Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?
dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede
@hajanka prosim ta, maju v tom taky bordel ze az.... ja im uz nic nehlasim, nevedeli mi zmenit ani meno 🙄
Dva mesiace im trvalo pokial mi poslu spravny danovy kod a preposlu peniaze spat, kedze si riadne odpocitali. Chybicka se vloudila a kto to ma riesit za nich ? ach jo...skoda reci.
@malucqa ja som dostala vypoved, ked som v praci oznamila ze som tehotna, ale nechcelo sa mi to tahat cez sudy. mne to nefer neprislo brat uk matersku, pretoze som si tie peniaze odpracovala a aj ked som vedela, ze sa nevratim, tak sa to dalo. moja kamoska sa dohodla so zamestnavatelom, ze v den nastupu po materskej poda vypoved a tym padom zamestnavatelovi stat preplati jej matersku. to jej ponukli sami!!!
@malucqa tak "nikdy" som nepovedala 😀 , ale myslím, že už nie... fakt nie.. a že je horšie a horšie, to máš pravdu, jedna katastrofa, ale či som už žila v Jablonci, alebo v Plzni, či v Anglicku, vždy som sa musela vrátiť.. doma je doma 🙂
@radlinka @malucqa ja by som sla a uz sa nikdy nevratila (max. na dovolenku), ak mas byvanie, pracu tak zijes na uplne inej urovni ako tu na SR
ked sme sa vratili na SR, hrozne ma to ubijalo, vsetko, cely system, pracovny trh, socialna stranka, uz som si zvykla, ale zivot ktory sme prezili v Anglicku s tymto teraz tu sa neda porovnat. Mozno preto mas ten pocit, lebo uz si zzita so svetom tam, ale skus sa vratit na SR a skus to porovnat 🙂
@hajanka presne tak, ja uz by som na Sk nesla ani zasvet 😖. Zajtra letime domov na prazdniny, musim malej dat urobit novy pas a mam normalne nervy, bolesti brucha 😀 uz len ked si predstavim nakupovanie v potravinach, kde za ten doslova 'odpad' necham cely majland....proste je tam vsetko take ubijajuce...zial.
ja sa chystam odist s malou, ale nie do anglicka, ale do rakuska. avsak to je blizsie, takze si tam chcem vsetko najskor povybavovat, nechat malu tak nastriedacku s nasimi a s jej otom a potom si ju vziat k sebe 🙂 . dufam, ze sa mi to podari ☹ . v okt. mi konci rodicak.
@hajanka no ja som vlastenec 😀 ja som zzita so svojou rodnou krajinou a viem si predstavit aj dobry zivot doma. Tiez vidim tie rozdiely, plusy aj minusy ale napriek tomu by som rada zila so svojim dietatom co najblizsie k domovu. 😉 Neviem si predstavit jedno, ze si zbalim svestky a hor sa do sveta, lebo niekde je lepsie, jedna pani povedala, alebo ze ked mi tam bolo kedysi fajn, bude dobre aj v buducnosti. Casy sa menia, situacia je komplikovana v kazdej krajine, je jedno ci zijem doma, v UK, v USA alebo na Marse. Nikto na nikoho dneska necaka a nikoho nepotrebuje, proste je dost ludi, dost pracovnej sily, aby bol clovek lahko nahradeny a pecene holuby a benefity uz nepadaju. 😅
@radlinka ano, predstavit si dobry zivot na Sk sa da, ale zial, realita je ina a nemyslim, ze sa tak skoro zmeni. Aj ja som hrda Slovenka, Slovensko mam rada, moje deti su tiez Slovaci, aj ked mohli mat aj ine obcianstvo a ani neplanujem menit obcianstvo, dcera hovori aj po slovensky a syn bude tiez, ale momentalne nemam byt na co hrda, to, ako vas Slovakov zotrocili a zbedacili, to je donebavolajuce....a sa cudujem, ze vsetci drzia hub. a krok a tvaria sa, ako je na SK vlastne fajn. 90% si nemoze dovolit kupit ani len kvalitne oblecenie, ved nech ziju sekace a bazare (sorry, ale pre mna by to bolo velmi ponizujuce kupovat zosmolane oblecko po druhych) a tie potraviny, co vam predavaju, by uz ani zvierata nejedli....a potom vsetka ta zavist, posudzovanie, odsudzovanie...kazdeho zaujima len ten druhy a do vsetkeho sa starat, ...toto su veci, ktore mne momentalne na Sk velmi vadia. Svet v zahranici nie je idealny, ale ak ma clovek vzdelanie, vie jazyk a vie pracovat, nie sa len stazovat a nadavat (to robi vela Slovakov prave tu, v UK), tak sa moze mat naozaj luxusne a zit si krasny zivot. Na Sk s tym istym vzdelanim a pristupom nemas ani na hypoteku.
@hajanka no tak mne je to osobne jedno, nie je to ani prva ani posledna krajina kde sme si odzili a zakotvili na urcitu dobu, ale viem si predstavit zivot napr. v nemecky hovoriacich blizsie (resp. na skok domov). MM nie je slovak, takze on je flexibilny 😀 😀 😀
Osobne kazdemu prajem vela stastia, nech to dopadne co najlepsie. Clovek sa najlepsie pouci na vlastnych chybach a zivotnych skusenostiach, tak koncim ...nebudem vam tu rusit klabosenie, idem sa venovat dalsim povinnostiam a uzivat slnka 😀 😀 😀 paaa x
@radlinka ja si rada vypocujem tvoj nazor 🙂 viem ze vela ludi, aj napriek tomu ze zije v cudzine, tuzi po domove 🙂 a je vela takych, kt. zakotvia v cudzine a su tam stastni. Kazdi sme ini. Ja som tam bola max. spokojna 🙂 asi preto, ze som taky akcnejsi typ, nemam problem sa pobalit a ist, ani s dietatom. Su zase taki, co by nesli ani za nic, maju z toho strach. Pre mna je to, aj vzdy bola, vyzva.
A chystate sa este do nejakej inej krajiny? Manzel je akej narodnosti ak sa smiem spytat? Ako dlho zijete v UK?
Jaaj a este jedna vec, osobne chcem vidiet mamicku ktora sa zbali a ide s detmi zit do zahranicia v predstave o 'idealnom svete' bez toho aby bolo nieco zabezpecene, len tak na blink, bez jazykovej znalosti (myslim fluent, ziadne hatlaniny), bez ubytovania, financnej podpory, socialnej, zabezpecenej prace pre muza a dalsich formalit. Ako to je ako suicide. Tak good luck 😉 sorry za vyjadrenie, pokracujte dalej x
@malucqa Tak ja by som urcite nesla len tak bez nicoho. Preco najprv neposles manzela nech vybavy byvanie a potom dojde te smalim za nim?
Ja tu zijem uz skoro 8 rokov a ako to tu baby uz spominali nieje to lahke pokial nevies jazyk a co s malim ked pojdes do prace? ci uz by mohol do skoly??
Ja by som si osobne netrufala s rodinou ked som bola bez zavazkou isla by som aj nakraj sveta ale teraz urcite nie 😅.
@radlinka to veru aj ja, myslim, ze ziadna by nebola taka hlupa a sla s dietatom prec len tak, bez nicoho, uplne na blint 🙂
ja som mala vybavene ubytko a peniaze vo vrecku 🙂 3 mesiace som zila s manzelom, kt. v tom case tam pracoval a potom sa opat pobalila, kupila listok na metro a vlak a vybrala sa s drobcom na opacny koniec, tiez som tam mala ale vybavene ubytko, pracu som si hladala hned ako sme dosli 🙂
jazyk, prve mesiace som nevedela, teda nerozumela hovorovej reci, ale po tych 3 mesiacoch to slo, sama som si vybavila vsetky doklady, vsetky stretnutia, nasla pracu, presla pohovormi, pracovala s ludmi.
@hajanka len dnes to uz tak nie je, ze zamestnaju aj ludi, ktori nevedia jazyk... prace je malo a uz davno nie je v UK tolko prace pre cudzincov. Ja som v UK zila tiez, mam tam stale vela kamaratov Slovakov, ktori sice pracu maju, ale uz to nie je to, co to byvalo. Pamatam si, ako sme si po veceroch zarabali babysittingami a cleaningami, teraz su na to vsetko agentury, ktore ti to sprostredkuju. Volakedy sa anglicanom hnusilo robit podradne prace ako casnik, recepcna atd a tak to robili cudzinci, ked som tam bola ja (2005-2008), tak takychto miest bolo neurekom. Teraz uz to tak nie je... Aspon teda v oblasti, kde som zila ja a kde mam kamaratov a znamych...
Ja nehovorim, ze si nejaku pracu nenajde, ale aku? A este bez poriadnej znalosti jazyka? no neviem neviem..
@kvetinqa ved ja viem, ja som mala tiez problem na zaciatku, aj som robila cez agenturu, ale po case som si nasla svoje miesto a postupom casu aj vlastne privilegia v praci, kde ma brali ako rovnocennu, nie len ako cudzinku, ale musela som si to vypracovat. Samozrejme bez jazyka tazko. Tazko je aj tomu, kto ten jazyk vie, ale bez jazyka je ta sanca naozaj velmi mala.

ja neviem ako vy, ale ja som bola poucena, ze kazdu zmenu som povinna nahlasit HMRC http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/keep-up-to-da... .
V pripade ze opustim krajinu, mam narok na poberanie benefitov (child benefit, tax credits..) po dobu max. 8-12 tyzdnov ak opustam UK po dobu max. 52 tyzdnov.