icon

Poďme si vymeniť naše názory

mcr
18. feb 2021

Ľudia ktorý nemáte čo robiť poďte mi sem napísať nejaké deep témy a problematiky ľudstva, veľmi rada vám na to poviem svoj názor a budem rada keď sa zapoja aj ostatný. V podstate to bude niečo ako "red table talk" kde sa stretnú 3 odlišné generácie a vyjadria svoj názor na danú tému. Mám 17 rokov a predpokladám že aj trochu iný pohľad na svet než ľudia 25+ ktorý tvoria väčšinu tejto platformy. Vopred prosím aby tu neboli žiadne hádky, urážky, nevhodné otázky,... Dúfam že to bude veľmi plodná debata a všetci sa zabavia☺️

malva123
18. feb 2021

@mcr aha...uz sme doma...mama vo vlade ludí...konecne som pochopila o co" slecne" ide...sice ona pravopis neovlada ale kadrovat moze...

mcr
autor
18. feb 2021

@baccio 3650 M staviteľstvo

baccio
18. feb 2021

Mne je trošku ľúto že sa táto diskusia začala takto negatívne. Jasné pre niekoho je pravopis extrémne dôležitý pre iného asi ako ponožky na spanie. Ale buďte k sebe úprimné. Nezdokonalujete si ho v podstate skoro celý život? V 17 tich ho mladý riešia hlavne na slovenčine kôli známkam ale ináč by najradšej písali všetko s mäkkým i😏. Ja som napríklad strašne rada vždy písala slohové práce,úvahy, príbehy ale vždy som to musela dať skontrolovať staršej sestre lebo ten pravopis mi moc nešiel. V podstate si ho zdokonaľujem až pri mojich školákoch a nehanbím sa za to.

baccio
18. feb 2021

@mcr a ešte jedna vec...kreslite väčšinou rukou na pauzáky alebo už skôr cez Pc všetko? Lebo my sme všetko ešte ručne robili.

diewcatqoo
18. feb 2021

@mcr aha, takze z tvojej odpovede mi vyplnulo, ze skola je to, na co sa sustredis a ze ked to budes mat, bude to vsetko, co si chcela dosiahnut v zivote, tak potom mozes zomriet? Takze mas ciel dokocit skolu a koniec? Na co potom na tu skolu chces ist, aky to ma zmysel, ked potom chces zomriet?
Prosim ta, navstevujes nejakeho odbornika alebo tie lieky na depresiu si zhanas len tak od kohokolve?

mcr
autor
18. feb 2021

@baccio ako kedy zo začiatku hlavne rukou

nikyball
18. feb 2021

@baccio nie je extrémne dôležitý a netreba sa za to ani hanbiť. Ale príde mi skôr nezmyselné podporovať ľudí v tom, že nie je dôležitý vôbec. Je rozdiel, keď niekto niekam nedá čiarku a je rozdiel, keť niegdo pyše takto. Či? Obzvlášť, ak píše niekam verejne.

baccio
18. feb 2021

@nikyball nikto nevráti že ho treba v Tom podporiť....ale nemyslím že by to mala byť hneď prvá vec čo človeku budem vytýkať.

baccio
18. feb 2021

@nikyball nevraví

mcr
autor
18. feb 2021

@diewcatqoo samozrejme že nevystudujem architektúru len na to aby som zomrela. Určite si postavím dom ktorý si sama navrhnem čiže to bude taký obraz mojej práce a ľudia potom nepovedia "ona bola len fetka a za nič nestala" ale budem mať lepšiu školu ako trištvrtina dediny a dokážem niečo viac ako obyčajný vesnický človek. Tiež to nerobím len kvôli ľuďom ale pre dobrý pocit že som niečo dokázala. Hlavne treba brať do úvahy to že keď budem staršia tak budem inak rozmýšľať čiže žiadna smrť sa nekoná😂

mcr
autor
18. feb 2021

@nikyball
@baccio ja sa naozaj všetkým tu prítomným aj neprítomným ospravedlňujem za to že som tam mala chybu. Nekontrolujem slová ktoré opravuje klávesnica teda nie moc. Naozaj vás prosím neriešte to toľko nič také strašné sa nestalo hneď na začiatku som sa opravila

diewcatqoo
18. feb 2021

Inak, k tomu pravopisu. Ja mam vystudovanu slovencinu, takze mam diagnozu gramar nazi. Zijem uz ale niekolko rokov mimo SK, takze uz som nejake veci pozabudala, resp. uz sa mi obcas stane, ze sa prichytim pri tom, ako rozmyslam nad y/i a pod.
Gramatika je vizitkou cloveka, ci chcete alebo nie. Za cely zivot som uz videla take gramaticke skvosty, ze y v mnoznom cisle mnou uz ani nehne. To, ze niekto poukaze na na gramaticke chyby, casto nie je kvoli tomu, ze chce toho druheho ponizit a zhejtovat (aj ked, samozrejme, existuju osoby, ktore si tym zdvihaju ego), ale skor len napomenut, aby rovnake chyby neopakoval do buducna.
Rovnako tak je vizitkou cloveka aj stylistika, cize vyjadrit sa tak, aby ostatni pochopili, co vlastne chcem a este umenie citat s porozumemim. Toto chyba mnohym ludom, casto aj takym, ktori maju tu gramatiku bezchybnu.

diewcatqoo
18. feb 2021

@mcr aha, no uz som sa zlakla, lebo z tvojho predosleho prispevku vyplynulo, ze chces vystudovat a koniec 🙂
Fiha, tie plany s domom su smele. A hlavne tie dovody na studium su... preco by si o tebe mali ludia mysliet, ze si fetka? Maju na to dovod?
Ale ano, mas pravdu, ked budes starsia, budes inak rozmyslat ;)

jana_eyre_2
18. feb 2021

@nikyball autorka vôbec "nepysala tagto" urobila dve chyby ktoré robí bežné mnoho aj dospelých ľudí.. tvoje vyjadrenie, že je to divné neznie vôbec ako oprava a namerovanie, skôr kritika, ktorá neskôr úplne odklonila smer diskusie.. ja som v 17tich písala strašne je to tak.. nemám dojem, že dnes však robím veľa chýb (vklude ma oprav, ja znesem).. a nikoho ani dospelých za to zväčša nekritizujem (načo)..

toto čo je vidno v tejto diskusii je smutné, ženy, dospelé ženy, čo vychovávajú deti, majú ich pripravit do zivota, nedokážu čítať s porozumením, namiesto normálneho prístupu k mladým je tu vidno poucovanie a vyvrsovanie sa nad niekým.. (aby neprišlo k nedorozumeniu, píšem o viacerých príspevkoch v diskusii)

Myslím, že mnohým ľuďom už táto situácia lezie na mozog, ale je fakt smutne že sa nedokážu k sebe správať s určitou úctou, nech už ide o akokolvek starého človeka..

Áno, dnes to majú aj tínedžeri ťažké - sú najmä doma ich socializácia je obmedzená a vyžaduje sa od nich aby ju udržovali najmä cez soc.siete (čo im bolo v minulosti vycitane) a ak sa snažia komunikovať slušne a na úrovni (čo autorka naozaj robí, aj keď sa snažíte nájsť nejakú medzeru) tak sa im od dospelých žien dostane hlavne kritika a snaha vyvolať hádky.. to ti naozaj nepríde divnejsie ako dve chyby v texte? Radšej písať gramaticky zle ako útočne..

mcr
autor
18. feb 2021

@diewcatqoo no tak najlepšie by bolo keby sa mi podarilo predávkovať drogami. Podľa mňa neexistuje dokonalejšia smrť (nič necítiš, ten feel predtým musí byť úplne dokonalý a vlastne len zaspíš a už sa nezobudíš🤯) možno je lepšia smrť ešte skočiť z nejakej budovy ale je tam šanca že to prežijem a zostanem zmrzačená do konca života

mcr
autor
18. feb 2021

@jana_eyre_2 awww prečo nemajú všetci takúto krásnu pozitívnu energiu ako táto žienka 🥰posielam lásku💞

mcr
autor
18. feb 2021

@diewcatqoo ale prosímťa ja sa určite nechcem zabiť teraz a asi ani nikdy to sú len myšlienkové pochody ktoré pochybujem že sa vobec niekedy zrealizujú (ale musíš uznať že nápad to nie je zlý) určite nechcem zomrieť teraz keď už rok poriadne nespím lebo robím veci do školy tak to dotiahnem do konca by som bola riadne blbá

olivia1425
18. feb 2021

@cookie29 👌👌👌👌

nikyball
18. feb 2021

@jana_eyre_2 toto je to čítanie s porozumením? Veď píšem svoj názor a to, že človeka netreba v tom podporovať, ale treba ho upozorniť. Čo je na tom útočné? Veď ju za to nikto nejde biť, ale bolo jej to normálne napísané. Prečo ste niektoré také háklivé, ak vás niekto opraví? Veď nikto nie je dokonalý. Ja som tiež veľakrát urobila chybu a ak mi ju niekto ukázal, nezbláznila som sa z toho tak, ako tu poniektoré. Neviem prečo v tom vidíte len kritiku alebo povyšovanie sa.

jana_eyre_2
18. feb 2021

@nikyball ešte raz zopakujem čo som písala " (aby neprišlo k nedorozumeniu, píšem o viacerých príspevkoch v diskusii)" tu zatvorku som písala k odseku čítaniu s porozumením.. myslela som, že bolo zrejmé že v odsekoch sa venujem aj diskusii ako celku nie len tvojmu..

Mimochodom, neopravila si, konštatovala si že je divné ak niekto nevie dnes pravopis, alebo sa mýlim?

nikyball
18. feb 2021

@jana_eyre_2 tak pre mňa áno, teraz nepíšem o autorke, ktorá sa pomýlila iba v nejakom i/y , ale často vidím príspevky, ktoré sú až nečitateľné a neviem ako ten človek funguje v bežnom živote. Preto ma zaujalo začať témou gramatiky. Za mňa nejde iba o sociálne siete, ale ako sa taký človek napríklad učí s deťmi, ja riešim veľa vecí mailom, či už v práci alebo súkromne, neviem ako by som fungovala, ak by som písala všetko s chybami. Myslím si, že ľudia ťa neberú tak vážne ak vybavuješ niečo s chybami, či už niečo reklamuješ, objednávaš, posielaš si životopis, žiadosť, píšeš ospravedlnenku do školy, objednávaš sa k lekárovi, atď........

budembabka
18. feb 2021

@mcr Názov témy: Povymieňať názory... Dočítala som sa, že koketuješ s fetom, môj názor: kašli na to, lebo si to pokašleš. Myšlienky na samovraždu si možno niekedy mala, ale nemáš vážne dôvody si ubližovať. Otázku i/y už máš vyriešenú. Nejaká iná téma?

ofzuza
18. feb 2021

@nikyball keby niekoho len tak mimo temu upozornim napr, ze choditko je skodlive, ze ma dietatu opravit W sed atd... Vsetky to s nadsenim privitaju, ze? Hovori sa tomu nevyziadana rada a vo vseobecnosti nie je oblubena.

mcr
autor
18. feb 2021

@budembabka pokial sa považuje tráva za fet tak áno tetovala som ale veľmi malo kedy si dám okrem toho som nič tvrdšie nemala. A povedz keby si mala toľko rokov čo ja a vedela by si že sa pravdepodobne dožiješ toho že niečo take ako ľadovce nebude neexistovať, všetko bude zamorené plastom, bude znečistené ovzdušie na toľko že budeš musieť rúško nosiť aj keď corona nebude,... ja osobne sa toho dožiť určite nechcem a preto by bolo lepšie zomrieť kým sa tu dá ešte pekne žiť. No a konečne by sme sa mohly ísť teda baviť o niečom inom než mojom pravopise

budembabka
18. feb 2021

@mcr Myslím, že dramatizuješ trošku.🙂 Po vojne sa ľudia dívali na ruiny a nemali čo do úst a netušili, kde ležia ich blízki. A predsa sa držali života a vystavali svet nanovo. Urob teda pre svet, čo môžeš, separuj. Študuj, aby si raz mala slovo a vedomosti, ktoré zmenia napríklad využívanie plastov. Vravíš, že sa tu dá pekne žiť, čo je pekné, na čo sa tešíš, keď corona ustúpi?

teletabinoo
18. feb 2021

@nikyball hlúpe sú tie,ktoré riešia gramatiku z toho dôvodu že slečna si chcela len popísať a nie tu riešiť jej gramatiku 🙂 okej sú na diskusnom fóre ale 80% zo všetkých žien tu pisali len o gramatike čo je absolútne od veci keby sa každý pozrie na seba a nekomentuje iných svet by bol krásny škoda, že musia existovať zakomplexované sliepky,ktoré deň neprežijú bez toho aby si nerypli 🙂)

h2
18. feb 2021

@mcr Jéj, ahoj, Ty chceš ísť na stavebnú? Na ktorú? Na STU v Bratislave? To je moja alma mater! Držím Ti palce, architektúra je super odbor, ja mám síce iný, ale aj architektúra je veľmi dobrá. Momentálne ju študuje dcéra môjho muža a budem šťastná, ak ju raz vyštuduje môj syn. Nechcem ho ovplyvňovať, ale tak nenápadne ho k tomu smerujem. 🙂 Podľa mňa je to veľmi dobré, tvorivé, nie jednotvárne a hlavne veľmi perspektívne povolanie.

podmostom
18. feb 2021

@mcr áno vy ste prvá generácia ktorá bude riešiť takéto problémy. Je keď som bola malá, niekoľko mesiacov v zime bol sneh a stále sme sa sankovali.. a zrazu je to fuč, človek je rád že aspoň aká taká zima príde. Teda to co sme mali my ako samozrejmé vy už nemáte. Na druhej strane, podľa mňa má zmysel ísť do toho a nevesta hlavu. vy mladí si môžete vybudovať iné návyky, byť setrnejsi k prírode a zachrániť co sa dá pre seba a aj pre ďalšie generácie. Každá kríza podľa mňa prináša aj nejaké plusy, možno tým že odrazu strácame zem pod nohami sa môžeme stať pokornejsimi a naučíme sa vnímať veci inak. Dnes je tá doba dosť materiálna, konzumné, možno vás mladých táto situácia naučí žiť jednoduchší, ale spokojnejší život, bez kopy zbytočných haraburd napríklad. Zaujímalo by ma, či ty napríklad plánuješ deti, aj keď si uvedomujes ze ta planéta je dosť zhumplovana.

ailatannen
Odpoveď bola odstránená