icon

Podozrenie na týranie dospelej osoby

zuzkanik
24. jún 2014

Neviem na koho sa mám obrátiť a ako mám správne postupovať. Mám podozrenie na týranie dospelej osoby so zdravotným postihnutím. Ide o starkiných susedovcov. Už niekoľko rokov býva u nich zdravotne postihnutý synovec, ktorého až otrocky zneužívajú na práce v dome aj okolo veľkého statku. Namiesto toho, aby mu platili za pomoc, celý invalidný dôchodok mu berú (akože za bývanie s stravovanie), pričom chlapec býva v otrasných podmienkach - špinavej pivničnej izbe. Maká od rána do večera a kým mu do jeho ujo nedovolí, nesmie sa ísť najesť, ani napiť. Nesmie sa rozprávať so susedovcami, ani nikam odísť. Strašne mu nadávajú, ale tak, aby ich nikto nepočul. Zavrú ho do kôlne a tam ho, ktovie, možno aj bijú. Všetci susedovci o tom vedia, ale nikto nemôže nič spraviť, lebo zakaždým, keď príde niekto na kontrolu, odpracú ho na nejaké lazy pásť kravy, až kým všetko neutíchne. Predvčerom skončil chlapec v nemocnici,lebo odpadol (asi od hladu, vyčerpania, alebo dehydratácie) a mne už pretiekol pohár trpezlivosti. Ak mu nepomôžem, nikdy si to neodpustím. Len neviem, ako by som mu mohla pomôcť. Ide o dospelého chlapca, čiže sociálka nehrozí. Polícia? Pokiaľ sa nenájde dosť svedkov, nič tým sviniam nedokážu. Bude to len slovo proti slovu. Televíziu do toho ťahať nechcem. Premýšľala som, či sa nedá vybaviť mu miesto v domove sociálnych služieb, ale neviem, či by to z invalidného dôchodku utiahol. Poraďte mi, ak sa niekto v takýchto prípadoch vyznáte.

bahira1962012
24. jún 2014

možno informovať dalšiu ich rodinu,niekoho blízkeho im, kto ale s nimi nežije,maju predsa niekoho a pohovoriť si s nimi o tom chapcovi 😔

maria1989
24. jún 2014

@zuzkanik patrí to pod trestný zákon, skús sa informovať na polícii. alebo na úrade sociálnych vecí.

liz_lemon
24. jún 2014

@zuzkanik urcite policia, vyzera to na novodobe otroctvo

sarinka123
24. jún 2014

Zavolaj policiu na nich !

ivett1
25. jún 2014

@zuzkanik ahoj, nech ťa nezaujíma, že koľko sa nájde svedkov a či niečo tým "sviniam" dokážu -nedokážu ...skrátka to nahlás na polícii ...ak nechceš nikde figurovať, tak im to tam vysvetli...hádam je to ich práca ... a do tv kľudne napíš, zavolaj...oni si aj tak vyberajú tému reportáže ... mohlo by to ľudí zaujímať a tlak verejnosti je tlak verejnosti...😉

klincek
25. jún 2014

@zuzkanik nedalo by sa skontaktovat s osetrujucim lekarom v nemocnici, aby sa vyjadril k pricine toho kolapsu, a pripadne dal podnet policii on? lekarska sprava ma predsa len dost vysoku dokaznu hodnotu. ty by si sa mohla trestneho konania zucastnit ako svedok.
este mi napadlo, nie je ten mlady muz zbaveny sposobilosti na pravne ukony? alebo preco zije u stryka a tety? nevies to nejako vypatrat? mozno su jeho opatrovnikmi..(?) ak by boli a takto zneuzivaju svoje postavenie, bolo by zle zaobchadzanie so zverencom dovodom na ich vymenu..da sa podat podnet na sud a ten by si potom tieto veci mal overit - len by muselo byt dovodne podozrenie, preukazane aspon niecim (ta lekarska sprava alebo trestne oznamenie by boli fajn). dufam, ze som ta nepoplietla, pisem co mi rychlo napadlo..

zuzkanik
autor
25. jún 2014

@klincek Problém je, že ja toho chlapca vôbec nepoznám - iba jeho krstné meno a približný vek 32 rokov. Ani neviem, či má nejakú inú rodinu. Rodičov už asi nemá - jeho otec bol bratom uja, u ktorého teraz žije. Všetko viem iba z rozprávania mojej mamy a párkrát som ho videla. Vraj mal (alebo má brata). Mali nejaký byt po rodičoch, ale predali ho a o utŕžené peniaze prišiel tak, že táto tetka, u ktorej žije teraz, mu ich zobrala a investovala do BMG. Tak o všetko prišiel. Rodinu, u ktorej žije, však poznám veľmi dobre. ŽIaľbohu, tetka je švagriná mojej mamy (mamin brat však zomrel pred 30-timi rokmi) a ona sa zase vydala. Viem, že žijú ako špiny. Najstaršia dcéra (moja sesternica), je invalid, jej brata (môj bratranec) hľadá polícia, lebo spreneveril prachy nejakej poisťovne, majú exekúciu na celý dom a časť domu mojej starkej. A ešte majú jednu dcéru (to má už s tým druhým) - tá ušla do Írska, lebo má tiež strašné dlhy. Každú chvíľu sú tam policajti, ale tohto chudáka chlapca vôbec neriešia. Ja sa nemôžem označiť ani za očitého svedka. A tiež nemám právo nahliadať do jeho lekárskych záznamov, keďže nie som jeho príbuzná. Najradšej by som mu vybavila miesto v nejakom domove sociálnych služieb. Neviem, či je zbavený svojprávnosti, asi je invalid len zo zdravotných dôvodov.

klincek
26. jún 2014

@zuzkanik aha, rodinka na pohladanie, chudak chalan☹. tak sa pripadne skus informovat v nejakom DSS, ci by bolo mozne ho tam dostat. len este moze nastat ten problem, ze on ani nebude chciet ist..od "rodiny" - su nanho sice hnusni, ale mozno ma k nim aj tak nejake vazby a mal by problem odist (aj ked dufam, ze sa mylim, lebo najtazsie sa pomaha tomu, kto si pomoct nechce). a snad by sa dalo zajst aj na policu opytat sa, ci je mozne v tejto situacii podat trestne oznamenie (podat ho mozes vzdy, len ide o to, aku by malo sancu na uspech). bolo by ale dobre, keby sa s tym chalanom dalo vopred hovorit a zisit, ako to vsetko vnima on. mas na to prilezitost?

zuzkanik
autor
27. jún 2014

@klincek áno, musím sa s ním porozprávať osobne. Popýtať sa na ďalšiu rodinu a podľa toho sa rozhodnem. Mám kamarátku - riaditeľku DSS. Síce v inom meste, ale možno má kontakty a bude mi vedieť poradiť. Cez políciu to nechcem riešiť, lebo aj tak neverím, že budú potrestaní.

klincek
27. jún 2014

@zuzkanik cez tu kamosku je to dobry napad, treba sa spytat na moznosti.. a uvidis aj, co ti povie on, ktovie aka je tam naozaj situacia. ak sa ti podari nieco zistit, daj vediet.

zuzkanik
autor
27. jún 2014

@bahira1962012
@maria1989
@liz_lemon
@sarinka123
@ivett1
@klincek dievčatá, je mi do plaču. Práve mi volala mama, že tomu chlapcovi musia amputovať ruku po zápästie. V nemocnici bol kvôli tomu, že si nešťastne strčil ruku do sečkárne, keď sekal obilie a preto aj odpadol. Nikto vtedy nebol doma a on si nevedel zavolať pomoc. Tak sedel a krvácal, až kým neodpadol. A tak ho našli. Tá sečkáreň mu tak rozmliaždila ruku, že sa nedá zachrániť, ☹ Ja som z toho taká nešťastná, že si to neviete ani predstaviť. A tí debili si už mädlia ruky, akú poistku zaňho zhrabnú. Fuj.

slaskou
27. jún 2014

@zuzkanik daj si zatial do googla tyranie dospelej osoby....a urcite sa chod aspon popytat na tu socialku a policiu