Pes v byte - skúsenosti

crazybabenka
29. máj 2014

baby riešime doma dilemu......mať v byte psa? ja som zásadne proti....manžel strašne chce.....ešte ak teda nerátam dcérku 😀 😀 😀 😀 po ničom tak netúžil....ja mám hrôzu z ocikaných kobercov.....rozhryzených topánok......s chlpov na sedačke.....zničeného nábytku.....straty voľnosti......že už nebudeme môcť ísť hockam keď nás napadne.....budeme musieť riešiť psa.......ale manžel po ňom strašne túži.....aké máte skúsenosti

ammellia
29. máj 2014

Za mna pes rozhodne ano, aj ked treba vybrat vhodne plemeno. Ma manzel nejaku predstavu?

A btw, podla mna je pes mensie obmedzenie ako dieta 🙂

elina25
29. máj 2014

Ja mám psíka a je čistotnejší ako moja dcérka maratonec v robení bordelu 😀

ammellia
29. máj 2014

Problematicke v cistotnosti su prve mesiace. Rozhryzene veci tiez hrozia najma u stenata, tam sa treba drzat hesla, ze co nemoze rozhryzt, nesmie mat v dosahu. Ja mam 2 psy a nic vyznamne neznicili.

kikushka2386
29. máj 2014

@crazybabenka ked sme byvali v byte mala som psa krizenca vlciaka.ako vtedy decko som ho velmi chcela.popravde keby som mala terajsi rozum vtedy tak urcite do bytu nie.treba sa starat ci o srst vencenie a tak.teraz mame na dvore do rodinneho domu rozhodne.teraz mame leonbergera podobneho bernardinovi o nic ine neni strarost len o srst...ked zacne plznut...konec...ale je to vase rozhodnutie 🙂 ci neopadne manzelovi radost ked bude musiet sa kazdodenne starat onho

majka777
29. máj 2014

Ak nechces mat v byte chlpy, tak si kupte psika, ktory ma vlasy...tei neplznu...my taku doma mame.
Nam napr. nas psik nikdy nic neznicil, ani ako steniatko...dokonca ani jednu papucu nerozhryzol.
Urcite je psik obmedzenie, najma, ak chcete ist niekam na dovolenku alebo tak, ale o tom sa treba s manzelom porozpravat, ze ci ho budete mat kde dat.
Inak psik je laska na cely zivot...proste clen rodiny a priatel, ktory ta bude s radostou vitat a vrtiet chvostikom, aj ked ho nechas doma 8 hod. sameho 😉
Ale je pravda, ze kupu si treba poriadne zvazit.

sissy27
29. máj 2014

@crazybabenka mali sme psa v byte 17rokov... a nevadilo nám nič 🙂 na koberec sa nikdy nevyšpinil - kým sme mali koberce a kým sa naučil na potrebu vonku, tak jednoducho nemal prístup do spální, len tam, kde bola dlažba, trvalo to cca mesiac... topánky načal len raz - potom sme sa všeci naučili odkladať si tie svoje do skrinky, takže v podstate pes vychoval nás 😀 neskôr ho to nelákalo vôbec... chlpy na sedačke - no buď pes na sedačku nepôjde, alebo si zaobstarajte plemeno, ktoré nepĺzne... nábytok nám pes nikdy nezničil, je to asi o konkrétnej povahe psa, sú akčnejšie plemená napr. jack russel teriér pri ktorom si nemôžeš byť istá ničím a sú také, ktoré musíš 3x denne kontrolovať či žijú, lebo väčšinu dňa prespia... strata voľnosti - s tým súhlasím, už nemôžeš vypadnúť kedy chceš kam chceš, musíš sa prispôsobiť psíkovi, ktorý je na teba odkázaný, takisto riešiť dovolenky buď na miesta,ktoré sú dog-friendly, alebo mu zabezpečiť nejakú starostlivosť... na druhej strane pes ti to oplatí svojou bezmedznou láskou, postará sa aj tvoje zdravie pravidelnými prechádzkami na čerstvom vzuchu, môžeš nadviazať nové priateľstvá s inými psíčkarmi vo vašom okolí, pre dieťa je to prínos po všetkých stránkach... mať psa je veľká zodpovednosť, na to treba myslieť, a ja, napriek tomu, že psov milujem, tak by som si druhýkrát psíka nezaobstarala - nie teraz, keď sme pracovne a časovo vyťažený na maximum, bol by väčšinu dňa sám doma a to si veru nezaslúži... treba si to naozaj dobre zvážiť, je to živý tvor, ktorý sa stane členom vašej rodiny...

sednaja
29. máj 2014

My žijeme u svokra na dome (čo sa mi zdá pre psa ešte výhodnejšie ako byt). Pes (maltezák) je jeho, má ho v dome, dokonca s ním spáva. Chodí vonku kedy sa mu zachce, len sa otvoria dvere a už letí........ Napriek tomu.....a aj napriek tomu, že mám vééľmi rada psy, tak je to do istej miery zaťažujúce. Ten zničený nábytok a špinenie - to sa týka iba šteniat a následne výchovy. Kvôli chlpom odporúčam psa, ktorý neplzne (t.j., nemá srsť, ale vlasy - maltezák, yorkšír, pudel a pod.).
Ak však ide niekam svokor na dlhší čas, tak (stačí viac ako 12 hod. ) už ho dáva k sestre, alebo ho berie so sebou (ak je to možné). Aj keď býva na dome, tak s ním tak či tak chodí ešte aj každý deň na prechádzky. V byte musíš venčiť 2x denne minimálne.
Chystáme sa osamostatniť na byt a môj manžel tiež chce psa, ale máme malú dcéru a ďalšie bábo na ceste, takže rázne odmietam. Mňa osobne, čo jediné straší je, že popri dvoch malých deťoch by som mala ešte na starosti venčenie psa (za každého počasia). Takže psa určite áno, ale až keď budú deti väčšie. (momentálne mám svojho labradora na záhrade a nestíham sa mu venovať).
Ak ti neprekáža krmenie a venčenie (pri ktorom sa určite budete s manželom striedať, ked tak veľmi chce psa), tak tvoje hore uvedené dôvody nie sú problém - týmto musí prejsť každé šteňa 😉

mimi8814
29. máj 2014

ked s tym nie je cela rodina ok, teda ty, tak na to kaslite... ak si zoberiete steniatko tak si pis, ze vam co to znici, mozno spravi mlacku, nieco rozkuse, treba s nim chodit von, treba riesit co s nim ked pojdete na dovolenku... radsej to premysliet teraz ako by ste mu po nejakom case mali hladat novy domov, nedajboze ho dat do utulku... my mame psa v byte, beagla a nedala by som ho za nic, aj ked do dvoch rokov rozkusal sedacku, kozene boty, dreveny betlehem a kopec dalsich drobnosti😉 ked ideme niekam von snazime sa ho brat so sebou pokial to je mozne, ked nie tak v pohode vydrzi doma a spinka, chlpate je samozrejme vsetko, treba casto vysavat. Raz alebo dvakrat rocne chodi na prazdniny k svojej chovatelke, ked ideme na dovolenku, alebo mu vybavime opatrovatela( niekeho z rodiny). Pes neni hracka, je to ziva bytost, ktora potrebuje opateru, to si treba uvedomit... myslim, ze ak clovek nevie co to pre to zviera obetovat, tak by si ho nemal zadovazit...pre dobro oboch.

belllinka
29. máj 2014

@crazybabenka A ake chcete plemeno? Pochybujem, ze tvoj manzel chce nejakeho yorschira a pod. 😀 Mala som kratkosrsteho psa v byte a uz nikdy viac. Chlpy boli vsade, tych som sa nevedla zbavit este dost dlho potom, co sme ho uz nemali. Plzol cely rok, nic take ze 2x za rok. Mal bledu srst, cize cierne oblecenie som mohla vyhodit a z koberca tie chlpy tiez nesli vysat. A stale riesis vencenie, z roboty bezis domov lebo pes je uz dlho doma sam, a treba ho vyvencit. Rataj rano min. pol hodina, poobede alebo vecer dlhsia prechadzka... Na ihrisko s dietatom ho nemozes zobrat, celodenny vylet je tiez pase. Jedine ak mate niekoho, kam by ste ho mohli odkladat.

crazybabenka
autor
29. máj 2014

@belllinka chce hrubosrsteho jazvečíka

ammellia
29. máj 2014

@crazybabenka manzel je polovnik? Alebo preco jazvecik?

slivka3
29. máj 2014

@crazybabenka My sme tiez dlho rozmyslali,kym sme nakoniec kupili psa,cakali sme nan vyse 6rokov,lebo najprv boli deti male,potom syn chori,ale nakoniec sme sa pren,uz minuly rok rozhodli a musim povedat,ze nelutujeme,ako urcite je to velka zodpovednost,treba vencit za kazdeho pocasia,my chodime minimalne 3krat denne,treba ho potom vzdy vycistit,aby nezaspinil byt hlavne,ked je vonmu skaredo,z vencenia pride strasne spinavy,ale aj napriek tomu,to je nas milacik.Nam sa na potrebu vonku naucil velmi rychlo,kupovali sme ho v maji,takze len 2 mesiace ciklal v byte,potom boli prazdniny,deti doma,tak ho naucili vykonavat potrebu vonku.Ja osobne by som do bytu psa zo srstou nekupovala,my mame vlasateho,takze zidna srst.A je to urcite aj obmedzenie,ak niekam chcete ist,nas chodi s nami skoro vsade,uz si rodina nan zvykla,ze bez neho nejdeme nikam,aj na dovolenke uz bol s nami,ale to len tu na Slovensku,tento rok letime do zahranicia,tak sme mu museli zohnat opatrovatelku.
Pokil nie si stotoznena s tym,ci mat psa,ci nie,tak by som radsej nekupovala,lebo fakt to je starost,u nas sme ho chcli vsetci,ale najviac sa starame my s manzelom,detom sa nie vzdy chce.

zuzkamacken
29. máj 2014

jazvecika by som neodporucala.. 🙂 najtvrdohlavejsie plemeno, aj ked velmi bystre. toho skor do zahrady..viem co hovorim.. ;)

shrekula
29. máj 2014

som názoru ako @zuzkamacken, švagriná má túto rasu v dome, teda na záhrade a hotová katastrofa. Ale neviem, či je to tým psíkom, alebo ňou, pretože psa treba cvičiť a učiť. ja mám doma shar-peia od šteňaťa, od mala učený čo nesmie, čo môže, kde má miesto, presne stanovený čas na venčenie , kŕmenie. ako nejakú tú dobu trvalo, kým sa všetko naučil podľa mojich predstáv, ale už ho mám 8 rokov a neľutujem ani jeden deň. a podotýkam, že je hrozne tvrdohlavý, sučky sú vraj ľahšie zvládnuteľné. teraz sme už jeden tím, manžel sa z nás smeje......... ale ako musím ho stále brať ako malé dieťa, pretože vyžaduje presne takúto starostlivosť....... a mať psa bol aj môj sen, manžel bol zásadne proti a teraz je náš miláčik.

crazybabenka
autor
29. máj 2014

@ammellia áno poľovník....chce ho aj na poľ. výcvik 😉

ammellia
29. máj 2014

@crazybabenka potom by som sa nebala, ked sa mu bude patricne venovat, tak to bude super partak do rodiny. A pokial viem, hrubosrsty jazvecik vam ani nebude prakticky plznut, lebo jeho srst prirodzene nevypadava, ale sa musi tzv. trimovat. To je tiet vyhoda.
Neboj sa toho, v stenacom veku to bude chciet trosku viac ostrazitosti, trpezlivosti a casu (caste vencenie), ale potom to bude super aj pre deti.

bosoriak
29. máj 2014

@crazybabenka Precitaj si nieco o povahe jazvecika. Podla mna to nie je velmi pes do rodiny k detom, obzvlast nie k ne-psickarovi. On potrebuje pevnu ruku, dominantneho pana a doslednost. To mu mozno da tvoj muz, ale nie ty, to nemyslim v zlom. Ani ja sama by som si jazvecika nevzala a to mam pomerne dost skusenosti a vedomosti so psami. Jazvecik je jedno z mala plemien, ktore byva agresivne voci detom, aj vlastnym majitelom. Vseobecne je to velmi tazka povaha. Ma svoje velke klady a aj svoje velke zapory no.

Ak mas psa v byte, musis s nim chodit von, bez ohladu na to, ci ste chori, ci je vonku hnusne. Moze stekavat a rusit susedov aj teba. Chlpy budes mat vsade, obzvlast na jar a na jesen. A ak by to bola fenka, tak aj haranie byva trochu problem v byte. Psa na sedacku a do postele nepustam, je to pes a nie clovek. Musi byt na poslednej priecke v hierarchii. Ak nie je, moze to byt nebezpecne, obzvlast v rodine s detmi.

Pre mna je pes najuzasnejsi kamarat, dava nekonecnu lasku a radost, je s nim kopec srandy a tesim sa z uspechov pri cviceni. Ale je to velmi velka zodpovednost. Pes je na teba odkazany rovnako ako dieta, musis mu dat lasku, jedlo, pozornost a hranice. A ak ty coby druha polovica "panov svorky" nema takyto pristup, tak z toho podla mna kukaju len problemy.

Tazko radit. Ale ak sa uz rozhodnete pre psa, tak odporucam zvazit vyber plemena a tiez ty si cosi nastuduj o vychove a vycviku, nech si pripravena.
Drzim palce.

mima4
29. máj 2014

@crazybabenka

fuj pes v byte! pes patri na dvor a nie do bytu! aby sa nemohol vystat kedy chce... no hrozne ☹
A treba ratat s tym, ze je to "dalsie" dieta... takze vhodne pre ludi, ktori maju kopec casu

zuzkamacken
29. máj 2014

mnohym psom je v byte lepsie ako tym na zahrade.. zahradou by som neargumentovala.. my mame jazvecika odkedy sa maly narodil, cakame hned druhe.. a teda budem mat tri deti!!! ja osobne som na nervy.. a to som psickar od malicka..

natuska87
30. máj 2014

@ammellia napodobne...ja mam psa po cely zivot v byte a nic zavazne sa nestalo,nijako zvlast sa neobmedzujeme....vzdy sa to da poriesit,ale zodpovednost to je...denne vysavat,casto prat pelech,ale ,ako tu pisala kocka ,syn je ovela vacsi bordelar

lencika
31. máj 2014

zalezi na tom ako si ochotna sa prisposobit ked viem ze z roboty chodim o 7 tak mi by bolo to psa luto, viem to lebo suseda ma psa a to ked osm bol ana materskej tak mi stale vyvolavala aby som ho isla vyvencit lebo nemoze takze ja by som pre toto nemohla bolo by mi to luto