icon

Pleseň v byte

zuzanna24
10. júl 2015

Ako mam natrvalo odstranit plesen v byte? Byvame v podnajme a nemozem si dovolit robit nejake velke zmeny (ako odstranit koberce a premalovat byt)... Skusala som ocot aj chlor, zabralo tak na mesiac dva... Ale ked ide jesen/zima je to najhorsie.. Nie je to nejake hrozne, plesen nie je velmi viditelna, ale robila som domaci test a ten vyhodnotil stav ako 'vazny', neviem ci tomu mam verit no mam strach...chceme mat dieta a bojim sa aby ho to nejak neposkodilo pocas tehotenstva... Stahovat sa zatial nemozeme, najskor tak o rok dva... co s tym? ☹ 😖

janinah
•
10. júl 2015

prečo sa nemôžete sťahovať? čo ťa núti byť v nezdravom byte? nechápem....

simca06022011
•
10. júl 2015

@zuzanna24 Aky domaci test? V prvom rade treba zistit z coho a preco to u vas vznika.... Neviem co vam plesnivie.. ci steny, veci a pod... aj opatrenia zalezia od toho...
Mozete 1. vetrat a vetrat 2. nam velmi pomaha cerezit 3. savo proti plesni pravidelne ... a vyhodit vsetko co moze vlhnut, plesniviet a neda sa vycistit, preriedit vsetko na nevyhnutne veci, skrine by mali mat okolo seba priestor na vetranie, vetrat satnikove skrine, nesusit pradlo v interiery... potom je mozne ze ak plesniveju napr. vonkajsie steny ide o problem s izolaciou/zateplenim alebo nieco podobne.. prenajimatelovi treba dat toto opravit, vymalovat...
Alebo si najst iny podnajom....

jankaja
•
10. júl 2015

my sme mali pleseň v podkroví, pomohlo až premaľovanie, prestavenie nábytku (aby vo vonkajších rohoch izieb neboli veľké kusy nábytku priamo natlačené na stene) a vetranie

peneloppe
•
10. júl 2015

@zuzanna24

Nemozete sa stahovat kvoli zmluve? Vas prenajomca by to mal dat do poriadku. To je jeho povinnost.

lubkalubka1
•
10. júl 2015

tak ako píše Jankaja, dosť zaváži prestavenie nábytku- keď je na vonk. stenách, tak to vytvára plesne, keď chcete bábo, tak predtým vymaľujte určite so špeciálnymi farbami - poradia ti vo farby laky a v DM drogérii predávajú také nádoby plastové do kt. sa dá dať tableta a táto nádoba sa umiestni do rohov i izbe, kde plesnivie. A savo je super na nastriekanie proti plesni, ale je škodlivé pre plod v prvých 12 týždňoch tehotenstva tým, že ho dýchaš, takže zmeny urobiť isto ešte pred tým. No a čo ja viem, tak v lete sa má vetrať koľko chceš a v zime iba na 2 min. dokorán otvoriť okno a hneď zavrieť, aby sa múry neochladili - pretože tak vzniká vlhkosť a tá tam už ostane. A keď bývaš v prenaj. byte a nemáš kde vešať prádlo, oplatí sa investovať do sušičky prádla - veci vyberieš také, že ich už nemusíš ani žehliť a ušetrí ti to kopec času a vezmeš si ju so sebou aj do nového bytu alebo domu.

azalka22
•
10. júl 2015

existuje nejaky pripravok na plesen, ktory obsahuje ciastocky striebra. skus pohladat na nete jeho nazov. ze je ucinny, zatial som sa k nemu nedopracovala

lubkalubka1
•
10. júl 2015

skús presvedčiť toho prenájomníka, aby vám dal aspoň izbu, v ktorej spíte do poriadku, to je najpotrebnejšie pre vás aj pre bábo

danna85
•
10. júl 2015

@zuzanna24 ked si v podnajme, nasla by som si cim skor iny a bez plesne... Ak sa nemienis stahovat, treba znizovat a znizovat vlhkost v byte. Jestvuju aj elektricke odvlhcovace, vedia za noc pohltit niekolko litrov vody. Savo a ine postreky neriesia vlhkost, len zabiju plesen, avsak ta sa kvoli vlhkosti objavi znova. Treba vetrat dokoran, vymenit vzduch, ale i kurit. Ked svieti pekne slnko, ja vtedy pootvaram cez obed dokoran aj na par hodin, vlhkost mi vtedy poriadne klesa (az na cca 40% relativnej vlhkosti) a to susim dnu na susiakoch. Jesen je v tomto najhorsia, vlhko, dazde, este sa nekuri :(

miriam11
•
Odpoveď bola odstránená
•