icon

Oháňanie sa titulom

2. jún 2023

Zaujímalo by ma ako ste na tom vy. Ako vnímate keď sa niekto háňa svojím titulom a robí zo seba niečo "viac"? Alebo máte pocit, že by sa ľudia mali správať inak k osobe ktorá má len maturitu/výučný list ako k osobe ktorá má VŠ?

lavender94
2. jún 2023

Nezakladam si na tom, príde mi to ako píše niekto hore, malomeštiacke. Hlavne, keď sa niekto tituluje bakalarom z nejakej pofidernej vysokej školy ešte aj pri ubytovaní na hoteli. Ale myslím si, že pri formálnej pracovnej interakcii sa patrí osloviť titulom aspoň na začiatku. Ja to tak robím, ale ani neviem či to niekto robí mne :D čo som si ale všimla a bola som z toho dosť asi skalmana, že v jednej nemocnici sa ku mne zrazu začali chovať milo, keď si všimli na dokladoch Dr farmácie, inak sa tam k "obyčajným ľuďom" (fakt veľké uvodzovky) chovajú pomaly ako k zvieratám.

jamimo
2. jún 2023

@mandzula si predstav, že v Taliansku na cintoríne sú hroby a hrobky staršieho dáta známych, "významných" mešťanov ktoré to uvádzajú. Napr. Giacomo Bartoletti confettiere, alebo Paulo Sineri architteto. Asi z dôvodu spoločenskej vážnosti, dobre odvedenej práce alebo aby vedeli okoloidúci mešťania ktorý- ten zosnulý odpočíva na danom mieste a spomínali na neho (napr. ten piekol výborný chlieb, koláče...) Iný kraj, iný mrav.

lavender94
2. jún 2023

Ale napríklad rada oslovim titulom starších ľudí, ktorých majú všetci za senilnych. Príde mi, že si zaslúžia trošku viac rešpektu, pretože im ho veľa ľudí už neprejavuje. Toto nám raz poradili ešte na škole a veľmi sa mi tá myšlienka zapáčila.

zitaje
2. jún 2023

Ja som si dala zapísať titul do OP x rokov po skončení školy kvôli tomu, že som chodievala tlmočiť na políciu a policajti sa ma viackrát pýtali, ako to, že nemám titul, nedokončila som školu? To bolo jediné miesto - polícia - kde to niekoho zaujímalo, a vlastne potom ešte pri pôrode ma doktorka oslovovala pani magistra, hneď mi ani nedošlo, že oslovuje mňa - mám Mgr. titul ale nie som magistra-lekárnička 🙄😀
Inak si titul píšem len tam, kde je na to vyslovene kolónka. Nevidím v tom nejakú pridanú hodnotu, vešať ľuďom na nos, aké mám vzdelanie, ak nejde vyslovene o pracovnú pozíciu, kde je to relevantné...

vroni
2. jún 2023

@zitaje, ale magistra je správny formát. Mne zas vykruca uši až do nebies, keď ma niekto osloví tým otrasný patvarom, ze pani magisterka. Ta v lekárni je tiež len ženský tvar magistra, nie je to (len) špecifické pomenovanie lekárničky. Správne tvary sú magister a magistra. No, aj doktor a doktora, ale tam sa to k akosi časom narvalo 🤷‍♀️

mandzula
2. jún 2023

@jamimo zaujimave, dik za novy poznatok. Ale ako pises, iny kraj, iny mrav, u nas by to bolo asi dost zvlastne.🙂

jamimo
2. jún 2023

@mandzula každopádne zaujímavé aj pre mňa.

monillia
2. jún 2023

Bývalá kolegyňa si titul písala aj na dovolenkový lístok 🤦‍♀️.V reálnom živote som z nej mala pocit, že ma ledva ZŠ skončenú.

zitaje
2. jún 2023

@vroni ja viem, že magistra je správny tvar, ale nevidím dôvod používať titul ako oslovenie rodiacej ženy... kamoška má PhD a oslovovali ju pri pôrode pani doktorka a ona nikdy nevedela, či oslovujú ju alebo niektorú z kolegýň. Proste tam sa to nehodí a je to zbytočné.

zorkahorka
2. jún 2023

@panelacikova mam kamosku, s vs titulom, ale vseobecny prehlad nulovy. ked mi napriklad par rokov dozadu zadrela, ze nevie, kto je lukas latinak alebo si nevedela vybavit, ktora je milka vasaryova, skoro som odpadla.

vroni
2. jún 2023

@zitaje, aha, tak to áno, som mierne nepochopila 🤣🤣🤣

kika2565
2. jún 2023

@colsami
@colsami vás klienti ale mňa suseda ktorá pokiaľ nemala Bc tak ani menovku nemala na schránke... ale už je Bc tak je aj menovka🤣

zorkahorka
2. jún 2023

@vroni no ja neviem... ja si to pamatam takto https://akosapise.sk/magistra-alebo-magisterka-...

vroni
2. jún 2023

@zorkahorka, ale áno, je to umelo vytvorený novotvar. Ženská podoba slová magister z latinčiny je proste magistra a nie magisterka (mne magisterka strašne evokuje hysterku, nepýtaj sa ma, prečo). Inak ja mam na Diplome napísané, ze mi škola udeľuje titul magister toho a toho. Neterka, ktorá statnicovala 15 rokov po mne už má udelený titul magisterka (otrasné). Neviem, ktorý jazykokazic si túto idiotsku formu vymyslel, ale hrozne sa mi prieči.

zorkahorka
2. jún 2023

@vroni no asi ten isty, čo vymyslel slovo hranolceky - na to slovo som specialne alergicka. lebo - ktory blbec uz vola hranolky hranolceky, že????

nikolka1986
2. jún 2023

Akože ak má niekto dôležitý titul, tak prečo nie, nech sa pochváli, veď na tom roky makal. Ale povyšovať sa, to teda nie ! Veď aj tu každá tretia píše že je minimálne PhD. a ktovie 😀

nenne27
3. jún 2023

@lelelienka titul v OP treba mat, bracha na to upozornil notar na dedicnom konani.ak ho ma, treba ho tam mat, aby nedoslo napr.pri dedeni ku komplikaciam

lelelienka
3. jún 2023

@nenne27 nie, nie je to naozaj povinne, to mas ako napr. s krvnou skupinou - mozes si ju zapisat, ale nemusis. Ked neveris, citaj tu https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Titul tam mozes mat ak ho chces pouzivat v uradnom styku, napr. na zmluvach, problem by nastal len ak by si si napr. na zmluvu napisala titul, ktory nemas zapisany v OP, ale inak ziadny problem. Ja som si dala zapisat titul pred menom ked som menila OP, ale druhy titul uz nemam zapisany a ziadny problem nikde.

oranzovyvevericnik
3. jún 2023

@jamimo
@mandzula podobne som videla v Prahe. Nielenze profesie na nahrobku, ale aj zeny mali napisane, kto bol ich muz. Napr. Klara Vyskočilová, manzelka obchodnika Bohumila Vyskocila. :D

katka700
3. jún 2023

@oranzovyvevericnik To je z dôb keď hodnota ženy spočívala v tom ako dobre sa vydala 😂 v dobovej literatúre sa stretneš aj s tým že v spoločenskom styku ženy oslovovali mužovym menom, napríklad pani Bohumil Vyskočilova 😂 ako keby nebola samostatna bytosť ale len mužov doplnok.

mandzula
3. jún 2023

@oranzovyvevericnik zaujimave. Napadlo mi to iste ako @katka700.

panelacikova
3. jún 2023

@zorkahorka má pravdu, nie je to umelo vytvorené, normálne to funguje v slovníku ako dvojtvar
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=magistra&s=exa...

modrykolibrik
3. jún 2023

Mame v praci kolegynu ktora ma Mgr. titul a chce si urobit doktorat. Nikto z nas nevedel, ze vzdelanim je od nas najvyssie. A mame dalsiu kolegynu ktora studuje na bc ale kade chodi a ma nieco urobit vyblakuje ze to je pod jej uroven lebo ona bude mat Bc.

jamimo
3. jún 2023

@oranzovyvevericnik zaujímavé, sme sa niečo nové dozvedeli.

jakoma
3. jún 2023

Mam Ing. a nikde to nepouzivam, nemam to v obcianskom (v praci samozrejme potrebujem VS). Dnes je to zvlastne sa ohanat titulmi, to malo zmysel, ked mlady musel byt pomaly zo zamozneho rodu aby si mohol dovolit studovat a nezarabat od 16tich. Moj pradedo skoncil VS niekedy okolo roku 1937, to bol Pan inzinier🙂 dnes je to ine.

lopka1313
3. jún 2023

No, to s tou schrankou mi pride v pohode. Nasi maju tiez na schranke Ing. XYZtovi, lebo moj dedo byvajuci v tej istej dedine sa volal rovnako, ako oco, len bez titulu. A parkrat nam vymenili postu (a dedo sa strasne stval, ked mu raz nasi omylom otvorili nejaku fakturu ci co, lebo bola na jeho meno, ale pristala v nasej schranke a nevsimli si cislo domu v adrese).
Aj na svadobnych oznameniach mi to pride normalne, teraz sa mozno davaju take neoficialne, ze len mena, prezyvky alebo inicialky, ale este par rokov dozadu to bolo uplne normalne, ze sa tam pisali cele mena aj adresy, vratane titulov a neviem coho, nehovoriac o tom, ze ak pol dediny malo jedno priezvisko a deti mali casto pouzivane mena, tak sa tak aspon rozlisilo, ktory Jozko z tej dediny, kde je samy Mrkvicka, sa to bude zenit... Lebo to oznamenie nedavate len kamaratom, ale velakrat fakt vsade.
Ja titul mam tiez. V praci ho mam automaticky v podpise e-mailu, ale bezne ho takmer nepouzivam. Len vo vsetkych uradnych veciach. Mam ho aj v obcianskom, ked som si ho asi rok po skole menila na novy z dovodu skoncenia platnosti.
Viac sa vsak stretavam so zosmiesnovanim titulov, hlavne, ked sa niekto smeje, ze skolu a titul tu ma kazdy, a tak sa ho spytas, aku skolu teda ma on, ked uz to nadhodil (a ked podla neho kazdy) a potom zistis, ze ziadnu... A pritom je vo veku, ked ju podla jeho slov "davali kazdemu" (cize nie nejaky 50+).
Ono za tym titulom velakrat stoji 5-6 rokov tazkeho studia, discipliny a casu, kedy ti bez neho uz zarabali a vedeli si zariadit zivot, lebo mali na to financie. Mne vysoka dala vela. Z naivneho dievcatka sa stal clovek, ktory sa o seba dokazal postarat, aj ked ma vtedy financovali rodicia, tak som zazila ten zivot bez mamy za zadkom, varit, prat, fungovat, existovat, vybavovat po uradoch, ked mas rodicov 300 km daleko, prebrala zodpovednost za nespravene a opakovane skusky, zistila, aky stres dokazem zvladnut a tak podobne...

michellemary
3. jún 2023

@zitaje tú moju vyššie spomínanú kamarátku riaditeľka školy, kde učí, oslovuje na poradách pred kolegyňami štýlom: "Toto a toto urobí doktorka Zorka." (Akože titul, a KRSTNÉ meno. 😀)

michellemary
3. jún 2023

@vroni Jazykový ústav Ľudovíta Štúra to má na svedomí. 🙂

eeffka
3. jún 2023

My mame kolegu co ma Ing. Bc. XY, volame ho Inzinierbakalar.... robi pri lopate 🤣

vroni
3. jún 2023

@michellemary, prznitelia jazyka, akisi!!! 🤣🤣🤣