Pestovanie citróna - rady

evia13
15. apr 2021

Prosím o radu od niekoho, kto má skúsenosti s citrónom. Zasadila som si kôstku. Vyrástol mi pekný citrón, má cez 2 roky. Ale vôbec žiadne kvety a ja by som si chcela dopestovať vlastné citróny. Čítala som na nete nejaké články a nedočítala som sa v čom je problém. Dokonca som bola v záhradníctve a tam mi žena povedala, že ho mám dať na balkón a že tam sa opelí. Na moju otázku ako, keďže nekvitne, mi povedala, že ona nevie... Tak prosím o radu Vás. Inak na nete som sa dočítala, že z kôstky vypestovaný citrón najskôr zarodí o 10 až 15 rokov. Dúfam, že to nie je pravda. Alebo?

evia13
autor
15. apr 2021

Pridávam aj foto citrónika

kisskiss
15. apr 2021

@evia13 Presne to som chcela napísať, že tiež som už čítala, že citrusy z kôstky mávajú plody najskôr za 10 rokov.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinajurkechova
15. apr 2021

Ja mám citronovník od Starkla a už pár mesiacov po zasadení zakvitol a mali sme aj prvé citrony. Zatiaľ ich bolo teda asi len 5, ale mám ho krátko a je určite menší ako ten tvoj. Asi by som radšej investovala cca 16 Eur za štepený citrón.

tenerifka
15. apr 2021

ja mam zasadene citronovniky aj limetky v zahrade cca 3 roky (Kanarske ostrovy), ked sme sadili, boli uplne malinke, a do roka uz davali plody, teraz su obsypane a mam citrony cely rok. Ale netusim, ci boli zastepene, bol to asi 30-cm stromcek, no kazdy strom asi musi vyrast z kostky, preto nechapem, ze sa pise, ze to trva 10 rokov.
Skus ho dat na leto von(kvoli hmyzu a opelovaniu) a treba davat aj specialne hnojivo na citrusy

evia13
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evia13
autor
15. apr 2021

Och, tak moje romantické predstavy o vlastných citrónoch dostali práve na držku : ( no nič. Skúsim teda nájsť v okolí niekoho, kto mi zaštepí a pre istotu si zoženiem aj citrón zo záhradníctva alebo ten Starkl. Ďakujem za info.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kika1905
15. apr 2021

@evia13 ahoj . My sme kupili citron v Obi a v Lidli . Oba kvitnu a mam citrony ,- velke a stavnate . Z toho Lidla je strom mensi a mal iba zopar kvetov . Nadherne vonaju . Teraz mam na stromceku kvety a aj plody .

patus_2
15. apr 2021

@evia13 ja mám takéto z kôstky zasadené citróny už asi 12-13 rokov. Mám ich v kvetináči, v lete sú vonku, v zime sú v chladnej miestnosti. Napriek tomu nekvitli ani raz. Myslím že to bude tým, že nie sú štiepené. Som zvedavá či niekedy v budúcnosti zakvitne. Máme aj stromček stiepeny, už sme ho tak kúpili a ten má asi iba 2-3 roky a kvitol už.