Odišli ste s dieťaťom žiť do Anglicka?
dobry den chcem sa vas opytat ci ste niektora z vas isli s dietatom a s muzom po dlhom premyslani zit do u.k,len tak na slepo bez prace,bez ubytovania....respektive ci ste uz niekedy boli v u.k vratili sa na slovensko a teraz po par rokov sa chystate spat aj s dietatom.
a ako ste to tam zvladali
diky za odpovede
@hajanka - jj nas aj z nemecka preverovali, jeden cas pozasatavili davky a potom to zasa pustili, lebo vravim je na "vyslanych zamestnancov" nemeckej firmy vynimka zo zakona, lebo ich tam poslal zamestnavatel, nesli tam sami dobrovolne, tak by bolo hlupe prijst o davky, na ktore maju narok. Ale je to jedina vynimka, co poznam, co sa tyka toho, kde sa "zadok" maminky ma zdrzovat, ak davky z toho statu pobera.... tie peniazky maju byt minute opät v krajine a reinvestovane do systemu.
@hajanka
@anjelicek26 baby ja sa zvami nehadam uz neviem ako to malo byt mozno mate pravdu.uz sa na tom nic nezmeni
@anjelicek26 dovody na to aby zostali peniaze v tom istom state sa vzdy najdu 🙂 kolobeh
@malucqa http://www.advicenow.org.uk/advicenow-guides/wo...
Statutory Maternity Pay -je vyplacany zamestnavatelom, ALE zamestanavatel pozaduje tieto peniaze spat od HMRC 😉
Maternity Allowance - je vyplacany by Jobcentre Plus
ahoj, "na slepo" sme nešli, muž tam bol najskôr rok sám, spravil nejaké zázemie a potom sme došli my so synom- čiže ubytko aj práca bola- ja som bola najskôr so synom doma (mal tri roky), vybavili sme rôzne príspevky (vo výške najskôr 500 libier, potom časom klesli na 400, keďže som aj ja začala robiť), ja som si našla cez kamošku prácu na polovičný úväzok- cez víkendy, takže dalo sa aj so synom.. Čo sa týka psychiky, najprv sme bývali s našimi priateľmi (manželský pár, plus jedno dieťa, vo veku nášho syna), takže sme to zvládali dobre, nebola som tam sama a potom došla moja sestra s priateľom aj moja mama 🙂, takže ešte lepšie. No po dvoch rokoch sme sa vrátili domov- chýbalo mi Slovensko, nebavil ma život tam- aj napriek lepšej život. úrovni a už by som nešla nikam 😎
@malucqa ja som maleho zapisala do katolickej skoly, velmi odporucam 🙂 (aj ked nikdy som nemala v plane) 😀 vyzadovali od neho len rodny list myslim 🙂 a to ze je pokrsteny. Inak, super pristup, uplne fantasticky!
Normalne som si dohodla appointment u director v skole, prisla, ze chcem prihlasit syna, vypisala papiere, priniesla doklady, hned ho vzali 🙂 nastupil do Nursery, na vyber sme mali 3 hodky doobeda, alebo poobede, dala som ho doobeda, ja som chodila do prace, snazila som sa na doobednajsie zmeny, zvysok mi ho strazila mama, alebo sestra. Potom po roku nastupil do 1st grade na cely den (9-15) a to mi vyhovovalo uplne super, robila som v novej praci doobednajsie zmeny, zacinala o 9 (dohodla som sa so sefkou) a koncila o 14tej 🙂
Zaciatky boli pre neho tazsie, lebo on ani na SR v skolke velmi medzi deti nezapadal, mal odstup. Ale stal sa z neho taky pozorovatel, sledovatel 🙂 ucitelka sa mu veeeelmi osobitne venovala, rozpravala na neho a tak.. za par mesiacov porozumel bezne frazy a do pol roka vedel rozpravat aj porozumel a potom to uz slo, nasial si kamaratov ako zacal viac komunikovat, zapajat sa do hier a uloh 🙂 vystrajat 😀 ...
@hajanka - nas tento prestup caka tiez od septembra, ale na skolu v nemecku. Nastastie ju vzali do medzinarodnej skoly, kde bude mat vyuku v anglictine, tak hadam to nebude mat take tazke.
@anjelicek26 podla mna nebude 🙂 bude jej tam super!
@hajanka ahoj nie maternity plati zamestnavatel u ktoreho clovek odpracuje. Tiez uz nemusia byt registrovani v home office, to uz padlo davnejsie. Takze nepotrebuju nic, len si zajst do JOB CENTRA a poziadat o NI - national insurance, pozvu ich na pohovor a poslu karticku, ktora zamestnavatelovi musi stacit. Tiez to moze pre nich vybavit zamestnavatel, zavisi od moznosti. 😉 @malucqa
@malucqa ja som sa v 32tt vratila s drahym na sk a matersku som brala z uk. SMP ti plati zamestnavatel, pokial si u neho pracovala dhsie nez 12m a vratis sa k nemu spat (resp. sa nejako dohodnete), MA plati stat pokial mas zaplatene NI odvody za urcitu dobu a pracovala(podobne ako na SK). neviem aky by bol byval tvoj pripad. ja som po ukonceni materskej zdokladovala socialnej poistovni co bolo treba a dostala som potom rodicak... ostatne prispevky som brala tu, ale mali v tom poriadny hokej...
@danielllka nikdy nehovor nikdy 🙂 uvidis na svk bude este horsie
@radlinka ano, mala som pocit, ze sa nieco ohladom Home Office zmenilo 🙂 len som nevedla presne povedat.
Maternity plati zamestanavatel, ale ako som vyssie vyhladala, tak ten si to potovom vyuctuje s spat od HMRC, aspon takto to je na ich stranke uvedene. Urcite to nejde priamo zo zamestnavatelovho vrecka 😖
SMP is paid by your employer, who then claims it back from HMRC (HM Revenue and Customs).
A este ak sa nekvalifikuje na Statutory Maternity Pay, tak dostane Maternity Allowance z Job Centra ( je to vyplacanie tej zakladnej davky materskej) napr. pre tych co su self employed alebo pripadne boli predtym zamestnani. Ale o tom nebola rec/otazka, ci ??? 😕
No neviem, osobne by som zostala sediet doma na zadku a vyslala muza sameho 😀 😀 😀
@malucqa pocuj, ja by som ti napisala pravdu, ale nechcem tu virit vzduch, zostante sediet radsej pekne na slovensku, tam vam bude lepsie aj s dietatkom. Bude mat davky, tri roky nemusis do prace, podporu, rodinu, lepsiu zdravotnu opateru, priatelov, proste zazemie, ktore matka potrebuje pre svoje dieta. 😉

@hajanka no my sme tam byvali sami..takze problem sme s nikym nemali..a v tehotenstve vies na vsetko povies hej si rozcitlivela..ja postupom casu strasne lutujem ze som sa vratila.v uk aj ked som setrila sme si kopu veci mohli dovolit.tu na svk len korunu pocitam je tu tazky zivot strasne