Platba za MŠ - na účet verzus cash
Baby, mamy, dámy, najmä tie, ktoré máte deti v menších škôlkach (bez právnej subjektivity) - 1-2 triedy, v menších obciach. Ako sa u Vás platí za škôlku? Na účet, alebo v hotovosti (učiteľke, alebo???). A ak je nejaká učiteľka/riaditeľka, ako sa kontroluje, ktoré dieťa zaplatilo a kto to kontroluje, pls. Má škôlka vlastný, účet, alebo ako? Potrebujem to pre porovnanie, resp. vyriešenie situácie v našej MŠ. A ospravedlňujem sa za anonymnú diskusiu, ale som tu pod nickom lahko identifikovateľná a nechcem byť zase tá, čo všetko rieši a sťažuje sa 🙂 Vďaka.
@lija22 vdaka. uvitam aj viac odpovedi, lebo my chceme platit prevodom, ale neda sa nevieme, zbytocne, atd, lebo sa tu 530 rokov plati na ruku hotovost ....
zaujimave, v dnesnej dobe je prevod prakticky a nehovoriac o starostiach s cashom.
ucet musi byt obecny ak myslis skolne a obec moze byt v nutenej sprave napr
@loginexistuje obec nie je v nutenej sprave, tam ide o to, ze na urade tvrdia, ze nemaju kapacitu kontrolovat platby ....

no to bola druha noznost jednak na malickych uradoch proste nestihaju lebo jedna pracovnocka robi x veci plis aj poplatky za ucet a transakcie plus seky preco ti vadi platit cashom?
platíme na učet zvlášt je učet na školné a zvlášt je učet na stravu a variabilny symbol meno dietata a názov triedy muchotravka
tak doslova
však na tom učte vidia zostatok , čiže napr je 30 a máme 100 deti každé plati 30€ čiže tam má byt nejaká suma, zoberiem hárok a odškrtava sa a vie sa kto nezaplatil
a triedny fond ten platíme keš ale to si môžeme vypytat a nazriet do zošita čo kupili , ale uč samé hovoria na triednickej to sme kupili atd
@loginexistuje lebo vacsina (velka cast) rodicov chce cez IB, potom ked sa rano ponahlaju do prace, tak nestihaju uc vypisovat doklady, vydavat €, tiez je v tom mierny chaos ... ono ak ide o 20 platieb mesacne (alebo polrocne) - tak to nemoze byt problem skontrolovat hadam podla VS. aspon podla nas roicov .... najma, ak sa vie skontrolovat € za smeti/dane, ...
ak je to za stravne alebo školne mala by si dostat potvrdenie o prijati
napr mi školné v škole platime v hotovosti ale v žiackej na zadnej strane datum, suma podpis
@sara07 myslela som to tak, ze vypisovanie prijmoveho zbytocne zatazuje ucitelku (ktora ani neviem, ci to ma v popise prace, vyberat poplatky). Skor mi to pride, ze v dobe, ked uz aj 3,50 platim kartou riesim nejaky poplatok cash ...
ano to je pravda ale to si má vybavit zriadovatel, nie je to ani jednej chyba on len posuva presuva ako mu to vyhovuje
Platime v hotovosti - rano poslem po synovi, poobede mam v skrinke doklad o zaplateni.
U nas v skolke to je tak zauzivane a nikto sa nestazuje.
Vôbec neviem s čím má autorka problém, ak je to jednoducho v škôlke tak zaužívané, tak to zrejme tak už funguje roky a vedia si to okontorolovať(veď na to stačí jednoduchá evidencia) ....Nie je vec mamičky hodnotiť ako kto vyžaduje platbu, keď to danej škôlke tak viac vyhovuje, nevidím v tom problém.....
Som učiteľka v jednotriednej MŠ s 24 deťmi v triede, náš zriaďovateľ je obec. Na začiatku škol. roka dáme rodičom na výber ako chcú platiť. 1. IB na účet, 2. poštovou poukážkou, 3. v hotovosti do pokladne OÚ. Ja ako učiteľka nemám s platbami nič. Pokladníčka na OÚ si vie skontrolovať všetky platby a ak niekto nemá zaplatený poplatok za určitý mesiac, tak upozorní nás, alebo priamo rodiča. Sme obec s cca 1000 obyvateľov, všetci sa poznáme, nikdy sme ešte s poplatkami problém nemali...
My napríklad za stravu, a školné posielame na účet, strava zvlášť, poplatok zvlášť, a ešte, čo sa platí poplatok na akcie, pastelky, divadielka, fotenie, to sa dáva na ruku, tiež keď prídeme pre deti, dostaneme potvrdenie.
@kofolka12 vdaka - vidno, ze niekde to normalne funguje 🙂
@mogaa nechapes. vacsina rodicov chce platit na ucet. vyberanie hotovosti nevyhovuje ani ucitelkam. len obec preferuje platbu v hotovosti. ja osobne problem nemam, ale ked uz rodicia ziadaju platbu na ucet a stale maju odpoved, ze neda sa, tak som sa dovolila opytat na skusenosti, ci je to ozaj az taka nerealna poziadavka.. lebo v mojom okoli okrem nasej skolky hotovost nikto nevyzaduje.
Ešte jednu vec som zabudla, na ZŠ sa napríklad nedá platiť za stravu cash. Keď som sa pýtala, účtovníčka mi rovno povedala, že im lepšie, keď to príde na účet, vie si to kedykoľvek skontrolovať, vie, že sa nemôže stať, že zabudne zapísať, a potom to hľadať v papieroch, keď bude naspäť preplatky dávať. Takže za mňa- kde je vôľa, tam je cesta. A robí to účtovníčka, čo má aj školu, aj škôlku
@zontik aj ja to beriem tak, ze uz davno nezijeme dobu cashu. ja napr niekedy nemam v penazenke ani 2 ecka. z bankomatu vytahujem ozaj minimalne, aj kuriera riesim kartou, ked sa da ... uz sa mi stalo, ze mi v obchode povedali, ze u nich sa neda kartou (obchod v riadnom obchodnom centre, specializovany, nie s lacnymi vecami) - nuz, musela som odkracat prec. hotovost pouzivam ozaj len na nejakych trhoch, pripadne vylety, zmrzlina a tak - ale taketo veci by som (nie len ja) uvitala ozaj bezhotovostne. a myslim si, ze ked vedia na obci skontrolovat dane a poplatky za smeti, ktore tiez chodia niektore na ucet a ini ich platia na OU do pokladne, tak tych 30 platieb mesacne(alebo ked sa dohodneme dokonca polrocne) nemoze byt cez VS problem ...
Tak aj my platíme prevodom na určitý účet a plus nosíme učiteľkam potvrdenia, bud ustrizok z poštovej poukážky alebo vytlačeny doklad, keď platíme cez internetbanking, takže takto učiteľka presne vie, kto zaplatil a kto nie
treba to riesit s obcou ako zriadovatelom .... inak mas pravdu dnes uz neni stredovek
Však to treba normálne na združení povedať, minimálne budú vedieť, že je o to záujem.neverím, že si jediná, ktorej by toto viac vyhovovalo. U nás sa to vždy aj pýtajú, či to tak vyhovuje, už komu nie, môže platiť cez poštu, ale sama riaditeľka povedala, že ona je učiteľka, nie účtovníčka, tak by bola rada, keby tie peniaze nešli cez ňu. A keď je problém-preplatok veľký, alebo nedoplatok, keď prídem po dieťa, učiteľka dá vedieť, že účtovníčka odkázala.a ostatné už riešim s ňou. Dám príkaz na začiatku roka, a nemusím stále na to myslieť 😁
@zontik no cudovala by si sa - ale poziadavka na obec isla smerom od rodicov a aj od ucitelov -oficialne - a aj priamo starostke do oci ... ale odpoved (zatial) neuspokojiva ... my ziadame. a diskusia je preto, aby sme mali priklady a hlavne prehlad, ako este lepsie vyargumentovat poziadavku. kedze zatial to vyzera stale, ze tudy cesta nevede ... skratka asi sem na vychod este moderna doba nedorazila 🙂
A ucitelka je a tym OK? Cely den strazit cudzie peniaze, by som starostu niekam poslala. Ako rodic by som neodisla bez potvrdenia o uhrade.
Rodicia aj ucitelia by ste mali namietat, ze ucitel nie je bankar,.ale ma na starosti deti. Kto bude zodpovedny ked sa niektoremu dietatu nieco stane, kym ucitelka, vypisuje doklady a vydava peniaze. Taktiez strazit peniaze cele dni.
A posledny dovod. Na.peniazoch je kopec bacilov.

ahoj, nasa skolka je mala s jednou triedou. platime samozrejme prevodom a ano pani riaditelka kontroluje platby a upozornuje rodicov ak niekto meska. Ci ma skolka vlastny ucet neviem, ale predpokladam, ze ano a pristup mazrejme riaditelka.