icon

Pes - za a proti

5. sep 2020

Ahojte, s manzelom mame 6rocne dvojicky. Mame hooodne velky dom s 5a zahradou. Vsetci tuzime po psovi. Manzel nie je boh vie ako aktivny clovek, o deti sa postara, ale co sa tyka domacnosti ci zahrady treba no veeeelmi kopat do akejkolvek roboty. Predpokladame ze syn bude mat diagnostikovane ADHD. Je velmi aktivny, zbrkly, najprv kona potom rozmysla, vo vychve musim udrziavat striktne pravidla aby mi uz teraz neskakal po hlave. Mne by pes velmi pomohol, co sa tyka psychiky a viem ze pes mi moju starostlivot 1000x vrati. Ale bojim sa ze nebudem zvladat vychovu deti, dom a domacnost, zahradu a este aj psa. Ak mam mat psa chcem aby bol poriadne vychovany a aby to bol naozajstny clen rodiny. Nechcem mat psa zavreteho niekde v koterci. To by mi bolo zbytocne.

Strana
z2
dkethe
5. sep 2020

@danica2711 to xe som vymenovala negativa predsa neznamena, ze pozitiva nie su 🙂
Som rada za tvoj dodatocny popis. Autorka si prave musi uvedomit, do coho pri kolotoci dom-deti-praca-lenivy muz moze dojst

azzflo
5. sep 2020

Vo vasom pripade psa neodporucam, ono jasne, ze prinasa kopec radosti, ale o to viac budete mat aj starosti. To ze mate velky dom je super, ale 5 arovy pozemok nie je velky a pes bude aj potrebovat minimalne parkrat tyzdenne vencit, inak sa tam skor ci neskor "zblazni". A to nemusis vobec brat doslova, jasne, ze su psy, ktore z dvora nevyjdu cely zivot, ale chudence zvierata. Podla plemena, velku vacsinu psov treba zamestnat a unavit aj psychicky, cize cvicenie, hry a podobne. Treba si aj uvedomit, ze unudeny pes = nicenie zahrady, vystekavanie, pripadne uteky z dvora. T.j. ak ho nezamestnate vy, najde si velmi pravdepodobne zabavu sam.
Pises, ze manzel nie je velmi aktivny. Chodite niekam pravidelne na prechadzky? Na vylety do prirody? Na dovolenky? Ak sa vam pocas dovoleniek nebude mat kto o neho postarat, budete mu musit 10-15 rokov uplne vsetko prisposobovat.
Velmi chvalim, ze to dopredu rozumne zvazujes, treba si prejst vsetky mozne scenare (hlavne tie najhorsie, financie na veterinara, kolko casu mu viete venovat (a nie len ked je pekne cez leto, ale aj v zime, ked je napriklad skoro tma), ale na vasom mieste by som bud volila nejake ine mensie zvieratko alebo pockala, kym deti aspon trochu povyrastu 🙂

dajna11
5. sep 2020

ako to tu citam...sami milovnici psov sa ozvali....len preco nie a nie...samozrejme ze su aj starosti....rozumny clovek s nimi rata....treba si vybrat vhodne plemeno ale ani v tom nikdy nevies aku povahu bude ten dany pes mat,lebo sice plemeno predurcuje povahove crty ale tak kazdy tvor je individuum....my psa mame.....chodi na vychadzky ako sa komu zachce....ked bola stena chodilo sa castejsie ....dvor mame krasny....ze necha nejake bobky...to sa ratat s tym musi...uprace sa to....nikam nehrabe,nebeha po kvetoch a zahonoch...neucili sme ju....obchadza ich.....nakolko je to pes...pudy su pudy a obcas ju premozu a niekam pri plote zahrabe ked citi od susedov nejaku zver.....nic hrozne....nepolame nic...jedina starost je ked sa ide na dovolenku ,kto ju nakrmi a da vodu....no zariadi sa to vzdy nejako....kto chce ,sposob najde. mame stastie na psika...na povahu...je to laska....vzdy oci na nas a sleduje co chceme od nej a co jej hovorime...chape uplne....je to poklad. no ked sme si steniatko zadovazili ,clovek neviem co vyrastie....ale vela zalezi od vychovy

dkethe
5. sep 2020

@dajna11 ja som milovnik psov. Ale prave vacsina ludi je nerozumna, vidi len to dobre (ked deti drankaju psy, plati to na 200%). Prave preto kazdeho odhovaram, a ked napriek negativam, ktore si clovek uvedomi naplno, po psovi tuzi, tak super, nech ide do toho 🙂 ci co, budeme vsetci tlieskat a jasat, a potom psy koncia na bazosi a v utulku

medulienka81
5. sep 2020

Aj keď máte záhradu, tak odporúčam venčiť ako my trikrát denne. Záhradu berieme ako obývačku takže si tam nenecháme psa robiť potrebu.

marsmykkok
5. sep 2020

@kittykat22 dala super nápad, skúsiť si to nanecisto. Možno fajn by bolo zobrať si nejakého z útulku na dočasnú opateru, pomôžete, uvidíš čo to obnasa a rozhodneš sa. Lebo ono je to tak, že keď si doma takto cez víkend, von je krásne, túžba po psovi je, len si treba uvedomiť ze pes sú povinnosti aj v pochmúrne upršané dni kedy by si najradšej nevyšla ani z postele. Ja psov milujem, uzastnejsie zviera nie je podľa mňa, ale fakt to chce človeka co dokáže veľa obetovať lebo okolo psa je veľa starosti, povinnosti atď

alazala
6. sep 2020

Ja mám 4 deti, prácu, dom, záhradu a psa. Veľmi som ho chcela, ale obstaral som ho až keď deti podrástli. Ráno s ním chodím každý deň na hodinu do lesa, niekdy takisto aj poobede. Je to terapia pre mňa, teším sa, že ma vytiahne von a potom aj rodinu na ďalšie prechádzky cez víkendy. K tomu treba prirátať výcvik minimálne 1-2hod denne, hlavne kým je pes mladší do tých 3 rokov je to nutnosť. Takže áno, pes zaberie veľa času. Ty musíš vedieť, či to bude pre teba čas radosti alebo starosti

zuzanaam
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2