Podávate si ruky s mužskými kamarátmi a známymi?
Damy, slecny, mam taku otazku lebo doteraz si nie som celkom ista ako je "spravne" sa zdravit s muzskymi znamymi, kamosmi v bare alebo na ulici. Chlapi to maju lahke, podaju ruku a je to ale mne to zacina byt take hlupe len kyvnut hlavou a ruka nic. Mam na mysli ludi, s ktorymi si nie som extra blizka cize pusy na lice by neboli vhodne. Ako to mate vy? Kyvnete hlavou a ahoj alebo aj podavate ruku pripadne ju muz poda vam? Ja mam dojem ze tu muzi na Slovensku nie su zvyknuti podavat ruky aj zenam. Praca je ina vec. Pytam sa specialne na neformalne prostredie
Podla etikety v situaciach ake popisujes, podava ruku muzovi vzdy prva zena.
@ace123 Ja podavam ruku len pri predstavovani a pri formalnych prilezitostiach, inak vobec. Ani manzel takto na ulici obycajne ruku nepodava, obcas narazi na nejakeho kamarata, ktory podava. Len sa pozdravime, kyvneme. My velmi nemame medzi znamymi ludi, ktori by si na toto potrpeli.
Zena ma podavat ruku prva, pokial to nieje nejaka velmi vyznamna osobnost starsieho data. Niekedy aj mne je to take vselijake hlavne pri cudzich ludoch, ale.ked mi niekto predstavi chlapa vzdy podam ruku.
Veľmi blízky známi pusu na líce, len bežní známi podám ruku. Inak len pozdravím
S kamarátmi s ktorými sa poznám dlho sa zdravíme objatím, to je pre nás už norma. Ak ma zoznamujú s niekým novým v neformálnej situácii, napríklad že ideme do mesta na pivo tak väčšinou len "ahoj ja som__" prípadne sa tiež objímeme len tak "z boku". Ak je to už formálnejšia záležitosť, práca a tak, určite podať ruku. Ale ja nie som celkovo zástanca pusy na líce, protiví sa mi to, je mi to maximálne trápne, či už pri kamošoch alebo rodine. Nedávam pusy ani babkám, dedkom, tetám, dokonca keď ma priateľ chcel zoznámiť s rodičmi poprosila som ho nech im povie že žiadne pusy lebo mi je to vrcholne nepríjemné
Nie. Len keď mi muž poda ruku prvý. Ale nemám to rada. Bozkávanie na líce už dupľom nie
Nikdy nepodavam ruku mimo zoznamovania. Nenávidím podávanie rúk (je to môj osobný tik, nie nejaký "uvedomely" odpor). Alebo pozdravím alebo kyvnem hlavou alebo dvihnem kúsok pazuru a zamavam. Mne pripadá podávanie rúk príšerne afektovane. Narúša to moju osobnú integritu. (hovorím, tik. 🐽)
Pri neformalnom so znamymi len zakyvam, pozdravim ahoj a je to. Ak je pekny, tak bozk na lice 😘
S kým sa dlhodobo poznám, s tým sa objímem, pusa na líce, ale to len tak letmo, žiadne bozkávačky...známym podám ruku ako sa patrí podľa základných pravidiel etikety.

@ace123 Chlapom ktorých mi predstavia spoloční známi podám ruku. S tými s ktorými sa poznám dlhšie si dáme aj 'pusu' na líce. Je to len pozdrav, nežijeme predsa v moslimskej krajine. Keď viem, že človek pochádza z krajiny kde je fyzický kontakt tabu tak ruku nepodáva, nechcem aby sa cítil trápne.