Orchidea - pleseň na vrchu zeminy
Dnes som si náhodne všimla, že mám na vrchu jedej orchidey plesen, tak som si pozrela aj dalsie a bola som nemilo prekvapena :( Vsetky 4 orchidey mam napadnute plesnou na vrchu zeminy. Cca tri tyzdne dozadu, mi priatel doniesol novu orchidku, ta vyzera z nich njvitalnejsie no ked som na nu pozrela pozornym okom, aj na jej zemine sa zacina tvorit plesen a pri korienkoch listov ma cosi biele. Dve najviac zaplesnene orchidei su bez kvietkov, tretia zacina vadnut. Co s tym, postaci to len presadit, ak ano ako...Este nikdy som orchideu nepresadzala
a kolko tej zeminy tam treba dat, aby mohla dychat alebo viac, bojim sa aby som ju neudusila :( zeminu mam chystam sa to hned presadit a na tie listy co tam mam to biele na to co pomoze okrem presadenia, tu dam radsej aj bokom od ostatnych nech na ne neskoci volaco z nej
Vyzera ,ze ona je uz dlhsie taka chora z vnutra.Korene ma uz scvrknute.Takze.Kvetinu presadis ako som ti pisala,ale pred tym.Urob do kvetinaca dierky nech ti korene dychaju.Normalne po bokoch prepichni s horucim klincom napr. .Nemaj ich v tom nepriesvitnom kvetinaci.Iba v tej misticke.Pozri moj.Hnile korene opatrne odstran az k zdravemu miestu a este si vsimni ci je to srdiecko v strede zdrave.Ci nie je aj to hnile.Myslim ten stred.A aspon tyzden ich nepolievaj a nechaj od seba min.1,5m.
srdiecko vyzera byt fajn, dost korenov som odcvakala bojim sa ci prezije, trosku mi pada v tom kvetinaci do strany, nepoliala som uvidim, dufam ze mi nepoumieraju vsetky :/ idem zachranovat dalsiu
Podopri ju tyckami co su v kvetinacoch,ale lyzicu zapichni a tak dok sa spevni.Neboj preziju.Nezabudni dierky urobit nech dycha a vonkajsi vobec nedavaj.
dierky som urobila, dala som ju na tanier bo nemam tie pod kvetinac, nechala som ju len v plastovom ..podoprela som tyckami, lepsie sa drzi teraz
este s spytam co s vyhonkami a kvietkami, kvietky uz vadnu na jednej, su take makksie a bez zivota, no vyhonok je krasny zeleny pevny
Kvety nechat odpadnut same.Ked odpadne posledny kvet,tak asi tyzden na to mozes odrezat ten vyhonok po prve kolienko od spodu.

@krinolina
Je treba ich velmi opatrne vybrat a zbavit co najviacej kory.Potom vsetky presadit do novej.Treba cim skor,aby to nezasiahlo korene.
Teraz v zime ju staci ponorit do vody raz za 10 dni.Voda musi byt odstata.Raz cista a potom s hnojivom.Po vybrati nechat poriadne odkvapkat.
Nech ti niekto drzi ocistenu orchideu v priesvitnom kvetinaci a ty opatrne zasypavaj.