icon

Oplatí sa kúpiť byt v starom paneláku?

19. jan 2025

Ahojte, máme možnosť kúpiť byt v paneláku. Bytový dom bol postavený pred 65 rokmi a otázka znie - oplatí sa kupovať takýto byt v dnesnej dobe? Keďže ich životnosť bola planovana na 80-90 rokov. Čo sa s nimi stane, ak sa statik vyjadrí, že stav panelaku nezodpovedá a ohrozuje život ľudí. Zbúraju ho, kde pojdu ľudia? Panelák nie je zatepleny a to je tiež problém.
Manžel sa skôr rozprával a jedným statikom a on mu medzirečou povedal, že najväčší problém je to, že je to skladačka a všetko pohromade drží iba železo navzájom prepojené, ktoré strčí z jednotlivých dielcov, panelov a korózia, hrdzavenie rokmi spôsobuje, že niektoré časom už nebudú vyhovovať?
Kupovali by ste pre seba takýto byt, či si radšej zobrať väčšiu pôžičku na novostavbu. Mame 25 rokov a budeme zrejme bývať celý život v byte, preto sa zamýšľame aj nad budúcnosťou stavby, panelákov. Ďakujem

Strana
z2
quaxi
19. jan 2025

@vevesh ak máš v znaleckom posudku že budova je už po životnosti alebo sa blíži koniec jej životnosti tak ju ako zálohu neprijmú, musíš založiť takú ktorá má životnosť minimálne do konca splácania hypo. Veď si predstav že by niekto nesplácal hypo a banke by teda prepadla nehnuteľnosť, ktorá je po životnosti a teda má mizivu hodnotu, načo by im bola? Oni nebudú riskovať. Robila som s tým, je to zatiaľ ešte zriedkavý problém ale napr keď si ľudia kupujú na hypo starú schatranu drevenicu tak buď stačí hodnota pozemku na založenie, alebo treba založiť iný dom. Resp niekde sa to robí tak, že budova na konci životnosti má adekvátne zníženú hodnotu v posudku, takže na založenie nie je dostatočne hodnotná. V každom prípade to výrazne znižuje okruh ľudí ktorí si to môžu (a vôbec chcú) kúpiť.

vevesh
19. jan 2025

@quaxi ale vsak hypoteka sa berie na kupu A okamzitu renovaciu, a to je jedno aky stary je objekt. Samozrejme, ze banka nezalozi schatraninu v strede mesta,ktoru niekto bude susit ako majetok...🙃

quaxi
19. jan 2025

@vevesh tu je reč o paneláku a hypo na kúpu bytu - ak je panelák po životnosti tak ty ako majiteľ jedného z desiatok bytov, svojou rekonštrukciou bytu nijako neprispejes ku predĺženiu životnosti samotnej budovy. Panelák na konci životnosti je pre banku presne tá schatranina ktorú nechce ako zálohu.

purple_wolf
19. jan 2025

pride mi ze si si toho vela vygooglila a protim ani netusis o com hovoris z tvojich reakcii ... kazdy statik ti povie nieco ine... pri kupe akejkolvek nehnutelnosti je to totiz pokus-omyl ... moze to byt kvalitne zhotovena budova ci uz nova alebo stara ktora prezije aj koniec sveta alebo buda pre psa ktora je nepouzitelna.... urcite sa teraz nestane ze sa panelaky zacnu hromadne burat lebo im konci zivotnost .... to sa chcem pozriet kam vystahuju taku perzalku ale sidliska doslova v kazdom vacsom meste.... otazka znie preco v roku 2025 bytovka nie je zrekonstruovana? zo zákona mal spravca uz davno povinnost minimalne bytovku zateplit, zregulovat kurenie, vymenit radiatory a okna ... len preto ze je nieco stare neznamena ze je to automaticky zle alebo ze sa to neda opravit ... skor by som sa sustredila na spravcu a ine bytovky ktore ma na starosti - ak su vsetky v rovnakom stave tak su ocividne zanedbane a nesla by som do toho

denimol
20. jan 2025

Životnosť panelákov je niekoľkonásobne dlhšia, než sa pôvodne predpokladalo.

matej2227
20. jan 2025

Jedine ze ho máš zdarma. Státisíce by som nedával za taky starý byt.. kde nie je konfort žiadny a platíš si iba za ten vzduch co dýchaš..

nahcarts
20. jan 2025

Životnosť paneláku je minimálne 1000 rokov, panel je tvrdý ako skala, čiže viac ako domy a domy stoja od prvej republiky cca 1918

hrasocek12
20. jan 2025

Tieto rýchlokvasené novostavby čo tu všade stavajú. 🤮 My bývame v paneláku čo postavili v roku 1971 a vôbec som nerozmýšľala nad životnosťou. Stať sa môže všeličo aj v dome. Okrem toho,väčšina čo kúpila dom v tých rýchlostavbách ,tak teraz ľutuje. Našli veľa nedostatkov,veľa musia vrážať finančne🥴 my sme si zvolili byt. Máme schôdze kde sa vieme dohodnúť. Teraz sme robili zabezpečenie a sporíme na nové výťahy s obložením . 60000 stojí výťah pre jeden vchod. Keďže sme 4 vchody tak je to 240tisíc. Trocha to potrvá kým nasporíme,no zvýšili sme si platby aby sme to mali rýchlejšie. Mať nové výťahy a našetriť si na nich ,tiež nie je žiadna malina. Ale je pravda,že bytovka vyzerá len tak ako sa oňu obyvatelia starajú.

joannita
20. jan 2025

Ja neviem, ale čo povuvam, tak v novostavbách sú papierové steny cez ktoré všetko počuť, nehovoriac o tom, že minule som videla v telke novostavbu kde praskajú steny a je výrazne narušená statika, asi ho budú musieť zburat.Ja osobne by som sa skôr bála kúpiť novostavbu, koľko bolo prípadov že v novostavbe boli problémy so statikou a nekvalitnými materialmi. Niektoré pokiaľ viem aj padli / zbúrali sa.
V starých panelákoch sa toto koľko stalo? Ani raz pokiaľ viem.

luba98
20. jan 2025

Na východe bolo zemetrasenie, päťdesiatročné paneláky sa otriasli a nič,tie novšie popraskali,tak si urob názor.

weronika171717
20. jan 2025

Ja by som napríklad nechcela novostavbu. Rýchlo postavené, nestihne to ani poriadne vyschnúť a už tam bývajú ľudia, tenké steny sú tam ....nechcela by som to.

lenka2710
20. jan 2025

Ja by som osobne nešla do novostavby, u nás v okolí tiež stávajú vo veľkom a ako píšu, ani nestačí poriadne omietka vyschnúť a už tam sťahujú ľudí! My sme kupovali byt pred 9 rokmi a tiež sme boli aj v novostavbách aj v starých bytoch a muž ako stavbár, hneď videl krivé steny a iné nedokonalosti! Kúpili sme byt v paneláku z 86,sme spokojní, zatiaľ

denkabemommy
20. jan 2025

@joannita nebudeme si klamať to koľko sa panelákov za sociku zrútilo sa človek nikdy nedozvie 😅.. minimálne pri výstavbe sa neraz stalo, že dačo po… aspoň v mojom rodnom meste určite 🙃.. ale súhlasím, veľa novostávb sú tragédia. Nie však každá. Ja som si pri výbere dala záležať, kúpili sme byt v bytovke z roku 2017 - posledné 2r neobývaný byt a veľmi detailne som si pozerala najmä strop - sádrokartón a steny , nemali ani jednu puklinku. Predávajúci je kamarát, takže s istotou viem, že v byte nič neopravoval, nikdy tam nebýval, len byt kúpil, lebo ho chcel pre deti.. horšie na tom bol náš byt v paneláku.. kde sme robili stropy a omietka praskla. Opravili sme to a stalo sa to znovu 😅🙈 a nie, žiadna sfušovaná robota, zateplenie bytovky celé zle tiež - to by bolo na knihu, prenášanie hluku cez panel je ďalši extrém - detailne som poznala o čom sa hádajú susedia, kedy otvoria dvere…, takže aj staré bytovky vedia mať rovnaké nevýhody ako nové.. naozaj si byt treba starostlivo vyberať, či nový, či starý byt ale nehanila by som výhradne, že nové byty sú fuj a staré najlepšie. Bohužiaľ v oboch prípadoch sa vedia nájsť zlé aj dobré.

nelka93
20. jan 2025

Ja by som do tak starého paneláku nešla, tobôž nie, keď nie je zatepleny. My sme pred 3 rokmi pozerali byty a rozhodli sa pre novostavbu. Ten byt nás prežije. Skus ešte hľadať chvíľu ďalej, iste nájdeš to co ti bude vyhovovať

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
alexanderkovacs
20. jan 2025

Preco by sa korodovalobzelezo? Zelezo ma byt v betone, co ked je sucha nema sa ako korodovat...

sasa1310
20. jan 2025

@lenka2710 no kde je skôr krivá stena, v paneláku, ktorý skladajú ako lego alebo v novostavbe, kde máš vnútorné steny tehlové? No skús logicky

sasa1310
20. jan 2025

@weronika171717 aké steny? Bývaš, máš skúsenosť?

denkabemommy
20. jan 2025

@sasa1310 niektoré nové bytovky majú vnútorné steny zo sádrokartónu - ale len v byte, medzi susedmi sú klasické z liateho betónu. Tak asi tie myslela 🙃

viktoria63
21. jan 2025

Záleží od toho či susedia plánujú bytovku časom zatepliť, zrenovovať... My sme kúpili pred 8rokmi starší nezateplený panelák, cca 50 ročný, zateplený a kompletne obnovený vrátane vnútorných priestorov bol iba minulý rok... Neviem či dnešné novostavby vydržia viac ako tieto staršie bytovky, viem o viacerých prípadoch keď majú v novostavbe zvlhnuté, plesnivé steny a padá im omietka na hlavu, myslím že minule som videla jeden prípad aj v správach... Ak vám vyhovuje lokalita, dispozícia bytu tak na vek by som až tak neprihliadala pokiaľ tam žijú aj mladšie ročníky a je šanca že sa bytovka obnoví... Inak mne sa vždy páčili staršie bytovky, majú v sebe niečo pozitívne, útulné, alebo mi len pripomínajú detstvo u babky...

macatt
21. jan 2025

Bývam v bytovke z r 1968, dokonca bola známa tým, že sa rúcala krátko po dostavaní, vtedy ju spevňovali a kontrolovali, mali sme na nej obrovský fľak, teraz už je zateplená..
Aj s takýmto defektom nám porobili ďalšie veľké betónové balkóny zo strany kde nikdy neboli, problém nebol ani takáto záťaž napriek veku a prvotným problémom..
Na novom sídlisku sa prepadlo ihrisko, padol celý strop atď.. keď som chcela ísť do novostavby tak ma známi odhovorili, nakoľko bývam v centre v tichej lokalite a to je tiež veľmi dôležité..

Strana
z2