icon

Oplatí sa odísť do Rakúska?

lenka0283
28. apr 2012

Ahojte baby rozmyslame s manzelom ze by sme isli byvat do Rakuska...len nevieme ako zacat.Ci ma ist najskor manzel a potom prideme my a ci sa tam vobec ist oplati,ako to zvladneme s cudzim jazykom,ci si tam manzel najde pracu..a hlavne ako to zvladneme s nasou 15mes dcerkou .nechceme ist daleko hodinku od Bratislavy takze by sme nemali daleko ani rodinu a znamych.Preto by som chcela vediet ako ste to zvladli vy ktore ste tym presli a ci sa to naozaj vobec oplati.Dakujem vopred za odpovede 🙂

rybecka
29. mar 2015

@katinka71 ahoj kde zijes v Tirolsku ja sa tam idem stahovat v Juni

katinka71
29. mar 2015

@rybecka ahoj ja pri Schwazi a ty kde budes?

rybecka
30. mar 2015

Ja idem do Telfsu je to pri Insbrucku

rybecka
30. mar 2015

pozeram ze to je tak polhodku autom a si tam uz dlho??

allya
27. apr 2015

Ahojte žienky, pred pár mesiacmi sme sa sem celá rodina presťahovali. Nepoznám ešte všetko, ako to tu chodí v Rakusku, ale zaujímalo by ma do buducnosti - ak viete a máte už s tým skusenosť, tak Vás chcem poprosiť:
1. sme poistení všetci v GKK, prepláca poisťovňa pobyt v nemocnici - dieťa alebo aj na dospelu osobu (pobyt, lieky, strava)?
2. ak by som chcela ostať s dieťaťom v nemocnici - musim si niečo doplácať(myslim v tom aj stravu)?
3. a prosim ako je to s pôrodom tu v AT - treba si niečo hradiť alebo za pobyt v porodnici niečo, za stravu - ja alebo za dieťa?
4. a ešte jedna otázočka - často jazdíme aj na SR, takže ak by sa niečo vyskytlo tam, že by sme museli niekto do nemocnice - prepláca to potom rakuska poisťovňa (dajme tomu všetky tri vyššie uvedene situácie)?
žienky vopred Vám dakujem za odpoved, ochotu a čas. Pýtam sa preto, lebo dcérka býva dosť často chorá, skrátka chcem vedieť dopredu ako to tu je... dakujem!!!

vroni
27. apr 2015

@allya, pobyt v nemocnici je preplacany, ty platis len pausal cca 18 € na den ako spravny poplatok. Osoba sprevadzajuca dieta do troch rokov je zadarmo, inak sa plati cca 30 € za den za stravu a postel. S dietatom mozes zostat v nemocnici takmer vzdy, vynimky takmer neexistuju. Pausal sa plati po pobyte v nemocnici, pride ti domov sek.
Porod detto, v nemocnici je vsetko zadarmo (aj strava aj vybavenie aj epidural), domov pride len sek za pausal, v nemocnici sa neplati nic.
Slovensku nemocnicu preplatia.
Existuje aj poistenie , ktore ti tieto poplatky uhradi, stoji tusim okolo 7 euro mesacne, potom mas fakt vsetko zadarmo.

espanola89
15. jún 2015

Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby rozhodovali za nás. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂

eviku4
15. júl 2015

Dobry den aj my planujeme sa presathovat do rakuska ,chceme predat byt a kupit nehnutelnsot v rakusku ,kupou nehnutelnosti dostavame automaticky trvaly pobyt ??

rybecka
21. júl 2015

Hallo zienky niekto aspon na pokec ja som v Rakusku prestahovana uz mesiac a potrebovala by som kamosku a pre deti partakov okolie Telfs Stams

sk8552188744
10. sep 2015

@rybecka ahoj. Ja som so syncekom (14mesiacov) do konca septembra v Obsteig. Ak by si mala zaujem, tak mozeme dat stretko a trosku poklebetit.

rybecka
11. sep 2015

@sk8552188744 ahoj, tak to by sme sa mohli stretnut ja som blizko Obsteigu daj mi tel. alebo adresu a kedy by si mala cas Ja som doma deti mi chodia doskoly takze doobedu som sama a poobede mozem prist aj s detmi ako chces

sk8552188744
11. sep 2015

Moje tc je 00421/918814162. My byvame v hoteli Tyrol, Obsteig. Ja mozem hocikedy po 13h (maly mi doobeda spinka) okrem nedele. Juuuuj, moc sa tesim. Katarina

rybecka
16. sep 2015

@sk8552188744 ahoj, prepac ze az teraz tak dnes mozem prist alebo v piatok 😉

sk8552188744
16. sep 2015

Ja som az teraz dostala spravu. Mne piatok uplne vyhovuje. O kolkej prides ?
P.S.: Kludne mozem aj ja dobehnut do Telfs, ak by si mala problem s dopravou.
Prosim nevies mi poradit detske ihrisko niekde v okoli?

rybecka
18. sep 2015

@sk8552188744 no viem o detskych ihriskach zoberiem ta dnes sme mohli ist ale cakam servis na umyvacku neviem kedy pridu ale keby prisli v rozumnom case okolo jednej tak by sme sa mohli stretnut
dam ti vediet alebo prid ty pokecame u mna pockame a ked odide servis pojdeme na ihrisko co ty na to? 😉

sk8552188744
18. sep 2015

Ok. Posli mi prosim Ta tvoje tc., zavolam Ti a dohodneme sa, lebo takto cez spravy je to narocne.

karidap
18. sep 2015

@biba ahoj zaujimalo by ma ci ste sa pres5ahovali alebo zostali nask

edyta
11. nov 2015

@murcos mozem mi prosim neco viac napisat ohladom tych statnych bytov a pozicky prosim? Kde je nalepsie si haldat daco na prenajom alebo kupu? Dakujem

barborka314
2. dec 2015

Ahojte dievcata, zvazuzjem ze si podam ziadost do rakuskych skolok a skol ako ucitelka nevedeli by ste mi poradit či je to jednoduche dostat sa nemecky viem plynule ale nemam ziadny certifikat a taktiez asi je urcite potrebne dat si prelozit maturitu a podobne neviete mi poradit kde taketo veci vybavim

emma673
11. feb 2016

Ahojte oplatí sa žiť v Rakúsku
s platom1600€ netto
trojčlennej rodine. Hlavne čo sa týka zvýšených výdavkov.
Máme školopovinné dieťa.

philipha22
11. feb 2016

@emma673 ja zijem v DE manzel ma netto 2300€ a ja minijob cca 800€ netto... sme 4...a skutocne si nemozeme nejak vyskakovat... vyhoda Rakuska je, ale ta ze este stale co, to mozes porovnavat a co sa ti zda drahe mozes lahko kupit a zariadit na Svk...teda aspon moj nazor...

vroni
11. feb 2016

@emma673, zavisi od toho, kde. Vo Viedni zaplatis za trojizbovy byt okolo tisicky (menej, ak akceptujes, ze budes mat z jednej strany Turkov, z druhej Jugovicov a pod a nad sebou utecencov). Za auto dan a poistka stoji mesacne priblizne tolko isto ako na Sk rocne. Ale ak nemas auto a miesto ponuknute niekde v Burgenlande, tak to moze byt velmi fajn situacia (financne)...

mas48
Autor odpoveď zmazal
majkuska
20. sep 2016

@lejka12 ahoj lejka. No wko isiel manzel pracovat k zachranarom do AT? Moj pracoval tiez na sk ako zachranar. Momentalne sa zamestnal v Tirolsku v hotely ako pomocny, ale chcely by sme aby oetal v zdravotnictve. Da sa to s jeho skolou tam alebo musi robit novu? Ake su tam platy zachranarov? Chceme vlastne odist byvat za nim do Rakuska, ale ja moc nechcem do Tirolska, ale blizsie k nasim hranicam. Predsa mame 3 deti a bojim sa tej zmeny co a ako. Sama nevie co a ako kde by bolo najlepsi ist zit. Tu ostat ne h eme lebo chodi pride domov po 4,5 mesiaci na 2 a ide spat to je vela aj na mna aj pre deti.

allya
9. okt 2016

Ahojte maminky, neviete mi niektorá poradiť priamo link alebo kontakt na firmy v NO, ktoré ponúkaju nájomné byty? My žijeme v OO, ale chceli by sme sa presťahovať trošku bližšie ku SK. Vopred ďakujem!

madeleine
19. júl 2018

Neviem ci je to este platne, momentalne tu stavia hlavne D7bau (http://d7bau.at/byt-v-rakusku/), vo Wolfsthale aktualne v ponuke byty/domy od https://www.immobilienscout24.at/expose/5b3fb5e..., su krasne a zvazujem odist z nasho 8izbaku do neho, lebo ma slak triafa z tak velkej opachy 😃

sany_s
8. jún 2019

Ahojte🙋🏻‍♀️My s rodičmi rozmýšlame že si kúpime dom v Kittsee pretože je o dosť lacnejší než v ba a so sestrou budeme chodiť do školy tam kde doteraz -v petržalke, myslíte že sa oplatí??

madeleine
9. jún 2019

@sany_s z pohladu ekologie je to totalna katastrofa. Z pohladu Vasej buducnosti je to otazne, planujete v Rakusku zit a pracovat, alebo len prespavat? Takych je tam uz dost, nadavaju na vsetko co im pride pod ruku, nerozumeju jazyku a robia si navzajom zle... :-/

Spocitajte si naklady spojene s cestovanim, odlukou od znamych, obmedzenych vecernych vychadzok ci vyletov prave pre vzdialene cestovanie a jeho cenu, menej navstev znamych, lebo ste daleko a vysoke ceny za sluzby (ktore na prvy pohlad pri cene bytu nevidite, napriklad ze slovenska RTVS je 4.64 a rakuske GIS 25 EUR a podobne pomery). Zivot nie je o cene bytu, ale o zivote, ktory chcete zit a zviotnom style, na ktory Ste zvyknute. Zas je otazne, ci sa Vas rodicia pytaju na nazor, alebo sa rozhodnu... 🙂

zmena2020
4. mar 2020

Ahojte dievčatá.
Žijete niektorá v Korutánsku? Tam sa totižto chystám. Rada by som sa nakontaktovala na niekoho, kto v tomto regióne žije.
Naša situácia, Ja som žila 16 r. v zahraničí, z toho 4 roky v Rakúsku Viedeň a Baden bei Wien.
NJ ovládam perfektne viem aj slušne taliansky a anglicky-tak asi B2 úroveň, moja dcéra má 11 r. je piatačka a naučila som ju po nemecky. (od narodenia som s ňou nemecky komunikovala.
Jazyky jej idú pekfektne vie Aj-na slušnej úrovni, ako druhý jazyk má prvý rok španielčinu a ide jej to veĺmi dobre.Ja mám jednu NEVÝHODU, mala som už 50-tku, čo na Slovensku znamená určená na odstrel. Na Slovensku som robila zopár rokov pre nemecké firmy, čiže prac. skúsenosti mám dostatočné a to v zahraničí alebo aj na Slovensku.
Mám na pláne odísť na dve etapy. 1.ja a dcéra a potom 2-ocino, samozrejme tiež má viac ako 50r., vie slušne nemecky.