Otázka dňa: Odkladáte svoje deti k televízoru?
Kým nemáme deti, bijeme sa do hrude, že niektoré veci ako rodičia určite robiť nebudeme. Napríklad “odkladať” deti k televízii. A keď príde na lámanie chleba, zrazu sedí dieťa pred pesničkami alebo rozprávkami a ty si užívaš chvíľu pokoja. Je to tak aj u vás doma?
Okrem tejto diskusie sa na to pýta aj náš Miky, maskot Modrého koníka, v ankete na Facebook Messengeri.
Takže ak sa chceš do Ankiet prebiehajúcich každý pondelok, stredu a piatok zapojiť, stačí kliknúť sem: https://i.modrykonik.sk/39SiaNb
A ako dopadlo hlasovanie na Facebooku?
83% mamičiek púšťa svojim deťom v televízii rozprávky či piesne, aby mali trošku pokoja. 17% je verných zásadám a televízia je pre deti tabu.
Jasne že pozerá tv YouTube sú rôzne náučné rozprávky a vie odtiaľ už farby,zvieratá atd pre mna to je sueor keďže ja si zatiaľ upracem navarím a ona si pozrie rozprávky a ešte sa aj z toho niečo naučí,hrať sa hráme spolu ale abolútne neviem problém keď dieťa pozerá tv dnešné deti sa väčšinou učia odtiaľ a teraz je na vyber toľko toho že rodic ked vyberie správne rozprávky je to len prospešne
Moja pozera rozpravky , na mobile videa, semtam hra hru vhodnu k veku. Dokonca sa z toho dost naucila ako napr pesnicky, farby, nieco po anglicky. Kym to je v rozumnej miere nevidim to ako problem.
Niekde som citala, ze dieta by malo sediet pred telkou /tabletom tolko hodin tyzdenne kolko je jeho vek. Cize 5r. dieta max 5 hodin do tyzdna. Niekedy ked je dieta jedovite a nevie ako sa uz hrat, pol hodinova hypnoza vo forme spievankova je niekedy na nezaplatenie. Ked je dieta chore a polihuje, tu telku chvilkami pozera, chvilkami podriemava ale na realne hranie aj tak nema vela energie. Vtedy to beriem ako docasne riesenie vydrzat tuto situaciu so bez zdravotnej ujmy (na oboch stranach) a neriesim cas. Ak je vsak dieta zdrave a vonku pekne (napr. na jar alebo v lete ), sme radsej na ihrisku alebo kdekolvek vonku. Priklad : 5r. dieta chore, doma, nic ho nebavi - kuka telku takmer cely den, prip. prestriedavame s rozpravkami na pocuvanie. V lete pri zdravi dieta telku (ani tablet, ci mobil) nevidelo 2 plne mesiace a tak isto mu to nesposobilo ziadnu ujmu....
Nasa dcera je taka ziva a rozlietana,ze uz nestihame vymyslat aktivity..je to aj dost financne narocne,lebo hyperaktivne deti len tak nieco nezaujme a robit stale tie iste aktivity je nudne casom..Takze mne ked dcera sadne na dve hodiny k telke, tak skacem 3 metre od radosti..lebo my sme inak stale vonku,ci je leto,ci je mraz..🙂
Nie, neodkladam. Ani jej nedavam do ruk mobil ci tablet. My sme bez toho prezili a ona bude do toho od urciteho veku pozerat uz cely zivot takze ju zatial od toho chranim kym sa da. Ma cerstvy rok. Uvidime ako to utiahneme dalej ale verim ze co najdlhsie. Zatial ma stale dva 1-2 hodinove spanky denne takze co treba porobit a vybavit spravim ked spi 🙂
@redakcia starší má 3,5 roka a on miluje rozprávky, v aute ich počúvame, v tv mu najčastejšie pustím z USB kľúča. Mladšia 8 mesačná občas pri ňom trošku pozrie , ale fakt len 10-15 minut, ju skôr zaujíma obsah šuplikov. Mobil, tablet vôbec - iba ako záchrana u lekára, na úrade a podobne keď je už veľmi zle. Sú dni že tv nejde vôbec a sú dni že ide celý deň. Záleží od počasia, práce a tak. Už sa teším keď bude vonku teplo, vytiahnem piesok, trampolínu a budem ho mať problém dostať do izby 🙈
Jasne, ze malu(2 r.) odlozim pred telku :D co mi ine ostava, ked chcem v klude navarit, upratat...? Netreba ani toto prehanat a doplnit to aj normalnou aktivitou vonku, v maters. centre atd. Niekedy si sadnem s nou a spievam texty spolu s Jarosom, aj si zatancujem. Take veci, ako telka/mobil pri jedeni je uz ale moc! Toto nepraktizujeme. Mna ide roztrhnut, ked vidim v restike decko, co do seba hadze jedlo a na cely podnik huci mobil. Tak dufam, ze nam to vydrzi...
@redakcia syna k telke ani mobilu určite neodkladám. Bude mať tri a vie sa nádherne hrať sám, má ohromnú fantáziu, slovnú zásobu, začína dopĺňať rýmy v básnických či pesničkách ktoré si sám vymýšľa, pozná všetky farby a nielen základné. Všetko som ho naučila chodením na výlety, dovolenky, prechádzky. Televízor maximálne večerník a aj to len v zime v lete sme vonku aj večer keď je teplo. Mobil vôbec, iba ak hudba ide z neho mobil je vyložený na poličke. Myslím že deťom to vôbec netreba. A nemala som nikdy problém vypiť si kávu, navariť či upratať. Malý sa hral pri mne alebo mi pomáhal. Občas musel pochopiť že mama na neho práve nemá čas ale tým že som mu to potom vynahradzala výletmi pochopil rýchlo že teraz je čas na hru a zábavu a teraz sú na rade povinnosti.
A dalsia vec, odkedy s malou pozeram youtube, naucila som sa farby po spanielsky :D :D

@redakcia medzi europskymi pediatrami panuje konsenzus ze deti v predskolskom veku mozu pozerat televiziu (do toho sa pocita aj tablet Mobil atd) v priemere 30 min. Denne, toto je mnozstvo ktore nesposobuje ziadnu ujmu. Tak to funguje aj u nas. tych 30 min je akurat cas na vybavenie si Telefonatu a vypitie kavy.