icon

Cestovanie osamote: Máte skúsenosti a tipy?

magduska112233
Dnes o 09:11

Ahojte, mám na vás otázku, či máte skúsenosť so solo cestovaním. Nemám priateľa a v podstate ani partiu s ktorou by som mohla ísť na dovolenku, tak som sa rozhodla že pôjdem aj sama, len do Chorvátska, avšak mám trochu obavy, či to zvládnem a celkovo mám pocit že to ľudia odsudzuju keď im to poviem, ze idem sama. Máte nejaké skúsenosti, tipy, na čo si dať pozor a prípadne názor na to? Ďakujem 🙏

veselo_neveselo
Dnes o 09:19

Neboj, odsudzuju to len uzkoprsi. Nezavisle a sebavedome zeny ti daju 👍. Pre teba je to novy krok ku slobode. Uvidis, po prvom raze sa ti otvoria take moznosti...zistis, ze je to vlastne uplne super, mozes ist kam chces, vidiet co chces, robit co chces bez toho, aby si musela mat niekoho so sebou.

Len si davaj pozor, take te klasicke situacie, nenechaj sa zlakat na drink zadarmo, sama v noci po samote, atd atd, jak nas ucili mamy 🙂
Keby sa ti zdalo cokolvek divne, neboj sa oslovit mlade zeny na ulici, alebo ine cestovatelky, pomozu ti.

Potom uz ti len zostava dat dobry pozor na doklady, mat dostupnu zalohu penazi, cestovne poistenie, a ides. Peknu dovolenku!

anonym_edee26
Dnes o 09:20

Boli sme minuly rok v Tunisku a bol tam muz a uplne sam,mne ho bolo velmi luto a len pil,a pil.Hrozne bolo na neho pozerat,sam pri jedle,sam na plazi,sam vsade.

melanta
Dnes o 09:21

@magduska112233 bola som sama viac krát na dovolenke, keď muž nemohol a ja som chcela ísť, aj keď som po rozvode bola sólo. Chodila som autom aj letecky, aj moslimské krajiny (tam rezortné dovolenky). Ľudia, ktorí ťa za toto budú odsudzovať, sú prízemní a názory takých ľudí ťa nemôžu ovplyvňovať

melanta
Dnes o 09:23
@anonym_edee26

Boli sme minuly rok v Tunisku a bol tam muz a uplne sam,mne ho bolo velmi luto a len pil,a pil.Hrozne bolo na neho pozerat,sam pri jedle,sam na plazi,sam vsade.

@anonym_edee26 a možno jemu ľúto nebolo. Bola som tak viac krát, muž mal povinnosti, ja som potrebovala vypadnúť z práce, kde som nonstop bola s ľuďmi, počúvala, hovorila. Bol balzam na dušu byť sama na tej pláži aj pri drinku, nemusíte týždeň nikoho počúvať, viesť.

anonym_edee26
Dnes o 09:25

Ale zase mas moznost si najst novych znamich,osamelu zenu si ludia vsimnu omnoho skor ako muza,a ked ide na dovcu partia,tak sa niekto k tebe raz dva prihovori.

magduska112233
autor
Dnes o 09:26
@veselo_neveselo

Neboj, odsudzuju to len uzkoprsi. Nezavisle a sebavedome zeny ti daju 👍. Pre teba je to novy krok ku slobode. Uvidis, po prvom raze sa ti otvoria take moznosti...zistis, ze je to vlastne uplne super, mozes ist kam chces, vidiet co chces, robit co chces bez toho, aby si musela mat niekoho so sebou.

Len si davaj pozor, take te klasicke situacie, nenechaj sa zlakat na drink zadarmo, sama v noci po samote, atd atd, jak nas ucili mamy 🙂
Keby sa ti zdalo cokolvek divne, neboj sa oslovit mlade zeny na ulici, alebo ine cestovatelky, pomozu ti.

Potom uz ti len zostava dat dobry pozor na doklady, mat dostupnu zalohu penazi, cestovne poistenie, a ides. Peknu dovolenku!

@veselo_neveselo premýšľala som veľa nad bezpečnosťou, vlastne aj ubytovaná som v hoteli aj s transferom z letiska, bolo to trochu drahšie (čo nikdy nerobievam vždy sme chodievali skôr lacné ubytovanie v rôznych ubytovacích zariadeniach a tak) , aj si určite budem takto dávať pozor... Ďakujem za reakciu aj za rady 🙏

magduska112233
autor
Dnes o 09:27
@anonym_edee26

Ale zase mas moznost si najst novych znamich,osamelu zenu si ludia vsimnu omnoho skor ako muza,a ked ide na dovcu partia,tak sa niekto k tebe raz dva prihovori.

@anonym_edee26 áno to práve by som asi nerobila keď som niekde sama, aby si ma tam niekto neznámy všímal 😀 skôr je to za účelom oddychu a pozrieť si niečo nové, keďže tu partiu nemám ani toho priateľa a nechcem sedieť len doma lebo som dosť cestovateľský typ

anonym_edee26
Dnes o 09:28
@melanta

@anonym_edee26 a možno jemu ľúto nebolo. Bola som tak viac krát, muž mal povinnosti, ja som potrebovala vypadnúť z práce, kde som nonstop bola s ľuďmi, počúvala, hovorila. Bol balzam na dušu byť sama na tej pláži aj pri drinku, nemusíte týždeň nikoho počúvať, viesť.

@melanta ano zalezi to od povahy cloveka.Ja nikdy nepochopim chlapov,ze sam na pivo.To som ani v mladosti nikdy nechapala.Ja som vzdy potrebovala niekoho pri sebe,aj na tu kavu,zakusok.

magduska112233
autor
Dnes o 09:28
@melanta

@magduska112233 bola som sama viac krát na dovolenke, keď muž nemohol a ja som chcela ísť, aj keď som po rozvode bola sólo. Chodila som autom aj letecky, aj moslimské krajiny (tam rezortné dovolenky). Ľudia, ktorí ťa za toto budú odsudzovať, sú prízemní a názory takých ľudí ťa nemôžu ovplyvňovať

@melanta ako si všímam tak je to dosť rozšírené, to sólo cestovanie, aj vy máte skúsenosti...asi je to trochu stresujúce naozaj kým to človek nevyskúša

magduska112233
autor
Dnes o 09:29
@anonym_edee26

@melanta ano zalezi to od povahy cloveka.Ja nikdy nepochopim chlapov,ze sam na pivo.To som ani v mladosti nikdy nechapala.Ja som vzdy potrebovala niekoho pri sebe,aj na tu kavu,zakusok.

@anonym_edee26 možno aj od povahy a možno od práce, ja robím veľa s ľuďmi a veru hocikedy ocením sama kávu aj zákusok, aj víno by som ocenila ale zasa sa akoby bojím že ma budú odsudzovať 😀

januska12323
Dnes o 09:39

Na oddych nepotrebuješ nikoho ďalšieho. Dávaj si pozor a uži si dovolenku.

wilkova
Dnes o 09:40

Ja som tak síce nikdy na dovolenke nebola, ale určite to nie je zlý nápad. Byť sám so sebou, nikoho nepočúvať, rozjímať, mať onen vždy spomínaný "svätý pokoj"...to nemôže uškodiť. Treba vyskúšať ❤️

anonym_e2fb64
Dnes o 09:44
@anonym_edee26

@anonym_edee26 niekto je rad sam so sebou. Niekto dokonca samotu vyhladava ako formu psychohygieny. To, ze ty to mas inac je v poriadku ale rovnako je v poriadku ked niekto ide sam na kavu, vylet, dovolenku alebo nakupy. Ten co sa chodi opijat tomu je jedno ci je sam ci je tam so spolocnostou. On sa jednoducho ide napit a opit. To nema s tym, ze niekto chodi sam bez spolocnosti nema nic spolocne.

thereisabear
Dnes o 09:45

Skúsenosť nemám, ale určite radšej sama ako vôbec. Alebo niekoho nasilu hľadať. Peknú dovolenku prajem.

viestta
Dnes o 09:50
@magduska112233

@anonym_edee26 možno aj od povahy a možno od práce, ja robím veľa s ľuďmi a veru hocikedy ocením sama kávu aj zákusok, aj víno by som ocenila ale zasa sa akoby bojím že ma budú odsudzovať 😀

@magduska112233 nikto ta odsudzovat nebude, 99% okolia vobec nezaujimas a neriesia teba. A ten zvysok, co by ta snad lutoval alebo sa cudoval je pre teba nepodstatny. Dolezite je aby si sa ty dobre citila, aby si si odpocinula a uzila si cas tak ako najlepsie chces a vies. Kludne chod sama na prechadzku, na plaz, na kavu, obed alebo drink. Ides do civilizacie, nie kdesi do dzungle, nebezpecenstva su tam rovnake ako tu a tu ich zvladas, tak preco by si to nezvladla tam? Tie dovolenky a vikendovky co som bola sama boli najlepsie stravene. Nikomu sa nebolo treba prisposobovat, na nikoho cakat, nikoho prehovarat, robila som co chcem, chodila tam kde som chcela ja a to ja som celkom spolocensky typ a nemam problem sa zdruzovat.

marianarem
Dnes o 09:54

@magduska112233 Ja som tu o tom pisala akurat vcera, bola som sama na dovolenke viackrat - niekolkokrat Grecko, potom Taliansko, Albansko, Turecko, Thajsko. Nie v rezortoch, po krajine. Spominam na to velmi v dobrom, spoznala som kopec ludi, co by som inak mozno nespoznala a niektori mi ostali ako dlhodobi kamarati. Nikde som sa nebala a ani som nemala ziadnu neprijemnu skusenost spojenu s tym, ze som solo zena. V Turecku by si mozno clovek povedal, ze sama zena medzi moslimov nie, ale jedini otravni chlapi boli v turistickom centre Istanbulu. Na jednej dedine sa mi stalo, ze som cakala na autobus a z nedalekeho obchodu vysli otec so synom a doniesli mi stolicku, aby som si sadla. Ale su samozrejme krajiny, kam by som solo nesla. Chorvatsko mas ako Slovensko, nemusis si podla mna na nic extra davat pozor.
Podla mna staci mat nejaky zakladny cit na ludi, ja tak nejako vidim, kto vyzera podozrivo a s tym sa nebavim. Ale to aj tu v Bratislave.

muchotrafka298
Dnes o 09:58

Ja chodim sama uz roky, je to za mna najlepsia forma psychohygieny. Ma to ale jedno zasadne ALE a to, ze to nie je pre niekoho,kto nie je nauceny byt sam.
Ja chodim iba po Europe, do roznych miest vzdy na max. tyzden. K moru by som sama nesla, pre mna je to parova dovolenka alebo dovolenka s partiou, kamaratkou a pod. Ja tiez som nemala s kym ist, hlavne po poslednej katastrofalnej skusenosti s kamaratkou.
Vsetko si riesim sama, ubytovanie, dopravu, transfery, toto mam vzdy dopredu zabookovane a tiez veci, kam chcem ist a viem, ze je problem dostat sa tam. Ja som typ muzea, pamiatky.
S nikym sa tam nezoznamujem, nemam potrebu. Nevyhladavam tam ziadnu miestnu spolocnost, nikdy som nebola nikym oslovena, aj ked som bola sama. Po mestach bezne ludia chodia sami, na tom nic nie je. Treba dodrziavat zasady bezpecnosti uplne tak isto, ako doma.
Kde su nebezpecne stvrte sa dnes da uplne v pohode dohladat na internete.

anonym_edee26
Dnes o 10:02
@anonym_e2fb64

@anonym_edee26 niekto je rad sam so sebou. Niekto dokonca samotu vyhladava ako formu psychohygieny. To, ze ty to mas inac je v poriadku ale rovnako je v poriadku ked niekto ide sam na kavu, vylet, dovolenku alebo nakupy. Ten co sa chodi opijat tomu je jedno ci je sam ci je tam so spolocnostou. On sa jednoducho ide napit a opit. To nema s tym, ze niekto chodi sam bez spolocnosti nema nic spolocne.

@anonym_e2fb64 preto to zalezi aj od povahy cloveka.

nikoletta1712
Dnes o 10:08

@magduska112233 Určite choď do toho, cestovanie osamote je balzam na dušu, vyčistíš si hlavu, je to fantastické!!..

adri266
Dnes o 10:18
@magduska112233

@magduska112233 Riesenim by bolo najst si cestovku, ktora robi dovolenky pre single cestovatelov. Nie sposobom, ze rande, ale proste ide kopa ludi spolu, ktori nemaju s kym ist.
Takisto, nas kamos minule spomenul, ze jeho dcera, 20 rocna, si na instagrame nasla kopu kamosiek a cestuju spolu, boli tak teraz v Tunisku. Proste stretko na letisku a tam uz spolu alebo kazda sama, ako im vyhovovalo.

anonym_d2b800
Dnes o 10:32

dnes je veľa ľudí single či úmyselne alebo neúmyselne, zamýšľať sa nad tým čo si o tom ľudia myslia je nezmysel

anonym_630a07
Dnes o 11:11
@anonym_edee26

@anonym_edee26 možno si proste taký typ človeka, ja som rada sama… aj kávu si dať sama je super, vezmem si knihu a chvíľu si čítam… ale zas ja som sama na dve deti od kedy sa narodili, tak ja tu samotu niekedy proste potrebujem.

anonym_edee26
Dnes o 11:16
@anonym_630a07

@anonym_edee26 možno si proste taký typ človeka, ja som rada sama… aj kávu si dať sama je super, vezmem si knihu a chvíľu si čítam… ale zas ja som sama na dve deti od kedy sa narodili, tak ja tu samotu niekedy proste potrebujem.

@anonym_630a07 tak to ano,oddychnut si od mami,mami a od ludi.Ja zase prave v tej praci oddychujem,mam ju rada.Pokecam s tym a s tym,a tam pokecam.Porobim si co mi treba a idem domov.
Kazdy to mam naozaj inak.

anonym_17162e
Dnes o 11:25

@magduska112233 Chorvátsko je úplne v pohode, celkom bezpečná krajina. Ja chodím sama každý rok na týždeň do Dudiniec, ale bola som aj na pár dní v Čechách sama, ubytko som našla cez booking, sadla na vlak a išla. Bolo fajn, síce nie som introvert, ale zasa ja sa dám rýchlo do reči hocikde, dnes som sa napríklad rozprávala na parkovisku pred Kauflandom s neznámou pani asi 15 min.😀 Inak cestujem s mužom, ale on si nemôže vybrať dovolenku kedy chce, majú celozávodnú, vtedy cestujem s ním. Jemu to našťastie nevadí, keď idem niekam sama.

anonym_0a101a
Dnes o 12:12

To je moj sen ist sama k moru. Snad raz,ked budu decka velke 🙂

guudy
Dnes o 12:33

@magduska112233 aj ja obcas idem sama a som stastne vydata 🙂
Na solo dovolenky osobne preferujem poznavacky, ale to nie je podstatne. Vyhovuje mi, ze si idem pozriet to, co zaujima mna a nemusim sa prisposobovat. Muz nema tolko dovolenky a je za mna rad, ked sa niekam vyberiem 🙂 Deti mame dospele.
Booknem letenku, hotel, spravim priblizny plan vyletu a idem 🙂
Neries ostatnych, solo cestovanie je bezne a normalne. Smelo do toho, uzi si dovolenku 🙂