Odišiel som z miesta dopravnej nehody. Čo teraz?

15. dec 2022

Zdravím, bol som účastníkom dopravnej nehody medzi mnou (cyklista) a chodcom. Chodec vbehol mimo prechodu pre chodcov na cestu predo mňa a nestihol som zareagovať a chodca som zrazil. Hneď som chodkyni bežal na pomoc a kým som chodkyni poskytoval pomoc (pani hovorila že ju bolí ruka tak som jej povedal nech rukou nehýbe a drží ju v stabilnej polohe a pokúšal sa jej pomôcť postaviť z vozovky) počas tohto som poprosil jedného z ľudí postávajúcich popri nás aby jej zavolali sanitku s podozrením že je zranená. V tej chvíli avšak prišiel jej manžel ktorý na mňa spustil vlnu vyhrážok a nadávok a v strachu aby situácia neeskalovala som mu chodkyňu odovzdal do rúk. Odhadujem že svedok ktorého som poprosil o zavolanie sanitky sa rozhodol proti tomuto kedže žiadna neprišla. Párik začal ísť k svojmu odparkovanému autu. Pani sa sťažovala že si necíti ruku a prišla jedna z osôb postávajúcich naokolo ktorá tvrdila že je zdravotníčka a pani rýchlo obzrela, upokojila ju a vzápätí odišla. Ponúkol som ešte páriku akúkoľvek pomoc akú som im mohol dať a túto ponuku zamietli. Vymenil som si s nimi aspoň telefónne číslo aby mi v prípade akýchkoľvek ťažkostí zavolali. Neskôr v ten deň som manželovi zavolal a povedal mi že v nemocnici spísali zápisnicu, ale že nebudú z toho robiť problémy kedže pani bola z väčšej časti na vine. Pani má ruku v sadre z čoho odhadujem že je zlomená. Neskôr mi prišiel telefonát z dopravného inšpektorátu že mi hrozí sankcia za opustenie miesta nehody a ako neplnoletej osobe s vodičským preukazom očakávam že aj odobratie vodičského preukazu a zákaz činnosti. Svedčiť ešte len pôjdem. Mojou otázkou je či by ste sa zachovali rozdielne ako ja, a pomohla by mi aj rada ako by ste postupovali.

zuzinka888
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzinka888
15. dec 2022

Preco by ti mali zobrat vodicak ked si bol na bicykli? Dufaj ze najdu nejaky kamerovy zaznam z tejto udalosti a budes mat dokaz. Aj by som sa popytala ak boli v okoli domy ci prevadzky ci nemaju kamery aby poskytli policajtom.

macik34
15. dec 2022

Asi to nebola až taká zrážka.... Pokiaľ si len ruku udrela a nič vážne sa nestalo, trvala, by som na tom, že si neodišiel a pomoc si poskytol. Kvôli zlomenej ruke sanitka nepríde. Odovzdal si ju manželovi, u lekára bola.. ale zase je to ublíženie na zdraví

autor
15. dec 2022

@zuzinka888 ak sa nemýlim daná ulica je monitorovaná a jedného so svedkov jemne poznám čiže by som vedel zohnať naňho kontakt. odobratia vodičáku sa obávam z toho dôvodu že mi bolo v autoškole povedané že od momentu ako mám vodičák tak sa mi budú aj veci ako priestupky ako chodec rátať naňho a s aktuálnym zákonom o 2 ročnej skušobnej dobe kde zoberú vodičák po 3 pristupkoch a 1 alebo 2 dopravných nehodách ak sa nemýlim.

juliet86
15. dec 2022

chapem ze si bol v soku... je to taka stresova situacia. ja ti osobne v dobrom radim zozen si pravnika a vec ries dalej s prsvnikom. oni sa mozu sudit. vymahat sudne aj mimosudne. ak je nejaka sanca vodicak zachranit tak vyhladaj odbornu pomoc. takisto si myslim ze ti hrosi aj pokita par sto eur. drz sa. to su take tie neprijemne pouce ia do zivota. volat policajtov za kazdy h okolnosti aj ked sa druha strana brani. pre vlastnu ochranu

autor
15. dec 2022

@kitycat nie

bolarazjedna
15. dec 2022

Ja som iba laik, nie právnik.... Ale pre mňa 'odísť z miesta nehody" znamená, že sa ani nezastavís, nekontrolujes druhého, resp keď zistíš že je zraneny/mŕtvi, tak bez akejkoľvek pomoci zdrhnes.

Ty si ale pani skontroloval, či je v poriadku, o pomoc si poprosil (možno pri odchode si mohol zavolať 112, ale vtedy už bola s manželom, čiže nevidím dôvod), pani bola pri vedomí, orientovaná, chodiaca, záchranka nepríde ku každému zraneniu.
Ešte si si s nimi vymenila aj telefónne číslo, no tak kedy by si vymenila, kebyže z miesta činu ujdes? To práveže aj zranená, aj jej manžel môžu potvrdiť, že si neodišla a mala si záujem - inak by si im číslo nedal.

elam1234
15. dec 2022

Niečo podobné sa stalo aj nám, bohužiaľ, keď nezavoláš policajtov , tak sa to berie ako útek z miesta činu

ellemell
15. dec 2022

Nemyslím si, že to bude také čierne ako si myslíš. Poskytol si jej pomoc, takže si z miesta nehody neušiel. Keďže nik z vás ani nekontaktoval hneď na mieste políciu, tak sa to tak podľa mňa ani klasifikovať nedá

elam1234
15. dec 2022

Len chcem podotknúť, že policajtov absolútne nezaujímalo , že druhá strana odmietla záchranku aj privolanie polície a ani to, že sme ich zaviedli domov a asi desaťkrát sa opýtali, či naozaj nechcú ísť do nemocnice, stále tvrdili, že všetko je v poriadku. Skončilo to masnou pokutou 🤷 ale vodičský preukaz nikomu nevzali ani nič podobné, ale stále to klasifikovali ako útek z miesta činu.

majlo1234
15. dec 2022

Ano, treba volat policiu pri kazdej nehode radsej, ludia su niekedy otrasni a pre prachy ochotni klamat. Ja volam aj ked tuknem auto na parkovisku, radsej ako riesit taketo tahanice

bloger
16. dec 2022

Myslím si, že si sa zachoval správne.