ahojte maminky, ktorá máte doma orchideu, ja som dostala,a neviemako sa onu starať poradte..
@orakula prosím pošli fotku..
@orakula ona je presadena? nevidím ani jeden zdravý korienok..odstrán posledné 2 listy..spodok obtoc handričkou a denne ju macaj do vody..udrzuj ju stále vlhkú až kým neuvidis, že sa tlačia zdravé mladé korienky...rastlinu nepolievaj..ak budú korienky dlhé cca 2 cm..vyberieš rastlinku von..vymenis korí a zasadim ju hlbšie ,aby boli nové korienky pod kôrou..ona si uz potom vytvory koreňový system..preto ju máš zvednutu lebo nemá cez čo prijímať vodu..veľa stastia
Zdravim vas, poprosila by som radu. Dostala som orchideu, je modra. Je to vsak phalaenopsis takze viem ze je nafarbena. Neviete mi poradit cim a ako ju zafarbit? Velmi sa mi paci a rada by som ju modru nechala. A este mam jednu otazku. Mam orchideu, tiez phalaenopsis ktora ma uplne zvednute a take akovy pokrcene listy. Co s nou mam urobit? Je smedna, ci naopak? Polievam vsetkych 6 rovnako. Ponaram ich a potom nechavam odtiect. Poradite mi? Dakujem. A este tej zvednutej ide teraz aj novy list...
Dakujem za odpoved 😉
Ahojte pestovateľky......máme približne 5 orchidey a zrazu sa nám na kvetoch všetkých objavila plieseň....začne od stonky ktorá drží lupene kvetu a postupne sa rozšíri na celý kvet.......viete mi poradiť z čoho sa tá pliaga mohla vytvoriť a ako s ňou bojovať? Ďakujem za každú radu
nemohla by to byt nahodou prilisna vlhkost vzduchu v miestnosti?ale to asi nie,lebo by to napadlo aj listy a zeminu. Ja si skor myslim,ze by to mohol byt neaky skodca a vy si zle vysvetlujete prvotne priznaky,tu zrejme o plesen nepojde,je to neaky skodca... ☹
http://www.pluska.sk/izahradkar/izbove-rastliny...
tak to mozno nebudu ani skodcovia ale skor ochorenie,skuste pozriet ten link
Poprosil o radu orchidea mi odkvitla a začali jej vládnuť listy a jeden uz zltne.
Pozorne sledujem všetky vaše rady, lebo aj ja sa trápim s mojimi orchideami. Bývam v panelovom dome so suchým vzduchom (35%) najme teraz v zime. Už mám len dve, z toho jednu už zachraňujem, lebo má mäkké listy. Odstránila som všetky zhnité korene, omotala vlhkou handričkou - budem vlhčiť a čakať či z nej niečo bude. Druhá mi teraz kvitne a zatiaľ sa drží. Asi nebudem môcť namáčať ale iba preliať vodou - musím to sledovať.
Alebo mi vie niekto lepšie poradiť?
Nechaj až dotiaľ, než rastlinka dostatočne nespevnie a nebude sa dať opatrne od materskej oddeliť. Potom presaď do črepníka so substrátom pre orchidei.
Nech sa darí!
čaute baby mam problém mam orchidei ktoré majú na listoch čierne škvrny čo mam robiť. dakujem za radu
@me_kate ja som zasypala spodok rastlinky mletou škoricou, ktorá pôsobí na rastlinku antibakteriálne.
Ahojte dievčence. Neviem aká aktívna je táto diskusia, ale potrebovala by som upokojiť/poradiť. Som velka milovníčka orchideí. Doma ich mám cez 40ks, ale okrem svojich kvetinových krások mám doma aj skoro trojročnu princeznu. Dnes sa mi ale stala taká nepríjemná vec. Moje milované dieta sa dnes ani neviem prečo, rozhodlo, že jednu z orchideí ochutná a odhryzlo si kúsok z listu kým som ju nemala na očiach. Zienky prosím vás, však orchidey nie sú jedovaté a nemusím mať väčšie obavy než už mam? Na nete sa neviem dopátrať k info. Dakujem
boli suche odumrete teraz ide par novych ale neviem či to prežije