Opäť stredná škola po 20-tich rokoch
Mozno sa vam to bude zdat uletene, ale....mam skoro 40 na krku, neviem sa uplatnit na trhu prace, som na invalidnom, mam 2 deti a rozmyslala som, zeby som sa opat vratila do skolskych lavic na strednu, konkretne na zdravotnu, ako zdravotny asistent. Myslite si, ze ma to zmysel?? 😕
podla mne zmysel to ma urcite len ci to budes zvladat, skola +deti , ak ano a mas pocit , ze si najdes v tom novom obore pracu tak chod do toho, drzim palce 🙂
@junovka nema. teda takto. kazde vzdelanie ma zmysel, zalezi na odbore. do skoly mozes ist aj ked budes mat 70, vek tu nehra rolu. ale co sa tyka zdrav. asistenta, to je nieco ako sanitar. v podstate nikdy nedosiahnes plat sestry - a ten je aj tak nizky, budes robit to, co robia sanitari. budes v 8-12 hodinovych sichtach robit vacsinou toalety pacientom - umyvat ich, prebalovat, mozno osetrovat rany, podavat jedlo. ak ta to bavi, chod do toho a nepozeraj na vek. ak sa v tom nenajdes, skus iny odbor, je ich dost na externe studium, od vymyslu sveta. hlavne sa rozhodni, ci chces prejst praxou po zakladnych oddeleniach a stat sa prebalovackou pacientov. lebo sice pomahat ludom v zdravotnictve je poslanie, ale realita ina a zrazu ked budes musiet dvihat pacienta 100 kiloveho a budes na to sama a pises, ze si ID, tak mas asi zdrav. problemy, tak to nie je bohvie co. premysli si, rozhodni sa. drzim palce a naozaj, studia sa neboj a vobec neries, ze ma 40 na krku.... keby si poznala moje plany..... 😀 😀 😀
Dnes som bola osobne na zdravotnej skole sa informovat ohladom studia a prijmaciek, tak mi bolo povedane, ze som svojim hendikepom mozem kludne to studovat a pracovat potom.V podstate mala som na mysli po skonceni skoly sa zamestnat do ambulancii ako zdrav.sestra.
@junovka nie, zdravotnicky asistent nie je zdravotna sestra. to bolo do roku 2002 ci 2004 tusim ako 4-rocne studium alebo nadstavbove/pomaturitne. odvtedy uz si len zdrav. asistent, ktory asistuje sestre, ale nemoze vykonavat cinnosti v plnom rozsahu ako zdrav. sestra. cize ani do ambulancie ta nevezmu ako zdrav. sestru. ked vystudujes asistenta, tak mozes ist na VS, urobit si osetrovatelstvo Bc. a potom bude z teba zdravotna sestricka. ale pozor. nielen ze potrebujes zdrav. vzdelanie, ale bud budes chodit na VS denne alebo externe len ak pracujes v zdravotnictve.
@junovka nenechaj sa natiahnut do niecoho, co ti nebude na nic. zdravotnicky asistent v ambulanciach nie je, nie je to ani zdrav. sestra a zdrav. asistent je v podstate nieco ako sanitar, na oddeleni pomaha prebalovat a krmit. trosku dole ruzove okuliare, do ambulancie aj keby si bola sestra, sa dostanes len cez velke tlacenky. ani si nevies predstavit ako.
myslela som, ze po novom sa to vola zdravotny asistent, tak ako kedysi bola predavacka, dnes je to obchodny asistent atd.
@junovka lebo to tak sprosto EU nariadila., tiez to nechapem. ved sestry co sme boli klasicky zo strednej skoly, tak nas miluju v zahranici prave preto, ze sme kvalitne vzdelane. ten asistent, to je mozne v zahranici, kde nie je problem v zdravotnictve. tu ten problem je. u nas na oddeleni na chire sme mali jednu asistentku a jednu sanitarku a robili na 90% to iste akurat asistent mohol o nieco viac nez sanitar, ale nemohol to, co robila sestra. a ak tak s tichym suhlasom stanicnej, vrchnej, ale keby sa nieco stalo, ide do kriminalu ona aj nadriadeni. kolkokrat sme mali studentov na praxi - vecernych, dospelych a nemohli naozaj nic robit. ziadne infuzie, ziadne odbery krvi, ziadne i.v. podavanie liekov., v podstate sa ucili ako spravne poumyvat pacienta, ako ho prebalit, ako osetrit dekubity, mohli vziat akurat krv na glykemicky profil, inak behali do labaku so skumavkami, rozdavali jedlo, dezinfikovali, no otras. tiez sa mi to nepaci. uplne zvytocna medzipozicia....
@junovka a uprimne - nikto asistentov nechce zamestnat, pretoze nemozu urobit to, co urobi sestra. a oni potrebuju co najmenej ludi, ktori toho urobia co najviac. preto asistenti su bez prace a sestry ubehane lebo musia robit vsetko. mali to nechat tak ako to bolo. sak to bolo dobre.

@junovka musis si hlavne zodpovedat otazku, ci to fyzicky budes zvladat, hlavne ak si na invalidnom..