Perly našich detičiek, vaše zážitky a trapasy
Pôvodná diskusia bola prevedená na cz konika, ale tam sa nejak nechytila. Mne veľmi chýba a tak sa pokúšam ju obnoviť. Dúfam, že sa podarí....pridajte sa 🙂
K narodeninám dostal syn od dedka vysnívaný darček "robot POKIBOT". Dedko to zabalil do darčekového papiera a napísal POKYBOT. Pri gratulácii syn hovorí "Ďakujem, ale to sa píše s mäkkým "i" 🙂
Malý (vyše 3 r.) ráno vstal celý mokrý. Keď som mu dávala dole úplne premočenú plienku, s obrovským uspokojením si hovorí: "Joj, ale som sa fajne dočural." 🤦😂
Alebo - zabudla som sa a pred ním som v rozčúlení o komsi povedala, že si môže trhnúť nohou.
Malý hneď zareagoval: "No, to čo si povedala?!"
Ja: "Akože čo?"
On: "No, že si má vykopnúť nohu."
Ja: "A vieš, čo to znamená?"
On: "No, že má urobiť toto..." a z celej sily vykopol nohou do vzduchu, až sa zapotácal. 😂😂😂
A potom sa ešte nesmierne čudoval, prečo sa rehocem ako divá. No ale tak doslovné "trhnutie si" som ešte nikdy nevidela. 😂😂😂
Síce už školáci, ale boli vtipni:
- mami, čo je to vinkubátor?
starší ma predbehol v odpovedi a vysvetľuje mu: - to je inkubátor!... to je to... kde sa zväčšuje babo
Pytam sa malej (4 roky): Preco si davas dole ponozky, bude ti zima. - Lebo chcem byt chora, aby prisla babi. (moja mala ju obcas ked je chora zavaruje)
4 a pol ročný syn: "Ja nepôjdem do škôlky, budem na to kašľať.." 😂😂
kúpila som si psyllium, dcéra (5r.) sa pýtala čo je to, tak som jej vysvetlila ze to je prášok,ktorý mi pomôže s kakaním a nebude ma bolieť bruško....večer sedím na záchode, dcéra pribehne za mnou aj s krabicou psyllia a kričí...mami kedy si už konečne nasypeš ten prášok do zadku? 😂😂😂😂
Syn druhak prisiel zo skoly s tym, ze si mame davat pozor na "ohavne choroby" 😂 (pohlavne choroby)
Dnes sme mali otvorenu hodinu tanecnej, mala v jednom kuse vsetko komentovala. Trenerka vravi detom: Pozdravte rodicov. Mala rozculene: - Akych rodicov, preco len rodicov? Ja tu mam aj babi, to nie je rodic, to je babi! Takychto komentarov bolo neurekom, mne az slzy tiekli.
Pripadne mali nahlas vytieskavat a mala na to: Moja babi nelubi tak hlasno tlieskat, ona je uz stara.
Dnes sme išli variť šípkový čaj. Samozrejme malý chcel pomáhať a tak som mu dovolila nabrať šípky z vrecka... Najradšej by tam však nasypal všetky, a tak kričím, že dosť, dosť. A drobec: "Dobre, dobre, veď viem, že nemôžeš veľa, lebo budeš z toho tučná" 😂🤦
Keď syn rýchlejšie hovorí, než rozmýšľa, tak sa môže stať, že dostanem aj takúto otázku:
"Ty máš aké prečo?" 😂
(Malo to byť: "Ty máš aké ročné obdobie najradšej a prečo?")
Moja mala dnes: mama ty si nic nepamatas!!! Ty mas tu skoliozu!!
Mame trojrocnu a este nevie pekne niektore slová vyslovit a tak sa stane, ze ide pomálať ňaňovi/pomáhať, alebo ojať sestricku/objat.
Dosť ficala na Frozen a ked sa jej dr.pytala ako sa vola, jednoznačne odpovedala: ja som Elza.
Minule mala potrebovala obal z vajec, tajy ten 6kusovy. Mala.ho priniest v den vysvedcenia, kedze sa prve hodiny normalne učili. Zároveň bolo treba obom detom.aj obaly na vysvedcenia.
A vznikla z toho debata.. vravim dcere, ze este potrebujete obaly na vysvedcenie. Aj brat potrebuje. A dcera: a kolkokusovy? Ja na to, akoze kolkokusovy?? Vsak obal na vysvedcenie, jeden kus staci.. Ona odbehne, dobhene s obalom.na vajcia a vravi dorazne..ale kolkokusovy obal??? Ja zachvat smiechu.. tak ona si myslela, ze aj brat potrebuje obal z vajec! Ja som vravela o obaloch na vysvedcenie, ona o obaloch na vajcia na vytvarnu!
Naposledy 5 rocna chcela nieco vediet o belochoch a cernochoch, na co som jej povedala, ze sme si vsetci rovni. Co to znamena? Fakt som sa zapotila, ale dala som asi 15 minutovu prednasku o vseliajkych rovnostiach a bola som so sebou naramne spokojna, ze ako som to fajn vytiahla z rukava a ako pozorne pocuvala. Ona ocenila moju filozofiu otazkou "to znamena rovni ako co, ako ciara"?
Stanko skúša Lucku: vieš čo je cuboid?
L: neviem.
S: kváder. A vieš čo je cube?
L: kvá.
Poslala som manžela kúpiť ďalší sušiak na prádlo, lebo jeden nám v zime nestačí a takmer 5ročný zahlási: Maminka, toto ti ocinko kúpil pre lásku 😂 myslel z lásky, takže od ocinka som dostala z lásky sušiak na prádlo :D
ráno vravím dcére (5 rokov): chcem ťa učesať.
sedela pri stolíku kúsok vedľa mňa a opýtala sa: učesáš ma aj tu?
🙂 milujem jej skloňovanie a časovanie a preto pridávam ešte našu najobľúbenejšiu skomoleninu: tato, uhoň sa! (chcela aby jej neprekážal, aby sa jej uhol - my s absorbovanými gramatickými pravidlami by sme to naformulovali: tato, uhni sa.)
@tanyan jééj, aj moje dieťa (6) tak svojsky skloňuje a časuje 😀 je to až neuveriteľné, že to vôbec povie.....moje 2 najobľúbenejšie vety asi navždy ostanú: "Maminka, ja už mám nového oženca" 😀 t.j. ženícha.... a keď sa sťažovala na deti v škôlke a zakončila to vetou: "Ale oni to ešte nevjú" 😀 t.j. nevedia....
S mojim druhákom sme na prvouku precvičovali zvieracie rodinky. Samec kozy je podľa neho kozák.
Skloňovanie je super. 👍 Nechcú používal starší syn.. a menší zase, keď si kreslil, tak mi povedal: "Mama, kres už aj ty."
Nie nechcú, ale nevjú tam malo byť.. 🙈