Odkiaľ ľudia berú peniaze?

11. feb 2024

Nechápem jednu vec, každý hovorí aká je chudoba ale odkiaľ potom tí ľudia majú také drahé autá a domy? Pozrite sa napr. do Bratislavy, každé druhé auto drahý Mercedes, veľké domy... Jasné že tam sú vyššie platy ale zas nie každý ma 5000€ mesačne. Odkiaľ majú títo ľudia na to peniaze?

Robím prácu ktorá ma veľmi baví a som spokojná ale po zaplatení všetkých mesačných výdavkov mi ostane tak 100-200€. Kde robím chybu?

tani777
11. feb 2024

No,ked si odmyslim,ze trochu prehanas..nebyvam sice v bratislave,ale neverim,ze kazdy druhy clovek tam ma take drahe auto..tak dalsia vec je,ze kopu ludi ma azto na leasing,dom na hypoteku..proste s pozickou mas kopu moznosti..radsej nech mi ostane 100-200€ ale nemam pozicku..aspon ja tak..

obkladac
11. feb 2024

Pracujú viac.

jajanka31
11. feb 2024

Ano vacsinou to ludia vravia. Ale realita je ina. Tiez je tu skupina ludi ktory sa prikryvaju perinou na aku vobec nemaju a ziju na dlh od vyplaty k vyplate. Vsetko poplatia a neostane im nic tak sa stazuju ze chudoba..

veselo_neveselo
11. feb 2024

Ako pises, nie kazdy ma 5k na mesiac. Mnoho ludi ma drahe auto ale nebyvaju nijak honosne. Mnoho ludi maju domy, ale nejazdia na novych mercrdesoch.
Co robis zle? Si spokojna v praci, bavi ta. A kedy si ju naposledy zmenila aby si mala viac penazi? Kedy si naposledy bola za sefom ze chces pridat?
Ti, co maju, castokrat aj nieco vedia, ucia sa dalej, napreduju. Zakladaju vlastne podnikanie. Pracuju v zahranici.

jajanka31
11. feb 2024

Ludia sa naucili velmi stazovat a ani nemaju na co.. je dnes v mode sa len stazovat a vsetko hodnotit a kritizovat ale tym co sa snazia trochu inak sa dari.. uz davno neplati ze ten co viac robi aj viac ma.

janka95
11. feb 2024

Tak veľa ľudí niečo zdedí. Alebo to auto splacajú. Prípadne sú dvaja v rodine lepšie zarábajúci.. alebo majú aj dve roboty.. nie všetko čo vidíš tak aj musí byť..

jajanka31
11. feb 2024

@tani777 presne ani nahodou tu nema kazdy druhy auto za 70 ani za 50 tisc. Vela ludi jazdi na firemnych..

domkakvet
11. feb 2024

Prehanas a neries do coho ta nic.

h2
11. feb 2024

Veľké domy v Bratislave? Veď tu drvivá väčšina ľudí žije v bytoch.

danica2711
11. feb 2024

už zas sa tu ide nejaký anonym udáviť závisťou?! Týchto tém je tu v poslednej dobe ako maku

autor
11. feb 2024

Niesom zavisitiva ale drem kazdy den 10h a nemam sa ako tito ludia. A to mam vystudovanu vysoku skolu. Zijem v podnajme, mam lacnejsie auto.... nestazujem sa ale tiez by som sa chcela mat v zivote lepsie.

la_dolce_vita
11. feb 2024

Maloktory zamestanec zije len z vyplaty na vysokej nohe. Ti velmi dobre zarabajuci podnikaju, dalej dedici z dobrych rodin a politici plus ludia na nich napojeni, rozne statne zakazky a tunely..

juliacenc
11. feb 2024

Presne tuto otazku si kladiem

larisa
11. feb 2024

Tiež ma to zaujíma. Pretože obyčajný človek žije z výplaty do výplaty.

diewcatqoo
11. feb 2024

Pretoze mnohi Slovaci sa radi pochvalia cimkolvek, co posobi draho a do oci bijuco, aby ostatni videli, ze maju viac, nez sused. Budu splacat xy poziciek, len aby ostatni videli, ze sa maju dobre.
Mne je vzdy tak smiesnotrapno, ked pridem na Slovensko a vidim tam ludi vyobliekanych od hlavy po paty v "znackach". Zeny pysky napichane na maximum, umele vlasy, mihalnice, ktore posobia tak strasne lacno, ale ony maju pocit, ze su uzasne a ked na ne civim, tak si myslia, ze im zavidim, ale v skutocnosti civim preto, ze nedokazem pochopit, ako sa niekto dokaze tak zhovadit. Detto chlapi, "sportak" na splatky turuje pod blokom, aby kazdy videl, ako super sa ma, ale tankuje za desiatku. Uz sa mi stalo na SK, ze som na benzinke stretla typka v Gecku, ktory to mal prerobene na plyn 🫣

stanka562
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1ryba
11. feb 2024

Pôžičky, pôžičky, pôžičky. Okrem tých, čo na to naozaj majú.

mimolimit
11. feb 2024

Ja si kladiem rovnaku otazku, ale z opacnej strany - odkial ma moja sesternica z Turca peniaze na velky rodinny dom, garaz a dve auta? Pracuje ako ucitelka na gymnaziu a manzel ovlada CNC frezu. Smiala sa mi, ze v BA zijem v byte mensom ako jej garaz (moj byt v Starom meste ma 36m2) a jej garaz asi 45m2. Pozemok pod RD zdedila, ja v BA nemam po kom dedit a vsetko si musim sama zabezpecit. Pracujem 8,5-10h denne, priblizne 1,5h dochadzam MHD do prace. Ked si myslis, ze je to tu take lahke, prid sem byvat a zarabat tie tazke peniaze. Uz ma nebavia tieto nekonecne a castokrat anonymne diskusie ako sa v BA mame skvele a padaju nam pecene holuby z neba…

marsmykkok
11. feb 2024

Lebo nožnice sa čím dalej tým viac otvárajú. Sú pomaly len chudobní a bohatí, stredná vrstva mizne. Na jednej strane máš rodiny s majetkami na 10 A4 ktorým majetky na hodnote posledné roky výrazne stúpli, zabezpečených majú ešte 10 generácií dopredu. A na druhej strane rodiny čo majú skromný byt, deťom poskytnú vzdelanie, ale na štart do života im prispieť nevedia a potom takýto mladý pár ak chce spolu žiť, často hoci obaja zarábajú, hypotéku nedostanú a idú do prenájmu, ktorý je stále viac žiadaný a ceny rastú a zase dajú pár stovák do vrecka tomu bohatému, čo ten byt vlastní a má ho na zarábanie. A ak dajú jednu výplatu na podnájom, ťažko šetriť a dosiahnúť vlastné.

mimikarol
11. feb 2024

Veľa ľudí má aj firemné autá. Napr. my, bývame v dome 6 rokov a medzitým máme už druhé luxusné cca 60tis. auto. Chuderu našu susedu išlo rozhodiť že máme už druhé. Už zistila že tie autá sú firemné, tak hádam spáva kludnejsie

palicka
11. feb 2024

Vieš, niekedy 10 hodin nestaci. Mnoho ludi ma 2, ba niektori 3 zamestnania, aby si dopriali dom, auto, dovolenky...alebo maju 1 pracu, ale makaju aj 14/16 hodin denne. Ja netvrdím, ze je to správne. Ale ak im to vyhovuje, nech si takto ziju...predsa len, ak mas rozum v poriadku, predpokladam, ze i slobodnu volu a rozhodujes sama za seba..a posledne, co ma trapi, je to, ako ziju ostatni

momoftwo35
11. feb 2024

To, ze vidno drahé domy a autá ešte neznamená, že má človek reálne väčší majetok ako ten, ktorý to nemá. Podľa overených dát vyše 90% týchto ľudí má lízingy a vysoké hypotéky, teda príjem vs spotreba je vo veľkom nepomere. Pohybujem sa aj medzi ľuďmi, ktorí sú ale že veľmi za vodou, avšak nikto by to na nich nikdy nepovedal, vozia sa na 10 ročnej bežnej značke auta, takí, čo ozaj majú, nepotrebujú, aby to o nich vedel celý svet. Zdanie klame a veľmi
A tak 90% tých, čo majú drahé autá prídu do servisu a keď je potrebná oprava od 500€ vyššie, nemôžu si to dovolit( tiež priamo overený zdroj). Ľudia by sa čudovali, aká je realita a veľmi

petronelag
11. feb 2024

@mimikarol Veľa ľudí je takýchto závistlivých, aj syn mal firemné auto a susedia si mysleli, že my sme mu to kúpili my a keď mu dali nedávno iné, tak sa čudovali, že prečo sme to prvé predali.

azzflo
11. feb 2024

Male percento ludi zijucich v luxuse robia niekoho zamestnancov. Vacsinou maju bud svoje podnikanie, alebo proste rodina, kontakty, pripadne to je vysoky management. Luxusne auta sa kupuju prave na firmy, aby si ich podnikatelia mohli dat do nakladov. Radsej si clovek kupi drahe auto, ako by mal odviest viac penazi na daniach.
Radovy zamestnanec proste nikdy nebude zit luxusne. Tak by to podla mna aj malo byt, u nas je skor smutny ten opacny extrem, ze ludia si nevedia z beznej prace pomaly zabezpecit ani standard.
Mna vzdy pobavia auta v hodnote 100+ tisic parkujuce pred starymi panelakmi, ale to su asi vacsinou prave tie firemne

tttbb
11. feb 2024

Makaju , neminaju na hluposti a buduju pasivne prijmy. Tak nejak v skratke.

egonsk
11. feb 2024

Ono v BA zije vela ludi na dlh a zrejme obdobne aj v inych vacsich mestach. Ty im nevidis do kuchyne, takze netusis ci im niekto pomaha, alebo ci nemaju aj 2 prace a podobne. Ko kretne Bratislava je asi zo stvrtiny zaplnena ludmi co tam chodia na tyzdnovky, alebo sa tam pristahovali z inych kutov Slovenska, kde mozno predali domy a hektare pody, aby sa teraz mohli pochvalit ako im je dobre a pritom realita moze byt inde. Niektori moji kolegovia zarabaju nad 3000 cisteho a ich zeny podobne a predstav si, ze su zufali, ked im meska vyplata, lebo na ucte nemaju ani na vsetky pravidelne poplatky, t.j. ani mesacnu rezervu. Na hypoteke a leasingoch utratia obrovitanske peniaze z ich prijmu, zvysok minu na zivobytie a na dovolenku chodia iba ked im nabehnu mimoriadne odmeny.

mooonika1975
11. feb 2024

@marsmykkok tak tak ,toto si aj ja myslim

maranta_leuconeura
11. feb 2024

Bratislava nie je dedina, tu je tych domov co do poctu domacnosti minimum. Vacsina byva v bytoch do 70m2.

Autorka a co robis? Aku mas profesiu? Lebo vcera tu tiez jedna ucitelka vyplakavala... Zial nie vsetko je adekvatne ohodnotene, ale ako sa hovori, kazdy si je strojcom svojho stastia. Mozno treba zmenit zameranie alebo necakat, ze ti budu zdvihat plat sam od seba (treba poziadat, pozriet sa ku konkurencii a pod).

valeria_h
11. feb 2024

Nerobíš nikde chybu, buď zdedili, pracujú na teplých miestach, ktoré im vybavili rodičia, podnikajú, veľa ľudí nelegálne. Veľa dostali od rodičov, napríklad byty, to sa potom ľahšie žije. Potom hŕstka ľudí, ktorí študovali napríklad medicínu, no a zvyšok sme my obyčajní, čo sa mali lepšie učiť a nemuseli závidieť 😁 (vtip).

alickapusinka
11. feb 2024

Si zdravá úplne TOP ak áno máš diamanty máš to čo už ma malo kto. Ak si zdravá všetko sa dá. Najväčšie bohatstvo nie je krásny dom víla z bazénom, drahé auto a tisíce na konte najväčšie šťastie je že si zdravá.