icon

Pohreb potrateného dieťaťa

bublinka7891
15. aug 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať či máte skúsenosť niekto s pohrebom potrateneho dieťatka,
Ďakujem

tanyan
15. aug 2020

@h_petra prerušený prívod kyslíka - príliš krátky pupočník tesne obtočený okolo krku. trvalo im 6 dní od stanovenia diagnózy, kým to zo mňa dostali. pri fetus mortus sa nemôže robiť cisársky, lebo by nastala otrava krvi matky v dôsledku kontaminácie z obsahu plodového vaku. bola som vlastne týždeň chodiaca rakva a keby som sa k tomu postavila inak, tak zničím seba aj všetko a všetkých okolo.
všetko bolo absolútne ok a zrazu koniec. ver mi, tiež by som mala radšej predčasniatko. ale pre ochranu môjho psychického zdravia som si povedala, že iné sú na tom oveľa horšie, keď prídu o dieťa potom ako nadviazali vzťah po pôrode. ja som mala príležitosť odosobniť sa a urobila som to.

egiginka
15. aug 2020

@bublinka7891 najlepsie sa rozhoduje o potrate zenam co maju zdrave deti. Absolutne nepocuvaj druhych nazor, bude to tvoje dieta, tvoje starosti, tvoja zodpovednost!. Nebudes zly clovek, zla krestanka, zla matka, ked zvazis, ze jednoducho to dietatko sa po narodeni bude neskutocne trapit a ze sa vy budete trapit s nim, ze si na to jednoducho netrufate....mat vazne postihnute dieta, je obzvlast v nasom state, nesmierne narocne. Ja ti drzim palce, aby to nebolo zle, aby si mala zdrave dietatko.

h_petra
15. aug 2020

@tanyan rozumiem, verim, ze to muselo byt narocne... prajem vsetko dobre

miadi
16. aug 2020

Nemam skusenost na Svk ale v Canade.Bol to ale prirodzeny potrat. Rodila som mrtveho drobceka v 18tt prestalo mu tlct srdiecko .. Myslim ze budes musiet rodit s vyvolavackou . Nam dali v nemocnici 3 moznosti . 1 bola sukromny pohreb 2 kremacia a uloženie popola na cintorine s ostatnymi takymito babatkami z nemocnice co sa za rok nahromadia. 3 kremacia so vsetkym genetickym odpadom z nemocnice. Vybrala som si 2 moznost. Vlastne nemam taku skusenost ist na umele prerušenie a potom pohreb. Ale co tu pišu zeny ze farar ti ho nepochova tak ti ho mozu pochovat ti co pochovavaju neveriacich ludi. . Nikto nema pravo sudit Ta. Skus zavolat do nemocnice a zistit info tam. A tuto temu vymaz. Tu sa velke veriace bez empatie len budu chvàlit svojim egom žeby nikdy nevolili upt a aka si ty zlà.Tu na par vynimok moc empatiu alebo sucit nedostaneš iba si par dokonalych hodi kamenom. Lebo je ovela lahšie sudit ako byt v tvojej koži. Odpusti im lebo nevedia čo činia. Drž sa.

hivanik
16. aug 2020

@miadi ....v prvom rade si musi zistit ake zakony platia na Slovensku nie v Canade......vyssie som pisala je na to Zakon o pohrebnictve ...skus precitat....bolo to aj medializovane preco je to tak, ze sa nepochovavaju deticky do urciteho tt. Nesudim nikoho a som empaticka ale dalo sa to zistit inak ako rozputat tuto debatu ked este nieje nic iste.
Najlepsie bude zmazat tuto debatu.

hivanik
16. aug 2020

@miadi ....snad uz len tolko, ze MA som si prezila 3x😢😢😢

gubiko
16. aug 2020

@hivanik ja teda poviem za seba, že doteraz rozdýchavam túto diskusiu. a to myslím doslova. jednak som spočiatku mala z toho, čo písala autorka úplne iné dojmy, i postupného dávkovania informácií a tiež spôsobu ich podania, ako sa postupne a nakoniec táto téma vyvŕbila.. niektorým, čo to čítali celé neskôr alebo vo väčších celkoch, či od konca, sa to teraz môže javiť úplne inak.
pre mňa je otázka interrupcií otázkou úplne osobnou, a má dve roviny. jedna je voľba ženy a druhá smrť plodu, dieťaťa, ktoré ja sama za seba vnímam ako človeka bez ohľadu na to, v akom stave sa môže narodiť. a smrť dieťaťa zabolí aj cudzie ženy.
je tu aj mnoho žien, ktoré jej vyjadrili podporu a nesúdili ju, neriešili svoju bolesť, ale stáli s ňou. prajem ti, bublinka, aby si si odniesla iba túto podporu a zabudla na nepochopenie. držím palce.

ajka0207
16. aug 2020

@danielahamar to kde chodíte na takýchto farárov?

danielahamar
16. aug 2020

@ajka0207 v NR okrese, ale hádam ten už už ani nezije

ajka0207
16. aug 2020

@danielahamar to bol nejaký hlupák, s prepáčením. Aj kňazi sú len ľudia, netreba všetkých hádzať do jedného vreca.

evik159
16. aug 2020

@bublinka7891 ahoj. ak ak by ti pomohlo poradit sa s ludmi, ktori vedia poradit odborne, skus alexisporadna.sk. Urcite ti zodpovedia vsetky tvoje otazky. drzim palce.

simona232323
16. aug 2020

Skus sa pridatdo skupiny mamicky anjelikov ... Poradia ti .... Kedze si chcela len odpoved na tvoju otazku.

miadi
16. aug 2020

@hivanik Ved preto spm specifikovala ze Nemam skusenost na Svk neviem preco odpisuješ mne ja som naražala na tie čo ju sudia lebo si nechce nechat tazko postihnute dietatko. Ak si jednou z nich to uz je jej vec nie tvoja. Ja som zažila taku situaciu a je to velmi tažke nevolila som upt ale nesudim nikoho .Mat 3x MS je dost ina situacia.to si si nevybrala. Legalne info tu uz mà ja som jej dala len moj osobny nazor na vec a riešenie tejto temy na MK -poradila nech to zmaže fakt neni viac o čom sorry netreba sa tu dohadovat to autorke nepomoze.

moninah
16. aug 2020

@bublinka7891 kamaratka potratila v 20 tyzdni. Dokonca malu dali spopolnit a pochoval im ju knaz normalne v nasej obci. Potratila spontanne. Avsak mam pocit, ze treba poziadat o vydanie telesnych pozostatkov v nemocnici este pred zakrokom nejakym tlacivom. Urcite sa informuj aj v nemocnici. A ja viem, ze je to tvoja vec, ale ak ta to neohrozuje na zivote, nechaj babo, nech umrie, kedy ono chce. Hlavne kvoli tvojmu psychickemu zdraviu.

medea2003
16. aug 2020

@bublinka7891 Moja známa mala, potrat v 24. týždni, ťažká vývojová chyba. V nemocnici požiadala o pozostatky, nedali priamo jej, to je jasné, riešilo sa to cez pohrebnú službu, tí telíčko po pitve doviezli do miesta bydliska, kňaz normálne pochoval, majú normálny hrobček. Nebolo ani spopolňovanie, klasický pohreb.

eva112014
23. nov 2020

Radšej pochovať. 😢

zuzinabila
11. dec 2020

@gubiko nie, nie je to jedine take miesto na SK. tych miest je viac. pamätníkov je cca 65 a na niektorých sú aj pohrebné miesta pre nenarodené deti:http://www.forumzivota.sk/2020/11/18/65-pamatnikov-nen...

gubiko
11. dec 2020

@zuzinabila ďakujem krásne za info <3

dcstvorlistok
26. júl 2021

@dzulik_ prosim napisem sukromnu spravu dakujem

lala8761
Autor odpoveď zmazal
dominikakubiculka
14. jún 2022

@tanyan 😪 ja váš názor nezdielam... 33 t, to už bolo hotové bábätko so všetkým, zdaleka nie, nejaké "to"..
Smutné, keď už máme aj cintoríny pre psy, ale vlastné deti necháme spáliť ako biologický nemocničný odpad :(

tanyan
14. jún 2022

@dominikakubiculka Rozhodla som sa ŽIŤ ďalej. A človek musí niečo obetovať, keď chce ísť vpred. Urobila som to pre zachovanie môjho psychického zdravia.
Mimochodom, psa by som tiež nepochovávala na cintoríne. Aj auto som dala do šrotu, keď doslúžilo, hoci som ho mala veľmi rada. Nepripomínam si ani výročie prvého bozku, ani začiatok či koniec prvej lásky...
Bolo by to iné, keby sa nadýchlo a žilo (hoci len pár sekúnd). Pochovávať mŕtvonarodené je len zdroj týrania seba samého a toto nepotrebujem. Stačilo mi týždeň v nemocnici strávený čakaním na vyvolávaný "spontánny" pôrod, keď som sa cítila ako chodiaca rakva.

livka_
14. jún 2022

@dominikakubiculka nezdielat nazor mozte ked sa vas budu pytat na nazor ci obliect cervene alebo modre saty. Ale hodit tu vycitku matke, ktora tyzden v nemocnici nepredstavitelne dusevne trpela kym zo seba dostane von mrtve dieta, s komentárom ze mame cintoríny pre psy, pre boha... ved to si nemoze dovolit ani zena co nieco rovnake zazila. Skutocne neviete o jej situacii nic, rovno len fuknete jej do oci bez vsetkeho to, na co nie je nikto zvedavý...bezcitnost silneho rangu. Orodujete nad telickom bez zivota ale desiatky rokov matky, ktora s touto jazvou ma pred sebou dlhy zivot je vam lahostajny. Ako napisala, rozhodla sa pre zivot. Chce zit. Dusevny komfort ktory si zvolila je vysostne subjektivna vec, nastavila to tak, aby bola stastna. Vam to vyhovovat nemusi ale nechajte ju zit v mieri. Mohla si aj siahnut na zivot a zosaliet, az taka je to strata. Ona sa branila ako vedela. Jatrit do toho rozhodnutia ze je to "hotove babatko so všetkým"!, by som si na triko nevzala..co ak spustite alebo vyvoláte v nej nejaku krizu? Myslite ze ona nevie ako jej dieta v 33tt vyzeralo? Treba jej to refreshnut?

zacharovi
7. dec 2022

Ahojte, ak by niekto hladal este tuto temu...
My sme prisli o babo v 8.tyzdni tehu, cize malo 2 cm 😢 Bol to zamlcany potrat, pytali sme si pred cistenim v nemocnici babo na pohreb, od 0.tyzdna ma kazda zena narok vypytat si ho na pochovanie (r.2022) v nemocnici pred zakrokom (cistenie pri spontannom potrate).
Som velmi rada,lebo nemala som potom pocit prazda a pod. Skor dobry pocit ze to babo "mam" tam na patologii a potom si ho cez pohrebnu sluzbu odnesiem na pohreb na miesto, kde budem chciet ♥️ mne to spravilo velmj dobre, ze viem, ze nezmizlo niekde v biologickom odpade, ale postarala som sa onho aspon takto 🥰 A mozem si ho ist na hrobik kedykovek navstivit 🌺 Ale kazda zena je ina samozrejme...ale urcite odporucam, je to pekne "mat" ho aspon takto ♥️

zacharovi
7. dec 2022

https://oz-tobi.webnode.sk/
Tu som volala, poradili mi.

zacharovi
7. dec 2022

V nemocnici stacilo len povedat pred zakrokom ze ho chcem pochovat a v pohode, ziadne tlaciva netrebalo pisat.

zacharovi
7. dec 2022

Už je viac tych verejnych hrobcekov pre nenarodene deti, pozrite google, ale my sme chceli malemu dat vlastny hrobcek blízko nas ♥️

majacech
13. jan 2025

@bublinka7891 chorý človek nemá právo na život? 😢A okrem toho koľkokrát sa doktori mýlia.

majacech
13. jan 2025

@zacharovi ja som sa tiež rozhodla pre pohreb. Mala som spontánny potrat v 12 týždni a pozostatky dieťatka som si zobrala z nemocnice .Dohodla som sa s naším pánom farárom na súkromnom pohrebe(iba členovia rodiny) a nemal s tým problém. Pochovať človeka je skutok milosrdenstva nehovoriac o tom že keď sa žena rozhodne nechať ho v nemocnici ide do biologického odpadu 😢.

majacech
13. jan 2025

@zacharovi úplne s tebou súhlasím ja som spravila to isté. Dokonca keď je to dieťatko malinké (ja som bola v 12tyzdny) tak sa to nemusí ani cez pohrebnú službu riešiť jednoducho ho dajú matke ale asi záleží aj od nemocnice. Odporúčam vziať si telíčko a pochovať musí to byť strašné nechať vlastné dieťa aby skončilo v biologickom odpadne. No je to na svedomí každej matky.