Parlamentné voľby 2023

asuliena
22. sep 2023

Pozdravujem vás. Existuje nejaká stránka prípadne video kde je jednoducho a pochopiteľne vysvetlená politická scéna na Slovensku ? Zhrnuté a zosumarizovane čo kto nasľuboval a nesplnil a nové politické strany a tak aby si mladý človek ktorý sa v politike neorientuje dokázal urobiť nejakú predstavu a názor a dokázal sa rozhodnúť koho bude čoskoro voliť ? Alebo je niekto ochotný kto sa naozaj vyzná a sleduje politiku objektívne napísať aké politické strany vlastne nás presviedčajú aby sme im dali svoj hlas. ?
Ak chcete môžte napísať koho budete voliť a prečo ..zaujima ma názor ľudí ktorí politiku naozaj sleduju a rozumejú jej. Ďakujem

kvetinka75
22. sep 2023

no pochybujem že niekto napíše objektívny názor. Ja sledujem tak okrajovo, aj môj muž a pritom máme odlišné názory. Takže čo ti nepíše jeden, druhý s tým nemusí súhlasiť a zase sa strhne hádka. Ako sa hovorí, sľuby sa sľubujú .... Jasné, že pred voľbami nasľubuje každý a nakoniec z toho nie je nič.

ivka225
22. sep 2023

@asuliena Pochybujem, ze nieco take existuje. Ak ano, je to vacsinou napisane v prospech niektorej strany alebo skupiny stran. Asi neexistuje ina cesta ako sledovat rozne zdroje. Jedine, co by som odporucala - ak si chces urobit obraz o strane X, tak sleduj, co hovoria predstavitelia strany X o sebe, nie to, co o strane X hovori strana Y. A samozrejme, vsetky vyjadrenia podrob vlastnemu kritickemu mysleniu a skusenostiam z minulosti.

tosomja
22. sep 2023

Čo kto nasľuboval a nesplnil. Asi každý. A čo sa týka toho, čo sľubujú, tak si pozrite volebné kalkulačky a ako taký prehľad budete mať.

pribinak
22. sep 2023

Ideálne je dať si volebnú kalkulacku. Napr aj tuto https://zmudrig.sk/volebna-kalkulacka/

petronellla87
22. sep 2023

@asuliena ak mozem poradit, povedz si ake okruhy alebo temy su pre teba klucove, a potom si pozri porovnanie programov stran v tychto oblastiach

natalia1619
22. sep 2023

@asuliena skus pozrieť stránku infovolby sk, je tam kalkulačka, odpovieš na par otázok a ukaze ti s ktorými stranami/volebnými programami máš najväčšiu zhodu. Jasne ze je to len orientačné ale ako začiatok fajn.

marsmykkok
22. sep 2023

Ja by som skôr pri mladom išla skôr po politickej orientácii. Je liberál, konzervatívny alebo niečo medzi? A ekonomika ako? Chce skôr sociálny štát kde bude mať prídavky vyššie, príspevky pre rodinu, jeho starí rodičia 13ty dôchodok, ale napríklad vyššie zarábajúci alebo podnikatelia by tak neprosperovali? Alebo chce skôr politiku kde sa budú podporovať skôr podnikatelia a tí šikovnejší a každý sa bude musieť postarať sám o seba? Na základe týchto vecí by sa dali vyselektovať 2-3 strany, ktoré by mohol zvažovať a majú šancu prekročiť potrebnú hranicu na zvolenie.

jj298
22. sep 2023

Urcite nic take nie je. Ani nemyslim ze niekto dokaze objektivne pisat o politike. Myslim ze mladi ludia sleduju stranky ako demagog, tazky tyzden alebo zomri. Netvrdim ze su to objektivne zdroje ale stranky ktore riesia aj politicku situaciu formou, ktora mladych zaujme.

jarmila2010
22. sep 2023

mozes si napr pozriet hodnotenie INEES volebnych programov stran podla oblasti
https://www.google.com/search?q=hodnotenie+vole...

annm81
22. sep 2023

Najzásadnejšia otázka týchto volieb, ktorú si každý volič musí položiť je tá, či si želá, aby Slovensko ostalo západnou demokratickou krajinou, alebo sa stočilo na nedemokratickú cestu orientovanú na Rusko. Takto sa dá vyselektovať (bohužiaľ pre niektorých naopak zvoliť) niekoľko strán, vrátane tých, čo sa môžu dostať do parlamentu (Smer, Republika...). Týmto sa dostaneme k druhému bodu - strana, ktorá vo voľbách nedosiahne aspoň 5% (jednotlivá strana) sa nedostane do parlamentu. Vzhľadom na počet strán u nás, tradične veľa hlasov tzv. prepadne. Človek si teda musí zvážiť, či chce, alebo nechce dať svoj hlas aj strane, ktorá nemá šancu sa do parlamentu dostať. (Pri dosiahnutí troch percent strana dostane finančný príspevok na svoju činnosť, takže môže pokračovať do ďalších volieb). Treba sa pozrieť na prieskumy za posledné mesiace z rôznych agentúr, čím sa pripadne dajú vylúčiť naozaj strany bez šance.

Po zodpovedaní otázok a prípadnom zúžení výberu, ostáva prezrieť si programy týchto strán. Pre prvovoliča to môže byť nezáživné dlhé čítanie, takže sa ešte môže pozrieť na nejaké hodnotenia od odborníkov - napr. INESS tradične vydáva takéto hodnotenia

Školstvo- https://iness.sk/sk/iness-hodnotenie-volebnych-...

Verejné financie https://iness.sk/tlacova-sprava-iness-hodnoteni...

Zdravotníctvo https://iness.sk/sk/spolocne-hodnotenie-zdravot...

K otázke, či sa dá nájsť prehľad, kto a ako plnil sľuby, aké mal kauzy, čo reálne spravil sa cielene tu nevyjadrujem - existujú aj tu na fóre diskusie, kde sa to obsiahlo rieši. Na získanie takéhoto prehľadu tak, že si človek sám urobí názor na základe študovala relevantných zdrojov, potrebuje človek oveľa viac času ako týždeň.

zuzka1117
22. sep 2023

Vedator robí krátke videá a hodnotí programy jednotlivých strán.mozes si ich pozrieť.

paradajkova
22. sep 2023

Este existuje taka stranka https://demagog.sk/ , kde si mozes poprezerat hodnotenia politickych diskusii. Kto v ktorej diskusii klamal, kto hovoril pravdu. Je tam konkretny vyrok aj vysvetlenie vzdy, preco je to klamstvo ci pravda.

alexas56
22. sep 2023

Kedže si sa pýtala na názor ja budem voliť KDH. Pozerala som v stredu aj reláciu na Hrane a utvrdila som sa v tom. Pán Majerský argumentoval vecne a jasne, ostatní sa tam hádali jeden cez druhého..jediný on tam mal úroveň. KDH majú veľmi veľa odborníkov, majú skvelý program pre školstvo..ja im dám svoj hlas, myslím si, že si tam zaslúžia byť a verím im🙂

drahomirrra
22. sep 2023

Ja som zostala prekvapená baby, z programu KDH. Ako skutočne, prepracovaný, oceňovaný, skutočne ponúkajúci riešenia, nie populistický. Majerský ako súkromná osoba a jeho manželstvo ma nezaujíma, ani kresťanský podtón. Proste majú skvelý program a dobré, veľmi dobré riešenia. Pozrite, možno budete tiež veľmi prekvapené.
Zase mám dilemu, opäť sa rozhodujem medzi dvoma stranami. Och.

alexas56
22. sep 2023

@drahomirrra Áno presne toto isté aj ja. Verím veľmi v zmenu vďaka im. Ja im tento raz dám hlas. A vôbec nepozerám nato, že kresťanský podtón alebo čo..Lebo mi príde, že momentálne ľudia volia to čo im príde ,,in'' program ani nečítajú.. Ja budem teda voliť KDH🙂

annm81
22. sep 2023

@drahomirrra KDH máva dlhodobo kvalitný program, bohužiaľ je pre svoje extrémne pánbičkárstvo mnohými nevoliteľné. Vatikánske zmluvy im boli prednejšie ako úspešné Slovensko a momentálne im je zjavne patent na manželstvo prednejší ako demokracia. Škoda, keďže vo svojich radách majú aj členov tajnej cirkvi, mali by vedieť, aké to je žiť v diktatúre a aké to je, keď je ľuďom odopieraná rovnoprávnosť.

asuliena
autor
22. sep 2023

Veľmi pekne vám ďakujem za odpovede 🙂😉

drahomirrra
22. sep 2023

@annm81 áno, preto zvažujem medzi dvoma stranami. Škoda, ten program je skutočne veľmi prepracovaný.

alexas56
22. sep 2023

@annm81 Tak v žiadnej strane nám niečo nebude vyhovovať 100%..v každej sa nájde to ALE..

zuzka1117
22. sep 2023

@drahomirrra a nevadí ti ani Majerskeho vyjadrenia o určitých ľuďoch ako o pliage? 🤔

drahomirrra
22. sep 2023

@zuzka1117 Nie. Nakoľko novinari urobia radi senzaciu zo vsetkeho. A keby ich volim, nekruzkujem Majerskeho, ale inych favoritov.

zuzka1117
22. sep 2023

@drahomirrra ak ti príde toto v pohode,tak ho kľudne vol.

annm81
22. sep 2023

@alexas56 Presne toto ja stále tvrdím, že človek nenájde stranu s ktorou na sto percent súhlasí- sama som volila SaS, hoci Sulík je kretén a netuším načo si ho tam držia a sama som ako liberál zvažovala aj dve konzervatívne strany (Demokrati, Modrí). Ale vyjadrenia KDH smerujúce k tomu, že radšej nech sa Slovensko poberie maďarskou cestou smerom na východ než priznať práva sexuálnym menšinám sú príliš silná káva. Lebo vláda Smeru bude mať ďalekosiahle negatívne dopady na celú spoločnosť , vrátane kresťanov, zatiaľ čo svadby homosexuálov sa kresťanov ale že absolútne nijako nedotknú.

drahomirrra
22. sep 2023

@annm81 SaS som zvažovala, naštvali ma nenormálne, aj Marcinková ma vytočila materskými pre študentky, ktorým stači byť zamestnané jeden deň. Osobne si stále myslim že MD na rozdiel od RD má byt zásluhová dávka. Plus jej kamarátstva s novinármi. Príde mi ako celebrita, nie ako politička. Och, toto sú dilemy.

ivanakaka
22. sep 2023

@asuliena kdh, olano, demokrati

ivanakaka
22. sep 2023

@zuzka1117 vysvetlil to mne nevadi netreba chytat za slovicka

vorkola
22. sep 2023

Ja bud olano, kdh, alebo demokrati,ja sa modlimm, aby sa nedostali do parlamentu Ps, ani danko,a rozvracat Sas ,jeden zavistlivec

denithestrange1993
22. sep 2023

@asuliena pozri si stranku demagog.sk na facebooku,tam mas fakticky zhrnute z debat kto klame,zavadza a kto hovori pravdu. Nuz neviem ci ti to niekto zhrnie takto nezaujato ako by si chcela. Slovenska politicka scena uz od 90 rokov je asi o tom,ze sa zalozi nejaka strana,o nejaky cas sa z nej odclenia clenovia a zalozia novu stranu. Za mna urcite nevolit ludi,ktori pouzivaju strach na svoju propagaciu,cize vylucujem smer,hlas,republika,sns,kdh,olano,sme rodina. Ale zas to je moj sukromny nazor.

alexas56
23. sep 2023

@vorkola Ak môžem poradiť, myslím to úprimne a nechcem aby to vyznelo, že ,,rýpem'' :D OĽANO by som teda určite nedala hlas..hlavne kvôli ním tu opäť máme predčasné voľby..a to čo robil matovič a čo navyvádzal sa nedá zabudnúť.. a tie jeho ,,atomovky''nekomentujem ani radšej.. no a KDH alebo Demokrati..KDH majú vačšiu šancu sa dostať do parlamentu..čiže už z tohto KDH