Odchod zo Slovenska
Ahojte. S manželom zvažujeme, že odídeme zo Slovenska. Ja mám 36 rokov, manžel 34r, deti 4r a 1r. Muž dostal ponuku v Strasburgu a premýšľame, či do toho ísť, alebo nie.
Dôvod je v prvom rade to, že chceme dať deťom lepší štart do života, v druhom rade peniaze. Všeobecne sa nám nepáči, akým smerom sa to na Slovensku uberá, či už ide o politiku, zdravotnú starostlivosť, školstvo, zlých ľudí všade naokolo, blbú náladu v celej spoločnosti a vojnu za hranicami.
Drží nás tu hlavne naša rodina, sú naviazaní na vnúčatá. Máme tu postavený dom, dali sme do toho kopec peňazí, námahy. Nechce sa nám začínať odznova na cudzom mieste.
Prišla som sa teda poradiť, ak je tu niekto, kto bol v podobnej situácii a odišiel, neľutovali ste to?
@bluka2 ano studovala vo Viedni. Situacia sa zhorsuje vsade. Teraz chcela prejst z 25h uvazku na 40h. Robi v tej firme uz 2roky (predtym mala 1200 v cistom). Sef jej ukazal platove tabulky (mi ich poslala) a ked sa ti nelubi mozes ist. Takze asi tak a zrejme aj pojde ale az po lete. Ale tiez to nevidi velmi ruzovo ani inde. Robila uz na viacerych miestach popri studiu (obchody, kaviaren, univerzita a dokonca aj ine archit. firmy). Bohuzial situacia sa zhorsuje vsade a nespokojni ludia pribudaju.
@veroniq85 tak moja kamoska práve zmenila prácu a keď povedali, že odíde, k tým 3000+ jej v starej firme ponúkli ešte +10%, ak by ostala. Hovorila mi, že jej (bývalý) šéf hovoril, že to bolo max. čo mohol ponúknuť, ale nestalo jej to za to… verím, že všade inak, ale teda nech pohľadá z toho lepšieho súdku
@veroniq85, toto su MINIMALNE platy podla kolektivnej zmluvy. Architekti su skupina c. 5 a zacinaju po skole s trojrocnou praxou, cize minimum cca 3550 Euro. Stale hovorime o minimalnej mzde, za ktoru momentalne nebude robit nikto. Takze tie informacie tvojej sesternice su nie celkom presne. Ci uz umyselne alebo aj ju sef uvadza do omylu 🤷♀️ Mimochodom, vsetci zufalo zhanaju ludi, takze mi nie je dost jasne, co sa akoze zhorsuje.
Ok, fotku nejde pridat, tu je cela kolektivna zmluva
https://www.kollektivvertrag.at/kv/ang-bei-arch...
@vroni mozem ti sukromne poslat co poslala ona mne. Ale okej poslem jej link ze ju zamestnaval odrbava. Zije tam uz 15rokov. Najprv stredna dochadzala a od vysky tam zije a pracuje. Pracovala na roznych miestach. Dokonca aj pre univerzitu v kniznici. Urcite vie ako to tam chodi.
Ja by som nevahala ani chvilu. Tiez planujeme s priatelom odist zo Slovenska, zivot tu zacina byt neznesitelny. Chystam sa na moj prvy job ako programatorka a priatel ako grafik, ak naberieme skusenosti, odchadzame. Len dufam, ze este pred prichodom Rusov. 🙄
deti su este male chytia sa a chytia sa aj starsie x starsich ziakov sme mali a mame ktori prisli zo zahranicia a zvladli to🙂 pristup v zahranici k cudzincom je velmi tolerantny a citlivy. Drzim palce aj vam rodicom.
@bluka2 vôbec to nie je irelevantné porovnanie, ale teda ôk budme v Europe ak Ťa to upokojí a presne tieto sumy platia aj na Tenerife, čiže Španielsko...
Môj názor je ak na to nemám, tak o tom neuvažujem..musím mať dosť financií aby som tam mohla okamžite budovať zázemie a nie čakať ze z manželovej výplaty si prenajmeme byť.
@cafelatte tak to sa musím spýtať @tenerifka či je to pravda 😀 každopádne v Štrasburgu určite nájde aj dobrú školu, kde bude platiť 0 okrem nejakých pidi poplatkov ako zrps, cirkus a pod.
Môj názor je presne opačný, ja som sa v 20tke ako študentka sťahovala do Bruselu fakt s 5€ 😀 prvú výplatu mi vyplatili dopredu (ich návrh), do pol roka som si našla lepšiu prácu - platenú stáž podľa mojich predstáv a bola zo skvelá skúsenosť do životopisu a celkovo jeden z mojich najlepších rokov v živote
S detmi by som sa nikdy nestahovala do krajiny, ktorej jazyk vyborne neovladam. Zijem v Nemecku, muz je Nemec. Kedze obaja mame dobru pracu v odbore, jeho rodinu nablizku a ovladam jazyk, je mi tu dobre a nelutujem. Mam zazemie, rodinu, kamaratov. Financne tiez fajn, ale podotykam-obaja pracujeme vo vystudovanom odbore. Ani tu clovek myslim nevyskakuje, ak zaraba len jeden z partnerov. A samozrejme, moja rodina na Slovensku mi chyba a vela udalosti kvoli vzdialenosti so mnou nemoze prezivat tak intenzivne. Za mna- bez jazyka a vlastnej prace si to vobec neviem predstavit…zaciatky, jazykovu izolaciu a s tym spojeny stres, problemy s papierovackami, detom nevediet pomoct s domacimi ulohami..deti sa jazyk asi naozaj naucia rychlo. No clovek je naozaj clovekom tym, ze vie rec…ak sa nedorozumies, ja by som na toto nemala odvahu.
@rivini v podstate súhlasím, ale reč sa naučí rýchlo, ak chce. Možno prvé 3 mesiace budú také, že obmedzujúce kvôli jazyku. Potom sa naučí aspoň tie veci na bežne fungovanie, taký ten úplný základ. Dnes naskenujes mobilom text a hodí ti instantne jeho (dobrý) preklad. Kľudne tak pomôžeš deťom s úlohami. Viem, lebo som poznala Indku vo Frankfurte a presne tak to robila, bolo to impressive. Neporovnateľne ľahšie, než v minulosti. A po tom základe sa to bude už iba zlepšovať.
Vyskúšaj/te.. keď bude zle vrátite sa. Zatiaľ môžete dať dom do prenájmu. Lepšie vyskúšať a vrátiť sa ako nevyskúšať a stále premýšľať čo by bolo keby. Momentálne je svet otvorený a nebudete prvý ani posledný ktorý vyskúšali žiť inde. A aj keby to nevyšlo, budete mať na čo spomínať a rozšíri sa vám obzor.
@kittykat22 blbosť toľko negativity nechápem ta. Moja kamoška tam išla a vydala sa tam so slabou francuzstinou a žije tam spokojne už 20rokov. Keď neskusi nebude vedieť. Môj muž dostal ponuku práce do Ázie hneď po výške a nešiel bol na pohovor v nemecku vyhral ho a nezobral ho lebo.. teraz po 20rokoch rozmýšľa kde mohol byť neprizná ze urobil chybu povie ze by nebol so mnou a nemal by nás.. ja mať šancu idem veď nieje problém sa vrátiť.
@autorka Ty si ešte na materskej, predpokladám, takže Ty by si „nič nestratila“, keby ste išli. Ja by som to na vašom mieste skúsila. Však keď manžel dostal ponuku, tak tam museli byť aj platové podmienky. Mrknite si na nete, za akú cenu idú v Štrasburgu prenájmy, prípadne sa informuj koľko sa platí za štátnu škôlku a rozhodnite sa, či sa vám to finančne oplatí.
Plusom je, že ste obaja IT a viete po anglicky (časom by si sa zrejme zamestnala aj Ty). Francúzštinu sa pomaly, za pochodu, budete učiť. V IT sfére sa aj tak väčšinou komunikuje v AJ. Ak manžela chcú aj bez znalosti FJ, tak vo firme bude komunikovať po anglicky. Veľa firiem poskytuje aj základný kurz jazyka. My sme v DE a manžel (tiež IT) máva meetingy resp. komunikuje 50:50 v AJ a NJ. Na začiatku len angličtina, keďže po nemecky nevedel ani zaťať. Normálne to akceptovali.
Priprav sa však na to, že Ty si budeš zvykať najhoršie, lebo budeš celý deň sama s deťmi, v cudzej krajine, bez rodiny a kamarátok a „bez“ jazyka. Ale Štrasburg je také kozmopolitné mesto, že tam nebudeš mať určite problém dohodnúť sa aj po anglicky. Môžeš chodiť na kurz FJ večer, keď príde manžel z práce. Deti si zvyknú rýchlo a jazyk sa naučia skôr ako vy dvaja (to staršie dieťa určite, ak ho dáš do škôlky).
Je to pre vás dvoch určite príležitosť a nevyužiť ju, asi by ste si to neskôr vyčítali. Nevyskúšaš – nevieš. Však ak sa vám nebude páčiť alebo by ste mali nejaké problémy, vrátiť späť sa vždy môžete, keďže na SK máte dom. Alebo si môžete stanoviť nejaký časový horizont a do tej doby sa rozhodnete, či tam ostávate alebo sa vraciate späť (napr. kým staršie dieťa nebude musieť nastúpiť na povinnú školskú dochádzku v SR).
Je tu na MK aj skupina Francúzsko, tak sa tam skús pridať alebo založ novú tému, kde bude v názve Francúzsko (napr. Život vo Francúzsku), tam by sa zapojili asi hlavne ženy, ktoré tam reálne žijú a dostala by si relevantnejšie informácie.
Ahoj, ked ma muz pracu a mozete ist spolu, tak nevahaj. Uvidis za rok - dva, pripadne sa vratite. Kazdopadne to bude minimalne zaujimava skusenost. A na francuztinu odporucam knihy z vydavatelstva Assimil (cez Aj metodou spatnych prekladov).
@tiezjedna určite s tebou súhlasím...ja by som "zakotvila' na dedine..Strasbourg je multikultúrny a kozmopolitný...to je iné....❤
@jasminkaj prosím ťa netrep o Kanade. Mame tu bezplatné zdravotnictvo - to znamená, že lekári sú zadarmo, vyšetrenia sú zadarmo, pobyt v nemocnici, vrátane stravy a liekov je zadarmo. Do bezplatnej strerostlivosti nepatrí zubár, optometrist (ak ide o kontrolu zraku a predpisovanie okuliarov, ak máš zdravotný problém za to sa neplatí) a lieky, taktiež v tomto bezplatnom poistení mame zahrnuté aj nevyhnutné ošetrenia v zahraničí, do výšky ich ceny u nás. Okrem toho sú programy, prostredníctvom ktorých môžu ľudia s nízkym príjmom získať zľavy, alebo preplatenie aj týchto úkonov, či liekov.
Súkromná poistka, ktorú spomínaš je len pripoistenie, keď si zamestnaný je čiastočne hradená aj zamestnávateľom a mám v nej zahrnuté napríklad 70% platieb za lieky, zubára, flexibilné benefity $800, cestovné poistenie do výšky myslím $2 000 000, zdravotné pomôcky, masaže … je toho kopec a to robím v štátnej spoločnosti, v mnohých prestížnych súkromných sú benefity často 100%.
Ak tvoja práca neposkytuje zdravotné benefity, napríklad malé súkromné firmičky, potom si môžeš platiť súkromné pripoistenie v plnej výške bez podieľania sa zamestnávateľa, ale aj bez tohto poistenia sa nemusíš “obávať ochorieť”, jedine, že si turista a nemáš cestovné poistenie…
Toľko k poisteniu v Kanade.
Chodte, my sme mali deti v podobnom veku (8 mesiacov a 3 rocne). Isli sme tiez do frankofonnej oblasti. Zariskovali sme a sme spokojni. Aj Slovsci sa tu najdu a aj znamych si najdete a casom aj FR sa naucite. Dom dajte do prenajmu, nech sa o neho niekto stara aked budete chciet prist, tak sa mate kde vratit. Deti sa tak za dva roky naucia pekne po FR. Do Strassbourgu chodime casto a ja so vsetkymi po Aj sa v pohode dorozumiem. Aj ked by som mohla uz aj po FR. Ano mentalita ina, ale zvyknete si 🙂 Mate male deti, vyskusajte 🙂. To mesto je pekne 🙂 a zo zaciatku to bude trosku tazsie, pochopit system fungovania, ale po roku uz budete zabehnuti 🙂
My sme tiež odišli, malá malá vtedy 8 rokov a neľutujem.Zo začiatku sme sa aj plánovali na "staré kolená " vrátiť na Slovensko, ale teraz už nie.Je nám tu dobre, mame zázemie, prácu, známych, ja som si práve tu našla super kamošku. Na SK máme dom,ten akurát ideme predať.

@veroniq85, neverim. Muz je statny uradnik, cize platy skor nizsie ako dych vyrazajuce. Teraz hladaju sekretarku, maturita staci, kludne moze byt absolventka. Tabulkovy nastupny plat 2400 (bez praxe, stredoskolacka a urad), to je cca 1700 cisteho. Neverim, ze by architektka s praxou nezarobila minimalne dvojnasobok.