icon

Pes vhodný k deťom do domu

deedee133
17. feb 2023

Ahojte 🙂. Neviem či tu už takáto téma bola otvorená, ale radi by sme si domov (rodinný dom) zaobstarali psíka. Malé alebo stredne veľké plemeno. Zvažujeme labradora alebo zlatého retrievera. Ja mám slabosť aj pre bernského salašníckeho psa, no niektorí známi hovoria, že tá dlhá srsť môže byť problematická pri deťoch (alergie a tak). Čo tak viem, tak sú to k deťom vhodné plemená, ale nefixujeme sa na to, budem rada za vaše návrhy. To, že podstatná je výchova, socializácia, tréning a obozretnosť pri deťoch a psoch, všetko si uvedomujeme, tak by som len bola rada za diskusiu k tejto téme. Máte skúsenosti s nejakými plemenami? Možno aj s týmito konkrétnymi? Ďakujem za rady a názory.

Strana
z2
deedee133
autor
21. feb 2023

@simca06022011 Hahaha, vegetka sa mi páči :D Vieš čo neponáhľame sa. O pár dní to možno bude inak. Skôr si tak zbierame skúsenosti. Hoci, stále to bude len a len o tom, ako si psíka vychováme. 🙂

deedee133
autor
21. feb 2023

@elmivelmi V útulku sme boli a sú tam krásne stvorenia. A ak by bola iná situácia, beriem psíka z útulku. Chceli by sme však šteniatko, aby tam bola tá väzba, resp. sa vytvorila.

simca06022011
21. feb 2023

@deedee133 myslím ze ide jar, budú aj v útulkoch šteniatka, len je otázne co presne z nich vyrastie. Aj teraz po Vianociach sa objavovali 10-12t psíky v skupinách na fb.. lebo darčeky...

kristinaanna
21. feb 2023

@deedee133 u nás v útulku majú už aj šteniatka, práve jednému hľadajú domov https://labkapomoci.webnode.sk/adopcia/

majlo1234
21. feb 2023

@elmivelmi neviem, ci si robis srandu, alebo je to vazne otazka, ale odpoviem. CSV je temperamentny a extremne vytrvaly pes s velmi dobre vyvinutym loveckym instinktim a nechutou drilovat bez zmyslu jemu ocividnemu nejake povely. Co znamena v praxi, ze mu jedna prechadzka urcite stacit nebude, bez naozaj dokladneho vycviku musi byt nonstop na voditku, inak ti utecie, a zvykne utekat aj z domu. Rovnako obozretne treba pristupovat k privykaniu na ine mensie zvierata v domacnosti a na prechadzke byt velmi obozretny, aby nieco nezadrhol. Ďcasto zle znasa samotu a ma separacnu uzkost, ktora sa prejavuje hlasno. Vycvik je narocnejsi, pretoze treba vkuse hladat speavnu motivaviu, csv pre tvoju radost nepracuje.

Ak si toto vsetko porovnas napriklas so spominanym labradorom, musi ti byt jasne, preco tvoj tip je uplne mimo misu

elmivelmi
21. feb 2023

@majlo1234 o ved a co,nepisem ze do bytu ale do domu s velkym plotom aby nepreskocil.A co akoze by si na nom nezvladala??Vybencit pohrat s aa cau.Proste co je male decko?No tak kebyze je sam nech si knuci a steka,proste nechaoem co z toho robis dramu.Mne nevadi ked pes na zahrade steka,pokial nieje 22h. A ak hy sa mu podarilo preskocit 2m plot, tak co uz,hadam by trafil domov,nie?Nam sa kazdy pes vratil,dokonca az po tyzdni,co sme mysleli ze uz je po nom.

majlo1234
21. feb 2023

@elmivelmi ok, asi nemame rovnaky nazor na chov psa. Citim sa zodpovedna za to, co si domov prinesiem, a chcem, aby aj ten pes bol spokojny, aj ked to samozrejme neni decko. A nakoniec aj svojich susedov mam rada, nenechala by som svijho psa stekat ani 5 minut vonku. A uz vobec nevravim o zodpovednosti za psa, ktory ujde z pozemku a roztrha nejake zviera/ublizi cloveku😉 ale mna do toho tahat nemusime, ja som si psov vybrala uz davno vramci svojich moznosti. Len som chcela uviest vase kometnare na pravu mieru, ak ich cita niekto, kto sa nevyzna v problematike chovu psov, aby si neuviazal na krk nieco, co bude neskor lutovat.

elmivelmi
21. feb 2023

@majlo1234 z tvojho popisu to znie ,ze ked mas psa si doma s nim cely den,ani dieta ani robota.Ako ludia co maju doma CSV nepracuju,ale cely den sedia za zadkom psa.

majlo1234
21. feb 2023

@elmivelmi nie, mam praveze plemenk psa, ktore nepotrebuje skoro nic, netrpi, ked je sam vacsinu dna, bol lahko cvicitelny a moze vsade chodit bez voditka, takze sa s nim nemusim trapit, absolutny flegmaik apolahlivy pri cudzich aj detoch, aj pri zvieratach a celkovo v kazdej situacii.
Preto sa tu bavime o vybere spravneho plemena psa. Psa by si mal clovek vybrat najprv podla temperamentu a az potom podla toho, ako dobre bude vyzerat na zahrade. A vlciak je nevhodnym psom pre laika.
Mozem sa spytat, ci s nim mas skusenost, ked ho odporucas?

elmivelmi
22. feb 2023

@majlo1234 Len co poznam ludi ,s csv vsetci pracuju,ten pes je sam 8h a presije to.Mozno ty prehanas.Mne sa pes musi aj pacit,nekupila by som psa,kt by ma vyzorom odpudzoval,ani povaha tvojho psa by mi neinponovala.Ja som akcny typ cloveka a mam rada zive psy,nie gaucove psy a vobec uz nie psa dnu.Viem ze csv je narocnejsi,tazsie sa nauci ale zaklad je vysoky plot,zahrada a vodenie na voditku.Ked to dodrzis nevidim dovod nemat ho,a zasa nik ziadneho psa nevenci 24h denne a sa mu ani tolko nevenuje.

majlo1234
22. feb 2023

@elmivelmi vidis, nasli sme konsenzus. Suhlasim so vsetkym 😊 ja aom tiez volakedy sportovala a pracovala so psami, ale teraz, ked mam decko, uz len po ihriskach chodime, neostava mi cas, chut ani energia nomentalne riesit nejake psoe aktivity, takze mame proste psa, ktoremu staci vychadzka na ihrisko, tam presedi dve hodiny na riti a ideme domov, kde na nom decko nonstop vysi😅 a rovnako by som poradila akejkolvek mamke, ktora si ako neskusena vybera psika k detom-nieco nenarocne, easygoing

elmivelmi
22. feb 2023

@majlo1234 ale ja mam 3 deti ale zasa skor s nim aj vin pojdeme,a zasa viesco mna by az tak netrapilo ze pes by den nesiel mino zahrady,proste ani detom nevyhoviem kazdy den a sa im nevenujem kazdy na 100% a uz by ma pes trapil nie.?Ja nie som v tom to pasychiska co bude nazyvat psy na zajrade ze su tyrane alebo co.

majlo1234
22. feb 2023

@elmivelmi akoze ani mna to uz netrapi. Ale pokial by tam ten pes vystrajal, a stekal a hrabal a nicil zahradu, tak by ma to sralo😂 proste kazdy si musi uvazit, ci ma kapacitu zvladnut aj akcnejsieho psa, pretoze je kopec takych kludasov, ktori budu spokojni aj cely den na zahrade, medzi deckami.

certik255
7. mar 2023

@deedee133 Ahoj, aj ked ste si uz vybrali, ja by som len chcela dodat, ze bernsky salasnicky sa vobec nemusi dozit kratkeho veku. Nasa fenka sa dozila necelych 13 rokov, uzasny psik k detom, nechala si doslova skakat po hlave a nikomu nikdy neublizila.. Ale cudzi ludia mali pred nou respekt a vedela na nich zabrechat. A co sa tyka srsti, staci raz tyzdenne precesat a v case plznutia podla potreby, ale to u kazdeho psika. Akurat je to spolocensky psik, takze ked budete vonku, 90% casu bude lezat pri vas.. 🙂

Strana
z2