ahojte maminky, ktorá máte doma orchideu, ja som dostala,a neviemako sa onu starať poradte..
Ahojte, idem si aj ja k vam po radu. Na jednej mojej phale sa zacali na listoch objavovat svetle kolieska, viditelne hlavne oproti svetlu. Myslite ze to je hniloba alebo nejake bakterie? Nerada by som o nu prisla, pustila dokonca dve kvetne stonky, korene ma pekne na koncekoch svieze zelene, listy nerosim, polievam namacanim raz za tyzden. Ako jej mam pomoct?
Dakujem a prajem vela pestovatelskych radosti 🙂
@saska.t neviem čo urobiť s orchidejkou , ktorá má neskutočne vela vzdušných koreňov, ak jej skrátim ten hlávnzy a nejak strčím do kvetináča asi bude veľká rana, posypem škoricou ale ne zahynie mi ?
@saska.t jednu som presadila takto, ale tá mala neskutočne vela koreňov v kvetináči... toto je jeden koreň , ale takto rozvetvený. ešte jeden taký + menšie som nechala...
mimochodom je to moja prvá / z piatich / zasadená z keiky a ty si mi radila asi 4 roky dozadu, ako ju oddeliť, velmi som sa toho bála....
@helena56800 s odstranovanim vzdusnych korenov opatrne,naozaj moze uhynut,ale ak ostane dostatocne mnozstvo,nemalo by sa nic stat, na tvoj problem je len jedina odpoved,zohnat väcsi kochlik,kde ich vsetky vopchas 😀
Ahojte baby, na mojej krasnej orchidey ktoru som dostala pred mesiacom uvadli kvety, neviem ci to mam brat ze odkvitla alebo sa jej nieco stalo, polievala som ju len trosku z vrchu 1x odkedy som ju dostala. A este pripajam fotky listov, na ktorych mozete vidiet ze su nejake vraskave a to mam na kazdej ktoru mam doma, velmi ich nepolievam, len sem tam, mozno tak raz za mesiac. Moze to byt tym ze maju malo vody??
Dakujem za odpovede
@saska.t praveze ja vsetky malo polievam tak max kazde 3-4tyzdne ale chyba asi bude teda ze ich polejem z vrchu a stoja potom vo vode. Tak ich skusim uz len namacat. 🙂 A prosimta tie kvety mam odstrihnut alebo nechat nech odpadnu prirodzene samee?? Inak orchidey mam na okne kde svieti len ranne slniecko takze to by im mohlo vyhovovat v tej izbe sa cely rok nekuri, je tam prijemne aj bez toho a jedna mi tuto zimu zakvitla, hodila 4 puciky ale len dva rozkvitli a teraz nahodila dalsi pucik, pripojim fotku. Moj prvy kvitnuci uspech.
Dobrý deň, pridala som sa k tejto skupine, lebo potrebujem poradiť ohľadom orchideí, samozrejme
🙂 je veľa alebo aspoň ja poznám s počutia ako zalievat tieto kvety, osobne ich občas umyjem- listy, ale zalievam len 1x týždenne a to mám taký starý pohárik 2cl ktorý sa kedisy používal na pálenku - stamprlik a z neho asi menšiu polovicu davam orchideí, vody zatial je v poriadku a zrejme jej to vyhovuje mam to poradene od sestry, orchidea mam už vysse pol roka a krasne kvitla, len sa chcem uistiť, či sa môže aj takto zalievat, či tým niečo nepokazim, teraz po odkvitnutí som si všimla, že tie prvé staršie listy sú už inej farby sú také svetlejšie a ako sprete, ma aj novšie, ktoré sú krásne zelené, je to v poriadku, sú len staré tak preto? A ešte jedna otázka môžem ich mať aj v nepriehladnych crepnikoch? Tu jednu, ktorú podpisujem je v priesvitnom, ale mam ďalšie 2 a mam len tmavé crepniky, ďakujem za odpovede
@katuscakzms podla odbornikov je najlepsie ponorit crepnik do vody a nechat cely korenovy bal nasiaknut vodou a potom nechat odkvapkat,aby nestala vo vode,to zabezpeci,ze orchidejkam neodhniju korene,ako ked je pritomna neustala vlhkost,pri ktorej je mozny vznik plesni a odhnitie korenov. Priesvitny crepnik sluzi na indikaciu namacania,ak su korene zelene,netreba namacat,ak chytaju belavy povlak (korene su biele) treba zabezpecit vlhkost. Kedze su orchideje tropicke rastliny a v tropoch su obdobia dazdov a obdobia sucha,su zvyknute hlavne na preschnuty korenovy bal a preto sa namacaju a potom nechaju preschnut,co im zabezpeci optimalny rast 😉
@saska.t ďakujem....
@cibulka007 mach orchidei nevadi, treba ju namacat az ked budu korene biele, ak su zelene maju dostatok vlhkosti 😉rozhodne nepresadzat
Dobry den, prosim vas vedel by mi niekto pomoct co sa stalo s mojou orchideou??? Vsetko bolo vporiadku mala dlho krasne kvety...polievam ju rovnako, nezmenila som jej ani miesto..nic...a zrazu jej zacal zltnut list..najprv akokeby kraja cerveniet...a teraz zo zltol..a vsimla som si ze ma aj hnedy flako akoby zo stredu...Popritom vyhnala novy list. Dakujem za rady. Pekny den
Ahojte, prosím o radu a vopred zaň ďakujem.
V 3/2014 som dostala orchideu, neustále kvitla až do 4/2015. Začali jej žltnúť a schnúť listy, nové výhonky nestihli vypustiť púčiky, hneď akoby očerveneli a uschli. Podotýkam, že som nezmenila spôsob zálievky ani miesto.
Teraz ma prekvapila novými výhonkami, ale zdá sa mi, akoby to boli listové výhonky.
Čo s tým?
Poraďte, prosím.
Ahojte, práve mi odkvitá orchidea, kvety ešte neopadali ale stonka sa mi zafarbila do nejakého červeného odtieňa a polka jedného listu do žlta. Viete mi niečo poradiť čo s ňou robiť? ďakujem 🙂
baby prosim mam asi 7 ochideii, ale nejak sa im u mna nedari, vzdy v lete, aj ked ich rosim kazde 2dni ich chyti taka akoby hrdza na listoch, stonkach a kvetoch a zacnu zltnut a vysychat, takto som uz prisli asi o 4:o( aj teraz mam takto 2 postihnute, co s tym? Mam ich na parapete okien, orientacia, V-Z.Dakujem
Dobry poprosim o radu moja orchidea ma zvadnute listy ako jej mam pomocť?Uz som aj vymenila hlinu aostrihala suche korene ale stale su listy zvadnute.
Vytvorila sa mi na orchidei dcerska rastlina,problem je vsak v tom,ze mi vyrastla medzi listami a nie na kvetnej stonke. Keby som ju chcela oddelit,tak poskodim ,,srdiecko,, Znamena to uhynutie materskej rastliny?? Vopred velmi pekne dakujem za kazdu odpoved,ktora by mi pomohla vyriesit moj problem
@saska.t super ďakujem tak snáď sa jej už bude dariť lepšie 🙂