivost, vysoka kriminalita sa spominana vo vsetkych vyspelych krajinach EU. Ale tym netvrdim ze netreba skusit len asi ani nemat nejake extra ocakavania. A cas ukaze. A nie kazdy sa lahko uci cuzdi jazyk a obzvlast okolo 40r.

kvetinka75
27. mar 2023

@annm81 tak ja som si blízkych priateľov našla až v dospelosti a aj za posledné roky po 40ke. Takže putá sa dajú vytvoriť všade. Ja by som to tiež nevidela tak čierne. Každý má iný osud. Niekomu je lepšie, niekomu nie. A dopredu človek nevie. Ale keď neskúsi, tak sa to nikdy ani nedozvie.

autor
27. mar 2023

S mužom francúzsky nevieme, ale ovládame anj, obaja pracujeme v IT sfére, len pre dotvorenie obrazu. Nečakáme, že nám tam budú padať pečené holuby z neba.

kvetinka75
27. mar 2023

autorka, ja by som to riskla už len z toho dôvodu, že keď budeš v tej krajine, podchytíš ten jazyk oveľa lepšie ako tu. A hlavne deti. Budú to mať veľké plus do budúcnosti, aj v prípade, ak by ste sa vrátili späť.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
27. mar 2023

@kittykat22 dôvody, prečo chceme odísť, som napísala v úvodnom príspevku.

kvetinka75
27. mar 2023

@kittykat22 čítaš ? Muž tam dostal ponuku. Môj bratranec má tiež veľmi dobrú prácu - iná oblasť, má sa tu dobre a dostával ponuky do zahraničia. Všetky odmietol, žena nechcela ísť. Teraz to ľutuje. Aspoň deti mohli vedieť dobre jazyk

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
27. mar 2023

@kittykat22 a to vieš ako? Vieš dopredu akých ľudí stretne, či nedostane aj ona nejakú ponuku? Či tam nenatrafí aj ona na nejakých slovákov?

kvetinka75
27. mar 2023

@kittykat22 asi tak, ako ty vieš, že autorke nebude lepšie. Plat by mal ešte vyšší, takže financie by problém neboli ani pri vyšších nákladoch. A nkto netvrdí že by tam boli do konca života. Vrátiť sa človek môže vždy

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
27. mar 2023

@kittykat22 nám ani doma nikto s deťmi nepomáha. Nežijeme so starými rodičmi, ktorí by sa nám starali o deti a kamarátov nemáme veľa. Ja osobne nemám žiadne blízke kamošky, s ktorými by som chodila na kávu. Skôr sú to ženy z detských ihrísk, ktoré stretnem všade na svete. A nikde nie je napísané, že v zahraničí budeme navždy. Máme sa kam vrátiť. A prečo by sa muž mal mať dobre a ja nie? Veď on rovnako nevie fr jazyk a bude si musieť hľadať nové priateľstvá. Zdá sa mi, že si trochu zatrpknutá.

guiseppinka
27. mar 2023

Absolutne suhlasim s @kittykat22 mila autorka, nevies do coho ides... Odporucam ti precitat si knihu od pamely druckermann a dost! Francuzske deti nevystrajaju pri jedle... Je to oddychovecka, ktora poukazuje aj na ten bezny zivot (sice v parizi). Ale, ona sama tam pise, ze francuzske mamy na ihrisko nechodia. Tam stretnes na ihrisku kopec inych narodnosti...
Sama som sa v rakusku medzi rakusanky (teda az 2) dostala po 9 rokoch zivota tu... A aj to su mamy spoluziakov deti...

guiseppinka
27. mar 2023

A este, raz jedna kamoska vravela, ze ona by sa hned zbalila a odisla zo svk do rakuska. Na to jej kamos povedal, aby si pozrela naklady na zivot v at a ake ma na svk a zisti, ze s jej platom sa ma na svk ako prasa v zite... Podotykam, kamos ma vlastnu firmu a obchoduje hlavne vo svajci a dalsich krajinach... Ked tu boli v zime, tak sli len od nas vlakom do linzu (hodina autom) a 4 dospeli a 4 deti platili za vlak 180e za jednu! cestu...

gabika128
27. mar 2023

Určite by som išla skúsiť, deti sú malé a budú to zvládať super. 😊 s tým tvojim pohľadom a hejtom na Slovensko, nuž všade sú problémy, v každej krajine niečo riešia 🤷‍♀️

Strana
z3