icon

Opatrenia na prevenciu streľby na školách

11. jún 2025

Ahojte. Dosť ma zasiahla tragédia, ktorá sa včera stala v Rakúsku. Neviem a nechcem si predstaviť, že ráno pošlem dieťa do školy, a o pár hodín sa dozviem, že ho nejaký blázon zastrelil. Ja viem, že nešťastie sa môže stať všade, aj doma, ale toto je fakt taká situácia, no je mi z toho ťažko. Existujú vôbec nejaké opatrenia na školách, čo by toto vedeli nejako eliminovať? Desi ma to o to viac, lebo na základnej škole som mala spolužiaka, ktorý by k niečomu takému nemal ďaleko, keby mal vtedy možno viac možností...

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
guiseppinka
11. jún 2025
@abbey1

@guiseppinka Čítala som, že v AU mate obrovské percento ľudí legálne držiac ich zbraň. Uvádzajú 30 na 100.

@abbey1 neviem. Ale vravim, ze neriesila som to nikdy a ani neskumala. Teraz v spravach sa vyjadroval nejaky odbornik, ze nevie ako mohol spravit zbrojny, lebo ze na brokovnicu potrebujes nejake specialne posudky

simca06022011
11. jún 2025
@enmery

@simca06022011 Prepáč, ale si vyslovene hlúpa v tomto. Aby učiteľka vyťahovala zbraň na besniaceho páchateľa, kde je chaos level 1000...a 30 deti okolo. A ty sa ešte smeješ?A keď zastrelí 3 ďalšie deti, čo povie, prepáčte, hýbali sa a vleteli mi do strely?Akože v tejto téme si tým zadrela, učiteľka ma strieľať v totálne stresovej situácii na páchateľa pomedzi deti. 🤦‍♀️

@enmery hlupa si ty, ked nechapes co pisem. ja som nepisala ,ze ma.. ale ze by nebolo zle ak by v skole to niekto ovladal a inde som pisala ak si si nevsimla, ze okrem ineho by bol problem, kde taka zbran v skole napr ma byt... to by bol zase len magnet a asi by ucitel/ucitelka nenosili za pasom cele dni zbran...
a prepac, clovek ma vediet, hlavne taky co ma na zodpovednost 30 deti v triede ako zvladat stresove situacie a ma byt na to pripraveny, ked nie, tak vyskoleny... deti maju byt poucene aj ked budu v soku, co maju robit. A kludne ich mozu skolit aj tie super specialne jednotky, kedysi sa xkrat do roka riesili poplachy a take a onake evakuacie. V usa sa pre toto riesia niekde treningy, v japonsku proti prirodnym katastrofam. Vsade daco maju a deti to chapu. len tu sa vsetci tvarime, ze je ok, stat a pistat a nebranit sa. A hlavne nebranit deti, ktore su ich zverene v skole.

Rozhovor s dievcatom z tej skoly bol na internete, sama ak som ju dobre pochopila, vravela, ze na ucitelku muslei kricat aby zavrela dvere, ked zacal krik a potom ich zabarikadovali. Tak dakujem pekne, ked deti maju chladnejsie hlavy ako dospeli.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
jurly
11. jún 2025
@f333

V tomto konkretnom pripade nebolo uvedene z relevantnych zdrojov,ze ide o byvalu sikanu a odvetu za nu.M otiv zatial nezvererejneny. Ale vsetky tie utoky v skolach maju ejden spolcny menovatel.A to je problem v rodine.A niekdy sapridava aj problem,ze s pretlacanim inkluzie do verjenych skol. Toke sobnosti.takych zikov potrebuju zvlastny pristup rodica aj skolsho zariadenia na takychto ziakov urcneho .Nie verjnu beznu skolu.
Prevenciou by bolo identifikovat takych ziakov a j rodinu a riiesit to v ramci soc.ochrany deti ci sudov .Ale primarna zodpovednost je na rodicoch. Ale tento pachatel uz bol dospely a za seba zodpovedny.
V tomto konkretnom pripade ten dospely utocnik pochadzal z neuplnej rodiny .Otec Rumun. A ako som videla tu skolu,v Tv, tak ziaci su v znacnej miere deti z mig. prostredia.A tu aj mentalita , sposb zivota v komunite a rodine mohla zohrat svoju ulohu ,spolu so zlym rod.prostredim.
Takymto utokom sa neda na 100% predchadzat v prostredi,v akom teraz zijeme.

@f333 prosim, odkial mas, ze otec bol Rumun?

f333
11. jún 2025
@jurly

@f333 prosim, odkial mas, ze otec bol Rumun?

@jurly v TV NIUS de tv.. .ale ospravedlnujem sa,za zamenu, bol Armen.

keksik83
11. jún 2025
@lucka_ke

keramický nôž mu ani detektor nezaznamená, skôr treba počúvať čo tie deti robia a hovoria, lebo streľba nasleduje až po dlhodobej šikane alebo iných neprávostiach, keby pedagógovia počúvali a riešili tak by sa to nemuselo stávať

@lucka_ke spýtam sa, si učiteľka? lebo ja áno. ešte chvíľu a prestanem učiť svoj predmet, lebo celý čas už budem iba počúvať deti, riešiť ich problémy. dávno som si uvedomila, že za VŠETKO vždy môže učiteľ.

simca06022011
11. jún 2025
@janage

@mirokub tak človek, ktorý sa netají tým, že ide vystriedať pol školy sa ani na tom čiernom trhu k tej zbraní ľahko nedostane. To zas ani ti najotrlejsi s vraždami deti nechcú mať nič. To je iný level. Ani "cudziemu" len tak dôverovať nebudú. To je iné ako predaj drog čo spomínaš.
A vo väčšine prípadov týchto masakrov na školách sa vraždilo legálne držanými zbraňami. Buď ich mal priamo útočník alebo boli v rodine. Viď Praha otec strelca.

Poznáš ty nejaký pripad, keď ozbrojený učiteľ eliminoval útočníka? Akoby tieto zbrane boli zaistené? Ak by to malo mať okamžitý efekt mali by byť nabite, pripravené na streľbu. No ja osobne by som nechcela aby dieťa na vyučovaní učil učiteľ, ktorý má za pásom zbraň nabitú ostrými.
Za mňa čím viac zbraní v obehu, tým vyššie riziko nevinných obetí.

@janage podla mna takto tie zbrane nezhanaju, ze sa vychvaluju, ani nemyslim, ze niekoho zaujima ucel na co si to kupuju, a velakrat si myslim, ze je to skratove, ze k tej zbrani maju pristup ci doma, alebo proste ju z nejakeho frajerskeho dovodu zohnali aj skor (to uz ked som ja na gympli bola si dokazali studenti zohnat a frajerit a problemy si robit uz len za to ze to mali... mimo skolu samozrejme), a proste im sibne a nieco vyparatia. To teraz nepisem o tomto pripade v AT, ale tak vseobecne.. aj v usa napr. kde si to vedia lahko zaobstarat ale casto su to zbrane rodicov... popravde z tych planovanych utokov mam husiu kozu, lebo to vyspekujluje psychopat hocico, ani hradby okolo skol nepomozu.

keksik83
11. jún 2025
@jakubrianka

V blízkej budúcnosti bude nutné deti pred vstupom do areálu školy kontrolovať detektorom kovov, monitorovať kamerami priestor školy (chodby. triedy, východy) s dostupnou online kontrolou pre rodičov a zamykať dvere pri ktorých bude stáť SBS. V dnešnom poddimenzovanom školstve, v dobe zvyšujúcej sa agresie a nenávisti, neznášanlivostných prejavov v spoločnosti a následne medzi deťmi tieto opatrenia nastať musia.

@jakubrianka zaujímavé myšlienky. kto to všetko zaplatí?

annm81
11. jún 2025

Úvahy o ozbrojených učiteľoch sú úplne mimo realitu. Bavíme sa o stresovej situácii a najmä uzavretom priestore plnom panikáriacich detí. Aj pre skúseného policajta je to zložitá situácia, nie to pre radového občana, ktorý si tak maximálne prejde nejakými školeniami.

jurly
11. jún 2025
@f333

@jurly v TV NIUS de tv.. .ale ospravedlnujem sa,za zamenu, bol Armen.

@f333 TV NIUS- mas pls link na tu spravu?

keksik83
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub prepáč, ale nedá mi nesmiať sa na predstave, ako moje kolegyne 60-tničky chodia v kvietkovaných šatách a krížikom na krku po chodbe s knihou pod jednou pazuchou a zbraňou pod druhou pazuchou.

simca06022011
11. jún 2025
@annm81

Úvahy o ozbrojených učiteľoch sú úplne mimo realitu. Bavíme sa o stresovej situácii a najmä uzavretom priestore plnom panikáriacich detí. Aj pre skúseného policajta je to zložitá situácia, nie to pre radového občana, ktorý si tak maximálne prejde nejakými školeniami.

@annm81 ja si dovolim povedat, a to nechcem sa nikoho dotknut, ze ani skuseni policajti u nas na toto nie su. Kolkokrat sa u nas riesia prestrelky atd? na slovensku? tak jasne ze maju problem a mali by problem. Vela z nich striela zo zbrane tak na strelnici ale v terene malokedy... ale dobre ze si to napisala, mam najblizsie na posedenie temu, budem zistovat, kolko si ozaj na ludi postrielali u nas policajti. CO je proste vzdy narocne. AJ v idealnych podmienkach. To musi byt inak "skuseny" a ostrielany policajt aby sa ho to nedotklo. A urcite kazdy aj zvazuje, strielat, nestrielat, stoja mi tie opletacky potom za to/nestoja... ?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
qrstxyz
11. jún 2025
@janage

@guiseppinka pre mňa o dôvod viac sprísniť pravidlá držby strelných zbraní. Ak by mal napr. len nôž, obetí by bolo podľa mňa podstatne menej.

@janage jasné, lebo kriminálnik bude určite riešiť zbraň legálnou cestou 🤦 sprísnenie držby zbraní nahráva do karát podobným psychopatom, nakoľko znižuje pravdepodobnosť, že v okolí bude ďalší držiteľ zbrane, ktorý by ho zneškodnil. Proti pištoli ti totiž päste moc nepomôžu.

katka164
11. jún 2025

Spoločnosť si veľmi obľúbila slovo ,,šikana".Z môjho pohľadu,buďme radi za učiteľov,ktorí ešte chcú učiť,lebo dnešné deti nemajú rešpekt pred rodičmi,nieže pred učiteľom.A čo sa týka opatrení na školách,treba zaviesť kamerové systémy a nie trepať všade o GDPR a nasadiť do vestibulov buď policajtov,ktorích je na problémových zápasoch dosť,alebo vojsko.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
enmery
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Akože Tvoje fantasmagórie a aj výsmech tej inej uzivateľky, ktorá si myslí, že strieľať v takej situácii je brnkačka od 60rocnej učiteľky napr by si mal prečítať odborník a ten by vám to vysvetlil, čo za bludy píšete a možno potom by vám doplo. Veď to sa už nedá ani okomentovať.

f333
11. jún 2025
@jurly

@f333 TV NIUS- mas pls link na tu spravu?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
janage
11. jún 2025
@qrstxyz

@janage jasné, lebo kriminálnik bude určite riešiť zbraň legálnou cestou 🤦 sprísnenie držby zbraní nahráva do karát podobným psychopatom, nakoľko znižuje pravdepodobnosť, že v okolí bude ďalší držiteľ zbrane, ktorý by ho zneškodnil. Proti pištoli ti totiž päste moc nepomôžu.

@qrstxyz ale tieto skraty majú práve tí, čo nie sú kriminálnici. Ani tento nebol, ani ten v Prahe.
A naozaj aspoň jeden reálny pripad daj, keď laik s legálne drzanou zbraňou eliminoval strielajuceho útočníka a zachránil ďalších ľudí.
Pokiaľ viem naše zákony ani neumožňujú žiadnemu laikovi nosiť na verejnosti ostro nabitú zbraň. Či sa mýlim?

zuzanita1609
11. jún 2025
@enmery

@mirokub Akože Tvoje fantasmagórie a aj výsmech tej inej uzivateľky, ktorá si myslí, že strieľať v takej situácii je brnkačka od 60rocnej učiteľky napr by si mal prečítať odborník a ten by vám to vysvetlil, čo za bludy píšete a možno potom by vám doplo. Veď to sa už nedá ani okomentovať.

@enmery aj už radšej ani nepíšem,lebo by ma rovno zablokovali ...

keksik83
11. jún 2025
@simca06022011

@enmery je to pomerne lahke, ked to dokaze kazdy pubis, co dobehne vystrielat skolu... nemyslis? treningy na strelniciach nie su zase take komplikovane... nerobila by som z toho napadu vobec dramu. proste nemozu tam ludia stat ako ovce a dufat, ze doleti nejaky superman. Mimochodom mala som znamych ktorym 6r dieta zastrelilo psa oteckovou polovnickou zbranou... tolko k tej strelbe zlozitej

Skor by bolo otazne, kto by tu zbran drzal v skole a kde, vsak toby zase bol len risk, ze sa k tomu niekto iny dostane...

@simca06022011 hlúposť! jedna vec, keď je niekto v amoku alebo mu rozum proste vypovie službu a druhá vec je vedieť použiť zbraň pri obrane seba a iných a vedome na niekoho vystreliť. môj muž chodí na strelnicu pravidelne, má riadny zbroják, neraz bol svedkom, ako to tam slabší jedinci s inštruktorom nedali, lebo pre niekoho je neúnosné už iba počuť tie rany, zažiť trhnutie ruky pri výstrele alebo iba ovoňať ten vzduch. ako učiteľov nás už párkrát odborníci (psychológ, vyšetrovateľ, policajt...) školili na problémové situácie. zhodli sa v tom, že NIKTO nevie, ako sa v nebezpečných chvíľach naozaj zachová, nikto z nich nám nedal konkrétny návod. učiteľ nie je školený vojak, on je v prvom rade učiteľ. tu sa už však očakáva, že bude aj psychológ, traumatológ, náhradný rodič...

enmery
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Je ťažké si priznať, že píšeš hlúposti? Predstav si, ze aj hasiči trénujú dosť veľa na záťažové situácie, pri nehodách, postupy, ako mať svoje reakcie pod kontrolou. A vy sa tu tvárite, že taká extrémna situácia je nič, treba dat zbraň laikovi a nech strieľa, co tam pri stresovej situácii, kedy nikto nevie ako zareaguje. Hlavne, ze vie nabiť. Chce to menej filmov.

keksik83
11. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub som učiteľka, moja sestra tiež. viem, ako to vyzerá v školstve.

qrstxyz
11. jún 2025
@janage

@qrstxyz ale tieto skraty majú práve tí, čo nie sú kriminálnici. Ani tento nebol, ani ten v Prahe.
A naozaj aspoň jeden reálny pripad daj, keď laik s legálne drzanou zbraňou eliminoval strielajuceho útočníka a zachránil ďalších ľudí.
Pokiaľ viem naše zákony ani neumožňujú žiadnemu laikovi nosiť na verejnosti ostro nabitú zbraň. Či sa mýlim?

@janage https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/w...

https://www.heritage.org/gun-rights/commentary/...

Nech sa páči 🙂 v druhom článku sa práve poukazuje na to, že podobné prípady, kedy ozbrojený civil zamedzí ďalšej streľbe, sa často ututlávajú. Holt, mocným to očividne nepasuje do ich agendy.

janage
11. jún 2025
@enmery

@mirokub Je ťažké si priznať, že píšeš hlúposti? Predstav si, ze aj hasiči trénujú dosť veľa na záťažové situácie, pri nehodách, postupy, ako mať svoje reakcie pod kontrolou. A vy sa tu tvárite, že taká extrémna situácia je nič, treba dat zbraň laikovi a nech strieľa, co tam pri stresovej situácii, kedy nikto nevie ako zareaguje. Hlavne, ze vie nabiť. Chce to menej filmov.

@enmery si myslím, že aj to nabitie by nebolo také jednoduché. Strelivo sa ma držať oddelene od zbrane. Kde by sa v tej skole držalo, aby bolo mimo dosahu detí. A predpokladam, že by bolo uzamknute a nie v triede kde prebieha vyučovanie. No už vidím učiteľa ako v strese hľadá kľúčik a ide po náboje. Áno aj za mňa mimo reality ale že úplne.

qrstxyz
11. jún 2025
@janage

@janage držiteľ zbrojného preukazu môže nosiť zbraň aj na verejnosti, ale musí byť ukrytá. Samozrejme, zbrojný preukaz nedostaneš len tak, musíš prejsť psychotestami a skúškou, musíš mať čistý register trestov. Aj sa čudujem, prečo držba zbrane u nás nie je viac rozšírená, podľa mňa sú podmienky nastavené rozumne.