Odobratie titulu pri spochybnení Bc. práce?
Ahojte, prosím nech reagujú len tí ktorí napíšu názor k veci. Ak má študent ukončenú Vš druhého stupňa, a škola by dostala typ že bakalárku si nenapísal on myslíte žeby to škola nejako spätne riešila keďže je škola už skončená a bolo by to slovo proti slovu, keďže odobratie získaného titulu naše zákony nepoznajú. Viem že je možné nepripustenie k štátniciam avšak to človek musí ešte študovať. Ďakujem
A ako dokážu, ze to písal niekto iný? Ved to je úplne bežná prax na sr...sa divim, ze sa tomu vobec niekto čuduje 😂 keby to okopiroval, tak je aspoň dôkaz ta druhá práca, ale takto....titul by nemala polovica ľudí ktorí ho majú, keby toto riešia na školách
@zuzka3 ten človek čo to písal to chce nahlásiť pretože dlhuje peniaze(ohľadom inej veci) a vyhráža sa tým že to nahlási keď chceme vrátiť peniaze - je to firma ktorá zato dostala zaplatené poskytujú "podklady pre práce" . Ale keďže je štúdium ukončené a bolo to pred 2 rokmi neviem či sa dá odobrať titul alebo niečo také.
@janka6505 titul sa da odobrať pocas celého života. Je to však nadlho a máloktorá škola by to riešila... ak ma však pisajuca firma dôkazy, ktoré budú stačiť na dokázanie a škola by tým prisla o meno (ak by to šlo do medii) tak verím, že sa tým zaoberať bude a moze byt titul odobraty. Vždy je to riziko!
@janka6505 nie
@danusskaaa, na zaklade coho by asi tak skola ten titul odobrala? Lebo mu bakalarku napisal niekto iny? To nie je dovod. Takze nie. U nas sa titul odobrat de facto neda. Ale pripustam, ze sa mohol menit zakon, takze to netvrdim na 100%. Zato § na to, co pise @janka6505 zakon pozna, vola sato vydieranie. Takze by som pana velkohubeho ubezpecila, ze moze podat, co len chce a ja tiez.
Normalne by som im jasne vysvetlila, že podám trestne oznámenie za vydieranie, plus nieje problém dať to do médií, čím by prišli o všetkých budúcich klientov. Neboj sa len to na teba skúšajú, nedaj sa
@janka6505 ale prosim ta, ved nech to nahlasia. Skole je jeden Bc. titul u prdele. Keby to bol Prof. alebo doc., tak ok, to by sa zrejme riesilo. Ale Bc.? Kludne danej firme povedz nech to nahlasia. A rovno ze ty potom rozsiris, aki su podrazaci a firma skonci, nikto o nich ani nezakopne.. ci su si toho vedomi.
Ty si sem uz raz tuto temu pisala. Predpokladam, ze nechcu vratit peniaze za diplomovku, ktoru si si nakoniec pisala sama, alebo so nakoniec dala inej firme. Nebud prosim ta taka vys*ana. Mala si si to napisat sama, ked teraz sa bojis kazdeho pr*u. Este v 50ke to budes riesit, co ked ti odoberu titul?
toto sme tu riešili pred cca 3 mesiacmi .... nechaj ho , nech ohlási, aj tak s tým nič nespraví.... moja mama kedysi písavala diplomovky - museli byť napísané bezchybne a PC neboli....
@vroni tieto firmy maju v popispch, že len "pomáhajú " pri písaní (v zbere informácií a usmerneni ako sa prace píšu) avsak ak by dokázali, ze prácu napísali oni a obvinili dotyčnu, že ukradla ich dielo ... A nedajbože to chcú zverejniť tak univerzita urcite začne konať. Nechce si nechať kaziť meno. Ale to musí byť fakt podložené a je to na dlho. Osobne poznam osobu, ktorej titul mgr. zobrali len kvôli podvodom s prácou. Ale tam toho bolo viac. Dokonca kedze uz mal titul vyšší ako ten odobratí tak vzali aj ten. Trvalo to 8 rokov 😕
@danusskaaa, toto sa dalo, tusim do nejakeho 2006?8? Potom sa zakon novelizoval a technicky sa da odobrat len titul docenta,a profesora. Bakalar a magister, ak su uz raz udeleni, su vecni, aj keby diplomovku preukazatelne napisal susedov pes. Viem, ze sa hovorilo o dalsej novelitacii zakona, ktora by odnimanie titulu povolila, ale mari sa mi, ze nepresla ani cez navrh...
@janka6505 Tá osoba má niekde uloženú kópiu práce, ktorú pre teba napísal/a. On nemusí tvrdiť, že tú prácu pre teba napísal. Môže tvrdiť, že si ju ukradla, že si sa k nej nejako dostala a použila ju. Každopádne, minimálne hanbu ti narobiť môže. A verejne ťa označiť za podvodníčku. Ono by sa to asi malo stávať častejšie, aby si ľudia začali diplomovky písať sami. Trasieš sa o titul, ale ani diplomovku si nebola schopná napísať...
Autor práce by teoreticky mohol na Teba podať trestné oznámenie pre trestný čin podvodu. Zároveň si porušila aj autorský zákon a práva tretích osôb. Na strane druhej, predpokladám, že ste uzavreli zmluvu o dielo. Okrem toho, určite má uvedená webová stránka aj nejaké podmienky ďalšieho zverejňovania a poskytovania práce - mnohé z nich zaväzujú objednávateľa k tomu, aby napísanú prácu využil len pre vlastné účely a nezverejnil ju pod svojím menom - takýmto a mnohými iným spôsobmi tieto firmy obchádzajú platnú legislatívu.
Na strane druhej, napísanie práce pre iného človeka je úplne bežná prax. Navyše, prešlo dosť veľa času, pričom interné predpisy vysokých škôl spravidla za takéto disciplinárne previnenie sankcionujú ukončením štúdia a nie odobratím titulu spätne. Aj keď titul bol získaný neoprávnene...
PS: z autorovej strany nejde o trestný čin vydierania ako Ti radia dievčatá vyššie - týmto smerom sa teda neuberaj.
@vroni Pretože na to, aby mohlo ísť o trestný čin, musela by byť naplnená jeho skutková podstata, t. j. zo strany páchateľa by muselo ísť o nútenie (aby osoba niečo spravila, nespravila alebo strpela nejaké konanie) násilím, pod hrozbou násilia alebo inej ťažkej ujmy.
Rozumiem, ako to myslíš, no takéto "vydieranie" nie je trestným činom.
@renatik91, no toto som veru nevedela. Takze ak nejakemu prachacovi teraz poviem, aby navalit prachy, inak o nas vsetko poviem jeho manzelke, tak ho nevydieram, len mu navrhujem moralne labilny obchod? Dufam, ze som nikoho prave neinspirovala (lebo v mojom veku by mi skor hrozilo, ze dany prachac umrie na sialeny zachvat smiechu, nez ze by pustil perie)

To by mala prúser nielen autor, ale aj škola a profesori. Ak nie sú priame dôkazy..... slovo proti slovu.... podľa mňa to nebudú riešiť. Môj osobný názor. Nemajú ako dokázať, že to písal niekto iný. 😀 Iné by to bolo pri kopírovaní....