icon

Oplatí sa odísť do Rakúska?

lenka0283
28. apr 2012

Ahojte baby rozmyslame s manzelom ze by sme isli byvat do Rakuska...len nevieme ako zacat.Ci ma ist najskor manzel a potom prideme my a ci sa tam vobec ist oplati,ako to zvladneme s cudzim jazykom,ci si tam manzel najde pracu..a hlavne ako to zvladneme s nasou 15mes dcerkou .nechceme ist daleko hodinku od Bratislavy takze by sme nemali daleko ani rodinu a znamych.Preto by som chcela vediet ako ste to zvladli vy ktore ste tym presli a ci sa to naozaj vobec oplati.Dakujem vopred za odpovede 🙂

murcos
29. okt 2013

@laura851 zaujimava otazka.
neviem, ci to na tvoju poziadavku niekto odpovie. jednak kazdy ma ine naroky na zivot - s tym suvisia aj naroky financne....je ine, ci zijes v rodine, ci v byte - a pozor, v akom byte, tak ako je rozdiel ci zijes na dedine ci v meste...ci mas doma dve ci tri auta, alebo jazdis na cajgli:D

luslus
19. nov 2013

ahojte, hľadám si prácu vo Viedni alebo blízkom okolí (opatrovanie detí, upratovanie). Nemčinu neovládal ale učím sa. Ak by ste niektorá o niečom vedela, dajte mi vedieť. Ďakujem 🙂

wilsonka
12. dec 2013

@murcos ake su konkretne rozdiely v menovanych castiach. dik

evko1
12. jan 2014

Zdravim.Mam prosbu na všetkych,co by mi mohli dat kontakt na tie bytove družstva,co sa da cez ne zakupit byt,dom,novostavba v AT.Beriem ponuky v Niederöstereich,Burgenland,Wien....vsetko blizko SK.Dakujem za kazde info.Eva

michaelas13
20. mar 2014

Ahojte žienky, mnohé ste tu písali, že by ste chceli odísť do rakuska.... chcem sa opýtať, či sa vám to podarilo a ako ste spokojné? dá sa tam aj niečo ušetriť? alebo život tam je priliš drahý? dakujem za všetky odpovede 🙂

michaelas13
24. mar 2014

@lenka0283
@hoogy
@dinduska
@jasmika
@vivika79
@fleskoval Ahojte žienky, mnohé ste tu písali, že by ste chceli odísť do rakuska.... chcem sa opýtať, či sa vám to podarilo a ako ste spokojné? dá sa tam aj niečo ušetriť? alebo život tam je priliš drahý? dakujem za všetky odpovede 🙂

fleskoval
24. mar 2014

@michaelas13 nam sa to zatial nepodarilo stale sme tam kde sme.... :(

hoogy
24. mar 2014

@michaelas13 my tu zijeme uz pomali 3 roky. sme spokojni. deti sa dobre adaptovali manzel ma pracu,ktora ho bavi a nikto ho tam neuhana. sem tam sice chyba po ruke nejaka babka,ale tym, ze sme od rodneho mesta vlastne len 2 hodiny tak vsetko sa da vyriesit. 😉 usetrit sa nam niekedy dari niekedy nie, podla toho ci mame nejake specialne naklady 😉 zivot je tu drahsi to musim povedat. sluzby ako kadernik, kozmeticka, niektore doplatky u Dr. potraviny su niektore drahsie niektore nie,ale rozhodne kvalitnejsie. my sme spokojni 😉

jasmika
24. mar 2014

@michaelas13 ahoj..tak my sme odyšli..už bude rok ako sme tu... zatiaľ som spokojná.... aj minieš ale aj ušetríš..ked sa snažíš tak ako všade 😀

biba
1. apr 2014

Ahojte damy,s priatelom velmi vazne zvazujeme,ze by sme si kupili nieco v pohranici,bud druzstevny byt lebo domcek,no ja mam z toho strach nakolko mame dvojmesacneho synceka,cize ja nepracujem a moj priatel je zamestnany na slovensku, mam velky strach ci sa da zivot v rakusku utiahnut v takomto pomere, lebo co tu citam,vasi muzi pracuju v at a to je asi o niecom inom. Vedeli by ste mi poradit popr napisat ci niekto byva tam a pracuje na svk a ako to zvladaju? Ja som v tomto velky bojko,priatel t rdi,ze na stare kolena sa budeme mat lepsie ked tam ostaneme,ale aby sme sa tych starych kolien tam vobec dozili a neskoncili na ulici koli vysokym poplatkom ☹

vivika79
1. apr 2014

@michaelas13 my sme zatial na sk ale furt to nie je uzavrete....

sirinka
3. apr 2014

Ahojte dievcata, mate niekto skusenosti ako je to v AT s dochodkom, ci sa oplati nieco si priplacat, na skorsi odchoch a vyssi dochodok?

annav
17. apr 2014

@pingu1 tiez je povinne platit koncesie aj ked nemas TV?

sharon1
23. apr 2014

@ziza55 Ano, ja pracujem ako zdr. sestra. Co by si chcela vediet? Prepac, ale dalej som diskusiu uz necitala.

ziza55
23. apr 2014

@sharon1 ahoj...dakujehim za odpoved...ani neviem co som potrebovala...to bolo asi dost davno co som pisala...chi

murcos
23. apr 2014

@sirinka ako myslis priplacat? sukromne poistenie?
....alebo si doma a chces si platit statne socialne poistenie, ktore je vo vyske cca 500 euro mesacne?

murcos
23. apr 2014

@annav tv ked nemas tak platit nemusis, zahlasis si len rozhlas.
....ono kedze radio ma dnes kazdy (rata sa aj to v aute) z toho sa bude tazko vyzuvat:D

murcos
23. apr 2014

@evko1 mas este zaujem.
je ich plno.....ale finance sa to v realite vobec nevyplaca. lepsia je pozicka. hovorim z vlastnej skusenosti!!!!

murcos
23. apr 2014

@biba skus si urobit realny vypocet.
neviem, aky velky byt chcete. potrebujete: startovny kapital (opat zalezi od velkosti bytu) zacni pri ca 25 tisic euro, plus platis mesacne najom (opat od velkosti, zacni pri ca 500 euro plus energie - to mas dalsich ca 150 euro9 ku tomu sa ti nabaluje poistka za auto (musis mat nahlaseny trvaly pobyt, inak ti byt tazko daju) - ta sa pocita podla vykona motora), televizia, ak sa prihlasis ku cirkvi tak cirkevna dan.......no a potom bezny zivot, t.j. strava, ak bude dieta vacsie skolka, druzina (poobedie sa plati - poplatky su od mesta, dediny rozdielne) jasne ze ku tomu pride benzin alebo cestovne busom.....
mozno si to skus dat do excelu, prihod si vase terajsie realne naklady.....porovnaj konecnu sumu s platom tvojho manzela a uvdis. mozno nakoniec zaraba viac ako nasinec

sirinka
23. apr 2014

@murcos ahoj, uz to mam vyriesenie.

evko1
23. apr 2014

@murcos ahoj.Dakujem.Budem vdacna za kazde info)))

megie
9. máj 2014

@murcos ahoj, písala si tu síce dávnejšie, ale neva 🙂 aký rozdiel v atmosfére - ako si písala, je medzi niederostereich a oberosterreich? a wien... ma to zaujíma

evinkasofinka
Autor odpoveď zmazal
ketrin717
18. júl 2014

Ahojte ja by som sa chcela spýtať, neviete dokedy sa treba reálne prestahovať uz do rakuska a vybavvat uradne veci ked si tam nahlasime Hauptwohnsitz uz teraz? Musime si ho na zakladne Wohnbauforderungu už teraz nahlasit a dostaneme byt, ale kedze mam mesačnu dcerku stahovanie by som chcela ešte odložit... alebo aspon kde by som sa mohla o tom presnejšie informovať... dakujem

rybecka
3. okt 2014

Ahojte, moj manzel dostal ponuku pracovnu do Rakuska a ide tam pracovat
chceme sa tam aj my prestathovat tak uz teraz hladam info co kolko nam bude treba len ja mam 2 deti jeden je uz druhak a maly narok pojde do skoly a mam z toho dost obavy no necham to asi na osude ci pojdeme alebo nie 😒 ale tu na vychode je taka bieda ze mi je z to ho zle 😝

santerka
20. okt 2014

Ahojte dievcata, je tu medzi Vami nejaka, ktora pracovala ako zdravotna sestricka na Slovensku a sla do Rakuska robit opatrovatelku? Dakujem za odpovede.

tamara2209
2. nov 2014

Ahojte ,chcem sa spytat... chystam sa odist za partnerom do innsbrucku,len sa bojim co 5 rocna dcerka ,ako si zvykne a tak a ako je to zo skolkou..
Zoberu ju do skolky? Co k tomu potrebujem vsetko?
Pomoze mi akakolvek rada ci skusenost. Dakujem pekne

r1000
21. nov 2014

@macik662 ahoj citala som sice je to uz davno ze sa stahujete do rakuska do viedne, ako ste to vsetko zvladli? a ako sa vam tam byva?mi nad tym rozmyslame.dakujem ti za odpoved

r1000
21. nov 2014

@hoogy ahoj volam sa p.renata a tiez uvazujeme odist do rakuska,prosim ta o radu ak mozem ako ste vy tam spokojny ako sa vam tam byva. a ake stare mate deti chodia uz do skoly? ake su tam poistky na auta, tu na slovensku stat pre ludi nic nerobi a mislim si ze ked odijdeme do rakuska ten stat da mojim detom viac. preto nad tym uvazujeme, ci kvoli praci alebo aj byvaniu. prosim o kazdu radu a babku a deda by sme zobrali so sebou, lebo nam pomahaju s detmi-))))

katinka71
21. nov 2014

@tamara2209 musite si obehat osobne skolky a pytat kde su volne miesta,potebujete Meldezetel,rodny list ,