icon

Poangličťovanie a amerikanizácia: Je to už priveľa?

hugoboss1923
17. nov 2024

Možno ste si aj vy položili otázku, či už nie je tej angličtiny v bežnom styku naozaj moc.

Prakticky na každom kroku pomaly preberá kontrolu nad našimi životmi, až sa človeku zdá, že sa krajina, ktorú považuje za svoj domov, pomaly mení na niečo cudzie, nezrozumiteľné.

Na autobusovej zastávke sa baví partia pubertiakov výrazmi, ktorým len sotva rozumiem. Na ušiach slúchadlá, v ruke mobil. Je to jasné. Ďalší "infikovaní" modernými technológiami a americkou pop kultúrou. Netušia, kto bol Štefan Banič, zato postavy z ktoréhokoľvek brakového seriálu hollywoodskej produkcie vymenujú naspamäť hoc aj pospiatky, o polnoci.

Tiež máte z toho všetkého zmiešané pocity?

drahomirrra
18. nov 2024

@ahhola Kokos je náhodou dobrý, na ten mládeži nesiahaj 😀 😀

snowflakenel
18. nov 2024

Mne len vadi,,ked,napriklad moderatori radi poizivaju americky vyraz,,ked je na to slovenske slovo. Ideme.sa.na to ,,fokusovat,,...ludia.by sa.na.to mali ,,fokusovat,,....to,ma.vie.vytocit.

lavender94
18. nov 2024

Tak 15 rokov dozadu som mala brutálny swag lebo som si kupila šiltovku s rovným šiltom v pandorfe a a ked som nieco robila mala som flow. A ked som nieco nechcela robit bolo to len JBMNT. Určite by si nasiel aj spred 30 rokov výrazy, ktore sa dnes už nepoužívajú a starší im buď nerozumeli alebo im prišli stupídne. 15 rokov dozadu bola história našej krajiny to posledné o čo by som sa chcela zaujímať. Na školách sa to moc nepreberalo, nedávala sa tomu dôležitosť a už vidíš ako si 15 ročne decko študuje vo voľnom čase históriu vzniku Československa. Tiež ma zaujímali v tom čase len upírske denníky a Damonove sexy bruško a chlapčenská skupina s ešte viac sexy bruškom a fanfictions, ktore som písala. A teda fakt sa divím ako dokáže jedno dievča na základnej škole ktoré nemá žiadne skúsenosti napísať niečo tak strašne oplzlé😂😂 a verím tomu že aj teba zaujímali iné veci keď si bol ešte malé šteniatko.

Inak aj či sa týka “dospelackeho” života. Len za posledný mesiac som absolvovala dve porady v korporáte kde sa anglické výrazy miešali so slovenským jazykom a nikoho ani nenapadlo, že by niekomu vadilo alebo by nerozumel výrazom typu marketshare, sellout, brand… a to som obyčajný radový zamestnanec, nikto dôležitý, angličtina sa odomna nevyžaduje.

tetapetra
18. nov 2024

@hugoboss1923 reč sa prirodzene vyvíja. Takže absolútne nie. Aj my ako pubertiaci sme používali výrazy, ktorým rodičia nerozumeli. Furt s tým niekto príde 🤦🏻‍♀️. Stačí si pozrieť staré filmy, som rada,že takto nerozprávame.

malena
18. nov 2024

@hugoboss1923 sú aj horšie veci 🙂 Inak zláštne je, že moja generácia vyrastajúca v socíku a ktorá sa učila ruštinu, sa toto nedialo, nikomu ani nenapadlo používať ruské slová, či počúvať ruskú hudbu, či akokoľvek preberať niečo z ruského sveta. Výnimkou boli ruské rozprávky, tie sú oblúbené doteraz... Ber to tak, že svet sa mení a na svete sa dejú horšie veci, ktoré sú dôležitejšie a tie treba riešiť...

alenka58
18. nov 2024

ja zas chválim, že je reč s ktorou sa dá takmer všade dorozumieť, nakoľko esperanto sa neuchytilo, treba to brať pozitívne, mládež vždy bude mať "svoju" reč a je to tak fajn

mama_
Autor odpoveď zmazal
danica2711
18. nov 2024

@hugoboss1923 hlavne to vadí ľuďom, neschopným naučiť sa po anglicky (rep. akýkoľvek cudzí jazyk) kategórie Danko, Šimkovičová a pod., ktorí to potom vydávajú za vkastenectvo a jazykovú čistotu. Angličtina vďaka počítačom prenikla do všetkých svetových jazykov už dávno

ktobytobolpovedal
18. nov 2024

Jazyk, ktory sa nevyvija, zanikne. Ty tiez nepouzivas archaizmi, ktore sa pouzivali pred 50-100 rokmi, vsakze? Alebo bezne v hovorovej reci pouzivas slova ako oplan, lajblik, svec?
Je to prirodzeny vyvoj a je to uplne normalne. Deje sa to v kazdej kulture…nechapem co je na tom akoze zle… zas sa nieco potrebuje hrotit.. lebo kultura ma byt len slovenska a ziadna ina? 🫣

cecilia29
18. nov 2024

Mne to vadí. Vadí mi komunikácia skratkami a angl. slovíčkami.

erickatt
18. nov 2024

@hugoboss1923 ani mne sa to nepaci. Po anglicky neviem ani len nadavat😊. Aj u mna v robote, ze preco mam nizke ceny. No ja mam tuzidlo a lak. A nie stailing ci zaverecny stailing ..

erickatt
18. nov 2024

@danica2711 ono nie kazdy ma na jazyk bunky. Ja som aj z rustiny skoro prepadla. A nemcina na strednej bola smrt. Ale zas mi sedela matika a technicke zrucnosti. Rucne prace...

letfenixa
18. nov 2024

@drahomirrra Šminkovičová.

tiezjedna
18. nov 2024

@hugoboss1923 a ty si teraz vyliezol z jaskyne??

mofa
18. nov 2024

Vadi ti to lebo tomu nerozumies. Studuj anglictinu a otvoria sa ti obzory. Mna skor rozculuje ta nasa vyslovnost a prizvuk ked hovori niekto po anglicky a vyslovuje ako piatak tak sa hanbim.

3princezne
18. nov 2024

Ja anglicky ako tak viem a mladym tiez casto nerozumiem, to je proste slang mladych, to by si nerozumela, ani keby to maju v slovencine, ze o com tocia 🙂 proste nemam instagram, nemam tiktok, nebavim sa s pubertakmi, som mimo :D mna to vzdy pobavi. Inak ja zboznujem multikulturne prostredie. Milujem to aj na Bratislave, kde aktualne zijem. Ked si to tak zoberies, volakedy sa tu bezne vravelo madarsky a nemecky. Mna to proste fascinuje,pride mi to byt obohacujuce.

kiki68
18. nov 2024

Nech sa zasmejem, presne toto hovorili o nasej generacii ( dnes 30-40 rocnych) 😂😂😂

lujza123
18. nov 2024

Jazyk sa mení, vyvíja a to je na ňom čarovné. Ani nevieš koľko slov ktoré bežne používame niesu pôvodné slovanské ale prebraté, ani to najbežnejšie Ahoj nieje naše.
Angličtinu mám rada, používam ju denne, ale tiez sa mi nepáči to mixovanie so slovenčinou ked sa anglickému slovíčku vymyslí nejaký patvar ktorý je nakoniec taký mačkopes, ani Aj ani Sj. Doslova mi trhá uši ked dcéra povie ze niečo “nefiluje”
Z úcty k obidvom jazykom by sa tie slovíčka mohli používať v originálnom znení

lujza123
18. nov 2024

Neviem či sa bezne používanie AJ dá nazvať preberanie kontroly nad životom, ja mám skôr pocit ze mi ho obohacuje, od “hey siri” cez vyhľadávanie na google kde je ovela viac info v angličtine až po filmy v originál znení pretože slovenský dabing typu “podaj mi tú búchačku do šľaka” je občas zločin proti ľudskosti 😂😂😂

heln
18. nov 2024

@lavender94 a este aj BZMVR
@lujza123 obvzlast slovensky dabing, slovne hracky v anglictine sa po predabovani do slovenciny uplne stratia, este aj cesi sa vedia pohrat s dabingom.
niekedy si pozrieme najskor film v anglictine s titulkami, potom v cestine a potom v slovenskom dabingu a nechapeme kam sa podeli slovne hracky, dvojzmysly...

ahhola
18. nov 2024

@malena ale motali aj vtedy, pretoze ked sa to ucis, mas toho plnu hlavu, kamka chcela po mne kupit bilety do kina a daj napit s butilky, ale ked nam natlacali zo slovenskeho rozhlasu Alu Pugacevovu a miliony alych ros zo zodratej obohratej platne, mali sme chut sa odprasknut...
Inak byt hospitalizovany, je tu asi odjakziva, odkedy? A preco anglani nie su Nemocnicovani? 🤣Taktiez jedna nabozenska skupina ma konfirmaciu, to vyzera byt zufalstvo, ked maju len angl. Vyraz...

qrstxyz
18. nov 2024

@lizatko1009 učiť sa cudzie jazyky a przniť slovenčinu sú dve rozdielne veci. Učenie jazykov podporujem aj ja, ale za to naša reč nemusí upadať 😉

sonava
18. nov 2024

Sme mala krajina, ktorá nie je hermeticky uzavretá. A nebola ani v minulosti, kedy sa používali nárečia a slová, ktoré tiež vychádzali z iných jazykov (nemčina, poľština a pod)...ľudia používajú aj čechizmy a iné slová. Netvarme sa ze kedysi kazdy hovoril pekne spisovne a teraz je vsetko pokazené :D

lizatko1009
18. nov 2024

@qrstxyz tak vies, ja tiez poviem, ze čílujem a kazdy to chape.

vikiki29
18. nov 2024

Nevadí mi to, angličtina je svetový jazyk, veľa zamestnávateľov ju vyžaduje a je len dobre ak je deťom blízka a učia sa ju čiastočne aj týmto spôsobom. Čo ma irituje je, keď slováci žijúci v anglicky hovoriacej krajine píšu resp. hovoria štýlom 3 slová po slovensky a následne 3 po anglicky v jednej vete.

laurita285
18. nov 2024

Od ježiša krista pod vetvu si budem priať tvoje problémy a svoj plat.

zazka666
18. nov 2024

@hugoboss1923 ty mi znieš , ako moji starí rodičia, ti sú už zo 30 rokov na dôchodku.

zazka666
18. nov 2024

@vikiki29 šak , každý jak vie a umí 😆

simca06022011
18. nov 2024

zaklad je aby sa zaroven ucili aj slovensky jazyk, nech si na zastavke a medzi sebou pouzivaju aj cinsky slang, je mi to ukradnute :D my sme pred 30r tiez vedeli vsetky serialove hviezdy (a napr moja dcera ani nepozna ziadne dnes, skor juuutuberov a influencerov...) - zhodou nahod vcera som videla beverly hills tak som sa smiala, ze to boli casy :D
A inak, kazda generacia starnuca, takto narieka :D znamena to jedine = starneme, ked nerozumieme mladezi na ulici :DD ja som sa musela v lete vzdelavat.. v skibidi, sigma, aura a neviem akych vyrazoch :DDD a to ani nie je nejak extra pouzivane u nas podla mna. Ale vcera som dostala minus auru, lebo sebo som dcere neuznala slovo "eď" v scrabble.. no...

cimage
18. nov 2024

Ja mam zas pocit, ze tu kde zijem, okr KN, kazdy rozprava madarsky. Mladi vobec nerozumeju ked na nich rozpravam po slovensky. Ich rodicia ano, ale deti nie. To je pre mna este horsie ako ked niekto pouzije anglicky vyraz v slovenskej vete. Ziju na Slovensku a snad by bolo dobre, keby vedeli po Slovensky.