Perly našich detičiek, vaše zážitky a trapasy
Pôvodná diskusia bola prevedená na cz konika, ale tam sa nejak nechytila. Mne veľmi chýba a tak sa pokúšam ju obnoviť. Dúfam, že sa podarí....pridajte sa 🙂
@chanaaa
Ja som sa dnes poobede na našom malom znovu nahlas (ako každý deň 😕) rozčuľovala, že ma už naozaj nebaví stále zakopávať o hračky (a ešte horšie - stúpať na kocky z lega).
Keď som sa trochu upokojila, malý mi líškavým hláskom hovorí: "Kým ja budem spinkať, ty mi upraceš hračky, však?“ ☺️
Syn (4,5r): Oci, a to vsetci ludia maju pipik?
Manzel:Vsetci nie, len muzi, zeny nemaju.
Syn: Ale ved ja sa pytam na ludi, nie na zeny! 🤦🤦😁
Gratulovali sme dcére k meninám a ona večer hovorí, že "nikto jej neželal, aby poslúchala" 😏
@angela1103 To ako ste mohli na také dôležité prianie zabudnúť??? 😂😂😂
Máme u nás na prázdninách synovca, sú s našim synom rovesníci. Samozrejme, vyvádzajú viac, než zvyčajne. Aj včera čosi vyviedol ten náš, tak sme sa nad ním rozčuľovali. A jeho bratranec mu hovorí: "Vilko, s Tebou je to ťažké. Niekedy je s Tebou zábava, ale ináč je to ťažké."
A ten môj ho chápavo potľapkal po pleci a dôležitým hlasom mu hovorí: "Ja viem. Presne, ako s Tebou. Až na to, že s Tebou je to len ťažké."
@angela1103 😂😂
Syn (5r): mami? Chceš byť bohatá?
Ja: no chcem
On: tak ja ti poviem ako budeš mať veľa peniažkov. Keď bude Samko (8m) väčší, musíš ísť do roboty a si zarobiš
🤣 ma v tom jasno
Konecne pridam hlod nasho 6 rocneho. Byvame v panelaku a hned pri dome mame ihrisko kam ho pustame sa hrat a chodi sam no vzdy ho cez dvere vidim lebo byvame na prizemi. A boli sme s muzom vencit a hovori mu ze ked sa zacne stmievat tak pojde domov. Tak som potom vysla vonku na schody a uz mi isiel naproti ze uz ide domov a potom mi hovori pri sprchovani: Maminka dobre som prisiel domov vsak?uz ked zacinala tuma ( nedokaze stale pochopit ze je to TMA,no on tam to "U" stale pocuje 🤦♀️) a tak som ho pochvalila ze jasne Rudinko,si sikovny. A jeho odpoved: Ja viem maminka,ja som to stale mal v mojich BUBENIKOCH ( myslel v bubienkoch) ked mi tato povedal kedy mam ist domov... 🤣🤣🤣 no konecna..takze mame v uchu bubenikov 🤣🤣
A este z dneska...cistila som cibulu a dojde za mnou..pozrie sa na mna a zahlasi z vaznou tvarou: "Maminka,tebe tecu oci" 😳 No bohuzial,cibula stipala jak slak 😂
Mala kedze je bilingvalna, tak obcas tape so slovickami a ma take vlastne vyrazy: naozajstny, skutocny = vaznejsi, prihorelo = zavarilo, preskocit, vynechat = skipovat., pribinacik = mackovy jogurt, labkova paw patrola, zachod = tojleta.
@mircalla moja (takmer 6 ročná) minule v aute vzadu jedla najskôr nejakú buchtu, potom banán a ja som šoférovala. zrazu sa ma pýta: kam mám dať pílku? veru, chvíľu mi trvalo dešifrovať, že je to kombinácia "peel" a "šupka." aj sa mi priznala, že si práve nevedela spomenúť ako sa to povie po slovensky...
@mircalla To nerozlišuje aj mnoho dospelých Slovákov. Mojej mame som nedávno vysvetľovala, že kde je statické a kam dynamické. Mňa to irituje hlavne v súvislosti s nemeckou gramatikou, lebo potom pri skloňovaní nie je účinná pomôcka wo/kde pre tretí pád a wohin/kam pre štvrtý pád. A nepotešilo ma ani toto vyjadrenie:
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/302/
Andrejko (5r) : Mamka chcem bielu farbicku, aby som nakreslil okno. Ja: Ale ked nakreslis bielou farbickou na biely papier, to nebude vidno. On: Ved ja chcem aby to nebolo vidno, neviem kreslit okno!
V piatok som výnimočne dovolila chalanom si dať čipsy. Po chvíli ako chrumkali mi Tim(3) hovorí:
Mami. Čipsy sú dobré pre zdravie.
Ja: nie Timi, čipsy sú dobré, ale nie pre zdravie.
Tim: To nevadí, že nie sú dobré pre zdravie.
Ja: Ale vadí.. Potom budeš tučný a škaredý.
Théo (4): už zoškaredel!
😂
Malý (4 r.) má taký zvyk, že si zapamätá rôzne útržky z rozprávok či pesničiek a potom ich hocikde recituje alebo použije v komunikácii.
Teraz momentálne non stop hocikde (aj vonku) recituje heslo stolárov bobrov:
Bobor má vždy hoblík, pílku,
nezaváha ani chvíľku,
jeden klinec, dve laty,
daj si pozor na prsty.
Dnes mu vysvetľujem, že nie je vhodné, aby vonku medzi ľuďmi hovoril hocijaké útržky z rozprávok, že oni to nechápu, že je to z rozprávky a že si o ňom budú myslieť, že je čudný ☺️.
Tak vyjednával, či môže aspoň svojej naj kamoške povedať heslo stolárov bobrov: bobor má vždy...
A keď celú tú básničku dorecitoval, tak sa ho pýtam, že čo mu asi na to povie tá jeho kamoška.
Malý sa postavil, napodobnil tú jeho kamošku, že sa na neho udivene pozrie a povie mu: "Pro Boha, co to se mnou deláš!" 😂😂😂
(inak túto českú vetu má tiež z nejakej rozprávky alebo odkiaľ???, lebo už ju použiť viackrát vo vhodnej či menej vhodnej chvíli). 🤦
Boli sme na nedeľnej prechádzke v lese, snažili sme sa nášmu 3 ročnému poukazovať rastlinky, stromy, huby. Po chvíli zahlásil: 'pekné, ale radšej mi zapni tablet a odvez ma k babke!' 😃😃😃
Starsi (3,5) uci mladsieho (1,8):
Kubo, tu mame oko, druhe oko a medzi nimi mame nos
A v nose mame co Kubo? No co? No predsa sopliky 😂 a tie co? No predsa papame Kubo! 😂
X ty krat hovorim chlapcom, aby upratali hracky... pritvrdzujem:
- Ked si tie hracky neulozite vy, tak ich ulozim ja, ale potom sa s nimi uz mozte rozlucit
Obaja chlapci sa unisono otocia v behu na hracky a mavaju: - ahooooj, papaaaa
Tak, rozlucili sa, mozem ist upratovat 🤦♀️😂
Počúvam moje 15, 11 a 7 - ročné ja, ako kričia, hovoria mojím 3-r. ja, že hlava. Jedno 3-r. ja nevie, respektíve nechce rozprávať. To druhé, stále krava 😁. Moje deti, povedz hlava, malá : krava 😁 Ja: Nuž deti, čo ste si naučili, to máte 😂😂😂
O chlapcovi, ktorý sa ani 😈 nebojí ☺️
U susedov je na prázdninách 6 ročný vnuk z Anglicka. Zlatý chlapček, ale až príliš nebojácny...
Bývame na dedine, naša ulica má cca 15 domov... a on sa cíti na celej ulici "ako doma". Nehovorím len o tom, že sa s každým dá do reči (celkom dobre hovorí aj po slovensky), ale hlavne o tom, že nemá problém ísť sám k hocikomu do dvora, do humna, dielničky či maštale - fascinujú ho domáce zvieratá, traktory a rôzne náradie...
Chodí sa hrávať s naším synom a dnes som ich na chvíľu stratila z dohľadu a už boli obaja na opačnom konci ulice v cudzom dvore (zdá sa mi, že náš malý sa pri ňom natoľko osmelí, že už nebude potrebovať, aby som s ním chodila k iným susedom "pohrať sa s ich detičkami" - doteraz mal fakt problém ísť sám do cudzieho dvora k svojim kamarátom).
Teda, keď som ich dnes našla v tom cudzom dvore, náš malý stál na začiatku dvora a hral sa s mačkou, ale ten chlapček chodil okolo ich humien a už otváral dvere do akejsi dielne, či čo to tam mali. Chcela som ho postrašiť, tak mu z ulice kričím, nech dvere zavrie, že tam bude BOBÁK. Chlapec sa na mňa začudovane pozrel a spýtal sa, čo je to BOBÁK a už zavieral pri tom dvere. Ja mu hovorím, že to je čert. Chlapček znova otvoril dvere, nazrel dnu a s kľudom angličana mi hovorí: "ale ten tu nie je" 😂😂😂
Dnes 3,5 rocna.
Mamii ocinko plakal. Ja v strehu a prečo plakal?
Lebo mal len jedno pivo, nie moc(radler nealko). Ocko teda dopadol 😂
Dcera (4r) zvycajne dostane u kadernicky, kam pravidelne chodime na strihanie daku sladkost, ked pekne sedi...Posledne nedostala...- Mami, ja som nedostala cukrik...- Nevadi, kupim ti v obchode...- No ano, ale to musis zaplatit

Vcera inak vo vlaku mala nahlas: Mami, som si prdla...Ani nemusela hovorit, bolo to dost citit....preplneny vlak samozrejme.